HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Solceller bäst-i-test

TIPS: Den bästa återförsäljaren av solceller och solpaneler är GardenStore. Så om ingen av testvinnarna nedan faller dig i smaken, rekommenderar vi att botanisera i GardenStores utbud.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Sunwind 120W
Bäst-i-test 2024

Solceller bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Sunwind 120W

Sunwind 120W
 • Färdigmonterad regulator 10A
 • Vikbar och mobil
 • Perfekt till bilar och arbetsfordon med ont om monteringsutrymmen
 • Passar den som har batterier på olika platser
 • Kan fungera som extra laddning i hus
 • Celltyp: Monokristallin
 • Effekt 120W
 • Laddström (max): 6,5A
 • Mått: 1280x560x4 (hopvikt 560x440x20)
 • Vikt: 2,7 kg
Nackdelar:
 • Kostar dessvärre över 5000 kr
 

2. Sunwind Solveig Vikbar 80W

Sunwind Solveig Vikbar 80W
 • Vikbar och Mobil
 • Färdigmonterad regulator 10A medföljer
 • Perfekt till båtar med ont om monteringsutrymmen
 • Passar den som har batterier på olika platser
 • Kan fungera som extra laddning i stugan
 

3. Sunwind solpanel 30W

Sunwind solpanel 30W
 • Vikbar solcellspanel på 30W
 • Rekommenderas att använda som laddning för LITIUM POWER PACK
 • 3 meter kabel ingår
 • Utmärkt som tillbehör
 • Bra varumärke
Nackdelar:
 • Låg effekt
 

4. Sunwind Litium 200w

Sunwind Litium 200w
 • Litiumbatterier för snabbare uppladdning
 • Perfekt för att strömförsörja sommarstugan
 • Utrymme för större förbrukning som t.ex. ett 12V kylskåp
 • Komplettera med omformare för att driva 230V-utrustningar
 • Paketet innehåller batteri, solpanel, regulator, kablage och säkringar
Innehåll [ visa ]

Solceller bäst i test

Solceller är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en miljövänlig och billig energikälla. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa solcellerna på marknaden. Oavsett om du vill ha en billig solpanel eller en mer exklusiv variant, hittar du den hos oss. Skälet till varför solceller på senare tid ökat i popularitet är att du minskar elkostnaderna markant, samtidigt som du bidrar till en positiv miljöpåverkan. Dessutom har en solcellsanläggning en lång livstid på minst 20 år.

Nackdelen med solceller är den dyra kostnaden. Oftast kostar de över 10,000 kr vilket för många är en stor investering. Däremot är fördelarna många fler än nackdelarna, speciellt om man kombinerar dem med små vindkraftverk för villor. Dessutom får du ROT-avdrag på hela 30%. Således vill staten att dess medborgare ska bli mer miljömedvetna, vilket är en fördel för dig som tycker det är dyrt då du kan få stöd uppåt 40 000 kr. Vidare går solceller att använda på allt från hus, fritidshus, attefallshus och radhus.

Vad krävs för att installera solceller?

När du bestämt dig för vilken av de bästa solcellerna du vill ha, är det dags att fundera på installationsprocessen. Genom att beställa online har du alternativet att välja att köpa till en installation. På så vis är det smidigt att komma igång och du kan t.o.m. efterfråga flera offerter från olika återförsäljare. Därefter väljer du det pris som är mest lämpligt för dig. Slutligen får du avdrag från staten vilket gör att installationen i bästa fall blir en billig historia.

Förutsättningen för att installera solceller är att du måste förse återförsäljaren med information om hur många kvadratmeter ditt tak består av. Därtill måste de veta riktningen samt lutningen. Baserat på detta får du en offert.

ROT-avdrag på hela 30%

Tack vare att staten vill att medborgarna ska bli mer energieffektiva, ger dem dig ett tydligt incitament för att skaffa solceller. Det består av hela 30% ROT-avdrag på arbetskostnaden under installationen. Således kostar det inte skjortan att bidra med en positiv miljöpåverkan. Tillvägagångssättet för att få detta avdrag börjar med att du ansöker hos Länsstyrelsen eller Boverket, varpå du får vänta några veckor innan beslut tas.

Kravet för att ansöka om avdrag är att huset måste varit i din ägo i minst fem års tid.

Så fungerar solceller

Solceller omvandlar kort sagt solens strålar till elektricitet. På grund av att solceller består av kisel, ett grundämne som omvandlar solenergi till el, är det förvånansvärt enkelt att förstå tekniken bakom. Först och främst landar solljuset på cellerna varpå en elektrisk spänning uppstår. Därefter fångas strömmen upp genom en kabel som åker igenom en växelriktare. Slutligen omvandlas likström till växelström och voilá – solenergin är omvandlad till elektricitet. Detta möjliggör produkter som t.ex. solcellsfontäner och solcellsdriven belysning.

Vad är Watt Peak (WP)?

Watt Peak är den viktigaste parametern när du ska köpa solceller. Anledningen är att den siffran indikerar hur många watt som solcellerna kan producera. Kort sagt hur mycket energi du kan få ut till vilken kostnad. Därför ska du försöka få högst möjlig Watt Peak för att på så vis få mest energi för lägst pris.

Hur utser vi de bästa solcellerna

Baserat på ett på förhand definierade kriterier har vi lyckats utse testvinnare bland alla möjliga solpaneler på marknaden. För det första bedömer vi den övergripande kvaliteten, sedan noterar vi vad Watt Peak:en ligger på och slutligen tar vi designen i beaktande. Därefter har vi kombinerat dessa faktorer med samlade kundrecensioner online. På så vis har vi lyckats få en objektiv bild över de bästa solcellerna som finns.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är solceller ett förträffligt och miljövänligt alternativ och är inte bara för villor, utan fungerar även för fritidshus, attefallshus och radhus. Dessutom får du ROT-avdrag vilket gör kostnaderna betydligt billigare. I vår lista över de bästa solcellerna ska du försöka hitta den med högst Watt Peak i.o.m. att du då får mer värde för pengarna. Nedan har vi sammanställt hur du enklast går till väga för att installera dina solceller:

 1. Mät takets yta, lutning och rikting.
 2. Leta efter en solcell från vår bäst i test lista.
 3. Ansök om avdrag från Länsstyrelsen eller Boverket
 4. När du fått avdraget godkänt beställer du de bästa solcellerna baserat på takets storlek
 5. Klart!

solceller bäst i test

bästa solcellerna


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.