HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Aktivitetsbord bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Aktivitetsbord Beemoo Play
Bäst-i-test 2023

Aktivitetsbord bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Aktivitetsbord Beemoo Play

Aktivitetsbord Beemoo Play
 • Bäst aktivitetsbord 2023
 • Rekommenderad ålder: Från 4 månader
 • Ditt barn sitter skönt i den bekväma lekstolen
 • Sitsen kan roteras 360 grader
 • Uppmuntrar ditt barn att utforska och utveckla sin motorik
 • Lekbordet kan användas från att ditt barn kan sitta själv tills ditt barn kan stå eller gå
Nackdelar:
 • Finns bara i två färger
 

2. Aktivitetsbord i trä

Aktivitetsbord i trä
 • Rek. ålder: Från 2 år
 • Robust konstruktion i trä
 • Barnet flyttar runt kulorna längsmed banorna
 • Förbättrad koordination (öga-hand)
 • Höjd: 65 cm
 • Vikt: 3,9 kg
 • Utmärkta recensioner
 

3. Cloudberry Aktivitetsbord Allt-i-ett

Cloudberry Aktivitetsbord Allt-i-ett
 • Rekommenderad ålder: Från 1 år
 • Bordet är vändbart och på varje sida finns flera olika lekstationer
 • Ditt barn får öva på sina finmotoriska rörelse
 • Låt ditt barn vrida på rattar, snurra på hjul, upptäcka roliga ljudfunktioner, rita eller bygga med klossar
 • Höjd: 37 cm
Nackdelar:
 • Batterier ingår ej
Innehåll [ visa ]

Aktivitetsbord

Aktivitetsbord är en barnleksak med inbyggda spel som bebisar och småbarn aktiverade under långa tidsperioder. Dessutom hjälper de barnet med finmotorikens utveckling. Men även koordination mellan öga-hand är något som förbättras drastiskt. Vidare är det en social leksak till skillnad från exempelvis en dockvagn, vilket gör att barnen även lär sig det sociala samspelet snabbare. Därmed är aktivitetsbord en leksak som förbättrar motoriken, koordinationen och den sociala förmågan.

Vidare är inte aktivitetsbord en leksak som barn endast använder i några minuter och sedan tröttnar på. Tvärtom är det inte ovanligt att både bebisar och småbarn spenderar timmar för att t.ex. flytta kulor längsmed olika banor in i ett mål. De finns i olika material såsom trä och plast. Och variationen mellan de olika spelen är många. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att guida dig rätt i ditt val.

Börja med att läsa på nedan för att därefter välja den modell som lämpar ditt eller dina barn bäst.

Tips: vill du göra ditt barnets aktivitetsbord personligt kan du klistra på en namnlapp med barnets namn på!

aktivitetsbord

Så väljer du aktivitetsbord

Innan du köper ett aktivitetsbord finns det några saker du ska ha kännedom om. För det första ska du välja ett bord som inte bara kan användas av bebisar på 1 år, utan även äldre så du slipper köpa nytt. För det andra måste du kontrollera att varje del på bordet sitter fast ordentligt så de inte stoppas i munnen. För det tredje ska du välja mellan ett bord i trä eller plast. Utöver detta är det en fördel om bordet tål vatten.

Det finns fler faktorer du bör ta i beaktande och de har vi listat nedan med en tillhörande förklaring.

1. Utgå från att barnet växer fort

En väldigt viktig faktor i ditt val av aktivitetsbord är hur pass avancerat bord du ska välja. Har du en bebis på 1 år så är det många föräldrar som tänker att bordet ska vara så enkelt som möjligt. Trots att detta är korrekt i teorin, så är det samtidigt så att barnet snabbt växer upp och tröttnar på tråkiga barnleksaker. Därför är det bäst att ha detta i åtanke redan vid ditt första köp. Således ska du välja ett aktivitetsbord som kan användas av barn från 1-5 år. På så sätt slipper du köpa ett nytt bord när barnet är uttråkat.

För varje år som går kommer de nämligen att lockas av de hittills oupptäckta leksakerna. Till exempel kanske din bebis på 1 år endast är intresserad av en viss sektion på bordet, men när barnet är 3 år så kommer en helt annan sektion att locka deras intresse. Har du då köpt ett bord som endast är avsett för 1-åringar så kommer du behöva köpa ett nytt för 3-åringar, och så vidare. Genom att förbereda detta redan inför ditt första köp, och tänka långsiktigt, slipper du alltså kostnaden som det innebär att köpa ett nytt aktivitetsbord var tredje år eller så.

 • Köp hellre en mer avancerad modell så barnet kan upptäcka nya möjligheter ju äldre dem blir.
 • Utmärkt möjlighet att spara pengar på sikt.

2. Säkerhet

Det viktigaste för föräldrar när de köper barnleksaker i allmänhet är att de är säkra att använda. Detta gäller allt ifrån våningssäng, doktorväska och dockvagn – till bilmattabollhav och aktivitetsbord. Det går helt enkelt inte att understryka vikten av säkerhet. När det gäller aktivitetsbord måste du kontrollera t.ex. åldersrekommendationen och viktbegränsningen.

Somliga bord tål endast 5 kilos belastning medan andra bord är betydligt mer robusta. Råkar barnet då placera för många objekt på bordet är risken för att det tippar över väldigt hög. Detta kan i värsta fall leda till att barnet klämmer sina ben eller händer, och om barnet leker oövervakat kan det få förödande konsekvenser.

 • Kontrollera åldersrekommendationen.
 • Välj ett bord med så hög maxvikt som möjligt.

3. Konstruktion

Eftersom barn har en tendens att trycka in alla objekt i munnen för att bilda en förståelse om dem, är det viktigt att varje objekt på ett aktivitetsbord sitter fast ordentligt. Har du nån gång köpt en billig barnleksak så vet du hur lätt det är för barnet att bryta bort en del som de sedan kan stoppa i munnen. Detta är katastrofalt uselt varför du som förälder gör bäst i att köpa kvalitativa barnleksaker för att riskerna för detta minimeras.

Anledningen till varför vi understryker detta lite extra är för att aktivitetsbord har mängder av olika objekt som barnen drar i konstant. Ju fler månader som går i takt med att slitaget ökar så är även risken för att de råkar bryta bort en plastbit betydligt högre. Men ser du till att välja en modell vars komponenter är robusta och slittåliga så behöver du inte vara lika orolig. Så om du känner att en bit på bordet går att rucka på lite – returnera bordet med omedelbar verkan.

 • Varje del på bordet ska vara ordentligt stabil och inte gå att rucka på en millimeter.
 • Känn på varje del med jämna mellanrum så slitage inte bidragit till att göra en viss del lösare.

4. Vattentät

Är det något som alla föräldrar kan enas om, så är det att deras barn är röriga, bökiga och smutsiga. De dreglar och lämnar smulor överallt. Och eftersom många aktivitetsbord inte är vattentäta, flera är t.ex. tillverkade i trä, så är det inte lämpligt att de sitter och dreglar över bordet.

Därför måste du välja ett aktivitetsbord som tål vatten. Och inte bara lite spill, utan som är 100% vattentätt. Annars kommer vattnet att penetrera fibrerna i bordet vilket tillslut kommer göra bordet oanvändbart. Genom att välja att vattentätt bord blir det busenkelt att rengöra med en simpel trasa – något som inte är fallet om det är tillverkat i trä.

aktivitetsbord barn

5. Form och storlek

Aktivitetsbord kan antingen vara rektangulära eller runda. Men det finns även andra former som t.ex. pentagoner och hexagoner som många barn tycker är mer spännande. Fastän de flesta föräldrar väljer att köpa ett runt bord (för att undvika kanter) så tycker barn enligt erfarenhet att det är roligare med fräckare former.

Storleken är en annan del. Det sista du vill göra är att investera i ett aktivitetsbord som är så pass stort att barnet endast använder en bråkdel av dess yta. Dessutom måste bordet få plats i barnrummet och inte uppta för mycket plats. Därför rekommenderar vi att först mäta upp hur stort bordet får lova att vara, för att därefter välja rätt form så det passar in i ett hörn eller liknande.

 • Välj en form som är utrymmesbesparande som t.ex. rektangulär eller trekantig.
 • Börja med att mäta i barnrummet för att komma fram till hur stort bordet får lov att vara för att få plats.

6. Justerbara ben

Skillnaden i benlängd på barn som är 1 år till 6 år är natt och dag. För att barnet ska få plats vid bordet under alla dessa är krävs det ett aktivitetsbord med justerbara ben. På så vis kan du höja bordet så fort barnets knä nuddar undersidan av bordsskivan. Detta är den gyllene funktionen du ska leta efter för att säkerställa att bordet kan användas trots att barnet växer i snabb takt.

Trots att modeller med justerbara ben är något dyrare, de kostar ofta mellan 200-400 kronor mer, är det värt det om du tänker på hur många bord du hade behövt köpa annars. Den tankegången gör valet självklart för de flesta.

 • Justerbara ben gör att barnet kan använda det över flera års tid.

7. Förvaringsutrymme

Ett aktivitetsbord kan snabbt bli proppfullt av alla möjliga leksaker. Därför kan det vara bra att välja en modell som är utrustad med förvaringsutrymme. Detta utrymme är oftast placerat direkt under bordsskivan vilket gör det lättåtkomligt för barnen. Dessutom lär de sig att ha bordet rent och fint.

8. Ljud- och ljuseffekter

För att göra aktivitetsbordet roligare och mer interaktivt, finns det särskilda modeller som har inbyggda ljudeffekter. Dessa kan t.ex. bestå av att en fanfar spelas upp när en kula landat i ett hål. Detta tycker de flesta barn är otroligt roligt eftersom bordet som sagt blir interaktivt. Och ju mer barn som leker desto roligare.

Men det finns även de som är utrustade med ljuseffekter så att vissa delar på bordet börjar blinka lite då och då. Givetvis är dessa modeller dyrare än dem utan, men känner du som förälder att ditt barn hade uppskattat detta mer så är det värt investeringen.

 • Gör bordet roligare med ljud- och ljuseffekter som spelas upp vid olika tillfällen.

Fördelar med aktivitetsbord

Ett roligt aktivitetsbord från Smoby med både ljus och ljudfunktioner. Aktivitetsbordet har flera funktioner så att ditt barn får öva på finmotoriska rörelser. Bordet har en kulram, en spegel, tre tutor och en formsorterare. Till aktivitetsbordet medföljer också en boll som kan rullas ner för rampen eller skjutas iväg från katapulten. En funktionell och rolig leksak som hjälper ditt barn att utveckla sina sinnen och sin motorik.

 • Förbättrar motoriken
  Likt många andra barnleksaker som t.ex. bilmattor, hjälper aktivitetsbord barnens motoriska utveckling. Eftersom det på bordet finns flera funktioner som tarvar finmotoriska rörelser, är det ett utmärkt sätt att få barnet att bli sammanväxt med den materiella världen. Till exempel finns det bord från Stoy och Fisher Price som båda använder sig av bollar som ska rullas ned för olika ramper. Detta kräver att barnet lär sig hantera sin motorik på ett bättre sätt. Således är detta en högst påtaglig fördel.
 • Flera barn kan leka samtidigt
  I egenskap av ett bord kan flera barn leka samtidigt. Därmed är ett aktivitetsbord den ultimata sociala leksaken då barnen är så illa tvungna att samarbeta och kommunicera. Dessutom är det bra ur ett föräldraperspektiv då du som förälder kan sitta med och övervaka leken.
 • Stort utbud
  Med andra leksaker såsom dockvagnar så är utbudet begränsat i det hänseende att det inte finns så mycket variation i produkterna. Detta står i bjärt kontrast till aktivitetsbord som ser likadana ut i sin form i egenskap av bord, men där innehållet på bordet varierar enormt. Därmed finns det inga problem att hitta olika typer av bord med varierande leksaker och tema. Detta gör att det är superlätt som förälder att hitta en modell som passar just ditt barns personlighet.
 • Ökad koordination
  Det finns vissa aktivitetsbord som går ut på att barnet ska flytta kulor längsmed banor för att få alla till samma plats. Detta kräver en stor portion koordination mellan öga och hand, vilket gör att koordinationen naturligtvis blir bättre. Ju mer barnet leker med dessa typer av kognitivt utvecklande leksaker, t.ex. kaplastavar – desto bättre.

aktivitetsbord bebis

Nackdelar med aktivitetsbord

Nu när vi gått igenom fördelarna är det hög tid att informera dig om nackdelar med aktivitetsbord. Trots att de inte är många är det likväl grundläggande att gå igenom både fördelar och nackdelar. Annars är det omöjligt att väga dessa mot varandra för att komma fram till ett informerat beslut. Läs därför de negativa aspekterna nedan med stor noggrannhet.

 • Ska användas sparsamt
  Fastän detta inte är en nackdel per se, så är det ändå värt att påminna dig som förälder om. Nämligen att barn aldrig ska sitta för länge på samma plats – i synnerhet inte i de tidigaste, formativa åren. Orsaken är att stillasittandet tar bort den tid som behövs för att bebisen ska lära sig krypa och rulla runt och så vidare. I värsta fall kan detta leda till höft- och ryggproblem när barnet blir äldre. Så ska du köpa ett aktivitetsbord – se till att pysen inte leker för länge.

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.