HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSS ‱ KONTAKT ‱ BLOGG
 

Ergonomiskt tangentbord bÀst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
#1 Logitech Ergo K860
BĂ€st-i-test 2022

Ergonomiskt tangentbord bÀst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. Logitech Ergo K860

Logitech Ergo K860
 • Hela 2 Ă„rs batteritid Bluetooth LE och Unifying
 • Ergonomiskt placerade tangenter
 • Tysta tangenter
 • Anpassat för lĂ„nga perioder av anvĂ€ndande
 • Designen bidrar till reducerad muskelspĂ€nning
 • Programmeringsbara knappar
 • Kombinera gĂ€rna med musen MX Ergo
 

2. Logitech MK710

Logitech MK710
 • Upp till 3 Ă„rs batteritid
 • Unifying-stöd
 • TrĂ„dlöst
 • Programmeringsbara funktionsknappar
 • LCD-display
 • Batterier medföljer
 

3. Logitech MK850

Logitech MK850
 • Upp till 3 Ă„rs batteritid
 • Bluetooth LE och Unifying
 • TrĂ„dlöst
 • StĂ€llbara ben
 • Stort handledsstöd
 • Programmeringsbara knappar
InnehÄll [ visa ]

Ergonomiskt tangentbord

Vill du förebygga belastningsskador medan du arbetar framför datorn ska du köpa ett ergonomiskt tangentbord. Förutom att det Àr skonsammare för muskler och leder Àr det ocksÄ tusenfalt mer bekvÀmt med ett ordentligt tangentbord. Dock ska det sÀgas att du ocksÄ behöver en ergonomisk mus och kontorsstol för att göra arbetsplatsen sÄ skonsam som möjligt, men ett tangentbord Àr en perfekt start för en mer hÀlsosam hÄllning vid skrivbordet. DÀremot Àr utbudet enormt vilket ofta förvirrar konsumenterna. Dessutom finns det mÀngder av olika varianter som t.ex. hopvikbara  tangentbord. Av den anledningen har vi skrivit en köpguide som hjÀlper dig att ta ett sÄ vÀlinformerat köpbeslut som möjligt. Börja dÀrför med att lÀsa guiden nedan för att dÀrefter vÀlja ett ergonomiskt tangentbord frÄn vÄr bÀst-i-test lista ovan.

SÄ vÀljer du ergonomiskt tangentbord

 1. Bredd
  Trots att det finns tangentbord som Àr bredare Àr normalt ska du vara vaksam över att inte vÀlja en alltför bred modell. Orsaken Àr att du fÄr en felaktig och icke hÀlsosam rotation pÄ dina armar, vilket i mÄnga fall leder till smÀrtor i leder och muskler. DÀrför ska du hÄlla dig borta frÄn alldeles för breda tangentbord och vÀlja en modell vars bredd inte överstiger din axelbredd.
 2. Höjd
  En viktigt del i vad som utgör ett ergonomiskt tangentbord Ă€r höjden. Kort sagt fĂ„r inte tangentbordet vara för högt dĂ„ handlederna fĂ„r en obekvĂ€m vinkel som gör att du kommer fĂ„ spĂ€nningar och en stramande vĂ€rk i armarna. Å andra sidan ska det heller inte vara planat med skrivbordet, utan det gĂ€ller att hitta en mellanvĂ€g.
 3. Ljudlöst
  Trots att denna faktor inte har sÄ mycket med ergonomi att göra Àr det ÀndÄ högst nÀmnvÀrt, nÀmligen hur mycket vÀsen tangentbordet gör. DÀrmed ska du, om du Àr kÀnslig för knappljud pÄ mobilen och liknande, vÀlja ett ergonomiskt tangentbord som Àr helt ljudlöst.
 4. Numerisk del
  Den numeriska delen av ett tangentbord Àr den lilla kommandopanel som Àr försedd med siffrorna 0-9 samt nÄgra fler tangenter. Tidigare var denna del alltid integrerad i varje tangentbord som producerades, dÀremot Àr det idag ett undantag snarare Àn en regel. DÀrför ska du, om den numeriska delen Àr viktig, köpa den separat. PÄ sÄ vis kan du placera den precis var du vill i förhÄllande till tangentbordet.
 5. Delbara
  För över 20 Är sedan lanserades delbara tangentbord. Kort sagt delades tangentbordet mitt itu och delarna vinklades nÄgra grader uppÄt. DÀrmed förbÀttrades ergonomin markant dÄ anvÀndaren kunde börja skriva med en vinkel inÄt, d.v.s. den mest naturliga vinkeln för armar och hÀnder i sammanhanget. SÄledes ska du fundera pÄ om en delbar variant Àr för dig, eller om du föredrar en solid klassisk modell.
 6. Kompatibilitet
  Endast nÄgra sÀrskilda ergonomiska tangentbord Àr kompatibla med t.ex. Mousetrapper, RollerMouse, Ergoslider och Barmouse. DÀrför ska du noggrant lÀsa produktbeskrivningen för att se till att just det tangentbordet du vill ha stödjer dessa ergonomiska möss. Dock ska du vara förberedd pÄ att du betalar ett betydligt högre pris för dessa typer av tangentbord. Men Ä andra sidan blir det Ànnu mer bekvÀmt pÄ din arbetsplats.
 7. VattentÀtt
  Du kan idag köpa ett ergonomiskt tangentbord som Àr 100% vattentÀtt. SÄlunda gÄr det att sÀnka ner partikeltÀta tangentbord i desinficeringsvÀtska för att sedan skölja det under rinnande vatten. DÀrmed Àr detta perfekt för dig som antingen Àr kÀnslig för bakterier, eller för dig som ofta Àr pÄ resande fot och vill ha ett tangentbord som Àr lÀtt att hÄlla frÀscht.

Fördelar med ergonomiskt tangentbord

Fördelarna med ett ergonomiskt tangentbord Àr sÄklart mÄnga. Utöver den uppenbara bekvÀmlighetsfaktorn Àr den övergripande kvaliteten i regel bÀttre Àn ett medelmÄttigt tangentbord. Nedan har vi listat nÄgra grundlÀggande fördelar.

 • Arbeta lĂ€ngre och mer effektivt pĂ„ grund av ökad bekvĂ€mlighet och ergonomi.
 • HĂ„ll belastningsskador och ledvĂ€rk pĂ„ avstĂ„nd med rĂ€tt vinkel pĂ„ handlederna.
 • Skonsamt mot armar, rygg, nacke, handled och armbĂ„ge.

ergonomiskt tangentbord ergonomiskt tangentbord bäst i test bäst ergonomiskt tangentbord


Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat pĂ„ egen hand. I de flesta fall fĂ„r vi produkter tillskickade oss pĂ„ vĂ„r begĂ€ran, och i somliga fall köper vi produkterna sjĂ€lva. DĂ€refter testar vi dem en lĂ€ngre tid för att se om de Ă€r bra nog utifrĂ„n vĂ„r subjektiva bedömning, varpĂ„ de placeras pĂ„ topplistan högst upp pĂ„ den hĂ€r sidan. 

SĂ„ledes ska du vara medveten om att vĂ„ra rekommendationer Ă€r högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte Àr att lÀra dig allt du behöver veta om denna produkt, sÄ du kan ta mer genomtÀnkta beslut, Àr skriven av oss sjÀlva baserat pÄ all kunskap vi tillskansat oss under den ovan Äsyftade testperioden. DÀrmed mÄste du kÀllhÀnvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera nÄgot.

Har du frÄgor eller funderingar betrÀffande detta test fÄr du mer Àn gÀrna kontakta oss.