HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Ergonomisk mus bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
#1 RollerMouse Pro 3
Bäst-i-test 2022

Ergonomisk mus bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. RollerMouse Pro 3

RollerMouse Pro 3
 • Ergonomisk kvalitet i världsklass
 • Justera klickmotstånd och markörshastighet
 • Arbeta skönare, lättare och smidigare än någonsin
 • 8 knappar totalt
 • 5 programmerbara knappar
 

2. Logitech M705

Logitech M705
 • Upp till 3 års batteritid
 • Fram- och tillbaka-knappar
 • Trådlös lasermus
 • 1000 DPI
 • 10 meters räckvidd
 • Extremt populär
 

3. Logitech MX Master 2S

Logitech MX Master 2S
 • Funkar på alla ytor – även glas
 • Logitech flow
 • Lasersensor
 • Flerfunktions-scrollhjul med två lägen
 • 70 dagars batteritid
 

4. Logitech MX Master 3

Logitech MX Master 3
 • Bluetooth LE och unifying
 • Lasersensor
 • Funkar på glasytor
 • Snabbladdning (1 min = 3 h)
 • 200-4000 DPI Två scrollhjul
Innehåll [ visa ]

Ergonomisk mus

Är du på jakt efter en ergonomisk mus har du hittat rätt. På grund av att de flesta av oss idag jobbar framför en dator, är det av yttersta vikt att dina leder och muskler inte blir överbelastade. Därför ska du för det första investera i en ergonomisk kontorsstol så du sitter med rak rygg och svankstöd. Därefter är det ett utmärkt val att investera i en ergonomisk mus så du inte överanstränger muskler och leder i under- och överarm. På så vis minskar du radikalt risken att få skador för att du vid skrivbordet anstränger vissa delar av kroppen för mycket. Däremot är utbudet enormt. Till exempel kan du välja mellan en vertikalmus, Nomus, RollerMouse, Barmouse, Nomus eller Trackballs. Därför har vi komponerat en bäst-i-test lista så du slipper befinna dig i ett förvirrat sinnestillstånd. Istället kan du lita på att våra testvinnare har fått bäst recensioner online vilket i regel jämställs med kvalitet.

Dessutom har vi skrivit en köpguide om allt du behöver tänka på innan du genomför ditt köp. Börja med att läsa på nedan för att sedan ta ett så bra och genomtänkt beslut som möjligt.

Så väljer du en ergonomisk mus

På grund av att det finns så många varianter av datormöss måste du fundera på några särskilda faktorer innan du beställer en ergonomisk mus. För det första ska du grunna på om Trackball är något för dig, för i så fall blir utbudet stramare och ditt val lättare. För det andra är tillverkaren en viktig faktor då det i hög grad bestämmer vilken kvalitet du får. Utöver nämnda saker har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på innan du gör ditt val.

 1. Trådlöst eller inte
  Trots att de flesta möss idag är trådlösa finns det de som föredrar sladd. Orsaken är att du slipper batteri och tillfälliga signalavbrott som är förödande om du är en gamer. Med det i åtanke är det trådlösa alternativet mer populärt hos kunder i gemen då du slipper sladdkrångel. Dessutom tycker de flesta att sladdar på skrivbordet inte är särskilt snyggt, så det är också en sak du ska begrunda innan ditt köp.
 2. Styrkula
  De flesta ergonomiska möss är försedda med en styrkula. Kort sagt är det ytterligare alternativ till hur du navigerar med musen, med andra ord behöver du bara röra styrkulan med tummen för att styra musen. På så vis kan du variera mellan att fösa musen med handleden, till att bekvämt rulla på styrkulan med tummen. Däremot är dessa modeller i regel dyrare än de utan kula, så ta en funderare på om detta är en faktor som har stor vikt i i ditt val.
 3. Programmerbara knappar
  Inte sällan är en ergonomisk mus utrustad med flertalet knappar i nära anslutning till pekfingret. Konsekvensen av detta är att du har möjlighet att programmera dessa knappar själv, och därmed skapa genvägar för att underlätta ditt dagliga arbete. Till exempel kan du ställa in att en särskild knapp ska kopiera en markerad text. Effekten blir att du kan skräddarsy vad musen ska göra för dig vilket i slutändan sparar dig stora mängder tid.
 4. Ställbar vinkel
  De bästa modellerna erbjuder möjligheten att reglera vinkeln som musen har. På så sätt kan du variera vinkeln för att passa din kroppshållning. Vanligtvis går det att reglera vinkeln mellan 0-20 grader.
 5. Scrollhjul
  Finns det något mer irriterande än en mus vars scrollhjul låter som en accelererande moped? Knappast. Därför är det numera många tillverkare som producerar scrollhjulet i stål som är elektromagnetisk. Följaktligen flyter scrollandet på ljudlöst med omedelbar respons. Dock får du vara beredd på att lägga några extra hundralappar på ett scrollhjul av kvalitet.
 6. Rengöring
  En faktor som sällan tas upp beträffande ergonomiska möss är hur enkel eller svår rengöringen är. Anledningen till varför det är en viktig del är för att styrkulan lätt blir smutsig. Därför måste den enkelt kunna tas bort för smidig rengöring.
 7. Batteritid
  Trots att batteritiden i en ergonomisk mus är så pass lång som 4-5 månader, är det ändock en faktor som spelar in i ditt beslut. Det beror på snabbladdningsfunktionen. Kort sagt finns det möss som ger dig flera timmars användningstid efter bara 60 sekunders snabbladdning. Föreställ dig att du är på en flygplats och batteriet laddas ur, då är det fantastiskt effektivt att snabbladda musen så fort. Således ska du titta på musens batteritid i specifikationen om du ofta blir irriterad när batteriet laddas ur.

Fördelar med en ergonomisk mus

Den enda nackdelen med ergonomiska möss som kunder rapporterar om, är hur motbjudande produktdesignen är. Men smaken är som baken, och om ett undermåligt yttre är den enda nackdelen säger det ganska mycket om produktens kvalitet i övrigt. Därför har vi listat de mest utmärkande fördelarna.

 • Undvik förslitningsskador på leder och muskler som i värsta fall kan leda till förödande konsekvenser.
 • Väljer du en trådlös ergonomisk mus slipper du sladdkrångel som inte bara är irriterande, utan även förskräckligt motbjudande ur en estetisk synpunkt.
 • Bekvämare för handleden då det krävs mindre ansträngning och rörelse från armen.
 • Förebygg musarm som innebär svåra smärtor i armen i allmänhet, men armbågen i synnerhet.
 • Perfekt för dig som har reumatism då det är lättare att navigera en ergonomisk mus än en traditionell datormus.

ergonomisk mus ergonomisk mus test bäst ergonomisk mus


Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.