Letar du efter ett sätt att underlätta din bakning på? Då är ett bakbord den perfekta lösningen. Det håller inte bara din köksbänk ren tack vare dess höga kanter som gör att mjöl inte hamnar överallt, utan ett bakbord ger dig också en bekväm, dedikerad yta att arbeta på.
I den här artikeln kommer vi att diskutera fördelarna och nackdelarna med olika varianter. Därtill hittar du en köpguide som lär dig vilka faktorer du bör tänka på innan köpet.
De flesta bakbord skiljer sig åt, men enligt oss på redaktionen bör de dels ha en antiglidmatta undertill, dels kunna användas som serveringsbräda. Vidare ska bör kanterna vara tillräckligt höga samtidigt som den helst ska vara tillverkad i ett bra material så den håller länge.
För det första är det absolut grundläggande att bakbordet har tillräckligt höga kanter så att mjölet och andra ingredienser inte stökar ner hela köket under bakandet. En höjd på minst 2-3 cm räcker för att hålla mjölet på plats.
Problemet med många billiga varianter är att kanterna antingen lyser med sin frånvaro, eller att de är för låga. Trots att detta kan tänkas vara en liten detalj, så är det faktiskt kanterna som utmärker bakbord och som huvudsakligen skiljer dem från vanliga skärbrädor.
Därutöver får du inte glömma att brödkavelns handtag måste hamna över bakbordskanten, annars blir det väldigt svårt att kavla. Därför är detta den första faktorn, och följaktligen den viktigaste som vi vill informera dig om.
Nu kommer vi till en aspekt många tycks glömma bort, nämligen hur viktigt det att mäta ytan på din köksbänk där du planerar ställa det, och utgå från dessa mått i ditt val
Du vill såklart se till att bakbordet inte tar för mycket plats så du måste flytta undan köksmaskiner och annat som står i vägen. Men samtidigt måste det ju vara tillräckligt stort så du kan arbeta fritt. Således uppmanar vi dig att försöka hitta en gyllene medelväg här.
För att få en uppfattning om storleken du bör välja så rekommenderar vi mer specifikt att du tar fram ett måttband och mäter den yta på bänken där du tänkt ställa bakbordet. Filtrera sedan modellerna utifrån dessa mått. På så vis kan du vara 100% säker att det inte blir för stort eller för litet.
En antiglidmatta undertill är en stor hjälp när du bakar. Det förhindrar bakbordet från att glida runt på bänken, vilket är extremt irriterande. Speciellt när man arbetar med en deg som inte sällan kräver att du applicerar mycket kraft. Dessvärre ingår detta inte i köpet av ett bakbord, åtminstone inte alltid, så se till att du köper det separat om det inte ingår.
Vissa bakbord, primärt i trä, levereras obehandlade och måste därför smörjas in innan användning. I somliga fall måste du även slipa materialet i dess fiberriktning innan det oljas in. Se till att läsa produktbeskrivningen noga så du vet vad som gäller.
Att välja ett bakbord som är mångsidigt är alltid en fördel. Du kan då använda båda sidorna för olika syften, till exempel använda undersidan som serveringsbräda eller skärbräda.
Detta är en stor fördel eftersom det ger dig fler möjligheter och användningsområden, och det innebär också att du behöver ha färre olika köksredskap. Med andra ord slipper du köpa separata bakbord, skärbrädor och serveringsbrädor.
Vilket material bakbordet är tillverkat av har en enorm påverkan på dess kvalitet, slittålighet och följaktligen dess livslängd. Köper du en kvalitativ bräda, och du sköter om den på rätt sätt, kommer den garanterat hålla i väldigt många år. För att förenkla ditt materialval har vi nedan listat för- och nackdelar med varje material:
Fördelar:
Nackdelar:
Fördelar:
Nackdelar:
Fördelar:
Nackdelar:
Fördelar:
Nackdelar:
Avslutningsvis anser vi på redaktionen att det är viktigt att kolla om bakborste och degskrapa ingår i köpet när du köper ett bakbord. Dessa verktyg är nödvändiga för att underlätta och göra ditt bakande enklare och mer effektivt. Med det sagt är det såklart inte ett krav, men likväl ett tips vi vill dela med oss av eftersom somliga modeller skickar med detta i köpet.
Bakbord är ofta tjockare och mer robusta än skärbrädor, och har en annan yta som är bättre lämpad för att kavla deg. Men framförallt har de höga kanter så inte mjölet spiller ut över hela köket.
Det är egentligen en smaksak. Modellerna i trä är mer traditionella och mer iögonfallande, medan plast är billigare och lättare att rengöra, men inte lika vackra.
Marmor eller sten eftersom de är tunga. Men du kan också köpa en billig plastmodell förutsatt att du har en antiglidmatta under.
Det beror på storleken på din köksbänk. En större storlek ger mer utrymme för att arbeta med, men en mindre storlek tar mindre plats och är lättare att förvara.
Nedan hittar du en sammanfattning av artikeln i punktform. Men vi råder dig att läsa hela artikeln så du har all information du behöver ha för att göra ett så bra val som möjligt. Glöm inte heller att kolla in nackdelarna så du vet vad som är mindre bra.
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.