HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Brödform bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Klassisk brödform
Bäst-i-test 2024

Brödform bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Klassisk brödform

Klassisk brödform
 • Utmärkt för både bröd och sockerkaka
 • Non-stickbeläggning
 • Gjuten i aluminium
 • Handtag på båda sidorna
 • Lätt att rengöra
 • Ger stora, härliga, fluffiga och krispiga limpor
 

2. Lékué Bread Maker Silikon

Lékué Bread Maker Silikon
 • Väg, knåda och grädda brödet i en form
 • Ångkokar för saftigare bröd
 • Genererar vackra runda limpor
 • Tål mikrovågsugn
 • Krispig yta
 • Lätt att rengöra
 

3. Brödform med lock

Brödform med lock
 • Perfekt för bröd, paj och pastej
 • Funkar på alla värmekällor inkl. induktion
 • Tål inte maskindisk
 • Tillverkad i gjutjärn för bra värmefördelning
 • Går även att använda till ugn och grill
Innehåll [ visa ]

Brödform — Bäst-i-test (2024)

Med en brödform kan du tillaga allt från köttfärslimpa, sockerkaka och fläskfilé. Men det vanligaste användningsområdet är att baka bröd, så kallade formbröd. Genom att välja rätt brödform utifrån dina behov får du bättre resultat än om du väljer en på måfå. Till exempel blir brödet högre, fluffigare och får en krispigare yta om du väljer en form med höga kanter istället för låga. Vidare kan du välja mellan olika material som t.ex. silikon, glas, gjutjärn, keramik och aluminium.

För att göra valet lättare för dig har vi nedan beskrivit hur du väljer rätt brödform och vad som är viktigast att tänka på innan ditt köp. Dessutom beskriver vi några viktiga saker du ska undvika för att inte skada din form, samt några rengöringstips för att förlänga livslängden på dina formar. Därför rekommenderar vi dig att först läsa på så du vet vilka faktorer du ska tänka på, och därefter välja den bästa brödformen från vår topplista högst upp på sidan.

Så väljer du brödform

Innan du köper en brödform är det angeläget att veta några saker innan. Annars riskerar du att göra ett impulsköp som inte kommer tillfredsställa dina behov. Till exempel måste du ta formens storlek i beaktande så du inte väljer en för liten eller för stor. Därtill är formen viktig så du kan tillaga en köttfärslimpa, sockerkaka eller fläskfilé i rätt form. Vidare måste du välja ett bra material så inte brödet fastnar i formen. Därför har vi nedan listat de viktigaste faktorerna som du måste ta med i ekvationen för att göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

1. Storlek

Storleken på en brödform är givetvis essentiell i ditt val. På grund av att alla lagar olika rätter i sin form så är detta även individuellt. Till exempel föredrar många som bakar bröd en form med höga kanter så att brödet kan stiga så högt som möjligt och därmed bli fluffigare. Å andra sidan vill somliga ha kortare kanter när de ska göra en sockerkaka eller köttfärslimpa. Sålunda behöver du olika storlekar beroende på vad du ska tillaga för att få bästa resultat. Storleken anges i höjd, bredd och djup  i produktbeskrivningen så att du får en tydlig bild över formens storlek.

Mot den bakgrunden rekommenderar vi att köpa 2-3 olika brödformar med varierande storlek. På så vis kommer du alltid ha en form som passar oavsett om du ska tillaga en fläskfilé eller en luftig sockerkaka.

2. Material

Om du inte vill att maten ska fastna i formen så är materialet en otroligt viktig del i ditt val av brödform. Här har du nämligen en hel del alternativ att välja mellan. Först och främst finns det formar tillverkade i aluminium som är snygga, stabila och håller väldigt länge. Vidare finns även formar i gjutjärn som tål extremt höga temperaturer och som ofta används med lock för att tillaga en länge tid i ugnen – dessa är särskilt bra när du ska baka bröd eller göra en köttfärslimpa.  Både aluminium och gjutjärn har en utmärkt värmefördelning vilket gör att bakverket blir alltigenom tillagat – något som inte sker om du väljer en billig brödform av sämre kvalitet.

Dock finns det faktiskt ett material som trumfar både aluminium, gjutjärn, glas och teflon – och det är silikon. Orsaken till varför silikon är så bra är för att formen svalnar fort. Dessutom finns det ingen risk för rost. Ytterligare en fördel är att formen är flexibel och lätt kan stuvas in i ett trångt skåp utan att den upptar mycket plats. Sist men inte minst så är silikon även enklast att rengöra.

Med det sagt så ska du välja material utifrån vad du oftast tillagar. Följaktligen är gjutjärn det ultimata valet för brödbakning, medan aluminium lämpar sig förträffligt för köttfärslimpa. Men i regel är silikon det bästa allround alternativet.

 • Silikon – Lätt att diska, hantera och förvara. Matrester fastnar inte. Bästa allround-valet.
 • Aluminium – Slittåliga, billiga och lätta som leder värme väldigt bra. Perfekt för brödbak och är lätt att rengöra. Glöm inte att smörja in formen.
 • Rostfritt stål – Håller inte värmen lika bra som aluminium, så vill du ha en bra färg på brödet eller sockerkakan ska du inte välja rostfritt stål. Dock håller den väldigt länge och har utmärkt värmefördelning.
 • Gjutjärn – Dessa väger mest och är belagda med en emalj vilket gör att du får en fin skorpa och krispighet på vad än du tillagar.
 • Keramik – Bäst för tillagning av köttfärslimpa. Tar lång tid att värma upp (lika lång som glas) men resultatet blir utmärkt då du får krispiga hörn som är supergott.
 • Glas – Lång uppvärmnings- och baktid. Bakverk tenderar att fastna lättare i glas men tillagningen blir å andra sidan väldigt jämn.

brödform silikon

3. Med lock

När du står i akt att köpa en brödform tycker vi att du lika bra kan välja en modell med lock. Trots att det är lite dyrare (kostar vanligtvis några hundralappar extra) så får du ett mycket bättre resultat när du t.ex. tillagar bröd, pajer och pastejer. Vidare fördelas värmen jämnare och effektivare än de utan lock. Därutöver tenderar allt allt bli godare eftersom smakerna hålls inne i formen.

brödform med lock

4. Handtag

Har du bakat mycket tidigare så vet du hur svårt det ibland kan vara att ta ut en brödform från en ugn med hjälp av en grytlapp. Inte sällan måste du använda två större grytlappar så du kan få ett bra grepp i formen. Men det finns faktiskt en lösning på problemet, och det är att välja en brödform med handtag. Genom att göra detta så kan du lätt ta ut formen med en hand medan du använder den andra handen för att kontrollera ugnsluckan. Därmed blir det även säkrare och riskerna för att du bränner vid fingrarna är minimala. Dessutom tappar du inte formen lika lätt. På det stora hela får du alltså bättre grepp och högre säkerhet genom att välja en form med handtag.

Tips: Förvara brödet i en brödpåse för att förlänga hållbarhetstiden!

5. Garanti

Eftersom en brödform används väldigt ofta så är det viktigt att du inte negligerar garantin. För om en spricka skulle uppstå, eller om formen skulle gå sönder, så kommer du inte ha rätt till ersättning utan garanti. Och långt ifrån alla återförsäljare erbjuder garanti. Därför är det ditt eget ansvar att säkerställa att garantin ingår i köpet, och inte bara att den ingår, utan att perioden är minst 12 månader. Annars ska du köpa från en annan återförsäljare som erbjuder en mer förmånlig garanti.

Viktigt att veta om brödformar

Visste du att många brödformar inte tål maskindisk? Eller att du absolut inte får dra formen om den används på en induktionshäll? Det finns fler liknande misstag som du måste veta innan du börjar använda din nyinköpta form, vilka vi har listat nedan så du undviker dessa vanliga misstag.

 • Vissa tål inte maskindisk
  En vanligt fel som många gör är att de diskar sin brödform i diskmaskinen. Problemet med detta är att det förstör ytan. Så om du till exempel har en form i gjutjärn så kommer du förstöra beläggningen genom att diska den i maskinen. Så läs noggrant manualen för att veta om formen du köpt tål maskindisk eller inte. Annars kommer du förstöra formen och inget du tillagar i den kommer smaka lika gott igen. Dessutom kommer matrester att fastna lättare vilket försvårar rengöringen ytterligare.
 • Lyft formen istället för att dra den på spishällen
  Då det finns flera brödformar som kan användas på värmehällar som t.ex. induktion, är det väldigt viktigt att du är medveten om att du inte ska flytta runt formen på plattan. Anledningen är att formens undersida lätt kan skrapa plattan – i synnerhet om den är tillverkat i gjutjärn. Således ska du alltid lyfta formen istället för att dra den när den ska förflyttas. Glömmer du detta kommer spishällen inte se fager ut när bakningen är klar.

Hur du rengör en brödform

För att din brödform ska hålla så länge som möjligt är det bäst om du rengör den efter varje användning. Annars kommer matrester gro in i materialet vilket försämrar materialet på lång sikt. Emellertid rengörs alla formar på olika sätt beroende på vilket material de är tillverkade i. Exempelvis ska du rengöra en aluminiumform annorlunda än en gjutjärnsform. Men det finns även generella rengöringstips som du ska genomföra regelbundet för att hålla de så fräscha som möjligt, och allt detta kommer vi gå igenom nedan.

Rengöring baserat på material

 • Rostfritt stål
  Med detta material ska du omedelbart skölja formen med vatten och diskmedel, alternativt låta formen vara fylld med varmt vatten och på så vis förhindra att rester fastnar på ytan.
 • Non-stick
  Med en non-stick form ska du inte använda diskmedel för rengöring, då förstör du ytan vilket kommer leda till att rester fastnar lättare vilket även försvårar framtida rengöring. Så använd endast ljummet vatten med ättika och skölj noggrant.
 • Aluminium
  En brödform i aluminium ska tvättas med en blandning av vatten och bakpulver för bästa resultat. OBS: Använd inte diskmedel för aluminium.
 • Glas
  När det kommer till glas behöver du bara fylla formen med varmt vatten och diskmedel och sedan skölja efter cirka 20 minuter.
 • Silikon
  Silikonformar är superlätta att rengöra då du bara behöver diska den med flytande diskmedel och varmt vatten, sen är den klar för att användas igen.

Regelbunden rengöring av brödform

Ovan gick vi igenom hur du rengör brödformar utifrån vilket material de är tillverkade i. Men du behöver även genomföra en regelbunden rengöring av dina formar för att öka livslängden och bibehålla kvaliteten. Detta ska du göra genom att rengöra den efter varje bak, och du får inte vara lat utan alla matresters som fastnat på ytan måste bort. Därefter måste du torka formen noggrant; antingen med en handduk eller i ett diskställ. Gör du detta efter varje användning kommer dina formar hålla i decennier utan problem.

Generella rengöringstips:

 • Ju fortare du rengör den efter tillagning desto lättare är det att få bort resterna.
 • Använd inte hårda föremål för att rengöra formen, använd en helt vanlig diskborste.
 • Förvara formen på en plats med låg fuktighet.

brödform test


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.