HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Digital kökstimer bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Digital kökstimer med två ti...
Bäst-i-test 2023

Digital kökstimer bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Digital kökstimer med två tider

Digital kökstimer med två tider
 • Kökstimer med dubbla tider
 • Har 99 minuters nedräkning
 • Bordsställ och magnetfäste
 • Justerbar larmvolym i två lägen
 • Blinkande lampa som kompletterar ljudsignalen
 • Fantastiska recensioner
 • Drivs med 2x AAA-batterier
Nackdelar:
 • Magnetfästet är inte så starkt
 • Batterier ingår inte
 

2. Rubicson Digital kökstimer

Rubicson Digital kökstimer
 • Har 99 minuters nedräkning
 • Stor och tydlig display
 • Bordsställ
 • Magnetfäste
 • Lättanvänd
 • Drivs med 1x AAA-batteri
Nackdelar:
 • Dubbla tidsfunktioner saknas
 • Batteriet ingår inte
 

3. Xavax Timer Digital Grå

Xavax Timer Digital Grå
 • Upp till 99 minuter och 59 sekunder kan programmeras
 • Hög signal när den räknat klart
 • Stor display med fyra siffror
 • Kan monteras på vägg, fästas med magnet eller ställas på köksbänken
Nackdelar:
 • Blinkar inte när nedräkningen är klar
 • Designen lämnar mer att önska
 • Saknar justerbar ljudvolym
Innehåll [ visa ]

Digital kökstimer → Bäst-i-test (2023)

En digital kökstimer är ett bra köksredskap för alla som vill få ett perfekt resultat när de lagar mat. De hjälper dig att hålla reda på hur länge köttbiten varit inne i ugnen, eller hur lång tid det är kvar tills kladdkakan är färdig. Genom att använda en digital timer slipper du kolla på den analoga klockan stup i kvarten för att se hur lång tid det gått. Istället sätter du timern på önskad tid och så börjar den ljuda när tiden förlupit.

Marknaden för digitala kökstimers har vuxit exponentiellt under de senaste åren, och tillverkarna av timers erbjuder ett brett utbud av funktioner och alternativ för att passa olika behov. Från enkla varianter med bara en knapp till multifunktionella modeller med flera olika lägen och inställningar.

Den här artikeln är en omfattande guide som diskuterar deras för- och nackdelar samt tips om hur du väljer den bästa digitala timern för dina behov. Vi kommer också att inkludera några exempel på bra funktioner så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

digital kökstimer bäst i test

Köpguide för digital kökstimer – Detta ska du tänka på

Är du också trött på en analog äggklocka och vill uppgradera till en digital kökstimer så finns det några få faktorer du bör känna till för att göra ett så bra köp som möjligt. Till exempel bör du fundera över om larmvolymen ska gå att justera om du stör dig på för höga ljud. Därtill är ett inbyggt minne som kommer ihåg den senaste inställningen en rejäl fördel om du t.ex. alltid vill ha samma koktid för dina ägg eller något annat.

 • Kökstimer med dubbla tider
 • Bordsställ eller magnetfäste
 • Blinkande lampa för extra tydlighet
 • Justerbar larmvolym
 • Minne för senaste inställning
 • Rostfritt stål eller plast

Kökstimer med dubbla tider

En digital kökstimer med dubbla tider är en praktisk funktion som gör att du kan ställa in tid på två olika aktiviteter samtidigt. Detta är särskilt användbart om du till exempel vill tidsbestämma matlagningen för två olika rätter samtidigt eller om man vill ha en påminnelse för något annat samtidigt som maten lagas.

Ett bra exempel på detta är om du har en köttbit i ugnen som du behöver hålla koll på, samt en annan nedräkning till när potatisarna är färdigkokta.

Modellerna som har stöd för dubbla tider är i regel dyrare då displayen är dubbelt så stor och det kräver lite mer funktionalitet, men det är verkligen värt det om du lagar mat ofta och har flera olika rätter att hålla koll på samtidigt.

Displayen ska helst vara stor och bakgrundsbelyst

Vi rekommenderar att du väljer en modell vars display är stor och bakgrundsbelyst. Det innebär helt enkelt en extra tydlighet när det gäller att läsa av den återstående tiden. Tyvärr många displayer utan bakgrundsbelysning svåra att avläsa från sidan, vilket många recensioner vittnar om från kunder som köpt dem.

köpguide för digitala kökstimers

Bordsställ eller magnetfäste

En digital kökstimer har antingen ett inbyggt bordsställ eller magnetfäste. Bordsställ är bra om du vill att timern ska stå på t.ex. köksbänken bredvid spisen, medan magnetfäste är bra om du hellre vill ha möjlighet att fästa den på en metallisk yta, till exempel en kylskåpsdörr eller en spisfläkten.

Vad du väljer här beror ofta på hur ditt kök ser ut. Vissa har inte ens en spisfläkt, och då är bordsställ det självklara valet, medan andra föredrar magnetfäste så timern inte upptar utrymme på köksbänken.

Blinkande lampa för extra tydlighet

En digital kökstimer med blinkande ljus är särskilt användbar om du befinner dig i en bullrig miljö och inte kan höra pipet – något som ofta sker i restaurangkök. Genom att ha en blinkande lampa ger den en extra tydlighet så att du inte behöver oroa dig för att missa några larm när du springer runt i köket och förbereder middagen. Men en blinkande lampa är fördelaktig vid hörselskador av olika slag. Så det finns faktiskt flera anledningar till varför det är bra att välja en kökstimer som inte bara har ett larm.

Justerbar larmvolym

Justerbar larmvolym är ytterligare en viktig faktor att tänka på vid valet av en digital kökstimer. Detta möjliggör för användaren att anpassa ljudstyrkan på larmet efter sina egna önskemål. Många timers har i regel endast en larmvolym som är väldigt hög och i somliga fall otroligt irriterande. Inte sällan springer man därför till köket för att stänga av den fortare än kvickt. Så om du också är en person som stör dig på för höga ljud så är justerbar larmvolym att föredra.

Minne för senaste inställning

Minne för senaste inställning är en mycket praktisk funktion som kan göra det mycket enklare att använda en digital kökstimer. Med denna funktion sparas nämligen den senaste inställningen automatiskt, så att man inte behöver gå igenom samma procedur varje gång man ska använda den till samma sak.

Detta kan vara särskilt användbart om man ofta använder timern för samma nedräkning, till exempel när du kokar ägg eller pasta.

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta kökstimers inte har ett inbyggt minne för senaste inställning, så det är viktigt att kolla upp det innan du gör ditt köp om det är något du är intresserad av.

Rostfritt stål eller plast

Materialet får du inte heller glömma, de är i regel tillverkad i rostfritt stål eller plast. Rostfritt stål är mer hållbart och tål vatten och fukt bättre än plast, men det är även mycket dyrare. Plast är billigare men de går lättare sönder. Vi på redaktionen tappade t.ex. en timer i plast på kakelgolvet och då gick den sönder, så det är viktigt att välja material som är så slittåligt som möjligt.

Fördelar med digital kökstimer

 • Exakt tidmätning – de är mycket mer exakta än analoga äggklockor, vilket gör det möjligt att välja en exakt tid, ner till sekundens noggrannhet.
 • Dubbla tidsfunktioner – med de bästa digitala kökstimers kan du hålla koll på två rätter samtidigt.
 • Flera praktiska funktioner – de flesta digitala varianter har justerbar larmvolym, minne för senaste inställningen och inte sällan ett kompletterande blinkande ljus.

Nackdelar med digital kökstimer

 • De är betydligt dyrare än deras analoga motsvarighet
 • Svårt att se siffrorna från sidan om du köper en modell vars display saknar bakgrundsbelysning.
 • De kräver batterier för att fungera, vilket såklart leder till extra kostnader trots att batterierna i regel tar slut först efter ett par år.
 • De kan vara svåra att använda för vissa lite äldre människor med alla olika funktioner och knappar. Så köp hellre en traditionellt analog äggklocka om du är till åren kommen.

nackdelar med digitala kökstimers

Skillnader mellan analoga äggklockor och digitala kökstimers

Analoga äggklockor Digitala kökstimers
Enkel, mekanisk tidtagning Precisa digitala tidtagningar
Ljudlarm Ljud- och/eller visuellt larm
Enkel tidvisning Tydlig LCD-display som ofta är bakgrundsbelyst
Enkel inställning Flera inställningsmöjligheter, t.ex. dubbla tider
Begränsat tidintervall Möjlighet att ställa in långa nedräkningsintervaller
Begränsade funktioner Dubbla tidtagare, inbyggt minne, justerbar larmvolym etc.
Enkel design Större variation då displayen också kan vara i färg
Billigare Dyrare

Som du kan se i tabellen så finns det många skillnader mellan analoga äggklockor och digitala kökstimers. De analoga varianterna är enklare och billigare, men de har begränsade funktioner och enkel tidvisning; medan de digitala är mer precisa och har flera extra funktioner, men de är dyrare. Båda alternativen har sina egna fördelar och det är viktigt att överväga vilken typ som passar ens egna behov bäst.

Sammanfattning

Den digitala kökstimern har kommit långt sedan den lanserades på 1970-talet. I dag erbjuder de fler funktioner än någonsin tidigare och är nu mer exakta och lätta att använda än sina analoga motsvarigheter. Med justerbar larmvolym, minne för den senaste inställningen, blinkande ljus och dubbla tidsfunktioner är det lätt att förstå varför digitala kökstimers är så populära.

De är dock lite dyrare än analoga varianter kräver batterier. Därutöver är det svårt att se nedräkningen från sidan om displayen inte är bakgrundsbelyst. Men utöver det har denna produkt flera fördelar som gör dem värda den extra investeringen.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.