HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Växthus på balkong bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Växthus på balkong - Odlin...
Bäst-i-test 2023

Växthus på balkong bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Växthus på balkong - Odlingsvitrin

Växthus på balkong - Odlingsvitrin
  • Väger 63 kg
  • Höjd: 158 cm
  • Längd: 40 cm
  • Bredd: 80 cm
  • Passar balkong och terrass
  • 2 Avtagbara hyllor
  • 4 hjul för enkel förflyttning
  • Föstermaterial: Härdat glas
 

2. Odlingsvitrin balkong

Odlingsvitrin balkong
  • Väger 48 kg
  • Lättmonterad
  • Fönstermaterial: Härdat glas
  • Höjd: 79 cm
  • Längd: 60 cm
  • Bredd: 27 cm
  • Borttagbar invändig hylla
  • Skjutdörrar i glas
 

3. Litet växthus på balkong

  Litet växthus på balkong
  • 2 års garanti
  • Väger endast 4 kg
  • Höjd: 128 cm
  • Bredd 69 cm
  • Fönstermaterial: plast
  • Tre metallyllor
  • Lättmonterad

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Växthus på balkong — Bäst-i-test (2023) → Köpguide, Tips & Råd

Genom att köpa ett växthus på balkong kan du som saknar trädgård odla grönsaker, örter och kryddor året runt. Detta är ett fantastiskt alternativ för dig som vill ha några växter att rå om, samtidigt som det piffar upp balkongen och gör att det ser trevligare ut.

I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta innan du införskaffar dig ett växthus på balkong. Till exempel fönstermaterialet, antal hyllor, eventuell arbetsbänk samt storleken. Men du kommer även lära dig vad du ska tänka på om du har en balkong i söderläge eftersom du då kommer behöva odla på ett annat sätt.

Låt oss börja med köpguiden.

växthus på balkong

Växthus på balkong – Köpguide – Tänk på detta innan köp

Innan du köper växthus på balkongen är det viktigt att du tänker igenom vad du ska använda växthuset till. Vill du odla grönsaker, kryddor eller något annat? Detta är viktigt att ha klart för sig innan du väljer storlek och material. Växthuset behöver inte nödvändigtvis vara stort för att man ska kunna odla i det. Men det måste passa din balkongstorlek. Eftersom det finns betydligt mer att tänka på har vi nedan kurerat en liten köpguide med syfte att hjälpa dig i ditt val.

  • Storlek
  • Fönstermaterial
  • Vikt
  • Arbetsbänk
  • Antal hyllor
  • Monteringen

Storlek

Den första faktorn du måste ha i åtanke när du väljer växthus på balkong är storleken. Först måste du ta noggranna mått på din balkong – både bredd och höjd. Annars riskerar du att växthuset inte får plats vilket kommer leda till att du måste lämna tillbaka det. Du hade blivit förvånad om vi berättar om hur många som årligen köper fel storlek för att de inte mätt innan.

Vi förstår att det är lockande att köpa ett så stort balkongväxthus som möjligt. Men glöm för guds skull inte att det måste finnas utrymme att gå runt det. Om du inte lämnar minst en halvmeter mellan balkongräcket och växthuset kommer det bli väldigt svårt att rå om dina odlingar.

Det viktigaste är att växthuset ska vara stort nog för det du planerar att odla. Om du bara vill ha ett par plantor finns det små växthus som är perfekta för en sådan användning. Vill du däremot odla fler växter, örter eller grönsaker behöver det följaktligen vara större.

Fönstermaterial

Ytterligare en viktig delfaktor är fönstermaterialet på växthuset. De flesta växthus på balkong är idag tillverkade av PVC-plast, härdat glas eller fiberglas. Skillnaderna mellan dessa är vad det kostar. PVC-plast är vanligtvis det billigaste alternativet medan fiberglas är det dyraste. Däremot har fiberglas vissa fördelar jämfört med de andra alternativen som gör att det är värt pengarna.

Fiberglasfönster ger växthuset en mycket lång hållbarhet och är vattenavvisande. Det betyder att det inte finns någon risk för att fukt ska tränga igenom väggarna och skada växterna i balkongväxthuset. PVC-plast har fördelen att de är snabbtorkande vilket gör dem lite mer hygieniska, samt att de är billiga.

Varje fönstermaterial har såldes både för- och nackdelar. Men det viktigaste är naturligtvis vad du väljer för växthus. PVC-plast är det vanligaste alternativet på grund av priset, men de flesta rekommenderar att odla i ett växthus med fiberglas om du har råd med detta.

Vikt

Hur mycket ett växthus på balkong väger är det inte så många som tänker på. Men det ska väl sägas att det finns vissa växthus som väger upp emot 100 kilo. Detta är viktigt för två anledningar. Den första är naturligtvis för din egen skull; om växthuset väger för mycket och balkongen inte är byggd för det riskerar du såklart att balkongen brakar ihop. Trots att sannolikheten för detta inte är särskilt hög så måste du ändock ha det i åtanke – speciellt om du har en gammal balkong. Därutöver måste du ju kunna bära balkongväxthuset upp genom trappuppgången. Så vikten spelar in från flera perspektiv.

Den andra anledningen är för växternas skull. Ett växthus på balkong som väger mycket är oftast gjort av tunga material såsom glas eller fiberglas. Detta innebär att växterna kommer få en mindre mängd ljus och vatten.

Tips: Vill du odla växter utan växthus kan du prova på hydroponisk odling.

Arbetsbänk

En viktig del i vardagen för många växthusodlare är arbetsbänken. En bänk i växthuset är viktig för att du ska kunna göra allt som behövs – från att klippa till växter till förberedelse av planteringen av nya växter.

Arbetsbänken behöver inte vara så stor, men den ska vara stabil och lätt att rengöra. En arbetsbänk för växthus på balkong är ofta gjord av trä, men det finns också vissa modeller som är gjorda av hårdplast av olika slag. Trä är naturligtvis den mest estetiska lösningen, men även dyrare. Så även här måste du göra en avvägning mellan pris och kvalitet.

Det som vi tycker är viktigast beträffande arbetsbänken är att den i bästa fall ska vara borttagbar. På så vis hindrar du inte solljuset från att nå växterna när solen står i zenit – något som sker om arbetsbänkens träskiva inte är borttagbar.

Antal hyllor

En annan viktig aspekt av växthusets storlek är hur många hyllor det har. Ju fler hyllor växthuset har, desto fler växter kan du ha i växthuset. Ytterligare en anledning till varför detta är viktigt att tänka på när du väljer växthus på balkong, är för att det finns särskilda vissa växter som kräver mer solljus än andra, och således måste placeras på hyllorna högst upp för mer solexponering.

Det ultimata är om du kan hitta ett balkongväxthus där du själv kan ändra om hyllornas placering. På så vis kan du både anpassa antalet hyllor och dess placering utifrån vad du odlar.

Hur lätt det är att montera

Sist men inte minst vill vi informera dig om monteringen av växthus på balkong. Somlig är lättmonterade medan andra är minst sagt svåra att bygga ihop. Dock är det såklart svårt att veta detta på förhand. Därför rekommenderar vi att du noggrant läser recensionerna för att se om någon anmärkt just på svårigheter med monteringen. På så sätt kan du få reda på detta innan köpet.

OBS: Om balkongräcket inte släpper in ljus måste växthuset vara högt nog

Nånting du måste känna till är att alla balkongräcken ser annorlunda ut. Somliga har spjälor vilket gör att solljuset kan leta sig in i växthuset, medan andra är solida och följaktligen hindrar solljuset från att nå dina växter.

Har du ett solitt balkongräcke måste du därför välja ett balkongväxthus som är avsevärt högre, och på så vis tornar över räcket så att solen kommer åt. Annars kommer växterna inte få det ljus som de måste ha för att överleva och frodas.

bäst växthus på balkong

Glöm inte att hålla rent i växthuset på balkongen

Det är viktigt att växthuset är lätt att hålla rent eftersom det kan samla på sig bakterier och skadedjur. Det gäller att du kommer åt växthuset från flera olika vinkar – vilket vi poängterade högre upp när vi pratade om storleken, d.v.s. att du ska lämna utrymme för att kunna gå runt balkongväxthuset.

Vid byte av växter så bör du även byta jorden för att säkerställa att eventuella skadedjur inte kommer skada dina nyplanterade växter. Rengöringen av växthuset bör göras ungefär en gång i veckan, men det kan behövas oftare vid värmeböljor.

Så rengör du balkongväxthuset:

  1. Börja med att tömma växthuset på alla växter och lägg dem på en ren yta
  2. Rengör väggarna med vatten och en svamp
  3. Gör rent hyllplanen med vatten och en trasa
  4. Torka väggarna och hyllplanen torrt
  5. Spraya in växthuset med milt rengöringsmedel och låt det verka
  6. Skölj växthuset med vatten och torka
  7. Sätt åter växterna i växthuset

Fördelar med växthus på balkong

  • Du kan odla grönsaker, kryddor och örter utan trädgård: Den huvudsakliga fördelen är såklart att du kan odla mängder av olika växter och örter utan att behöva en trädgård. Många skippar odlingen fullständigt för de tror att det inte går att odla på balkongen. Men det går alldeles utmärkt förutsatt att du köper ett växthus på balkongen och sköter det ordentligt.
  • Mysigt med växtligheter på balkongen: Vanligtvis är balkonger en oinspirerad del av lägenheten. Den består i regel av ett grått betonggolv och ett allt annat än vackert balkongräcke. Men genom att placera ett växthus på balkongen med växtligheter i olika färger och former, så piffar du upp stämningen ordentligt. Det är mycket vackrare att vistas på en balkong som är full av vackra växter och grönsaker. Dessutom ger växterna en skön doft, något som gör vistelsen ännu mysigare.
  • Mindre arbete med växthus på balkong: Du behöver inte lägga ner lika mycket tid och energi på växterna som du skulle gjort om du odlat växterna i en trädgård. Detta har bland annat att göra med växtlighetens mindre storlek, men även för växthusets del som tar hand om växterna på ett effektivare sätt.
  • Investering som lönar sig: Att införskaffa ett växthus på balkongen är en investering för framtiden, och du kommer snabbt att upptäcka vad du har sparat in när du väl börjar odla växterna. Du slipper köpa tomater och annat lika ofta samtidigt som det är hälsosammare att äta sina egna odlingar då de inte är besprutade eller genmodifierade.

Nackdelar med växthus på balkong

nackdelar växthus på balkong

  • Ett kvalitativt växthus är kostsamt: Innan du införskaffar ett växthus är det viktigt att du funderar på hur mycket du vill och har råd att spendera. En del växthus på balkong är väldigt dyrt, t.ex. finns det varianter som kostar runt 9000 kronor. Detta är inget som gemene man har råd att köpa spontant. Så se till att du inte spenderar mer än vad du har råd med.
  • Komplicerat att få ett jämt klimat: Balkongens solläge påverkar som sagt växterna, och det är viktigt att välja växter som trivs i just det solläget. Dessutom kan vädret utanför växthuset på balkongen snabbt skifta från värme till kyla, något som växterna inte alltid trivs med – såvida du inte har en växthusvärmare eller en frostvakt. Detta gör det generellt svårare att få ett jämt klimat, men det är fortfarande möjligt om man väljer växter som trivs i de olika väderstrecken. Men med det sagt måste du alltså ha ordentlig tillsyn över växterna för att säkerställa att de växer som de ska.
  • Upptar mycket utrymme vilket gör att det blir svårt att umgås på balkongen: Ett växthus på balkongen tar en hel del yta i anspråk, och det gör att det blir svårare att umgås vid sidan av växthuset. Detta är kanske inte så viktigt för dig, men det är viktigt att tänka på om du har en mindre balkong och tycker om att hänga där med dina vänner.

Slutsats

Sammanfattningsvis är växthus på balkongen ett mycket bra alternativ för dig som vill odla växter men inte har en trädgård, och därmed inte har plats för t.ex. ett större växthus på mur. Med växthuset kan du odla grönsaker, kryddor och örter utan problem. Det är dock viktigt att tänka på växthusets storlek och material samt vädret utanför växthuset på balkongen. Detta gör det svårare att få ett jämnt klimat, men det är fortfarande möjligt om man väljer växter som trivs i de olika väderstrecken. Ha alltid ordentlig tillsyn över växterna för att säkerställa att de växer som de ska.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.