HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Snöraka bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Snöhyvel med duk
Bäst-i-test 2023

Snöraka bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Snöhyvel med duk

  Snöhyvel med duk
  • Justerbart teleskopskaft i glasfiber med snabblåsningar
  • Hyvel samt en PVC-duk för snön att glida ner på
  • Hyveln rullas upp på taket med hjälp av hjulen och skär sedan genom snön som glider ner från taket på duken
  • Bredd: 500 mm
  • Längd: 1650-5200 mm
Nackdelar:
  • Väger 3 kilo

i samarbete med PriceRunner

 

2. Snöraka Masi Swing

  Snöraka Masi Swing
  • Rengör i ett svep
  • Effektivt och kontrollerat borttagande av snö
  • Mycket slittålig kvalitet
  • Längd: 162 cm
  • Arbetsbredd: 46 cm
  • Vikt: 0,9 kg

i samarbete med PriceRunner

 

3. Teleskopisk snöraka

  Teleskopisk snöraka
  • Teleskopisk skaftlängd
  • Tillverkad av lättviktsaluminium
  • Ergonomiskt vinklade handtag med plats för vinterhandskar
  • Non slip-material för optimalt grepp
  • Förstärkt metallskena klarar hårt packad snö
  • Snön glider lätt av

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Snöraka

Snöraka, även kallad snöhyvel och taksnöhyvel, är ett redskap vars syfte är att ta bort snö från taket. Att vakna upp en helgmorgon mitt i vintern och inse att taket är fullt med snö är ingen ovanlighet i Sverige. Och trots att de flesta tak är konstruerade för att bära upp flera hundra kilo snö, kommer trycket ackumulera över tid. Därför är det bra att med jämna mellanrum hyvla bort taksnön för att underlätta trycket.

Att klättra upp på taket och skyffla bort snön med en vanlig spade innebär en direkt livsfara. Därför är en snöraka det bästa alternativet eftersom det är försett med ett tvärställt blad som sitter på ett långt skaft. På så vis kan du stå under taket och sträcka ut snöhyveln för att på ett säkert sätt få bort snön. Dessutom är de flesta taksnöhyvlar utrustade med ett teleskopskaft vars längd du kan anpassa så du även kan nå väldigt höga tak.

Dock är det svårt att veta vilken snöraka man ska välja eftersom utbudet är så brett. Därför har vi skrivit en köpguide som beskriver allt du behöver tänka på innan ditt köp. Börja därför med att förkovra dig i all information nedan för att sedan välja en modell från topplistan högst upp på sidan.

snöhyvel tak

Så väljer du snöraka

Innan du köper en snöraka finns det några saker du ska ha i åtanke. För det första måste du välja om du vill att taksnöhyveln ska ha en duk eller inte. För det andra ska du välja mellan ett rakt, böjt eller ett teleskopskaft. För det tredje ska du ta greppet, längden och eventuella hjul i beaktning. Utöver detta har vi nedan listat de mest påtagliga faktorerna som du ska ha i åtanke för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

1. Med duk

En snöraka med duk är det bästa du kan välja. Det fungerar som så att du lägger snöhyveln i nederkant på taket, för att sedan trycka den uppåt varpå snön glider ner till marken via duken. Detta innebär att processen blir lättare, säkrare och effektivare. Det bästa materialet för duken är silikon då det ger en högre glidande effekt. Men PVC är också bra nog.

Dessa modeller kostar lite extra, men vill du ha en säker och kontrollerad takskottning så är snörakor med duk det ultimata valet.

snöhyvel med duk

2. Skaft

En snöraka kan ha flera olika typer av skaft. Antingen är det rakt, böjt eller också ett teleskopskaft. Nedan kommer vi redogöra för skillnaderna och vilket alternativ som är bäst.

  • Rakt
    De billigaste modellerna tenderar att ha ett rakt skaft. Detta är utmärkt om du står i en vinkel så snöhyveln ligger dikt an taket. Annars kommer det bli svårt att få ner all snö. Därför är ett rakt skaft godkänt, men långt från det bästa valet. Däremot är det billigast.
  • Böjt
    Alternativet som är snäppet bättre än ett rakt skaft är det som är böjt. Genom att använda ett böjt skaft kan du vrida och vända på det så du kommer åt hörnorna av taket. Därmed behöver du inte stå i en perfekt vinkel till taket för att det ska bli effektivt.
  • Teleskopskaft
    Den tredje typen av skaft som vi ska gå igenom är teleskopskaftet. Detta är tveklöst bäst eftersom du kan anpassa längden på skaftet. På så vis kan du anpassa skaftet utifrån var på taket du vill hyvla snö. Till exempel kan du enkelt komma åt den högsta punkten av taket genom att fälla ut skaftet till maxnivån. Dock är detta det dyraste alternativet.

3. Längd

Ytterligare en vital faktor i ditt val av snöraka för tak är längden. Många tror att de ska köpa en så lång modell som möjligt, men det är inte sant. Orsaken är att snöhyveln blir svårmanövrerad om den är för lång vilket gör att du inte kommer ha samma precision. Dessutom kommer det snabbt bli fysiskt ansträngande. Därför ska du välja en längd som är tillräcklig för att nå upp till takhöjden, men inte så lång att den blir svårkontrollerad.

4. Montering

En ofta försummad faktor när konsumenter ska köpa en snöraka är att de glömmer monteringen. Faktum är att snöhyvlar måste monteras med skruvar, och i vissa fall fungerar inte monteringen så bra, som kunden nedan vittnar om:

Den lossnar lätt man måste skruva fast den väldigt ofta…

Märk väl att ovanstående konsument köpte en billig modell. Men bara för att den är billig så ska konstruktionen inte vara urusel. Därför rekommenderar vi dig att läsa recensionerna noggrant så du kan se om någon kritiserar monteringen eller inte.

snöraka tak

5. Ergonomiskt grepp

När du letar efter en snöraka för tak så är greppet en faktor som många förbiser. De flesta köper den modell som attraherar dem funktions- och kvalitetsmässigt, och det är som det ska vara, men det är också viktigt att välja en snöhyvel med ergonomiskt grepp. På så vis minskar belastningen på kroppen vilket underlättar takskottningen avsevärt.

Om du inte väljer en modell med ergonomiskt grepp kommer den dels vara svår att hålla i, dels kommer den kräva ansträngning från din kropp som inte är hälsosam. Detta blir speciellt viktigt när du takskottar nån gång i veckan från december till februari.

Därför ska du välja ett grepp som är räfflat och som är tillverkat av gummi. På så sätt garanterar du bra grepp och risken för att de ska gå sönder är minimalt. Det är nämligen flera recensioner från olika återförsäljare där kunderna klagar på att plasthandtaget går sönder, som exemplifieras av nedanstående citat:

Handtaget som var i plast gick sönder under första användningen.

6. Vikt

De flesta snörakor väger mellan 2-10 kilo. Vikten beror i hög grad på hur lång taksnöhyveln är, samt vilket material den är tillverkad i. Ju tyngre den är desto svårare kommer den vara att hantera. Därför ska du inte beställa snöhyvlar online, utan du ska istället besöka en fysisk butik så du kan känna hur den känns när du håller i den. Det är det enda sättet du kan bedöma huruvida den är för tung eller inte.

7. Hjul

Ett huvudbry som många konsumenter har när de ska köpa en snöraka för första gången, är att de är oroliga för repor på taket. Detta är helt rimligt och har faktiskt varit ett problem under lång tid med taksnöhyvlar i allmänhet. Därför började flera företag för några år sedan att tillverka snörakor med hjul. Syftet var att förhindra skador på takytan genom att låta hjulen rulla längsmed taket medan snön ramlar ner – och det lyckades. Således finns det idag många modeller med hjul som vi rekommenderar starkt till dig som är orolig över repor och skador på takytan.

Däremot kostar dessa modeller lite extra. Men vill du förhindra skador så är det definitivt värt den extra kostnaden.

taksnöhyvel

8. Pris

En snöraka för tak kostar allt från 300 – 3000 kronor. Priset beror i hög grad på om den är försedd med en duk eller inte, vilket typ av skaft den har samt om den har hjul eller ej. Modellerna med teleskopskaft kostar i regel mer, lika så dem med duk. Därför ska du välja en snöhyvel utifrån dina personliga behov; har du ett litet hus med tak utan hörn så kan du köpa en billigare modell. Men har du ett stort hus med flera olika takvinklar gör du bäst i att välja en kvalitativ snöraka med teleskopskaft så du kan komma åt överallt.

9. Garanti

På grund av att snöraka för tak är en dyr produkt är det viktigt att du handlar från en återförsäljare som erbjuder garanti. Fastän de flesta återförsäljares garantier endast gäller för defekter och inte slitage, är det väldigt viktigt. Så hittar du en snöhyvel som faller dig i smaken ska du endast köpa den om du får en garanti på köpet. Fråga även affären om garantin gäller om t.ex. skaftet skulle gå sönder.

Säkerhetstips för snöraka

snöhyvel för takskottning

Trots att det är betydligt säkrare att använda en snöraka än att klättra upp på taket själv, finns det några säkerhetsaspekter du måste tänka på. Dessa har vi förklarat nedan, och vi rekommenderar att du läser dem två, eller till och med tre gånger, för att de ska sitta ordentligt.

  1. Säkerställ att inga barn eller djur finns i närheten när du snöhyvlar taket.
  2. Inspektera taket först för att se att det inte finns några oväntade föremål.
  3. Använd handskar med bra grepp så du inte tappar rakan.
  4. Håll dig på marken och klättra inte upp på taket – behöver du komma upp högre så ställ dig på en stol.
  5. Hyvla lite snö i taget, det finns ingen mening att utföra arbetet hetsigt. Dessutom har du bättre kontroll om du tar det pö om pö.
  6. Var vaksam för att isklumpar kan ha bildats inuti snön. Detta är extremt farligt och därför ska du stå så långt från taket du bara kan.

Följer du ovanstående säkerhetstips ska alltid gå bra. Tänk på att ta det lugnt, förbered dig väl och njut av arbetet så kommer det gå finemang. Dessutom är det en fördel om du använder snörasskydd på taket för att förhindra att snön ramlar ner oförutsett.

Vi vill även tipsa om att använda en snösläde för att transportera snön från taket som hamnat på marken, på ett enkelt och säkert sätt.

Bygga snöhyvel


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.