HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

A3 Skrivare bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
testvinnare
#1 Epson Ecotank ET-8550
Bäst-i-test 2023

A3 Skrivare bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. Epson Ecotank ET-8550

  Epson Ecotank ET-8550
 • 12 månaders garanti
 • Sexfärgsmultifunktionsskrivare för kreativa entusiaster
 • Skriv ut A3+ till en otroligt låg kostnad per sida
 • Den här skrivaren är perfekt för den konstnärliga, moderna familjen, utan stökiga bläckpatroner att byta ut och flexibla anslutningsfunktioner
 • Skriv ut kantlösa A3+-färgbilder och slående svartvita bilder
 • Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Ethernet och Apple AirPrint aktiverade
 • 6 st bläckpatroner ingår
 • Väger endast 11 kilo
Nackdelar:
 • Kostar över 7000 kr

i samarbete med PriceRunner

 

2. Epson WorkForce Pro WF-7840DTWF

  Epson WorkForce Pro WF-7840DTWF
 • 1 års garanti
 • A3+ bläckstråleskrivare med multifunktion
 • Höga utskriftshastigheter på upp till 25 sidor/min
 • Kolla upp via Ethernet, Wi-Fi, Wi-Fi Direct och Scan-to-Cloud
 • Intuitiva användargränssnittet och en 10,9 cm pekdisplay
 • 4 bläckpatroner medföljer
Nackdelar:
 • Väger över 20 kg

i samarbete med PriceRunner

 

3. Epson WorkForce Pro WF-7830DTWF

  Epson WorkForce Pro WF-7830DTWF
 • 12 månaders garanti
 • 25 sidor/min i svart och 12 sidor/min i färg
 • Dubbelsidiga utskrifter, skanning, kopiering och fax
 • Medietyper som stöds: Kuvert, vanligt papper, fotopapper
 • Multifunktionsskrivare
 • Display med pekskärm
 • Max utskriftsupplösning: Upp till 4800 x 2400 dpi (mono) / upp till 4800 x 2400 dpi (färg)
Nackdelar:
 • Väger 18.2 kg

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

A3 Skrivare — Välj rätt skrivare (2023) → Bäst-i-test

En A3 skrivare är perfekt för dig som vill skriva ut foton, affischer, prisskyltar och andra större dokument. Vidare är den betydligt snabbare på att skriva ut än en A4 skrivare. Dessutom är den inte begränsad till att skriva ut endast A3-format, utan den har stöd för mängder av olika format du kan tänkas använda. På så vis får du en kraftfull och effektiv skrivare som både kan skriva ut detaljrika foton och skarpa textdokument.

Däremot kostar en A3 skrivare i regel mer än andra modeller. Och det är inte många som vet skillnaden mellan en A3 skrivare med laser gentemot en bläckstråleskrivare. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta innan ditt köp, till exempel för- och nackdelar. Annars finns risken att du råkar köpa fel modell på grunda av fel information. Börja därför med att förkovra dig nedan för att sedan välja den modell som passar dina behov från bäst-i-test listan ovan.

Vanlig missuppfattning om A3 skrivare

Det första vi vill klargöra i denna artikel är ett vanligt missförstånd gällande A3 skrivare. Och detta missförstånd består i att de flesta har en förutfattad mening om att de endast är avsedda för kontor och arbetsplatser. Men faktum är att det kunde inte vara längre från sanningen. Tvärtom är det som så att det finns mängder av fördelar med A3 skrivare som även privatpersoner har nytta av. Till exempel är de snabbare, patronerna håller längre och de fungerar även som som fotoskrivare. Följaktligen är denna skrivare alltså inte reserverad till kontoret, utan du kan definitivt använda den till hemmakontoret också.

Så väljer du rätt A3 skrivare

Innan du köper en A3 skrivare finns det några saker du ska veta. För det första måste du välja mellan antingen laser eller bläckstråle. För det andra ska du fundera över om du vill kunna koppla ihop skrivaren med din mobiltelefon via WiFi eller ej. För det tredje får du inte glömma att ta utskriftsupplösning, hastighet och storleken på skrivaren i beaktande. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du måste vara införstådd med för att göra ett så bra val som möjligt.

1. A3 skrivare med laser eller bläckstråle

Det första du måste veta innan du köper en A3 skrivare är att det finns primärt två alternativ att välja mellan: laser eller bläckstråle. Kort sagt är detta två olika tekniker som används för att skriva ut, och båda har sina för- och nackdelar beroende på ditt syfte. Därför kommer vi här att förklara skillnaderna samt de positiva respektive negativa aspekterna med båda varianterna.

Bläckstråleskrivare

En A3 skrivare med bläckstråle lämpar sig bäst för dig som skriver ut både foton och dokument. Vanligtvis är dessa mindre och används ofta av privatpersoner i hemmet som behöver en habil printer för diverse behov. Vidare använder en bläckstråleskrivare bläckpatroner vari det finns flytande färg som gör att foton och dokument blir otroligt skarpa och detaljrika. Däremot är nackdelen att bläckpatroner är hiskeligt dyra och behöver ersättas ofta. Så om du kommer använda skrivaren ofta så rekommenderar vi istället en A3 skrivare med laser. Men om till vardags inte använder en skrivare ofta, utan behöver en billig som du använder lite då och då – ja, då är en bläckstråleskrivare perfekt för dig.

a3 skrivare

Fördelar:

 • Billigt inköpspris
 • Mer kompakt design
 • Foton och dokument blir ordentligt skarpa tack vare bläckpatronernas färg
 • Lämpar sig bra till dig som bara behöver använda en skrivare lite då då

Nackdelar:

 • Kostsamt att i tid och otid behöva köpa nya bläckpatroner

Laserskrivare

Alternativet till en bläckstråleskrivare är att köpa en A3 skrivare med laser. En laserskrivare är briljant på att skriva ut stora mängder dokument med ren text, och sämre på att skriva ut foton. Orsaken till varför foton blir sämre är för att en laserskrivare använder tonerkassetter som innehåller pulver – till skillnad från bläckpatroner som innehåller flytande färg. Följaktligen används en A3 skrivare med laser huvudsakligen för att skriva ut många textdokument. Trots att de har ett dyrare inköpspris är de billigare i drift eftersom tonerkassetter inte behövs bytas ut lika ofta som bläckpatroner. Därmed passar denna typ av skrivare dig som skriver ut textdokument oftare än foton, och vill ha något som är billigt över tid.

a3 skrivare laser

Fördelar:

 • Billigare över tid att köpa tonerkassetter istället för bläckpatroner
 • Expert på att skriva ut textdokument snabbt, skarpt och effektivt
 • Lämpar sig förträffligt till dig som skriver ut textdokument ofta, och som inte brukar skriva ut foton

Nackdelar:

 • Dyrare inköpspris

2. Koppla ihop skrivare med mobiltelefonen

En extremt viktig faktor i ditt val av A3 skrivare är huruvida du vill kunna styra den genom din mobiltelefon eller ej. Genom att använda din smartphone kan du kontrollera utskriftsstatus, bestämma inställningar samt sätta på eller stänga av skrivaren. Det fungerar genom att först koppla upp skrivaren och telefonen mot ditt WiFi-nätverk. Därefter behöver du ladda ner en app vars namn skiftar beroende på vilket varumärke du väljer (t.ex. kallas HP:s app för HP-Smart), och sedan sköta utskriften från telefonen. Detta är ett extremt effektivt sätt att använda din skrivare på. Dock måste du veta att långt ifrån alla modeller har denna förmåga. Därför måste du dubbelkolla efter detta i produktbeskrivningen om det är något du vill ha.

3. Format

Fastän denna artikel handlar om A3 skrivare, och följaktligen A3-format, ska du veta att den inte är reserverad till detta format. Du kan skriva ut samtliga format upp till A4. Detta betyder att pappersfacket har stöd för bådadera. Emellertid är detta något du själv måste dubbelkolla då det brukar vara begravt i en lång produktbeskrivningen. Men det du kan göra är att snabbt gå igenom specifikationerna för skrivaren som fångat ditt intresse, och därvid kolla exakt vilka utskriftsformat som A3 skrivaren stödjer. När du gör detta kan du även passa på att se till att skrivaren har pappersfack för både vanligt fotopapper och fine art – för då kan du skriva ut i princip alla format.

4. Utskriftsupplösning

Vill du primärt använda din A3 skrivare för att skriva ut textdokument så behöver du inte en så hög utskriftsupplösning. Då räcker det med 600 x 600 dpi. Men om du å andra sidan ämnar skriva ut detaljrika foton och andra grafiska detaljer, så behöver du minst en upplösning på 2,400 x 1200 dpi. Annars kommer fotona inte bli så bra som du förväntar dig. Vidare får du inte vara omedveten om faktumet att utskriftsupplösningen är avsevärt sämre när du kopierar, scannar och faxar – så glöm inte det.

5. Hastighet

Hur snabbt en A3 skrivare arbetar beror på modellen du väljer. Det skiljer nämligen mycket modellerna emellan. Somliga klarar av att spotta ut 15 sidor i A3-format på ett par sekunder, medan andra modeller skriver ut samma mängd dokument på halva tiden. Dock beror hastigheten i hög grad på om du skriver ut foton eller textdokument, samt hur mycket grafik det finns på dokumentet.

6. Storlek

Letar du efter en A3 skrivare att använda hemma i din bostad så är storleken en viktig faktor. Väljer du en på tok för stor modell så kommer den bara vara en källa till irritation. Detta är även huvudanledningen till varför så många skrivare i regel förpassas till garage och förråd och aldrig ser dagens ljus igen. För att det inte ska hända rekommenderar vi att du istället väljer en kompakt A3 skrivare i mindre format. På så sätt kan den stå under eller på ett bord utan att ta plats. Dessutom är dagens skrivare så pass estetiskt tilltalande att de passar in i nästintill vilket hem som helst.

a3 skrivare test

Fördelar med A3 skrivare

Det är inte många som vet att en A3 skrivare är snabbare och mer effektiv än en A4 skrivare. Dessutom kan du skriva ut foton och mycket mer. Läs samtliga fördelar med denna eminenta skrivare nedan:

 • Stora utskrifter
  Anledningen till varför konsumenter vill ha en A3 skrivare är primärt för att göra stora utskrifter. Därmed kan du skriva ut affischer, prisskyltar och andra större dokument. Så länge storleken på det du skriver ut inte överstiger 29,7 x 42 cm (A3) så är det lugnt.
 • Snabbare
  En A3 skrivare är betydligt snabbare på att skriva ut än en A4 skrivare. På så vis kan du spara mycket tid om du har många papper som behöver skrivas ut. Detta är särskilt fördelaktigt på ett kontor där det inte sällan uppstår kö vid skrivaren.
 • Färgpatroner håller längre
  Eftersom A3 skrivare har möjlighet att skriva ut större dokument, så använder de färgpatroner mer effektivt. Detta innebär att du slipper köpa nya bläck- och färgpatroner stup i kvarten, som du tyvärr behöver göra med de flesta skrivare som skriver ut mindre papper.
 • Kraftfullare
  En A3 skrivare är extremt kraftfull och det är därför den tenderar att vara lite större än andra konkurrerande modeller. Däremot är storleken en fördel i detta fallet då skrivaren klarar av en mycket hög påfrestning. Därmed är det inga problem att skriva ut en hel manual utan att skrivaren överhettas eller att den måste ta en paus.
 • Fungerar som fotoskrivare
  Vissa speciella A3 skrivare har även möjlighet att skriva ut professionella foton. Så letar du efter en printer som klarar av både foton och papper, men i större och skarpare format, då är valet självklart.
 • All-in-one
  Det bästa med skrivare i allmänhet, men A3 skrivare i synnerhet, är att du kan välja en så kallad all-in-one modell. Detta betyder att du får både en scanner, kopiator och fax i ett. Således slipper du köpa dessa apparater separat, utan har allt samlat på ett och samma ställe vilket både är smart och kostnadseffektivt. (Kolla gärna in vår artikel om laserskrivare med scanner)

Nackdelar med A3 skrivare

När du nu är medveten om alla fördelar är det dags att ta itu med nackdelarna. Eller snarare nackdelen, för enligt oss finns det bara en, och det är att en A3 skrivare i regel kostar mer än en A4 skrivare. Utöver detta kan inte vi identifiera några andra negativa aspekter.

 • Kostar mer
  En påtaglig nackdel med A3 skrivare är tyvärr att de kostar mer än andra varianter. Emellertid ska du veta att dessa pengar tjänas in över tid på grund av att patronerna håller längre. Därmed måste du betala mer i inköpskostnad, men den är billigare i drift.

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.