HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Vinställ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Vinställ på vägg
Bäst-i-test 2024

Vinställ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Vinställ på vägg

Vinställ på vägg
 • Vacker vinhylla för vinälskare
 • Monteras på väggen
 • Trevlig inredningsdetalj
 • Stället rummer 3 flaskor
 • Material: Trä
 • Robust och slittåligt
 

2. Stapelbart vinställ

Stapelbart vinställ
 • Stapelbart ställ för 12 flaskor
 • Fästs enkelt på väggen
 • Får inte överstiga 16 lager
 • Lätt att sätta ihop
 • Material: Stål
 • Storlek: 45x15x37 cm
 

3. Vinställ ek

Vinställ ek
 • Påbyggnadsbart ställ
 • Rymmer hela 42 flaskor
 • Tillverkad av furu med vacker ekfärg
 • Lätt att montera fler delar till stället
 • Storlek: 61x61x23 cm
 • Clips köps separat
Innehåll [ visa ]

Vinställ

Om du vill ha ett sätt att lagra dina viner på, men tycker att vinkyl och vinkällare är för dyrt, så är vinställ den optimala lösningen. Det är ett alternativ som är både billigare och lättare att använda. Dessutom är det otroligt snyggt med ett vägghängt vinställ, men det finns även stående och liggande modeller som alla har sina olika för- och nackdelar.

Vidare är utbudet enormt vilket gör valet knepigt för många. Därför har vi skrivit en komplett guide vars syfte är att först lära dig allt du behöver veta innan ditt köp, för att sedan göra ett så bra val som möjligt. Därtill har vi listat de enligt oss bästa vinställen på marknaden i en bäst-i-test lista. Börja således med att läsa på nedan för att därefter välja den modell som lämpar sig bäst för dig.

Typer av vinställ

Innan vi går igenom hur du på bästa sätt väljer ett vinställ måste du veta att det finns primärt 3 typer. Därför kommer vi nedan att gå igenom skillnaderna, samt för- och nackdelar, så du vet vilken typ som passar dig bäst.

vinställ

Vägghängt vinställ

Ett vägghängt vinställ är väldigt snyggt men framförallt praktiskt. Eftersom det inte tar någon plats är detta det självklara valet för den trångbodde. Dessutom är de så pass snygga att de ser ut som en inredningsdetalj. Därmed kan de i princip ersätta tavlor på väggen. Vidare kan vinställ på vägg accentuera bara väggar eller ingångar till särskilda rum. Till exempel kan du hänga upp ett ställ på båda sidorna av ingången till vardagsrummet eller salongen, för att på så vis skapa en gemytlig stämning.

Problemet som vanligtvis uppstår med allt som hängs på väggar är att de samlar damm. Däremot är detta inte ett stort problem eftersom de flesta modeller är tillverkade av polerat trä, mässing, koppar, tegel eller läder – samtliga material som är lätta att rengöra med en vanlig trasa.

Fortsättningsvis – och detta är en av de enligt oss påtagligaste fördelarna – så är vinet lättåtkomligt. Med andra ord behöver du inte gå ner i en vinkällare eller öppna ett vinskåp för att hämta en flaska. Allt du behöver göra är att sträcka handen mot det vägghängda vinstället och voilá – flaskan är i din hand, redo att avnjutas.

vinställ vägg

Dock finns det vissa nackdelar också, bland annat är det lätt att montera stället fel på väggen vilket gör att de exponeras för solljus. Detta får följden att vinet värms upp vilket gör att smaken förstörs och vinet renderas i princip odrickbart. Därtill är ansvaret stort på dig som ska montera stället eftersom det måste sitta fast ordentligt så det inte ramlar ner skulle någon råka stöta till det. Så om du är osäker på hur det monteras på säkrast sätt ska du kontakta en hantverkare.

Ytterligare en sak du måste tänka på är dels avståndet mellan flaskorna, dels avståndet till väggen. För om väggen är kall eller varm kommer detta onekligen att påverka vinet, men om du väljer en modell där avståndet är tillräckligt långt så kommer du runt detta problem.

Fördelar:

 • Tar ingen plats vilket gör de perfekta för den trångbodde
 • Accentuera bara väggar eller ingångar till rum
 • Vinflaskorna blir lättåtkomliga
 • Lätt att rengöra
 • Sval plats vilket är fördelaktigt för vinets kvalitet
 • Finns i trä, mässing, ek och guld

Nackdelar:

 • Lätt hänt att man monterar det på fel plats där vinflaskorna exponeras för solljus
 • Svåra att montera på ett säkert sätt på egen hand
 • Väggens temperatur påverkar flaskornas innehåll, så glöm inte avståndet till väggen och mellan flaskorna
 • Saknar temperaturkontroll och fuktkontroll

Stående vinställ på golv

Om du känner att ett vinställ på vägg inte är för dig, så kan du överväga att köpa en stående variant istället. Denna modell är designad för att antingen stå på golv, en bänk eller en hylla. Dessutom har somliga modeller möjligheten att stapla på varandra, så du kan bygga ett högt stående vinställ som får plats med alla dina dyrbara vinflaskor.

Denna typ kallas även för fristående för att de är så lätta att flytta runt om du skulle behöva byta plats. Därtill är de avsevärt billigare än den vägghängda modellen.  Ytterligare ett plus är att du slipper montering vilket även innebär att du undviker kostnaden som en installatör hade inneburit.

Det som utmärker stående vinställ är att de har plats för många fler flaskor än de på vägg. Så om du har en stor samling och vill ha alla flaskor på ett och samma ställe – då är detta valet för dig.

Däremot är denna golvmodell inte lika snygg som de vägghängda modellerna. Visst finns det vackra varianter även här, men eftersom de har golvkontakt och inte svävar på väggen får man inte samma estetiska intryck.

Fördelar:

 • Möjlighet att stapla flera stående vinställ på varandra (påbyggnadsbart)
 • Lätt att flytta runt
 • Prisvärt i jämförelse med den vägghängda modellen
 • Ingen montering krävs
 • Finns i tegel, koppar, armeringsjärn och läder
 • Får plats med mängder av vinflaskor

Nackdelar:

 • Inte lika snygg som de andra varianterna

Liggande vinställ

Ett liggande vinställ är den mer spartanska i jämförelse med golv- och väggmodellen. I synnerhet från ett designperspektiv. För de flesta liggande modeller är väldigt enkla i sin utformning men är för den sakens skull inte lägre i rang för det. Inte sällan består denna typ av ett träblock som sedan gröpts ur för att lämna plats åt vinflaskorna. Vanligtvis har dessa varianter endast plats för ett fåtal flaskor, men för många som vill ha en enkel variant är det perfekt. Dessutom går det ju alldeles utmärkt att kombinera flera ställ bredvid varandra för att på så vis bygga ut kapaciteten.

Fördelar:

 • Billigaste alternativet
 • Enkel och stilren
 • Möjlighet att kombinera flera ställ bredvid varandra

Nackdelar:

 • Har inte lika stor kapacitet som de andra två typerna

Så väljer du vinställ

Innan du köper ett vinställ finns det några saker du ska vara medveten om. För det första måste du välja en modell med rätt kapacitet. För det andra är materialet otroligt viktigt då det dels definierar kvaliteten, dels utseendet. För det tredje får du inte glömma att handla från en återförsäljare som ger dig en lång garanti. Utöver detta har vi nedan radat upp de viktigaste faktorerna du måste ta i beaktande för att kunna göra ett så bra val som möjligt.

1. Ventilation

En grundläggande del i ditt val av vinställ är ventilationen. Detta är en ofta förbisedd faktor men som är absolut nödvändig för att vinet ska bibehålla sin fräschör över tid. Precis som när du öppnar en vinflaska och låter den andas innan du dricker den, är det lika viktigt att vinstället andas och ventileras. För om rummet är för fuktigt eller för kallt så kommer flaskorna påverkas negativt. Och eftersom vinställ saknar ett inbyggt temperatursystem så är det extremt viktigt att du placerar stället på en plats som varken är för kall eller fuktig.

2. Kapacitet

När du köper ett vinställ ska du givetvis utgå från hur många vinflaskor du vill att det ska kunna förvara. Har du exempelvis en samling på 100 viner så behöver du många vinställ med hög kapacitet. Men är du en vanlig entusiast och endast har 10-15 flaskor hemma, så behöver du inte ett lika stort vinställ.

Vidare är det viktigt att veta att du kan börja med att köpa ett litet ställ, för att senare bygga på med flera ställ ovanpå. Detta kallas för påbyggnadsbara vinställ och är perfekt för dig som är osäker men vill ha påbyggnadsmöjligheter skulle du köpa fler flaskor.

3. Storlek

Det finns myriader av olika storlekar när det kommer till vinställ. Vissa är breda, andra höga; somliga små, somliga stora. Här är det viktigt att du gör lite förarbete innan ditt köp. För de flesta som planerar att köpa ett vinställ har redan en uttänkt plats var det kommer placeras. Ska du t.ex. hänga det på väggen, ha det stående på golvet, eller liggande på en köksbänk gör du bäst i att mäta utrymmet först. Låt oss säga att du vill ha det på vardagsrumsväggen bredvid två tavlor, då ska du mäta utrymmet mellan tavlorna för att säkerställa att stället får plats, och att det inte ser asymmetriskt ut.

När jag köpte ett liggande ställ härförleden så hade jag för avsikt att placera det inuti köksskåpet. Men till min stora förtret råkade jag beställa en för stor modell, varpå jag fick skicka tillbaka det igen. Så för att undvika denna irritation, rekommenderar jag dig att först mäta noggrant och sedan genomföra beställningen.

Däremot behöver du inte lägga lika stor vikt vid måtten om du tänker välja ett stående vinställ, för dessa går alltid att bygga ut och stapla på.

4. Stil & Design

En av huvudanledningarna till varför människor köper vinställ är för att de är vackra. Det är helt enkelt en snygg detalj i inredningen och bryter av på ett briljant sätt mot strömlinjeformade möbler, soffor och stolar. Därför är det inte helt oväntat att det finns flera olika stilar att välja mellan. Till viss del bestäms stilen & designen av materialet, så om du t.ex. köper en modell i trä så kommer du få ett visst utseende, och väljer du en variant i koppar så kommer det se helt annorlunda ut.

Men det finns fler aspekter än materialet som påverkar designen – nämligen utsmyckningar, färger och former. Till exempel finns det vissa ställ som har utsmyckningar som för tankarna till de joniska pelarna i antiken, medan andra är är mer doriska och således inte lika ornamenterade. Så här gäller det att hitta en design som är snygg för sig men som även samspelar med din övriga inredning.

När det kommer till färger så är de primära färgerna svart och vitt. Men givetvis har du tegelfärg, kopparfärg, läderfärg och mycket mer som påminner om en mer industriell design.

5. Material

Ett vinställ måste vara starkt, robust och slittåligt för att hålla alla flaskor på plats. Detta innebär att materialet plötsligt får en större vikt. Väljer du t.ex. att köpa ett billigt vinställ som är tillverkad av ett uselt material kommer det inte hålla lika länge. Därför är det mycket viktigt att du överväger de olika materialen som anses ge längst livslängd. Och dessa material är följande:

 • Trä
 • Mässing
 • Ek
 • Guld
 • Koppar
 • Tegel
 • Armeringsjärn
 • Hästskor
 • Läder
 • Tegelrör

Så länge du köper ett vinställ tillverkat av något av ovanstående material så kan du andas ut. För då vet du att det är tillräckligt starkt för att hålla upp 12 flaskor på ett vägghängt vinställ, exempelvis. Vidare är ett hett tips att se till att träet är behandlat på ett snyggt och hållbart sätt som gör att designen kommer bli snyggare.

vinställ trä

6. Kostnad & garanti

En faktor du inte får ignorera när du står i akt att köpa ett vinställ är dels kostnaden, dels garantin. På grund av att detta är en förhållandevis dyr produkt läggs det än mer ansvar hos dig som konsument. För det är upp till dig att göra alla efterforskningar för att se till att du väljer rätt. Däremot kan du minimera denna press genom att köpa från en återförsäljare som erbjuder en förmånlig garanti. På så vis har du alltid möjlighet att få pengarna tillbaka skulle vinstället gå sönder eller om du blir missnöjd.

Hur du ska placera ditt vinställ

När du nu inhandlat ett vinställ baserat på den ovan nämnda faktorerna, så är det hög tid att gå igenom hur man på bästa sätt placerar ett vinställ för bästa resultat. Därför kommer vi nedan gå igenom ett par punkter, en i taget, för att lära dig detta mer ingående.

 • Höjd
  Det finns en särskild regel som du inte får glömma – oavsett om det är ett vinställ på vägg eller golv – och det är att placera vinerna i rätt ordning. Lägst ner ska du placera de mousserande vinerna, därefter de vita och slutligen de röda vinerna högst upp. Orsaken till varför du ska göra detta är för att värmen stiger uppåt, och har du flaskorna som ska avnjutas kylda längst ner, kommer de bli utsatta för minst värme.
 • Håll solljuset borta
  Om vin utsätts för solljus så kommer de åldras fortare vilket tyvärr leder till att smaken blir lidande. Genom att hålla ditt vinställ borta från solljuset kommer vinet bibehålla sin kvalitet längre.
 • Omgivningen
  Få är medvetna om regel att aldrig placera ett vinställ i närheten till ett fruktfat. Varför? Jo, för att frukt som kan ruttna kan även mögla, och möglet har en tendens att penetrera vinkorken, vilket gör att vinet blir surt och odrickbart. Så glöm inte att hålla frukterna borta!
 • Vinflaskorna ska vila i horisontellt läge
  Anledningen till varför vinflaskor ska vara liggande i vinstället är för att vinet måste ha konstant kontakt med korken så ingen luft kan leta sig in i flaskan. Somliga vinställ har t.o.m. den sällsynta funktionen som möjliggöra att du kan välja exakt vilken lutning flaskorna ska ha. Dock är detta endast viktigt för sommelierer.

Bygga vinställ – så gör du

Vill du hellre bygga ett vinställ istället för att köpa så är du inte ensam. Det finns mången guider på nätet som beskriver hur man kan göra en hemmagjord modell baserat på ritningar. Somliga är lättare att följa än andra, men det är en enorm fördel om du har lite erfarenhet av snickeri. Dessutom blir det betydligt lättare om du väljer att bygga vinställ i trä istället för mässing eller koppar.

bygga vinställ

Nog prat! Låt oss gå igenom tillvägagångssättet steg för steg:

 1. Börja mäta upp
  Det första du ska göra är att mäta platsen på vilken du ämnar placera vinstället på. Detta mått hjälper dig att bygga en ram i passande storlek.
 2. Bygg ramen
  Använd en såg för att såga itu ett par brädor som vardera ska vara 5 cm tjock.
 3. Bygg hyllorna
  Nu när du har ramen ska du borra ut hål från brädorna. Använd botten av en vinflaska för att mäta upp hur stort hålet ska vara. Borra sedan hålen till hälften, så att flaskan hålls på plats när den väl vilar på stället.
 4. Slipa och olja
  Avsluta bygget med att slipa träet så det blir lent och fint, och avsluta sedan med att olja in träet så det håller länge.

Eftersom ovanstående instruktioner endast på ett övergripande sätt beskriver hur man bygger ett vinställ, har vi nedan länkat till ett YouTube-klipp där de förklarar mer ingående:

https://www.youtube.com/watch?v=ITfGxnYlpXk


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.