HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Disktrasehållare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Magnetisk disktrasehållare
Bäst-i-test 2024

Disktrasehållare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Magnetisk disktrasehållare

Magnetisk disktrasehållare
 • Bästa disktrasehållaren 2024
 • Starkt magnetiskt fäste
 • Fäst direkt på kylen eller andra magnetiska ytor
 • Fäst på släta icke magnetiska ytor med fästplattorna
 • Längd: 23 cm
 • Lätt att ta av för rengöring
 • Ingen montering krävs
 • Bra kundomdömen
 

2. Disktrasehållare med sugpropp

Disktrasehållare med sugpropp
 • Fästs enkelt med en sugpropp
 • Minskar risken att bakterier får fäste
 • Lätt att flytta vid rengöring av vasken
 • Ingen montering krävs
 • Längd: 17,8 cm
 

3. Självhäftande disktrasehållare

Självhäftande disktrasehållare
 • Håller fast disktrasan på ett smidigt sätt
 • Fästs med dubbelhäftande tejp
 • Perfekt i kök och badrum
 • Finns i svart, vitt, krom och rött
 • Fantastiska recensioner
Innehåll [ visa ]

Bäst disktrasehållare 2024

Vill du slippa se din disktrasa hänga över kranen ska du köpa en disktrasehållare. Den fästs på insidan av vasken med antingen magneter eller sugproppar. På så vis torkar trasan snabbare vilket är mer hygieniskt. Dessa hållare är extremt lätta att montera och tar endast 20-30 sekunder att fästa på ett bra sätt. Däremot måste du välja en rostfri variant i mässing eller stål – annars kommer den rosta fortare än kvickt!

I denna artikel rankar vi de 3 bästa disktrasehållarna du kan hitta. Därtill kommer du lära dig allt du behöver veta innan ditt köp, samt fördelar och nackdelar.

  disktrasehållare bäst i test

3 typer av disktrasehållare

Det första du måste veta är att det finns tre typer av disktrasehållare: de som fästs med magneter, sugproppar eller som är självhäftande. Dessa tre har alla sina för- och nackdelar, vilket vi ska diskutera lite närmare här.

Magnetisk disktrasehållare

magnetisk disktrasehållare

Först och främst har du disktrasehållare som fästs med hjälp av magneter. Dessa är ofta dyrare än de andra, men har samtidigt den fördelen att de är mycket stabila och tåliga – och framförallt lätta att montera. Dessutom krävs det ingen extra förberedelse av ytan där hållaren ska monteras eftersom magneter fungerar på de flesta ytor.

Magneterna måste vara rostfria, annars kommer hållaren snabbt att rosta! Så glöm inte dubbelkolla det.

Dock får du inte glömma att har du en vask gjord av kvartskomposit, granit, tectonite eller corian ska du inte köpa en magnetisk disktrasehållare, eftersom de inte kommer fästa.

Disktrasehållare med sugpropp

disktrasehållare sugpropp

Den andra typen av disktrasehållare är de med sugproppar. Dessa är vanligtvis billigare, men har också nackdelen av att vara mindre tåliga och stabila. En hållare med sugproppar kräver också lite mer förberedelse av ytan, eftersom sugpropparna måste ha en helt slät och ren yta att fästa på.

Den primära nackdelen med sugproppar är att när de väl tappar sitt fäste, kommer det vara svårt att få den att sitta lika bra som tidigare. Trots att de är billigare är den magnetiska varianten alltså avsevärt stabilare och följaktligen bättre.

Självhäftande disktrasehållare

Den tredje typen av disktrasehållare är de som är självhäftande. Dessa är vanligtvis gjorda av plast och har en klisterliknande yta på undersidan. Eftersom de är tillverkade av plast är det den billigaste varianten du kan hitta. Däremot är de inte lika vackra ur en estetisk synpunkt.

Disktrasehållare – Köpguide – Detta måste du tänka på

Innan du köper en disktrasehållare måste du – förutom att ha kännedom om de 3 olika typerna – även veta några andra saker. Till exempel måste den passa vaskens storlek. Vidare är det en fördel det inte krävs någon montering. Sist men inte minst ska den vara enkel att avlägsna när det är dags för att rengöra vasken.

Huruvida verktyg behövs för montering

Den första faktorn vi vill informera dig om är huruvida verktyg behövs för att disktrasehållaren ska kunna monteras. De flesta hållare monteras med hjälp av magneter, sugproppar eller klister – och detta gör det möjligt för dig att göra det helt utan verktyg. Dock finns det några modeller som kräver vissa monteringsverktyg, men dessa är mycket ovanliga. Men eftersom de finns vill vi som sagt poängtera detta så du inte råkar köpa någon som kräver skruvar och liknande.

Funktionellt eller estetiskt – vad är viktigast för dig?

När du köper disktrasehållare är det en bra idé att fundera på om du prioriterar funktion eller design. De hållare som ser snyggast ut, t.ex. i mässing och stål, är ofta de dyraste – och det finns absolut ingenting fel med det. Däremot finns det varianter som är till för att bara göra jobbet, utan att vara estetiskt tilltalande.

Den måste passa vasken

Eftersom det finns disktrasehållare i varierande storlek måste du först mäta storleken på din vask. Detta då det finns ett flertal hållare på marknaden som är för stora för många vaskar. Därför måste du alltid mäta noggrant innan du köper. Annars finns det en överhängande risk att den inte kommer passa.

Lätt att avlägsna för rengöring av vask

En annan faktor du inte får glömma är att disktrasehållaren ska vara enkel att avlägsna när det är dags att rengöra vasken. Detta betyder i princip två saker; den första är att den ska kunna tas av och på snabbt utan att det krävs någon montering eller verktyg; den andra saken är att hållaren inte ska lämna några märken eller fläckar när den tas bort.

Står det i några recensioner att den lämnar märken eller är svår att ta bort så rekommenderar vi att du inte köper just den modellen.

Fördelar med disktrasehållare

 • Disktrasan torkar snabbare: En högst påtaglig fördel med disktrasehållare är att disktrasan torkar snabbare när den hänger på insidan av vasken. Detta är en fördel ur hygienisk synpunkt, eftersom bakterier inte har lika lätt att få fäste på en torr trasa.
 • Slipper se trasan hänga över kranen: Ytterligare en fördel med dessa hållare är att man slipper se disktrasan hänga över kranen. Det är väl ingen som vill att disktrasan ska vara in inredningsdetalj i köket – inte sant? Genom att använda en disktrasehållare ser du till att varken du eller dina gäster ser trasan överhuvudtaget.

Nackdelar med disktrasehållare

 • Många modeller fungerar enbart på stålvaskar: En tydlig nackdel med disktrasehållare är att de inte fungerar på alla typer av vaskar. T.ex. kommer de inte fungera på porslinsvaskar. Detta innebär att du först måste kolla vilken typ av vask du har innan ditt köp. Därför skrev vi högre upp i artikeln att du måste välja rätt hållare av de tre typer som finns.
 • Rostar lätt: En annan nackdel är att de rostar lätt – och detta gäller främst de billigare modellerna. Därför är det mycket viktigt att du aktivt väljer en modell mässing eller rostfritt stål, som tål rost bättre. I annat fall kommer du bara behöva köpa en ny hållare inom loppet av några månader.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är disktrasehållare en bra investering – särskilt om du har stålvask. Dessutom är det ett bra alternativ för dig som inte vill ha disktrasan framme i köket, och vill att det ska vara mer hygieniskt. Vidare torkar disktrasan fortare.

Se bara till att mäta vasken innan ditt köp så du vet vilken storlek som passar just din vask. Glöm heller inte bort att rostfria modeller är ett måste.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.