HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Baguetteplåt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Baguetteplåt med 4 rännor - ...
Bäst-i-test 2024

Baguetteplåt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Baguetteplåt med 4 rännor - Patisse

Baguetteplåt med 4 rännor - Patisse
 • Non-stick beläggning
 • Perforerad
 • Storlek: 38 x 33 cm
 • Material: 0.6 mm stål
 • Klarar 230 grader ugn
 • Väldigt goda recensioner
Nackdelar:
 • Måste handdiskas för att beläggningen inte ska förstöras
 

2. Baguetteplåt för 4 baguetter

Baguetteplåt för 4 baguetter
 • 4 rännor
 • Perforerad
 • Enkel att använda
 • Enkel rengöring med maskindisk
 • Design från det välrenommerade varumärket Funktion
Nackdelar:
 • Tål endast 220 °C
 

3. Crusty Bake Baguetteplåt

Crusty Bake Baguetteplåt
 • Perforerad
 • Lätt att få krispig yta
 • Tål diskmaskin
 • Storlek: 39×16 cm
 • Bra varumärke (MasterClass)
Nackdelar:
 • Recensioner vittnar om att beläggningen lätt försämras över tid
Innehåll [ visa ]

Baguetteplåt → Bäst-i-test (2024), Köpguide, För- och nackdelar

Letar du efter en riktigt bra baguetteplåt kan du sluta leta. I denna artikel hittar du nämligen allt du behöver veta om detta praktiska köksredskap, som jämte brödformar och ugnsformar underlättar brödbakningen markant. Vidare kommer du i denna artikel hitta för- och nackdelar med varje plåt, få svar på vanliga frågor, samt ta del av vår omfattande köpguide med tips om vilka funktioner och faktorer man ska titta efter för att hitta den bästa baguetteplåten 2024.

Baguetter är en populär typ av bröd som har blivit alltmer populärt de senaste åren. De kan serveras som en del av en måltid eller användas som tillbehör till många rätter. Många gör t.ex. vitlöksbröd av dem. För att tillaga baguetter på rätt sätt är det viktigt att använda korrekt utrustning; det innefattar att ha en bra baguetteplåt! Åtminstone underlättar det tillagningen avsevärt då rännorna i plåten hjälper dig att få en perfekt form varje gång.

Nog med prat! Låt oss gå direkt på köpguiden!

baguetteplåt bäst i test

Köpguide för baguetteplåt – Detta ska du tänka på innan köp

Är du sugen på att få till de perfekta baguetterna, och alltså vill lägga vantarna på en kvalitativ baguetteplåt, så är det viktigt att du tar nedanstående faktorer i beaktande. Däribland antalet rännor så du vet hur många baguetter du kan tillaga samtidigt, samt huruvida den är perforerad eller ej. Men låt oss sakta ta dig igenom varje punkt så du själv kan bestämma vad du anser är viktigast

 • Non-stick beläggning
 • Perforerad
 • Antal rännor
 • Plåt för små eller stora baguetter
 • Den ska tåla maskindisk
 • Hur höga grader den tål

Non-stick beläggning

Nåt som är jätteviktigt när det gäller dessa typer av plåtar är att de har en non-stick beläggning. Detta underlättar avsevärt eftersom de dels inte fastnar på plåten när de tillagas och dels blir lättare att avlägsna när de är klara.

Billigare plåtar har oftast inte en non-stick beläggning, så det är bäst att investera i en variant som har det trots att du får räkna med att betala mellan 100-200 kronor extra.

Det finns flera olika typer av non-stick beläggningar på marknaden, varav vissa är mer hållbara än andra. Somliga tål dessutom inte maskindisk. Tänk därför på att välja en plåt med en högkvalitativ non-stick beläggning för att undvika att brödet fastnar!

Perforerad

Många ställer sig frågande till vad en perforerad baguetteplåt egentligen är. Svaret är att dessa plåtar har många små hål i sig, vilket hjälper värme och ånga att passera genom baguetten under gräddningen. Väljer du en plåt utan perforering så kommer de alltså inte att tillagas jämnt undertill, vilket leder till ett sämre resultat och de blir inte lika frasiga undertill heller.

Det bidrar också till att brödet stiger ordentligt och förhindrar att fukt fastnar under baguetten. Perforerade plåtar tenderar dock att vara dyrare än plåtar som inte är perforerade. Dock är detta enligt oss ett måste, för de plåtarna vi testade utan alla småhål är verkligen inte att rekommendera, varför du inte kommer hitta några plåtar utan perforering i vår bäst i test-lista.

Antal rännor

Hur många baguetter du kan tillaga i en baguetteplåt bestäms av hur många rännor den har. Om du planerar att baka baguetter flera gånger i veckan så bör du investera i en plåt med så många spår som möjligt, så att du inte behöver baka baguetter i omgångar hela tiden. Men om du endast tänker använda den för exempelvis helgfrukostar eller söndagsbruncher så räcker det gott och väl med en plåt med två rännor.

Det finns plåtar med upp till sex rännor, men detta är för mycket för dig som inte tänker använda den var och varannan dag.

Således ska du välja en plåt med ett lämpligt antal rännor för ditt syfte.

Plåt för små eller stora baguetter

När det kommer till baguetteplåtar finns det huvudsakligen två storlekar att välja mellan – små och stora. Storleken på de baguetter du vill ha avgör följaktligen vilken storlek på plåten som är lämpligast. Små baguetter kräver en mindre plåt än större, så om du planerar att göra baguetter i större storlekar är det bäst att köpa en större plåt med bredare rännor så att du får den storleken som önskas.

Men men om du inte planerar att göra baguetter i större storlekar kan du lika väl köpa en mindre plåt, och på så vis även komma billigare undan.

köpguide för baguetteplåt

Den ska tåla maskindisk

När vi testade baguetteplåtar under två veckors tid så märkte vi att majoriteten av dem, till vår häpnad, inte gick att diska i diskmaskinen. Detta förvånade oss, eftersom plåtarna vanligtvis är fyllda med deg och smulor som kan vara svåra att ta bort för hand. Speciellt om du inte rengör den direkt efter du tagit ut den ur ugnen.

Vi fick reda på att detta berodde på att vissa plåtar helt enkelt har en beläggning som går sönder i diskmaskinen. Så om du vill spara tid på rengöring, se till att baguetteplåten du köper går att diska i diskmaskinen. På så sätt kan du se till att den håller längre och förblir ren mellan användningarna.

Hur höga grader den tål

Sist men inte minst ska du vara medveten om att de bästa baguetteplåtarna är tillverkade för att tåla höga temperaturer. Så när du köper en, se till att den tål temperaturer på minst 250 grader. På så sätt vet du att dina baguetter aldrig kommer att brännas fast för att plåten på grund av att den inte klarar av höga temperaturer.

Fördelar med baguetteplåt

 • Bra form på baguetterna: En baguetteplåt ger baguetterna en klassisk och traditionell form, som är svår att få till med andra bakformar.
 • Ger en fin skorpa: Rännor på plåten gör att baguetterna får en fin skorpa på under- och ovansidan, vilket gör dem mycket mer attraktiva och aptitliga.
 • Höga temperaturer ger bättre resultat: De plåtar som är designade för höga temperaturer gör det möjligt att baka baguetter med en spröd skorpa – nåt som inte går med billiga plåtar som endast klarar av en särskild temperatur.
 • Insidan blir saftigare: Plåtens design gör att fuktigheten i degen behålls, vilket gör att baguetterna blir saftigare och mjukare. Detta beror på de perforerade hål som finns i plåten.
 • Lätt att ta ut baguetterna: En plåt med en non-stick beläggning gör det mycket lättare att ta ut baguetterna från plåten efter bakningen – något som i regel är ett problem med plåtar som saknar en bra beläggning.
 • Möjlighet att baka många baguetter samtidigt: En baguetteplåt med flera rännor gör det möjligt att baka många baguetter samtidigt, vilket sparar tid och effektiviserar processen rejält. Speciellt om du ska göra frukostbröd till hela familjen.
 • Det går att baka olika storlekar: Många plåtar har olika storlekar på rännorna vilket gör det möjligt att baka baguetter i olika storlekar, anpassat efter dina behov och preferenser.

Nackdelar med baguetteplåt

 • Dyr i inköp: Plåten kan vara dyr i inköp, speciellt om den är av hög kvalitet och har många rännor. Därför är det många som undviker att köpa en dedikerad plåt och istället använder en vanlig ugnform eller brödform. Trots att de sällan kostar över 500 kronor är det likväl många som anser att en baguetteplåt är fullständigt onödig.
 • Kräver extra tid och omsorg vid rengöring: En plåt med hål, rännor och non-stick beläggning kan kräva extra tid och omsorg vid rengöring eftersom många behövs rengöras för hand.
 • Beläggningen kan lätt ta skada: De plåtar med en non-stick beläggning kan skadas om den används med skarpa verktyg eller rengörs i diskmaskin. Så även om det är lockande för många att få bort inbrända brödrester med t.ex. en hällskrapa, så ska du försöka undvika det till varje pris och istället använda varmt kranvatten med tvättmedel för att lösa upp inbrända fläckar.
 • Kan inte användas för andra bakverk: En baguetteplåt är specifikt designad för att baka just baguetter, så den kan inte användas för att baka andra typer av bakverk.
 • Svårt att få rätt resultat i början: Om man inte är van vid att använda en plåt av denna typ kan det ta tid att lära sig hur man får rätt resultat, vilket kan leda till frustration. Men har du tålamod så kommer du tillslut hitta den perfekta temperaturen och tillagningstid för just din ugn!

nackdelar med baguetteplåt

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är baguetteplåtar är ett utmärkt sätt att baka baguetter på eftersom de ger bra form, frasighet och saftighet. De tål också höga temperaturer, vilket gör det möjligt att få en rejäl krispighet – nästintill bränt – om du föredrar det . Trots sina fördelar kan plåtarna vara ganska dyra i inköp och kräver extra omsorg vid rengöring. Dessutom kan de inte användas för andra typer av bakverk och det kan ta tid att lära sig att hantera dem. Men om du vill lära dig tillaga traditionella franska baguetter med perfekt form, frasighet och saftighet är en baguetteplåt en oumbärlig del av dina köksredskap!

Vi hoppas att denna artikel hjälper dig att hitta den perfekta plåten för just dina behov och att vår köpguide var användbar för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.