HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Utskjutsstegar bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Wibe 2-delad utskjutsstege BAS...
Bäst-i-test 2024

Utskjutsstegar bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Wibe 2-delad utskjutsstege BASE

Wibe 2-delad utskjutsstege BASE
 • Robust BETA-profil i aluminium för stabil och trygg användning
 • Genomgående sammanfogning ger extra hållbarhet
 • Halkskyddade stegpinnar för ökad säkerhet
 • Medföljande stegfot för bättre stabilitet på ojämna ytor
 • Prisvärd med olika längdalternativ för olika projekt
 

2. Svelt 2-delad Kombi Proff

Svelt 2-delad Kombi Proff
 • Robust och stadig konstruktion för att nå högre höjder på ett säkert sätt
 • Mångsidig användning som både fristående och utskjutsstege
 • Breda steg ger en stabil arbetsyta
 • Halksäkra snedställda pinnar för ökad komfort och balans
 • Justerbar i höjd
 • Kompatibel med olika tillbehör för ökad funktionalitet
 

3. Skeppshultstegen Utskjutstege Standard

Skeppshultstegen Utskjutstege Standard
 • Hög kvalitet och hållbar konstruktion för daglig användning
 • Maxlängd på 6,2 meter
 • Stabil stege på 13 kg
 • Kraftig låsmekanism för säker justering av höjden
 • Lätt och smidig att hantera, perfekt för hemmafixare
 • Räfflade stegpinnar med 4-kantsprofil för ökat grepp
 • Enkel att justera längden med smidiga glidbeslag
Innehåll [ visa ]

Bäst utskjutsstegar → Bäst-i-test (2024) — Säkra och flexibla

Många av oss har upplevt den frustration som uppstår när vi inte når en specifik plats när vi arbetar runt hemmet eller på arbetsplatsen. Med hjälp av en bra utskjutsstege kan du enkelt justera höjden för att passa dina behov och få tillgång till svåråtkomliga områden utan att riskera din säkerhet. Vi kommer att fokusera på utskjutsstegar med justerbara ben och stegar som kan användas i flera konfigurationer för att ge dig maximal flexibilitet.

En utskjutsstege är inte bara användbar för underhålls- och rengöringsarbete, utan den kan även vara oumbärlig i professionella sammanhang som byggarbetsplatser, där höga höjder kräver säkra och pålitliga verktyg. Vi kommer att analysera hur olika stegar presterar i olika arbetsmiljöer och deras kapacitet att hantera olika belastningar.

Denna köpguide kommer att ge dig en balanserad översikt över för- och nackdelarna med de bästa utskjutsstegarna 2024. Vi kommer att utvärdera aspekter som vikt, material, bärbarhet och enkel användning för att du ska kunna fatta det bästa beslutet utifrån dina behov och budget.

Bästa utskjutsstegarna 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Wibe 2-delad utskjutsstege BASE

Utmärkta halkskyddade stegpinnar för optimal säkerhet
Wibe 2-delad utskjutsstege BASE

Vi är stolta över att presentera Wibe 2-delad stege BASE, vår vinnare och stolt innehavare av första platsen i vårt bäst-i-test av utskjutsstegar 2024. Denna stege är Wibes mest prisvärda alternativ och är speciellt designad och utvecklad för de som inte använder sin stege dagligen, men som ändå värdesätter en stege av god kvalitet. Låt oss utforska de detaljer som gör denna utskjutsstege så imponerande:

Det första som fångar vår uppmärksamhet är den kraftiga BETA-profilen i aluminium som ger stegen enastående stabilitet och trygghet vid användning. Stegen känns otroligt stadig och pålitlig, vilket är avgörande för att känna sig säker när man klättrar upp på högre höjder. Denna högkvalitativa aluminiumprofil gör att stegen har en lång livslängd och är byggd för att klara av olika arbetsuppgifter med bravur.

En annan imponerande egenskap hos Wibe 2-delad BASE är stegpinnarnas fästning med en kraftig genomgående sammanfogning. Denna konstruktion säkerställer en tålig och stabil anslutning mellan stegpinnarna och stegprofilen, vilket bidrar till att förstärka stegens hållbarhet och säkerhet.

Säkerhet har verkligen prioriterats i denna utskjutsstege, och halkskyddade stegpinnar är ytterligare ett bevis på det. De ger dig ett extra skyddslager för att minska risken för halkningar när du kliver upp och ner på stegen. Detta är särskilt viktigt när du arbetar på våta eller hala ytor, där extra grepp kan göra all skillnad. Dessa stegpinnar skänkte oss en enorm trygghet under testets gång, och är enligt oss en faktor som inte bör underskattas.

Wibe 2-delad BASE levereras också med en stegfot som medföljer alla stegar över 3 meter. Detta är ett användbart tillbehör som hjälper till att ge stegen extra stabilitet på ojämna ytor och ökar användarvänligheten.

Det finns flera olika längdalternativ att välja mellan, vilket ger dig möjlighet att hitta en stege som passar bäst för dina specifika projekt. De tillgängliga storlekarna är 4 m, 4,9 m, 5,8 m och 7 meter. Prisskillnaden mellan den kortaste och längsta stegen är endast 1500 kronor, vilket ger dig möjlighet att välja en längd som passar både din budget och dina arbetsbehov.

Mot bakgrund av detta är Wibe 2-delad utskjutsstege BASE en värdig vinnare i vårt bäst-i-test. Dess kraftiga BETA-profil i aluminium ger imponerande stabilitet och trygghet, medan halkskyddade stegpinnar och genomgående sammanfogning ytterligare ökar säkerheten. Dess prisvärda prisklass och olika längdalternativ gör den till ett smart val för alla som söker en pålitlig utskjutsstege för olika projekt.

Fördelar:

 • Robust BETA-profil i aluminium för stabil och trygg användning
 • Genomgående sammanfogning ger extra hållbarhet
 • Halkskyddade stegpinnar för ökad säkerhet
 • Medföljande stegfot för bättre stabilitet på ojämna ytor
 • Prisvärd med olika längdalternativ för olika projekt

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Svelt 2-delad Kombi Proff

Med rejält kraftiga halksäkra snedställda pinnar
Svelt 2-delad Kombi Proff

Svelt 2-delad Kombi Proff är en imponerande utskjutsstege som intog en välförtjänt andra plats i vårt bäst-i-test. Denna 2-delade stege är den perfekta följeslagaren när du behöver nå högre höjder på ett säkert och pålitligt sätt. Dess mångsidighet gör den ännu mer lockande, eftersom den kan användas både fristående och som en utskjutsstege, vilket ger dig ännu fler användningsmöjligheter.

Stegen imponerar verkligen med sin robusta och stadiga konstruktion. Den breda basstegen, som mäter hela 485 mm, ger en stabil plattform för att klättra upp på och arbeta. Dessutom mäter toppstegen, den inre stegdelen, 423 mm, vilket ger dig en bekväm arbetsyta även på högre höjder. För att säkerställa ännu mer stabilitet och säkerhet inkluderas en användarvänlig justerbar stegfot, som hjälper dig att hålla stegen stadigt på plats - något som vi anser är ett enormt plus!

Stegens pinnar är kraftigt halksäkra och snedställda med måtten 30 x 30 mm. Denna design gör det extra bekvämt att klättra och arbeta på stegen, då pinnarna ligger plant mot foten. Detta ger en bättre balans och minskar risken för halkning, vilket är särskilt viktigt när du arbetar på höga höjder. På så vis har denna utskjutsstege inbyggt halkskydd.

Tillverkad med kraftiga aluminiumbeslag och spärrar av Nylon, är Svelt 2-delad Kombi Proff redo att möta alla väderförhållanden. Detta gör att stegen enkelt kan hanteras utan att kompromissa med säkerheten. Dess förmåga att justeras i höjd pinne för pinne ger dig maximal flexibilitet när du ska nå olika höjder och arbetsområden.

En annan fördel med denna utskjutsstege är att den kan kompletteras med ett brett utbud av tillbehör för att ytterligare förbättra säkerheten och funktionaliteten. Oavsett ditt projekt kan du anpassa stegen efter dina specifika behov och skapa en arbetsplats som är säker och effektiv.

En sak att tänka på är att priset varierar beroende på vilken längd du väljer. De olika längdalternativen, 3,45 m, 4,65 m, 5,85 m eller 7,65 meter, ger dig möjlighet att välja en stege som passar bäst för dina projekt, men det är viktigt att vara medveten om att ju längre stegen är, desto högre blir priset.

Med det sagt är Svelt 2-delad Kombi Proff en imponerande utskjutsstege som levererar med sin robusta konstruktion, breda steg och mångsidighet. Dess justerbara funktioner och halksäkra pinnar gör den till en pålitlig partner vid arbete på höga höjder. Även om priset såklart kan variera beroende på längd, kan denna stege vara perfekt för dig som söker både säkerhet och funktionalitet i dina projekt.

Fördelar:

 • Robust och stadig konstruktion för att nå högre höjder på ett säkert sätt
 • Mångsidig användning som både fristående och utskjutsstege
 • Breda steg ger en stabil arbetsyta
 • Halksäkra snedställda pinnar för ökad komfort och balans
 • Justerbar i höjd
 • Kompatibel med olika tillbehör för ökad funktionalitet

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Skeppshultstegen Utskjutstege Standard

Räfflade stegpinnar i 4-kantsprofil
Skeppshultstegen Utskjutstege Standard

Denna utskjutsstege är ett utmärkt val för alla som söker en pålitlig och hållbar stege för daglig användning. Låt oss gå igenom några skäl till varför vi anser att du bör överväga denna produkt.

Först och främst imponerar Skeppshultstegen Standard med sin höga kvalitet. Tillverkad för daglig användning kan denna stege möta de tuffaste utmaningarna och kommer att stå pall för långvarigt arbete. Den robusta konstruktionen ger en känsla av stabilitet och trygghet, vilket är avgörande när du arbetar på högre höjder.

En annan imponerande egenskap hos denna stege är dess kraftiga låsmekanism. Låsmekanismen är utformad för att säkra stegen i olika längder, vilket ger dig den flexibilitet du behöver för att justera höjden enkelt och säkert. Detta gör det möjligt för dig att nå svåråtkomliga platser med självsäkerhet och komfort.

Skeppshultstegen Utskjutstege Standard är också känd för sin enkelhet och användarvänlighet. Med en ytterbredd på 454 mm erbjuder den en stabil plattform för dina fötter, vilket är viktigt för att minimera risken för olyckor.

Stegpinnarna på denna utskjutsstege är utformade med räfflor och en 4-kantsprofil för att ge extra grepp och säkerhet när du kliver upp och ner. Glidbeslagen är smidiga och gör att du enkelt kan justera längden på stegen utan krångel. Detta är särskilt praktiskt när du behöver ändra höjden flera gånger under ditt arbete.

En annan sak som kan vara värd att nämna är att utskjutsstegar i allmänhet kan kräva lite mer utrymme för förvaring, särskilt när de är fullt utskjutna. På så vis skiljer de sig åt från t.ex. brandstegar. Detta kan vara en faktor att tänka på om du har begränsat med lagringsutrymme i ditt hem eller arbetsplats.

Sammanfattningsvis är Skeppshultstegen Standard en utmärkt utskjutsstege som kombinerar bra kvalitet, kraftig låsmekanism och enkel användning. Dess aluminiumkonstruktion gör den lätt att hantera, samtidigt som den ger tillräcklig stabilitet för dina arbetsbehov. Om du är beredd att investera i en pålitlig, billig och hållbar utskjutsstege för dina projekt, är detta ett klokt och prisvärt val.

Fördelar:

 • Hög kvalitet och hållbar konstruktion för daglig användning
 • Maxlängd på 6,2 meter
 • Stabil stege på 13 kg
 • Kraftig låsmekanism för säker justering av höjden
 • Lätt och smidig att hantera, perfekt för hemmafixare
 • Räfflade stegpinnar med 4-kantsprofil för ökat grepp
 • Enkel att justera längden med smidiga glidbeslag

Nackdelar:Innan du köper en utskjutsstege — Tänk på dessa 4 faktorer

När det gäller att välja den perfekta utskjutsstegen för dina behov finns det flera viktiga faktorer att överväga. Att ta hänsyn till dessa faktorer kommer att hjälpa dig att fatta ett välgrundat köpbeslut som passar dina arbetsbehov och säkerhetskrav. Här är 4 viktiga faktorer att tänka på innan du köper:

1. Användningsområde och arbetsmiljö

Användningsområde och arbetsmiljö är två avgörande faktorer att tänka på innan du köper en utskjutsstege. För att göra det bästa valet är det viktigt att överväga hur du planerar att använda stegen och vilken typ av arbetsmiljö den kommer att utsättas för.

Fundera över vad du främst kommer att använda utskjutsstegen till. Är det för enklare uppgifter inomhus, som att nå högre hyllor eller byta lampor? Eller planerar du att använda den för mer omfattande projekt utomhus, som att måla fasaden på ditt hus eller göra reparationer på taket? Olika stegar är optimerade för olika ändamål, så att välja rätt modell för dina specifika behov är viktigt för att uppnå bästa resultat.

Arbetsmiljön där du kommer att använda utskjutsstegen påverkar också ditt val. Om du ska arbeta på ojämna, osäkra eller hala ytor, bör du överväga en utskjutsstege med extra halksäkerhet. Dessa stegar kommer vanligtvis med stegpinnar som har texturerade ytor eller gummerade beläggningar för bättre grepp. Om du planerar att arbeta i trånga utrymmen, kan en kompakt och lättviktig stege vara mer praktisk, eftersom den enkelt kan navigera i trånga utrymmen utan att kompromissa med stabilitet och säkerhet.

När du har identifierat ditt användningsområde och arbetsmiljö är det viktigt att välja en stege som har de rätta funktionerna för dessa specifika ändamål. En stege som är optimerad för utomhusbruk och har halksäkra stegpinnar kan vara det bästa valet om du planerar att använda den för byggprojekt eller underhållsarbete utomhus. Å andra sidan, om du huvudsakligen behöver den för enklare inomhusuppgifter, kan en mindre och mer kompakt stege vara mer passande för att navigera genom trånga utrymmen.

Tips: Läs gärna vår artikel om brandstegar också!

2. Höjd och längd

Höjd och längd är två andra essentiella aspekter att noggrant överväga när du väljer en utskjutsstege. Att ha en stege som kan justeras till rätt höjd och längd för ditt arbetsbehov är avgörande för att säkerställa effektiviteten och säkerheten i dina projekt.

 • Maximal höjd: Först och främst bör du tänka på den maximala höjden som stegen kan nå när den är fullt utskjuten. Mät avståndet från marken till det område du behöver nå för att utföra ditt arbete. Välj en stege som kan justeras till den höjden eller något högre för att säkerställa att du kan arbeta bekvämt och säkert. Det är också viktigt att ta hänsyn till att arbeta nära den maximala höjden kan vara mindre stabilt än när stegen är delvis utskjuten. Om du ofta arbetar nära den maximala höjden kan det följaktligen vara fördelaktigt att välja en längre stege för att öka stabiliteten.
 • Längd och utskjut: Längden på utskjutsstegen kan variera, och det är viktigt att tänka på hur långt utskjut du behöver för att nå olika arbetsområden. Ett längre utskjut ger dig större räckvidd, vilket kan vara nödvändigt för att nå specifika platser eller utföra arbete över hinder.

Men det är också viktigt att överväga att längre stegar vanligtvis är tyngre och kan vara svårare att transportera och förvara. Om du ofta arbetar på platser där du behöver förflytta stegen frekvent, kan en kortare och mer kompakt stege vara mer praktisk.

3. Säkerhetsegenskaper

Säkerheten är av högsta prioritet när du arbetar på högre höjder, och därför är det viktigt att köpa en utskjutsstege med pålitliga säkerhetsegenskaper. Här är några nyckelfaktorer att tänka på för att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö när du använder dessa typer av stegar.

 • Certifiering och standarder: Kontrollera alltid att stegen är certifierad enligt relevanta säkerhetsstandarder, som exempelvis EN 131. Denna certifiering innebär att stegen har genomgått rigorösa tester och uppfyller de nödvändiga säkerhetskraven för användning på höjder. En certifierad stege ger dig större förtroende för dess pålitlighet och hållbarhet.
 • Halksäkra stegpinnar: Ett vanligt säkerhetsattribut på utskjutsstegar är som sagt halksäkra stegpinnar. Dessa stegpinnar har ofta texturerade ytor eller gummerade beläggningar för att förbättra greppet och minska risken för halkning. Halksäkra stegpinnar är särskilt viktiga när du arbetar utomhus eller på våta, hala ytor, eftersom de ger extra säkerhet och stabilitet för användaren.
 • Anti-glidfötter: Leta helst efter utskjutsstegar som är utrustade med anti-glidfötter. Dessa speciella fötter hjälper till att förhindra att stegen glider på olika underlag och bidrar till att minska risken för oavsiktlig rörelse när du arbetar på höjder. Anti-glidfötter ger en stadig bas och ökar stegens stabilitet, vilket är särskilt viktigt när du arbetar utomhus på ojämna ytor.
 • Stabil låsmekanism: En stabil och säker låsmekanism är en avgörande säkerhetsfunktion för utskjutsstegar. Låsmekanismen säkerställer att stegen förblir ordentligt utskjuten och låst på rätt längd när du arbetar på olika höjder. Det är viktigt att låsmekanismen är lätt att använda och att den förblir på plats utan att släppa under användning. En pålitlig låsmekanism hjälper till att förhindra plötsliga sammanbrott och minskar risken för olyckor.

Genom att vara medveten om och prioritera de ovannämnda säkerhetsegenskaperna som certifiering, halksäkra stegpinnar, anti-glidfötter och en stabil låsmekanism, kan du säkerställa att du väljer en utskjutsstege som ger dig bästa möjliga skydd och trygghet när du utför dina arbetsuppgifter på högre höjder.

4. Flexibilitet och funktioner

En utskjutsstege med flexibilitet och mångsidiga funktioner kan vara mycket praktisk och användbar för olika arbetsuppgifter. Här är några tips på flexibilitet och funktioner att överväga hos dessa typer av stegar:

Vissa utskjutsstegar erbjuder flexibilitet genom att fungera som både fristående stegar och utskjutsstegar. Detta ger dig möjlighet att använda stegen för olika ändamål och anpassa den efter specifika projekt. När du behöver nå högre höjder kan du enkelt justera stegen för att använda den som en utskjutsstege, medan du vid andra tillfällen kan använda den som en vanlig fristående stege för enklare uppgifter. Denna funktion sparar inte bara utrymme utan ger också en mer ekonomisk lösning genom att du får två typer av stegar i en.

En annan faktor att överväga är om utskjutsstegen levereras med extra funktioner och tillbehör som kan förbättra dess funktionalitet. Till exempel kan vissa stegar ha en justerbar stegfot som gör det möjligt att kompensera för ojämna ytor och ge ökad stabilitet. Detta är särskilt viktigt när du arbetar utomhus eller på ojämna terränger där stegen kan behöva justeras för att stå stadigt.

Andra användbara tillbehör kan inkludera stegvinkeljusterare, som gör det möjligt att använda stegen i olika vinklar. Detta är praktiskt när du behöver nå platser som inte är helt raka, exempelvis vid arbete på trappor eller i lutande tak. Genom att kunna justera stegen till olika vinklar kan du arbeta mer effektivt och bekvämt.

utskjutsstege bäst i test

Vanliga frågor och svar om utskjutsstegar

Vad är en utskjutsstege?

En utskjutsstege är en typ av stege som kan justeras i längd för att nå olika höjder. Den består av två eller flera sektioner som kan skjutas ut eller fällas ihop beroende på behov. Detta gör dem mycket mångsidiga och användbara för olika arbetsuppgifter på olika höjder.

Vad är skillnaden mellan en utskjutsstege och en vanlig stege?

Skillnaden mellan en utskjutsstege och en vanlig stege ligger i dess justerbara längd. En vanlig stege har en fast längd och kan inte ändras, medan en utskjutsstege kan justeras i längd för att nå olika höjder. Detta gör dem mer flexibla och praktiska för arbete på varierande höjder.

Vilka användningsområden är de lämpliga för?

De är lämpliga för en mängd olika användningsområden, både inomhus och utomhus. De kan användas för underhållsarbete, byggprojekt, målning, rengöring av fönster, trädgårdsarbete och mycket mer.

Vilka säkerhetsåtgärder bör jag ta när jag använder en utskjutsstege?

När du använder en utskjutsstege är det viktigt att följa säkerhetsföreskrifterna. Placera stegen på en jämn och stabil yta, använd halksäkra skor, se till att låsmekanismen är ordentligt fastsatt och undvik att överbelasta stegen. Undvik även att stå på de översta två stegen på en utskjutsstege, eftersom detta kan minska stabiliteten markant.

Hur väljer jag rätt längd på utskjutsstege?

För att välja rätt längd bör du mäta avståndet du behöver nå för dina arbetsuppgifter. Välj en stege som kan justeras till den höjden eller något högre för att säkerställa att du kan arbeta bekvämt och säkert. Kom också ihåg att längre stegar kan vara tyngre och svårare att transportera, så överväg även portabilitet när du väljer längd.

Vad är fördelarna med att använda en utskjutsstege?

Fördelarna med att använda en utskjutsstege inkluderar dess justerbara längd som gör den mångsidig för olika arbetsuppgifter på olika höjder. De är platsbesparande eftersom de kan fällas ihop när de inte används. De ger också ökad räckvidd och möjlighet att nå svåråtkomliga platser, vilket är särskilt användbart vid renovering och underhåll av byggnader och hem.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.