HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Akvarellpenslar bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Cotman
Bäst-i-test 2023

Akvarellpenslar bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Cotman

Cotman
 • Ger mycket fina och precisa linjer
 • Anpassad för alla typer av akvarell- och akrylfärger
 • Kombination av fibrer i olika tjocklekar ger styrka, spänst och förmåga att suga upp mycket färg
 • Ergonomiskt skaft med bra balans och komfort
 • Tillverkad av syntetiska fibrer för en djurvänlig penselupplevelse
 

2. Synthetic Sable akvarellpensel

Synthetic Sable akvarellpensel
 • Syntetiska hår med samma kvalitet och egenskaper som mårdhåret
 • Fantastisk spänst och färgkapacitet
 • Ergonomiskt skaft för skön grepp och ökad kontroll
 • Miljövänligt trämaterial från FSC®-certifierade källor
Nackdelar:
 • Något dyr
 

3. Winsor & Newton Ekorrhårpensel

Winsor & Newton Ekorrhårpensel
 • Fin spets och tjock kropp för utmärkt kontroll och färgkapacitet
 • Handtillverkad av finaste ekorrhår för en responsiv och precision
 • Gåsfjäderhylsan ger ökad flexibilitet och kontroll
 • Håller mycket vatten och färg, vilket minskar behovet av ständig påfyllning
Innehåll [ visa ]

Bäst akvarellpenslar → Bäst-i-test (2023) — Håller färg & vatten

En av de viktigaste verktygen för en akvarellkonstnär är en bra akvarellpensel. Genom att välja rätt penslar kan du kontrollera vattenflödet, skapa olika texturer och applicera färg på ett precist och effektivt sätt. I denna artikel kommer vi att utforska de bästa akvarellpenslarna under 2023.

Oavsett om du är en erfaren akvarellkonstnär eller nybörjare, är alltså en bra akvarellpensel en investering som kommer att förbättra ditt måleri och ge dig möjlighet att utforska olika tekniker och uttryck. Genom att läsa denna guide kommer du att få en djupare förståelse för penslarna och kunna fatta ett välgrundade beslut när du väljer rätt pensel för ditt konstnärskap.

Bästa akvarellpenslarna 2023 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Cotman

Bästa akvarellpenslarna 2023
Cotman

Cotman Pensel 111 är en överlägsen akvarellpensel som har erövrat första platsen i vårt bäst-i-test. Denna pensel levererar enastående prestanda och precision för detaljarbeten som tar ditt akvarellmåleri till oanade höjder.

En av de mest framstående egenskaperna hos Cotman Pensel 111 är dess förmåga att skapa mycket fina och precisa linjer. Oavsett om du arbetar med små detaljer eller skapar intrikata mönster, ger denna pensel dig den ultimata kontrollen och precisionen som krävs för att fånga varje subtil nyans och linje.

Formen på denna pensel är rund, vilket gör den mångsidig och anpassningsbar för alla typer av akvarell- och akrylfärger. Du kan vara säker på att oavsett vilken typ av färg du arbetar med, kommer Cotman Pensel 111 att leverera överlägsen kvalitet och resultat.

Enastående är även den kombination av fibrer i olika tjocklekar som denna pensel erbjuder. Styrkan hos fibrerna ger hållbarhet och motståndskraft mot slitage, medan spänsten ger en responsiv och flexibel pensel som följer dina rörelser på papperet. Dessutom har Cotman Pensel 111 förmågan att suga upp och hålla mycket färg, vilket ger dig möjlighet att arbeta längre utan att behöva ständigt doppa penseln i färg.

Komfort är en viktig faktor när du arbetar med akvarellpenslar under längre perioder, och Cotman Pensel 111 har inte förbisett detta. Formen på penselns skaft ger en perfekt balans i handen och gör varje penseldrag bekvämt och kontrollerat. Den förnicklade mässingshylsan säkerställer att penselhåren inte klibbar ihop sig och förhindrar korrosion, vilket ger en hållbar pensel som kommer att vara din pålitliga följeslagare under lång tid framöver.

Det är också värt att nämna att Cotman Pensel 111 är tillverkad av syntetiska fibrer, vilket är ett bra alternativ för de som föredrar penslar utan djurhår. Den syntetiska konstruktionen kompromissar inte med prestanda och erbjuder samma kvalitet och förmåga som traditionella penslar.

Dock bör du vara medveten om att det korta skaftet kan vara en justering för vissa användare jämfört med penslar med längre skaft. Det kan följaktligen ta lite tid att vänja sig vid penselns proportioner och hitta rätt grepp för att utnyttja dess fulla potential. Men när du väl har anpassat dig till penseln kommer du att bli imponerad av dess överlägsna prestanda och resultat.

Summa summarum är Cotman Pensel 111 en fantastisk akvarellpensel som tar detaljarbeten till nya höjder. Med sin förmåga att skapa fina och precisa linjer, kombinationen av olika fibrer, och en bekväm design är denna pensel ett oumbärligt verktyg för konstnärer som strävar efter perfektion. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren konstnär, kommer Cotman Pensel 111 att bli din bästa vän och hjälpa dig att skapa mästerverk med varje penseldrag.

Fördelar:

 • Ger mycket fina och precisa linjer
 • Anpassad för alla typer av akvarell- och akrylfärger
 • Kombination av fibrer i olika tjocklekar ger styrka, spänst och förmåga att suga upp mycket färg
 • Ergonomiskt skaft med bra balans och komfort
 • Tillverkad av syntetiska fibrer för en djurvänlig penselupplevelse

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Synthetic Sable akvarellpensel

Rund form för att applicera stora områden med färg
Synthetic Sable akvarellpensel

Professional Watercolour Synthetic Sable Brush är en banbrytande serie penslar från Winsor & Newton som har erövrat en välförtjänt andra plats i vårt bäst-i-test. Denna serie penslar erbjuder enastående kvalitet och egenskaper med helt syntetiska hår som imiterar mårdhåret perfekt, vilket gör dem till det ultimata valet för akvarellmålning.

En av de mest imponerande aspekterna med dessa akvarellpenslar är som sagt deras förmåga att efterlikna mårdhåret. Syntetiska fibrer har utformats för att ge samma spänst och kontroll som mårdhåret, vilket gör att du kan njuta av en autentisk upplevelse utan att använda djurhår. Dessa penslar är särskilt utformade för att uppnå de bästa resultaten inom akvarellmålning och levererar imponerande prestanda.

Professional Watercolour Synthetic Sable Brush-serien erbjuder ett brett urval av former och storlekar för att passa olika behov och tekniker. Med sina 7 olika former ger de dig friheten att utforska olika penseldrag och skapa olika texturer på ditt papper. Oavsett om du behöver en rund pensel för detaljerat arbete eller en bredare mop för att täcka stora ytor, kommer du att hitta rätt pensel i denna serie.

Enastående färgkapacitet är en annan fördel med dessa akvarellpenslar. De är konstruerade för att hålla en generös mängd färg, vilket minskar behovet av att ständigt doppa penseln och ger dig möjlighet att arbeta längre utan avbrott. Den fantastiska spänsten och formbarheten hos penseln gör det enkelt att applicera färgen jämnt och kontrollerat på papperet. Det ergonomiska skaftet är utformat för att ge en bekväm grepp och ökad kontroll över dina penseldrag, vilket ger en ännu mer givande målarupplevelse.

Det är också värt att notera att större delen av serien är tillverkad av trä som är 100% FSC®-certifierad. Detta visar på Winsor & Newtons engagemang för att bevara miljön och använda hållbara material i tillverkningsprocessen.

Som med alla akvarellpenslar finns det också några aspekter som kan vara mindre positiva för vissa användare. Enligt vår bedömning kan vissa personer uppleva att penslarna har en något annorlunda känsla jämfört med traditionella mårdhårsbaserade penslar. Det kan ta lite tid att vänja sig vid den syntetiska känslan och anpassa sin teknik för att dra full nytta av penselns egenskaper. Men för de flesta konstnärer överväger de fantastiska fördelarna och prestandan hos Professional Watercolour Synthetic Sable Brush-serien eventuella anpassningsbehov.

Sammanfattningsvis är Professional Watercolour Synthetic Sable Brush-serien en imponerande serie penslar som tar akvarellmålning till en ny nivå. Deras förmåga att efterlikna mårdhåret är enastående och de erbjuder enastående spänst och färgkapacitet. Med olika former och storlekar kan du utforska olika tekniker och skapa unika konstverk. Det ergonomiska skaftet och miljövänliga tillverkningsmaterial är ytterligare fördelar. Om du letar efter akvarellpenslar som kombinerar prestanda och hållbarhet är Professional Watercolour Synthetic Sable Brush-serien ett utmärkt val för ditt akvarellmåleri.

Fördelar:

 • Syntetiska hår med samma kvalitet och egenskaper som mårdhåret
 • Fantastisk spänst och färgkapacitet
 • Ergonomiskt skaft för skön grepp och ökad kontroll
 • Miljövänligt trämaterial från FSC®-certifierade källor

Nackdelar:

 • Något dyr


8/10
EXPERTBETYG

3. Winsor & Newton Ekorrhårpensel

Washpensel med en fin spets och tjock kropp
Winsor & Newton Ekorrhårpensel

Winsor & Newton Ekorrhårspensel är en omsorgsfullt tillverkad pensel som har förtjänat sin plats som en av de bästa i vårt bäst-i-test. Denna akvarellpensel kombinerar en fin spets med en tjock kropp, vilket ger dig möjligheten att hålla mycket färg samtidigt som du behåller enastående kontroll över ditt måleri.

Det första som fångar vår uppmärksamhet är den höga kvaliteten på materialet. Winsor & Newton har valt de finaste håren från Blå ryska ekorren för att skapa denna pensel. Dessa hår är oerhört fina, mjuka och tunna, vilket resulterar i en otroligt responsiv pensel som gör det enkelt att arbeta med akvarellfärger. De koniska egenskaperna hos ekorrhåren gör det till det perfekta valet för akvarellmåleri, då de möjliggör precision och kontroll vid appliceringen av färg.

En imponerande detalj är att håren i denna pensel inte är fastsatta med en vanlig metallhylsa. Istället använder Winsor & Newton en gåsfjäderhylsa för att fästa ekorrhåren i skaftet. Denna innovation ger flera fördelar. För det första ger det större kontroll över penseln, vilket gör det enklare att skapa detaljerade linjer och exakta penseldrag. För det andra ger gåsfjäderhylsan mer flexibilitet, vilket gör det möjligt att utforska olika tekniker och skapa olika texturer. Denna kombination av kontroll och flexibilitet ger dig en helt ny nivå av konstnärlig frihet.

Winsor & Newton Ekorrhårspensel är en något kraftigare akvarellpensel, men ändå behagligt smidig att använda. När du väl har provat den, kommer du inte kunna gå tillbaka till andra, billigare penslar. Den är mångsidig och fungerar utmärkt för olika typer av akvarellmåleri. Oavsett om du arbetar med stora ytor eller fina detaljer, levererar denna pensel fantastiska resultat.

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna pensel är dess förmåga att hålla mycket vatten och färg. När du doppar penseln i vatten eller färg, behåller den en generös mängd vätska som inte släpps direkt när den nuddar papperet. Detta gör att du kan arbeta längre utan att behöva ständigt doppa penseln i vatten eller färg. Den stora vattenhållande förmågan möjliggör också enklare blandning av färger och skapandet av mjuka övergångar. Det är verkligen en fördel som kommer att spara tid och förbättra ditt måleri.

Dock kan somliga uppleva att den något kraftigare kroppen på denna akvarellpensel kräva lite tid att vänja sig vid. Det kan vara nödvändigt att anpassa din penselhantering och målningsteknik för att utnyttja penselns fulla potential. Men när du väl har blivit bekant med penseln och anpassat dig till dess egenskaper, kommer du att upptäcka dess fantastiska förmågor.

Därmed är Winsor & Newton Ekorrhårspensel en exceptionell pensel som kommer att ta ditt akvarellmåleri till nya höjder. Dess fina spets och tjocka kropp ger dig utmärkt kontroll och förmåga att hålla mycket färg samtidigt. Den handtillverkade akvarellpenseln av de finaste ekorrhåren erbjuder en enastående respons och precision. Dessutom ger gåsfjäderhylsan unik flexibilitet och ökad kontroll. Om du är ute efter en pensel som levererar imponerande resultat och möjliggör skapandet av fängslande akvarellkonstverk, rekommenderar vi starkt denna variant.

Fördelar:

 • Fin spets och tjock kropp för utmärkt kontroll och färgkapacitet
 • Handtillverkad av finaste ekorrhår för en responsiv och precision
 • Gåsfjäderhylsan ger ökad flexibilitet och kontroll
 • Håller mycket vatten och färg, vilket minskar behovet av ständig påfyllning

Nackdelar:Innan du köper en akvarellpenslar — Tänk på dessa 4 faktorer

En av de mest eftertraktade egenskaperna hos en bra akvarellpensel är dess förmåga att hålla kvar en optimal mängd vatten och färg. Detta gör att du kan måla längre utan att behöva fylla på penseln stup i kvarten. En pensel med bra vattenhållande egenskaper gör det också lättare att blanda färger och skapa mjuka övergångar på papperet.

Nedan hittar du samtliga aspekter att tänka på innan köpet:

1. Penseltyper — Hitta den perfekta formen och storleken för ditt måleri

När det kommer till akvarellmåleri är valet av penseltyper avgörande för att skapa önskad effekt och uttryck i ditt konstverk. Det finns en mängd olika penseltyper att välja mellan, var och en med sina unika egenskaper och fördelar. Låt oss utforska några av de vanligaste penseltyperna och deras användningsområden för att hjälpa dig att hitta den perfekta formen och storleken för ditt måleri.

Runda – Mångsidighet och kontroll

Rundpenslar är den mest användbara och vanligt förekommande penseltypen inom akvarellmåleri. Dessa penslar har en konisk form med en rund spets och en tjockare kropp. Rundpenslar är mångsidiga och kan användas för olika tekniker, från att skapa fina linjer och detaljer till att fylla i större områden. Ju större storlek på rundpenseln, desto bredare penseldrag kan du göra. De är också utmärkta för att blanda färger och skapa mjuka övergångar. Rundpenslar är en perfekt allround-pensel för de flesta akvarelltekniker.

Platta – Breda penseldrag och täckning av stora ytor

Dessa är breda och platta akvarellpenslar som används främst för att täcka stora ytor och skapa breda penseldrag. Deras breda form gör dem idealiska för att täcka ytor snabbt och effektivt. Plattor ger också möjlighet att skapa olika texturer och effekter på ytan, beroende på hur du håller och använder penseln. De är perfekta för landskapsmålningar, bakgrunder eller för att skapa speciella effekter som grässtrån eller vattenytor.

Moppar – Mjuka övergångar och färgmattor

Moppar är penslar med mycket mjuka och långa hår som används för att skapa färgmattor och mjuka övergångar. Deras mjuka hår gör dem perfekta för att skapa suddiga och diffusa effekter på papperet. Med en mop kan du lätt blanda färger och skapa mjuka övergångar mellan olika nyanser. Dessa penslar är idealiska för att skapa luftiga moln, dimma eller mjuka texturer.

Penseltyp Användningsområden
Runda Mångsidig, skapa fina linjer och fylla i områden
Platta Täcka stora ytor, breda penseldrag
Moppar Skapa färgmattor, mjuka övergångar

2. Penselmaterial — Syntetiska fibrer eller naturliga hår?

Valet av penselmaterial är en viktig övervägning när du köper akvarellpenslar. Det finns två huvudsakliga alternativ att välja mellan: syntetiska fibrer och naturliga hår, som ekorrhår eller mårdhår. Båda alternativen har sina egna fördelar och nackdelar, och det är viktigt att hitta det som passar dina preferenser och behov bäst.

 • Syntetiska fibrer: Syntetiska penslar har blivit alltmer populära och eftertraktade bland konstnärer, särskilt de som värdesätter djurvänliga alternativ. Dessa penslar är tillverkade av olika typer av syntetiska fibrer som är speciellt utformade för att efterlikna kvaliteten och prestandan hos naturliga hårpenslar. En av de främsta fördelarna med syntetiska penslar är deras slitstyrka. De är vanligtvis mer hållbara och behåller sin spänst och form över tid. Dessutom är de lättare att rengöra och behöver inte samma noggranna omsorg som naturliga hårpenslar. De är också mer motståndskraftiga mot fukt och vatten, vilket minskar risken för att penseln förändras eller deformeras när den används med vattenbaserade färger som akvarell.
 • Naturliga hår: Å andra sidan har naturliga hårpenslar en unik känsla och egenskaper som vissa konstnärer föredrar. Penslar tillverkade av naturliga hår, särskilt mårdhår, har varit traditionellt populära för sin spänst och förmåga att hålla mycket färg. De ger en speciell flexibilitet och kontroll över penseldragen. Mårdhårspenslar är särskilt fördelaktiga vid blöt på blöt-tekniker där mycket vatten och färg ska appliceras på papperet. Dock kräver naturliga hårpenslar mer omsorg och underhåll för att hålla dem i gott skick. De behöver tvättas noggrant efter användning för att undvika färguppbyggnad och förhindra att håren blir styva eller förstörda.

3. Storlek — Anpassa penselstorleken efter ditt behov

När det gäller akvarellmåleri är storleken på penseln en avgörande faktor som påverkar resultatet av ditt konstverk. Att välja rätt storlek på penseln kan göra skillnad i hur du kan utforska olika tekniker, skapa detaljer eller täcka stora ytor med färg.

En pensel med mindre storlek är idealisk för detaljerat arbete och fina linjer. Det kan vara användbart när du vill lägga till små detaljer i ditt konstverk eller skapa exakta penseldrag. Med en mindre akvarellpensel kan du fånga de subtila nyanserna och definiera de små detaljerna i dina motiv. Det kan vara särskilt användbart vid målning av porträtt eller noggranna naturmotiv där detaljrikedom är viktig.

Å andra sidan är en större pensel mer lämpad för att täcka stora ytor och skapa breda penseldrag. Med en bredare pensel kan du snabbt applicera färg och täcka papperet med en djup och jämn ton. Detta är särskilt användbart för bakgrunder, landskapsmålningar eller när du vill skapa effekter som stora moln eller vattenytor. En större pensel ger dig också möjlighet att utforska olika tekniker, som blöt på blöt eller vått i vått, där en generös mängd färg behövs för att skapa mjuka övergångar och effekter.

För att vara så flexibel som möjligt och kunna möta olika behov och uttryck i ditt måleri, är det rekommenderat att ha en variation av penselstorlekar tillgängliga. Genom att ha akvarellpenslar i olika storlekar kan du experimentera med olika tekniker och skapa en dynamik i ditt konstverk. Det ger dig möjlighet att utforska detaljerade element samtidigt som du kan ta dig an större ytor utan att behöva byta pensel.

4. Flexibilitet och spänst — Ge liv åt ditt penseldrag

När du köper en akvarellpensel är det viktigt att tänka på dess flexibilitet och spänst. Dessa egenskaper spelar en avgörande roll i hur penseln reagerar på dina rörelser och hur väl den kan leverera färg på papperet. Låt oss utforska betydelsen av flexibilitet och spänst i en akvarellpensel och hur de kan ge liv åt dina penseldrag.

En flexibel pensel anpassar sig smidigt till dina rörelser och ger dig en jämn och kontrollerad färgapplicering. När du applicerar färg på papperet, följer en flexibel akvarellpensel dina penseldrag utan att kännas styv eller stel. Det ger dig möjlighet att skapa mjuka övergångar och flytande linjer. En flexibel pensel låter dig utforska olika tekniker som blöt på blöt eller vått i vått, där färgerna blandas och flyter fritt över papperet. Det ger dig också möjlighet att skapa texturer och effekter genom att variera trycket och vinkeln på penseln.

Spänsten i penseln är också en viktig egenskap att beakta. När du applicerar tryck på penseln och sedan släpper, bör den återgå till sin ursprungliga form utan att håren blir deformade eller sprids ut. Detta är avgörande för att skapa exakta och precisa penseldrag. En akvarellpensel med god spänst ger dig följaktligen kontroll över färgappliceringen och möjliggör fina detaljer och skarpa linjer. Med rätt spänst kan du också arbeta med olika tryck och vinklar för att skapa variation i dina penseldrag och uttrycka din konstnärliga vision.

akvarellpenslar bäst i test

Vanliga frågor och svar om akvarellpenslar

Vilken typ av akvarellpenslar är bäst för nybörjare?

För nybörjare rekommenderas det att använda syntetiska penslar eftersom de är hållbara, lätta att rengöra och mer budgetvänliga än naturliga hårpenslar. Runda penslar i olika storlekar är ett bra val för att utforska olika tekniker och skapa både detaljerade linjer och breda penseldrag.

Vad är fördelen med naturliga hårpenslar jämfört med syntetiska penslar?

Naturliga hårpenslar, som ekorrhår eller mårdhår, ger en unik känsla och flexibilitet i penseldragen. De kan absorbera och hålla mycket färg, vilket gör dem idealiska för blöt på blöt-tekniker och att skapa mjuka övergångar. Dock kräver de mer omsorg och underhåll för att hålla dem i gott skick.

Hur väljer jag rätt storlek på akvarellpenseln?

Storleken på akvarellpenseln beror på dina behov och målningar. Mindre penslar används för detaljerat arbete och fina linjer, medan större penslar är bättre för att täcka stora ytor och skapa breda penseldrag. Ha gärna ett urval av olika storlekar för att vara flexibel och kunna utforska olika tekniker och detaljer.

Vilket penselmaterial är bäst för att hålla mycket vatten och färg?

Syntetiska akvarellpenslar är bra på att hålla mycket vatten och färg. De har utformats för att absorbera och behålla färgen väl, vilket gör att du kan arbeta längre utan att behöva doppa penseln i vatten eller färg så ofta.

Hur vet jag om en akvarellpensel är tillräckligt flexibel och spänstig?

Det bästa sättet att bedöma flexibiliteten och spänsten hos en pensel är att känna på den och testa den. Tryck och släpp akvarellpenseln för att se om den återgår till sin ursprungliga form utan att håren blir deformade eller sprids ut. En flexibel pensel anpassar sig smidigt efter dina rörelser och ger dig kontroll över färgappliceringen.


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.