HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Äggklocka bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Zone Singles äggklocka
Bäst-i-test 2023

Äggklocka bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Zone Singles äggklocka

Zone Singles äggklocka
 • Fin inredningsdetalj
 • Tillverkad i metall
 • Smidig att bära
 • Utmärkt kvalitet
 • Matt och fin färg
 • Maxtid på 60 minuter
 • Varumärke: Zone Denmark
Nackdelar:
 • Något svag ljudsignal
 

2. Premium One Äggklocka

Premium One Äggklocka
 • Kreativ design från WMF
 • 60 minuters maxtid
 • Tillverkad i Cromargan® rostfritt stål
 • Enhälligt goda recensioner
Nackdelar:
 • 200 kr är dyrt för en äggklocka
 

3. Backaryd mekanisk äggklocka

Backaryd mekanisk äggklocka
 • 60 minuters maxtid
 • Äggformad klassisk design
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Fina recensioner
 • Varumärke: Anders Petter
Nackdelar:
 • Ljudsignalen är inte så hög
Innehåll [ visa ]

Äggklocka → Bäst-i-test (2023)

Upplever du stundvis att du är lite vimsig i köket och glömmer bort tillagningstider? Är dina ägg ständigt underkokta eller överkokta? Om så är fallet kan det vara dags för dig att investera i en bra äggklocka. Äggklockor är ett oumbärligt köksredskap för alla kockar som vill se till att deras mat tillagas perfekt varje gång. Med hjälp av en sådan kan du ställa in hur många minuter den ska räkna ned ifrån och så plingar den till när tiden har förlupit. Det är alltså en mekanisk, analog och billigare variant av en digital kökstimer.

Äggklockor finns mängder av former, storlekar och funktionalitet, från enkla analoga modeller som till digitala varianter med flera funktioner. Varje typ har sina egna för- och nackdelar, vilket gör det viktigt att veta vilken typ som fungerar bäst just för dina matlagningsbehov.

I den här artikeln tittar vi närmare på de olika typerna av äggklockor som finns på marknaden idag, deras för- och nackdelar jämfört med varandra, samt ger en omfattande köpguide så att du själv den som passar dina behov bäst.

äggklocka bäst i test

Köpguide för äggklockor – Detta ska du tänka på innan köp

Låt oss vara rättfram; en äggklocka är en ytterst enkel produkt vilket innebär att variationen modellerna emellan är små. Detta innebär att det finns betydligt färre faktorer att ha i åtanke än mer avancerade köksredskap. Därför är denna köpguide kort men innehåller likväl några saker du kanske inte tänkt på, t.ex. att de som endast kräver en hand för att skruva igång kan underlätta om du är kladdig om fingrarna.

 • De som endast kräver en hand underlättar mycket
 • Magnetfäste
 • Ljudsignalen måste vara hög så du inte missar den
 • Maxtid
 • Design: Står den framme på köksbänken är den att betrakta som en inredningsdetalj
 • Material

De som endast kräver en hand underlättar mycket

Den viktigaste faktorn enligt oss på redaktionen är att du ska välja en äggklocka som sitter fast hårt på köksbänken eller kylskåpet så att du bara behöver använda en hand för att vrida om. Varför anser vi detta vara viktigast då? Jo, för att när man lagar mat så blir man inte sällan kladdig om händerna, och när det väl är dags att ställa in äggklockan så behöver man tvätta händerna först – något som man kanske inte har tid med i all hast mellan kokande grytor och pågående ugnsaktivitet.

Därför är det väldigt smidigt att endast använda en hand, men då många klockor inte går att fästa i t.ex. köksbänken så kräver de att du håller fast den med den ena handen, och vrider med den andra. Detta är tidskrävande och irriterande.

Således anser vi att du bör välja en som alltså endast kräver en hand.

Magnetfäste

Många äggklockor har en magnetisk baksida, så att man kan fästa den på kylskåpet eller en annan metallisk yta i köket, förslagsvis spisfläkten. Detta gör det enklare att se hur lång tid som är kvar så du kan tajma olika rätter.

Det är också bra för att spara utrymme på köksbänken. Dock är det särskilt viktigt att notera att kvaliteten på magneten kan variera mellan olika modeller och prisklasser. Billigare modeller har i regel en svagare magnet, vilket kan göra det svårt att hålla äggklockan på plats på kylskåpet eller spisfläkten, inte sällan glider den ner efter ett tag, eller så behövs tvåhandsfattning för att skruva igång den. Orsaken till detta är för att magneten är en av de dyraste komponenterna i tillverkningen, varför många billigare varianter är betydligt svagare.

Därför kan det vara värt att investera i en mer kvalitativ modell med en starkare magnet för att säkerställa att den hålls på plats under matlagningens gång.

Ljudsignalen måste vara hög så du inte missar den

Ljudvolymen på en äggklocka är en viktig faktor. Det kan vara svårt att höra en svag signal i ett bullrigt kök eller om man är i ett annat rum i huset. Dessvärre saknar de justerbar ljudvolym, så att man kan inte ställa in den på en nivå som är lämplig för miljön.

Att välja en äggklocka med lämplig ljudvolym och ljudsignal kan vara avgörande för att undvika att maten bränns vid. Under vårt test märkte vi att många analoga timers lät på tok för lite, så detta är något att vara vaksam över.

Maxtid

En annan begränsning hos äggklockor är maxtiden, d.v.s. hur lång tid den kan räkna ner ifrån. Maxtiden är i regel begränsad jämfört med modernare digitala kökstimers, som både har möjlighet att ställa in längre tider samt kan programmeras för flera olika tider samtidigt.

För vardagsmatlagningen kan dock en maxtid på upp till 60 minuter räcka gott och väl. Men de som har en maxtid under 60 minuter ska du undvika.

Design: Står den framme på köksbänken är den att betrakta som en inredningsdetalj

Äggklockor finns i många olika stilar och färger, från enkel till mer sofistikerad och elegant. Eftersom många av dem placeras på köksbänken så kan de betraktas som en inredningsdetalj för sig.

Designen är viktigare än någonsin i dagens kök. En vacker äggklocka kan vara en stilren detalj som får köket att se mer inbjudande ut, och som kan matcha med andra köksredskap. Dessutom kan ju en modell med magnetfäste på kylskåpet vara en snygg detalj som ger köket ett personligt uttryck. Därmed är de inte bara funktionaliteten du ska ha i åtanke.

Material

De flesta äggklockor är tillverkade i antingen plast eller rostfritt stål. Fördelen med plastmodellerna är att de är avsevärt billigare. Men råkar du tappa den i köksgolvet så kan den lätt gå sönder. Stål å andra sidan är betydligt slittåligare men även dyrare. Så försök hitta en balans mellan kostnaden och kvaliteten på materialet.

Fördelar med äggklockor

 • Enkel användning: De är extremt enkla att använda och kräver inte någon teknisk förhandskunskap.
 • Väldigt billiga: De flesta kostar under hundralappen vilket är väldigt överkomligt.
 • Hög ljudsignal: Du kommer garanterat inte missa när tiden förlupit, för de flesta låter otroligt högt.

Nackdelar med äggklockor

 • Begränsad maxtid jämfört med en digital kökstimer
 • Det går inte att reglera ljudvolymen
 • Saknar display
 • Du kan bara ställa in en nedräkning åt gången, så behöver du hålla koll på två olika rätter samtidigt måste du använda ytterligare en timer
 • Billigare äggklockor kan ha svagare magneter vilket snabbt blir irriterande
 • Modellerna i plast kan lätt gå sönder om de faller på golvet

nackdelar med äggklockor

Sammanfattning

Äggklockor är ett enkelt men essentielt köksredskap i varje kök. Dessa analoga timers gör det enkelt att hålla koll på matlagningen och undvika att maten bränns vid eller att potatisarna blir överkokta.

Med deras magnetfäste kan de enkelt fästas på kylskåpet eller spisfläkten för enkel översikt. Dessutom finns de i många olika stilar och färger och kan betraktas som en inredningsdetalj.

Materialet kan variera från plast och stål beroende på prisbild.

Så om du söker efter ett enkelt sätt att hålla koll på matlagningen, se till att införskaffa en äggklocka i ditt kök.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.