HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

4g-router bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
testvinnare
#1 Netgear Nighthawk MR1100
Bäst-i-test 2024

4g-router bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. Netgear Nighthawk MR1100

Netgear Nighthawk MR1100
  • Bäst 4g-router 2024
  • Portabel router med gigabit-hastighet – mycket sällsynt!
  • Stöd för 4G LTE Cat 16
  • Batteritid på hela 20 timmar.
  • Hastighet upp till 1 000 Mbit/sek.
  • Ethernetport för redundans/avlastning
  • Uttag för antenn
  • Går att nyttjas som filserver
 

2. Huawei B535-232

Huawei B535-232
  • Stödjer 2G, 3G och 4G
  • Dual-band WiFi, 2,4 Ghz och 5 Ghz
  • Mycket fina recensioner
  • 2 st ingångar för externa antenner
  • CAT 7 4G
  • 300 Mbit nedladdning
  • 100 Mbit uppladdning
  • 4 st ethernetportar
  • 1 ethernetport går att nyttja som fast bredband (WAN)
  • Hela  64 enheter kan vara anslutna samtidigt
 

3. TP-Link M7350

TP-Link M7350
  • WiFi med dual band 2,4 GHz och 5 GHz
  • Portabel 4G hotspot med färgskärm med information om anslutning
  • Väldigt prisvärd
  • Riktigt bra 4G-hotspot
  • Nedladdningshastighet: 150 Mbit
  • Uppladdningshastighet: 50 Mbit
  • Batteritid på 8 timmar
  • Hela 10 användare kan använda den samtidigt
Innehåll [ visa ]

Bäst 4g-router 2024

Eftersom 4G-nätet är avsevärt snabbare än sina föregångare, 2G och 3G, är det ett måste att införskaffa en 4g-router för att dra nytta av den snabba hastigheten. Dessutom finns det möjlighet att använda en portabel router med ett sim-kort så du har en hotspot var du än befinner dig. Men i denna artikel kommer vi gå igenom hur du väljer den bästa 4g-routern för just dina behov, och följaktligen vad du ska tänka på innan köp.

bäst 4g router

Så väljer du bäst 4g-router – Köpguide

För att välja den bästa routern måste du som vi nämnde inledningsvis veta vilka faktorer som är viktiga att tänka på. Dessa faktorer kommer vi gå igenom här nedan:

  • Uppkopplingshastighet för nedladdning och uppladdning
  • SIM-kortstyp
  • Hur många användare som kan vara uppkopplade samtidigt
  • Display som visar information om datatrafik, signalstyrka m.m.
  • Om den även stödjer 2G och 3G
  • Räckvidd bör vara minst 25 meter
  • Batteritid för en portabel 4g-router
  • Huruvida den kan användas som filserver
  • Dual-band med stöd för 2.4Ghz och 5Ghz samtidigt
  • Mottagning
  • Extern antenn
  • Vilket abonnemang du ska välja
  • Ethernetportar

Uppkopplingshastighet för nedladdning och uppladdning

Den primära och således viktigaste aspekten av en 4g-router är dess uppkopplingshastighet. 4g-nätet har en hastighet på mellan 100Mbps till 1Gbps, medan 3g-nätet har en hastighet på mellan 5Mbps till 42Mbps. Således är hastigheten för 4g-nätet upp till 24 gånger snabbare än 3g-nätet.

Med det sagt så skiljer sig 4g-routerns hastighet även beroende på ditt abonnemang, så det är viktigt att kolla hastigheten med din operatör innan du köper en 4g-router. Dessutom ska du också tänka på routerns uppkopplingshastighet för nedladdning och uppladdning.

Nedladdningshastigheten är den hastighet som routern kan använda för att hämta data, t.ex. när du laddar ner filer eller streamar Netflix, medan uppladdningshastigheten är den hastighet routern kan använda för att ladda upp data. Nedladdningshastighet är alltid snabbare än dess uppladdningshastighet, så var inte förvånad om du ser att det skiljer sig rejält. Det viktiga är att du har en riktigt bra hastighet ”ner”, som man brukar säga i folkmun, så streamingtjänster och dylikt inte hackar.

SIM-kortstyp

Det finns två olika typer av routrar du kan välja: en med ett fast abonnemang och en portabel router med sim-kort. En 4g-router med ett fast abonnemang har oftast en stabilare uppkoppling men går å andra sidan inte att medtaga till sommarstugan eller varhelst du önskar använda den. En 4g-router med sim-kort är däremot portabel vilket gör att du kan använda den var som helst, i bilen eller i husbilen exempelvis. Men även när du befinner dig på ett café och behöver ha en stabil internetuppkoppling för att kunna jobba.

Mot bakgrund av detta är det många konsumenter som köper bådadera, en med ett fast abonnemang för hemmanätverket och en 4g-router med sim-kort att ta med sig vart man än befinner sig.

Hur många användare som kan vara uppkopplade samtidigt

En 4g-router är avsedd för att användas i mindre hushåll, oftast 2-4 personer, eftersom det är storleken på de flesta hushåll. Detta innebär dock inte att routern inte fungerar för fler personer, bara att det blir långsammare när det finns många som är uppkopplade samtidigt.

4g router test

Däremot finns det routrar som klarar av upp till 10 användare utan att hastigheten påverkas nämnvärt. Däremot kostar dessa betydligt mer. Medan en 4g-router med en låg hastighet inte kommer att fungera för t.ex. 4 personer som streamar 4K-video, men om 4 personer använder routern för att bara surfa på internet är det inga problem.

Så även om 4g-nätet är väldigt mycket snabbare än 2g och 4g är det likväl viktigt att tänka på hur många användare som kommer att använda routern samtidigt, så se till att du väljer rätt hastighet baserat på antalet användare och vad de använder internet till.

Display som visar information om datatrafik, signalstyrka m.m.

De bästa 4g-routrarna har oftast en display som visar information om nivån på din datatrafik och signalstyrka. Detta är mycket användbart eftersom du kan se hur mycket data du faktiskt använder. På så vis kan du t.ex. sitta och jobba på ett café och veta exakt hur mycket datatrafik du har kvar innan du t.ex. behöver fylla på SIM-kortet. Detta gör att du slipper de otrevliga överraskningarna när du mitt i arbetet eller filmen förlorar uppkopplingen på grund av att datamängdens pott tagit slut.

Det finns även särskilt bra routrar med touchdisplay som visar mer information än vanliga displayer, och en klickbar meny så du enkelt kan navigera bland all information.

Om den även stödjer 2G och 3G

4G-nätet är som sagt avsevärt snabbare än deras föregångare, men det finns routrar som också stödjer 2G och 3G-nät. Detta kan vara användbart om du inte har 4G-täckning överallt, t.ex. på landet eller i husbilen och bilen. Då kan det vara bra att ha en router som stödjer långsammare nät så att du fortfarande har en internetuppkoppling, även om den inte är lika snabb som 4G.

Eftersom det finns 4g-routrar som stödjer både 2G och 3G också, så har du – förutsatt att du väljer en sån modell – alltid en extra säkerhet i det att du kommer ha internetuppkoppling, trots att det kommer vara väldigt segt.

Räckvidd bör vara minst 25 meter

När det kommer till routrar i allmänhet, och en 4g-router i synnerhet, är räckvidden otroligt angelägen. Bor du t.ex. i ett stort hus med många våningar eller ett hus med många rum, kan det vara svårt för 4g-signalen att nå fram till alla rum där uppkopplingen ska användas. Därför är det en brännande punkt att du ska kontrollera räckvidden innan köpet. Och du ska aldrig nöja dig med mindre än 25 meters räckvidd.

Givetvis måste du, om du bor stort, mäta hur många metrar du har från den ämnade placeringen av routern, till datorerna i vardera rum. På så sätt slipper du chansa med räckvidden.

Batteritid för en portabel 4g-router

Som vi tidigare nämnde finns det både portabla och stationära 4g-routrar. Väljer du den förstnämnde varianten är det viktigt att du kollar hur länge routerns batteri räcker. De flesta modeller som är portabla har ofta inbyggda batterier som räcker i 4-10 timmar. Men för somliga användare kommer detta vara för lågt. Låt oss t.ex. säga att du behöver ha uppkoppling för att arbeta på ett café eller bibliotek en hel dag – då behöver du i somliga fall minst 12 timmars batteritid. Så kontrollera detta noggrant innan du beställer en särskild router.

Det finns även 4g-routrar som kan laddas upp via solceller. Detta är för den som vill vara extra miljömedveten och är beredd att betala en betydligt större summa.

Huruvida den kan användas som filserver

Om du väljer 4g-router för ditt hem eller företag är det en fördel om den kan fungera som filserver. Detta gör att flera personer i huset har en delad mapp som du enkelt kan kopiera filer till och från, så att alla i huset eller företaget har tillgång till dem. Trots att detta inte är den mest brännande faktorn i valet av router så vill vi likväl nämna det så det inte glöms bort för dem som är i behov av fildelning.

Tips: Läs vår artikel om ASUS-routrar som bl.a. har stöd för filservrar.

Dual-band med stöd för 2.4Ghz och 5Ghz samtidigt

De allra bästa 4g-routrarna på marknaden idag är de som stödjer 4g-nätet samtidigt som de även har stöd för 2.4Ghz och 5Ghz, d.v.s. dual-band. Detta innebär att du inte bara får 4g-hastighet, utan även de allra snabbaste hastigheterna som går att uppnå med trådlös anslutning förutsatt att du har t.ex. ett 5g-nät i närheten.

Saknar du stöd för 2.4Ghz och 5Ghz  kommer routern endast kunna koppla upp sig till 4g-nätet. Detta kommer alltså begränsa dig om du av en händelse befinner dig nära ett 5g-nät, eller om du införskaffar detta efter köpet av din router. Annars kommer du behöva köpa en helt ny router vilket såklart är helt onödigt om du redan nu kan planera för framtidens nät.

Mottagning

Som alltid med internet i alla dess former är mottagningen en angelägen punkt. 4g-routrar är inte undantagna från detta. Och med detta menar vi mottagningen av 4g-signalen till routern, och sedan signalen vidare från routern till de olika datorerna i huset. Routrar har varierande mottagning för detta, och du bör därför kolla upp vilken typ av mottagning den använder sig av.

Om mottagningen inte är pålitlig kan detta leda till att du hela tiden får avbrott i uppkopplingen. Detta är såklart helt onödigt och borde inte behöva vara ett så snabbt nät som 4g-nätet. Men köper du den billigaste tänkbara routern så kommer de onekligen få problem med mottagningen, vilket sedermera leder till täta avbrott i uppkopplingen.

Märker du att mottagningen svajar kan du antingen köpa en wifi-förstärkare eller koppla in en extern antenn.

Extern antenn

Ett tips är att att välja en 4g-router med uttag för extern antenn. Detta möjliggör anslutning av en antenn som ger dig en ännu bättre mottagning. Dock finns det redan de 4g-routrar som levereras med extern antenn från början. Men då de är mycket dyrare, och du kanske inte är behov av det initialt, så är det mer ekonomiskt att köpa en router som har ett uttag för det, men där antennen inte behöver köpas samtidigt som routern.

4g router extern antenn

De flesta användare kopplar in antennen när de t.ex. befinner sig på landstället, husbilen eller i bilen.

Vilket abonnemang du ska välja

För 4g-routrar behövs det alltid ett 4g-abonnemang. Du kan inte använda dig av routern utan ett 4g-abonnemang, precis som du inte heller kan använda en 3g-router utan 3g-abonnemang.

Det finns flera olika 4g-abonnemang på den svenska marknaden idag. De största är Tele2, Telia, Tre och 3. Som tur är finns 4g-nätet idag spritt över hela Sverige, med undantag för Gotland och en del mindre orter, så du kommer kunna dra nytta av snabbare internetuppkoppling oavsett var du befinner dig i vårt avlånga land.

Ovannämnda operatörer erbjuder alla olika abonnemang, med varierande hastigheter och priser. Till exempel kan du välja hastigheter på 150 Mbit/s, 225 Mbit/s, 300 Mbit/s och 450 Mbit/s. Ju högre hastighet du vill ha desto mer kommer du givetvis få betala.

Ethernetportar

En ethernetport är en anslutning där du kan koppla in en nätverkskabel för ytterligare anslutningar. Och en 4g-router värd namnet har ofta flera ethernetportar för anslutning av olika datorer. De allra bästa modellerna på marknaden idag har 4 stycken, men det finns även billigare med 2 stycken eller 3 stycken.

Fördelar med 4g-router

  • 4g-nätet är avsevärt snabbare än sina föregångare 2G och 3G: Den huvudsakliga fördelen med dessa routrar är såklart att du får snabbare internet. 4g-nätet levereras med hastigheter på 150 Mbit/s, 225 Mbit/s, 300 Mbit/s och 450 Mbit/s, vilket är 4-6 gånger snabbare än 3G. Således får du alltså en snabbare och mer stabil internetuppkoppling.
  • En 4g-router har ofta flera ethernetportar för anslutning av olika datorer: Dessa routrar har ofta hela 4 ethernetportar, vilket gör att du kan koppla in flera datorer samtidigt.
  • Portabilitet: Det finns otroligt många 4g-routrar som är portabla, vilket innebär att du kan ta med den vart du än vill. Detta är otroligt praktiskt, och perfekt för den som är på resande fot mycket och behöver använda den i husbilen eller i den vanliga bilen.

Nackdelar med 4g-router

  • 4g-nätets mottagning kan vara dålig i vissa områden: Den enda nackdelen med 4g-routrar är att 4g-nätet inte täcker hela landet. 4g-nätet finns idag inte på Gotland och vissa mindre orter i landet. Så om du befinner dig på någon av dessa orter så kan du inte dra nytta av routern. Därför är det än viktigare att du tänker på vad vi nämnde i köpguide gällande att välja en router med stöd för 2g och 3g i nödfall.

Sammanfattning

En 4g-router är ett bra val för den som vill ha en snabbare och mer stabil internetuppkoppling. 4g-nätet är 4-6 gånger snabbare än 3g, så du kommer märka en stor skillnad. Dessa routrar har även flera ethernetportar för anslutning av olika datorer, och det finns även många portabla modeller på marknaden.

4g-nätets mottagning kan dock vara dålig i vissa områden, så det är viktigt att tänka på att köpa en router med stöd för 2g och 3g i nödfall.

Glöm för guds skull inte att kolla igenom alla de viktigaste punkterna du behöver tänka på innan ditt köp i vår köpguide ovan!


Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.