HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Trädgårdsvagn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1
Bäst-i-test 2024

Trädgårdsvagn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
Innehåll [ visa ]

Trädgårdsvagn — Bäst-i-test (2024) → Tippbar med hög maxlast

En trädgårdsvagn underlättar trädgårsarbetet markant. Med hjälp av en sån här vagn kan du nämligen flytta ogräs, trädgårdsavfall eller jord på ett väldigt smidigt sätt. Det finns både eldrivna och manuellt drivna vagnar att välja mellan.

Det bästa med trädgårdsvagnar är att det finns tippbara varianter så du enkelt, utan att anstränga kroppen på ett onaturligt sätt, kan tippa över innehållet. I denna artikel kommer vi lista de bästa vagnarna att använda i trädgården. Därutöver kommer du lära dig allt du behöver veta innan ditt köp i vår köpguide. Vi listar även både fördelar och nackdelar så du vet vad som är bra och dåligt. Häng med!

trädgårdsvagn

Trädgårdsvagn – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Innan du köper en trädgårdsvagn är det viktigt att du tänker igenom vad trädgårdsvagnen ska användas till. Tror du t.ex. att vagnen kommer att behövas för större trädgårdsprojekt som grävning eller flytt av träd? Då är det en bra idé att köpa en vagn med hjul i större storlek. Men eftersom det finns så mycket mer att tänka på har vi nedan listat de viktigaste faktorerna.

 • Eldriven eller ej
 • Storlek och kapacitet
 • Höjd
 • Lastyta
 • Hjultyp
 • Ram
 • Maxlast
 • Maxlast vid tippning
 • Framåt- och bakåtdrift
 • Säkerhetsknapp

Eldriven eller ej

Den första frågan du ska ställa dig är huruvida du vill ha en trädgårdsvagn som är eldriven eller ej. Fördelen med eldrivna vagnar är att de ofta har en bättre dragkraft och kapacitet. En annan stor fördel är att trädgårdsarbetet blir betydligt mindre ansträngande.

Glöm inte att säkerställa att det finns en batteriindikator så du vet när du behöver ladda den.

Men det finns också nackdelar med varianterna som drivs av el. De är oftast dyrare i inköp och det finns inte alltid så mycket att välja mellan när det gäller storlek och design.

En trädgårdsvagn som drivs manuellt är förstås den billigaste varianten. Dock har vagnarna i denna kategori inte en lika bra dragkraft och kapacitet. Därför är det viktigt att du tänker på denna faktorn det första du gör.

Storlek och kapacitet

En trädgårdsvagns storlek och kapacitet är något som du absolut inte får glömma bort. Det viktigaste du ska tänka på här är vad vagnen ska användas till. Om du till exempel planerar att flytta jord, ogräs och trädgårdsavfall så behöver du inte en så stor modell – förutsatt att du inte kommer flytta stora volymer såklart.

Så tänk först över ditt användningsområde, och välj storlek och följaktligen kapacitet därefter.

Höjd

En trädgårdsvagns höjd är inte alltid lika viktigt som dess bredd. Detta beror på att trädgårdar ofta innehåller träd och buskar, och då är det viktigare att vagnen kan komma fram i smalare utrymmen.

Men om du har en trädgård som är fri från träd, buskar och dylikt så är det viktigare att vagnen är högre. Detta gör det nämligen lättare för dig att lasta på större ting.

Lastyta

Nu kommer vi till något viktigt, nämligen lastytan. Det är nämligen detta som bestämmer huruvida vagnen kommer att vara till nytta eller inte. Och det är förstås viktigt att vagnens lastyta passar just dina behov. Så återigen: tänk på vad du ämnar använda den till och lastyta baserat på detta.

Det finns trädgårdsvagnar med olika stora lastytor – allt från 20 cm till 3 meter. Och det är just denna yta som skiljer vagnarna från varandra, förutom höjden.

Hjultyp

Alla trädgårdsvagnar har olika typer av hjul. Somliga har exklusiva, kullagrade luftgummihjul medan andra har billigare, hårdare plasthjul. Och även där finns det stora variationer i kvalitet.

Plasthjul är oftast inte lika skonsamma mot gräsmattan, och de har ofta sämre grepp. Detta gör att trädgårdsarbetet kan bli ansträngande om du försöker dra vagnen i lera och liknande.

Många ignorerar denna faktorn, men faktum är att hjultypen är bland det viktigaste. Annars kommer du förstöra gräsmattan på nolltid.

Tips: Läs vår artikel om självgående gräsklippare.

Ram

En trädgårdsvagns ram är något av det mest avgörande, trots att ramen är bland det sista de flesta konsumenter tänker på. Ramen har nämligen mycket stor betydelse för vagnens stabilitet och hållbarhet.

En trädgårdsvagn med en stabil ram kommer vara bättre på att hantera tunga lastar och är mindre benägen att vicka omkull. Dessutom kommer ramen inte hålla upp för vikten när du ska tippa vagnen på tung last. Det finns många vagnar som efter ett tag drabbas av trasiga rambalkar, och det är på grund av att det var en för dålig ram från början. Den bästa ramen, enligt oss, är en stålrörsram.

Maxlast

Nu kommer vi till maxlasten som även det spelar en stor roll. Maxlasten är nämligen det som avgör hur mycket vikt trädgårdsvagnen kan hantera. Däremot är det maxlasten som gör att priset skjuter i höjden. Så om du inte ämnar dra någon tung last så kan du tjäna pengar genom att välja en vagn med lägre maxlast.

Maxlast vid tippning

trädgårdsvagn tippbar

Maxlast vid tippning är något som har en direkt koppling till ovanstående faktor. Det är nämligen så att när du står i akt att tippa vagnen på dess innehåll, så får inte ramen ge vika. Därför kommer du se i gängse produktbeskrivningar för trädgårdsvagnar att ”maxlast vid tippning” är specificerat.

Framåt- och bakåtdrift

Detta är en eldriven trädgårdsvagns största fördel, nämligen framåt- och bakåtdrift. Denna funktion gör trädgårdsarbetet lättare – då du inte behöver dra vagnen efter dig, utan kan låta elen göra jobbet. Däremot har vissa vagnar endast endera, d.v.s. antingen framåt- eller bakåtdrift, och inte bådadera. Därför lyfter vi denna aspekt i vår köpguide.

Men återigen kommer priset öka om du vill ha båda driftlägena. Så fundera på vad som är viktigast – endera eller bådadera?

Säkerhetsknapp

För att förhindra ofrivillig rörelse är somliga trädgårdsvagnar försedda med en säkerhetsknapp som ska tryckas in (inom fyra sekunder) innan gaspådrag kan ges. Detta är en mycket viktig funktion som gör trädgård säkrare. På så vis hindrar du vagnen från att användas av ett nyfiket barn eller någon annan.

Det är extremt viktigt att du säkerställer att vagnen du köper – ifall den är eldriven, vill säga – har en säkerhetsknapp.

Fördelar med trädgårdsvagn

Det finns flera fördelar med att ha en trädgårdsvagn i sin ägo. För det första gör det trädgårdsarbetet enklare då du slipper bära allt själv. För det andra kan den förvara tunga trädgårdsredskap, jord och andra saker i trädgården. Det är således en mycket praktisk sak att ha när man har trädgård!

 • Samla upp ogräs: En trädgårdsvagn är den perfekta lösningen för att samla upp ogräs och annat skräp i trädgården på ett snabbt och smidigt sätt.
 • Transport av träd: De gör det enklare att flytta avsågade träd i trädgården från punkt A till punkt B.
 • Flytta jord och trädgårdsavfall: Det vanligaste användningsområdet är förmodligen att flytta jord och trädgårdsavfall. Jord väger extremt mycket i större mängder och är otympligt att flytta på annat sätt än med en trädgårdsvagn.
 • Perfekt tillbehör till åkgräsklippare: En trädgårdsvagn är också ett bra tillbehör om du har en åkgräsklippare. Det finns vagnar med specialdesignade kopplingar för just detta syfte. Så glöm inte att köpa en sådan koppling om detta är ditt syfte.

bäst trädgårdsvagn

Nackdelar med trädgårdsvagn

 • Somliga modeller kräver batterier: Nackdelen med trädgårdsvagnar med elmotor är dock att det krävs batterier för att de ska fungera. Detta kan ibland medföra extrakostnader. Å andra sidan finns det vagnar som drivs med bensinmotor, vilket eliminerar detta problem.
 • Otympliga att transportera: De flesta trädgårdsvagnar är tillverkade för att hantera ganska tung last. Därför är de ganska stora och tunga. Detta kan ibland leda till svårigheter när du vill transportera vagnen.
 • Kan skada gräsmattan: Som sagt är alla vagnar försedda med olika typer av hjul. Och beroende på vilka hjul de har så kommer de skada gräsmattan med varierande grad. Men så länge du väljer rätt hjultyp enligt vår köpguide ovan så är det inget du behöver oroa dig över.

Slutsats

Sammanfattningsvis är trädgårdsvagnar ett otroligt användbart trädgårdsredskap. De underlättar trädgårdsarbetet och kan medföra stora besparingar i tid. Det gäller bara att du följer vår köpguide och har alla nämnda faktorer i åtanke – då kan du göra ett riktigt bra och välinformerat val. Vi tänker speciellt på hjultypen så du inte skadar gräsmattan och behöver gödsla om den, men även huruvida den ska vara eldriven eller ej.

Med vår köpguide hoppas vi att du ska kunna hitta en vagn som passar just dina behov. Stort lycka till!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.