HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Askdammsugare och asksug bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Askdammsugare Kärcher AD2
Bäst-i-test 2024

Askdammsugare och asksug bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Askdammsugare Kärcher AD2

Askdammsugare Kärcher AD2
 • Behållarvolym på 14 liter
 • Motoreffekt: 600 w
 • Behållare i metall
 • Filterrengöringssystem
 • Klassad för aska
 • Hög sugeffekt
Nackdelar:
 • Garantin borde varit längre
 

2. Askdammsugare 1200 w

Askdammsugare 1200 w
 • 2 års garanti
 • Motor: Elektrisk 230 V / 50 Hz
 • Effekt: 1200 W
 • Volym: 20 L
 • Samlar smuts i en separat behållare
 

3. Asksug Grill Guru

Asksug Grill Guru
 • Väger bara 2,5 kg
 • Bra varumärke
 • Prisvärd modell
 • Habil uppsugningsförmåga
 • Något kort sugslang
Innehåll [ visa ]

Askdammsugare och asksug

Att städa upp aska från skorstenen, grillen, brasan eller eldfat är i regel väldigt farligt. Du riskerar att andas in väldigt farliga kemikalier vilka kan sätta sig i lungväggarna. Med hjälp av en askdammsugare, även kallad asksug, undviker du dessa problem, och kan städa undan askan på nolltid.

Således blir det både säkrare för dig och städningen går på nolltid. I denna artikel kommer vi lista de bästa modellerna så du vet vilken du ska välja. Därtill kommer vi även lista för- och nackdelar så du är på det klara med vad du köper.

asksug som fungerar

Askdammsugare – Köpguide – Detta måste du tänka på innan du köper en asksug

Innan du köper en askdammsugare måste du ta några saker i beaktande. Till exempel måste du tänka på volymen, d.v.s. hur mycket asksugen kan suga upp. Därtill är sugslangens längd av yttersta vikt så du inte är begränsad till eluttaget. Eftersom det finns så mycket att tänka på innan köpet har vi nedan listat allt detta i vår köpguide nedan.

 • Motor och effekt
 • Blåsfunktion
 • Volym
 • Uppsugningsförmåga
 • Ljudnivå
 • Sugslangens längd
 • Filtret
 • Munstycken
 • Snabbtömning

Motor och effekt

Den första faktorn du måste titta på är askdammsugarens motor. Ju högre effekt den har desto bättre är den på att suga upp askan. Detta är särskilt viktigt för dig som använder den ofta och har enorma mängder av aska att suga upp. Men det inte alls lika viktigt för dig som inte tänker använda den lika ofta. Därmed kan du spara en del pengar genom att välja en modell med lägre effekt.

Blåsfunktion

Det finns flera askdammsugare som har en inbyggd blåsfunktion. Detta används för att blåsa ut luft genom sugröret för att på så vis tända exempelvis grillen. På så sätt slipper du använda en grilltändare eller motsvarande för en brasa eller kamin.

Givetvis är detta inte en superviktig faktor. Men känner du att det vore smidigt så är det bra att veta om på förhand, eller hur?

Volym

Nästa faktor du måste titta på är askdammsugarens volym, d.v.s. hur mycket aska den kan samla i sig innan den behöver tömmas. Detta är en mycket viktig del i köpet eftersom ju större volym du har, desto mer sällan behöver den tömmas.

En nackdel med många asksugar är att de inte stängs av automatiskt när tanken är full. Detta är direkt farligt och riskerar att överhetta dammsugaren. Fastän detta mestadels gäller de billigaste varianterna, måste du likväl säkerställa att det finns en funktion vid namn ”automatisk avstängning” (mer om detta nedan) som är aktiverad. Annars riskerar du som sagt att den överhettas.

Uppsugningsförmåga

En av de viktigaste delfaktorerna är asksugens uppsugningsförmåga. Det är denna som bestämmer hur pass effektivt askan sugs upp i slangen. De billigare modellerna har i regel en sämre uppsugningsförmåga och tar följaktligen längre tid att få upp askan; medan de dyrare, mer exklusiva modellerna är betydligt bättre på denna aspekt.

Ljudnivå

När askdammsugaren är igång skapar den självklart ljud, eller oljud beroende på din inställning. Detta kan ibland vara ett störande element, framförallt när man vill suga askan från grillen eller eldfatet under kvällen. Därför är det bra om asksugen har en så låg ljudnivå, så man inte blir störd av den.

Trots att ljudnivån inte är det viktigaste delen av köpet så är det ändock något du bör ha i beaktande. Speciellt om du har för avsikt att använda den ofta.

Sugslangens längd

Längden på sugslangen är en ofta förbisedd faktor när folk inhandlar asksug. Men det är faktiskt viktigare än man tror. Dels för att du inte ska behöva använda en förlängningssladd till eluttaget, dels för att få större rörlighet när du använder den.

De flesta modeller har en sugslangslängd på cirka 2-3 meter. Vi rekommenderar att du köper en med en längd på 3-5 meter.

Filtret

Varje askdammsugare är utrustad med olika typer av filter, allt från standardfilter till HEPA-filter. En asksug med ett standardfilter är bäst för mindre askmängder, medan en modell med ett HEPA-filter är bättre på att rensa askan från luften. Vi rekommenderar definitivt att köpa en variant med HEPA-filter då detta är mest effektivt. Dock kostar det lite extra, men vill du skydda lungorna på dig och din familj är det värt investeringen.

Munstycken

Alla askdammsugare är utrustade med ett standardmunstycke. Det här gör det möjligt för dig att suga aska från t.ex. grillen och samtidigt ha maximal kontroll på munstycket för att inte skapa onödigt mycket spridning av damm.

Det finns dock flera asksugar på marknaden som har mer avancerade munstycken, exempelvis askborstar och krattor. Dessa är till för att underlätta städningen och få bort askan från alla hörn och kanter – något som är förvånansvärt svårt i kaminer exempelvis.

Vi rekommenderar således att du köper en modell med fler än ett munstycken då det underlättar uppsugningen avsevärt.

Tips: Läs vår artikel om dammsugarmunstycken.

askdammsugare bäst i test

Snabbtömning

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om att askdammsugarens bör ha något som kallas för snabbtömning. Detta gör det möjligt för dig att snabbt och enkelt tömma askan ur dammsugaren till exempelvis en askhink, utan risk för spill eller att du andas in aska.

Om den inte är försedd med snabbtömning så kommer tömningsprocessen vara betydligt mer komplicerad och tidskrävande. Därför är det det endast de bästa modellerna som har denna funktion.

Viktigast funktioner i en asksug

Följande funktioner gör askdammsugaren mer eller mindre användarvänlig. Se därför till att modellen du köper har de funktioner som du känner är viktigast. Vi rekommenderar framförallt funktionaliteten som innebär att asksugen stängs av per automatik om du råkar glömma den påslagen, men detta är givetvis subjektivt.

Automatisk avstängning

En askdammsugare med automatisk avstängning är en mycket bra investering. Denna funktion gör det helt enkelt så att den stänger av sig själv när tanken är full. Detta är en särskilt bra funktion om man helt sonika glömmer bort sugen och den fortsätter gå. Detta förhindrar skador på asksugen, och förebygger även brandfara.

Timer-funktion

En annan funktion som gör askdammsugaren mer användarvänlig är en timer-funktion. Denna funktion gör så att dammsugaren stänger av sig själv efter en viss tidsperiod, och du bestämmer hur lång denna tidsperiod ska vara. Det är en mycket användbar funktion, och något som vi rekommenderar högt.

Så använder du en asksug på bästa sätt

Nu ska vi gå igenom hur du använder en askdammsugare på bästa sätt, samt vad du bör undvika.

 • Först och främst ska du se till att du har ett bra filter som renar askan från luften. Detta är viktigt för att undvika att andas in farliga kemikalier. Vi rekommenderar HEPA-filter.
 • När du har sugit upp askan från t.ex. grillen eller eldstaden, se till att tömma den på rätt sätt. Det finns oftast en snabbtömning-funktion som gör detta enkelt och smidigt.
 • Kom ihåg att en asksug inte är en vanlig dammsugare, och ska därför inte användas för andra ändamål. Använd den enbart för att suga upp aska från brasan eller grillen, inte för vanligt dammsugande.

asksug bäst i test

Användningsområden för askdammsugare

Du kan använda en asksug för många olika syften. Dessa är de vanligaste användningsområdena, men det finns givetvis fler.

 • Städning av aska från grillen
 • Städning av aska från eldstaden
 • Städning av aska från kaminen

Fördelar med askdammsugare

 • Perfekt för att samla torrt avfall som kall aska, kol, sot och spån: Den primära fördelen med askdammsugare är givetvis att du snabbt kan samla upp farligt avfall så som spån, sot, kol och framförallt aska.
 • Minimerar risken att drabbas av lungsjukdomar: Genom att suga upp askan med en askdammsugare så minimerar du risken att drabbas av lungsjukdomar. Detta är ett mycket vanligt problem för de som ofta städar i kaminer och eldstäder.
 • Förebygger brandrisker: En askdammsugare kan även förebygga brandrisker. Detta är ett mycket vanligt problem för de som inte använder en sån här typ av dammsugare, och det beror på att askan kan vara mycket varm. Om askan är för varm finns det en risk att den tar eld, och då uppstår det lätt brandrisker.

Nackdelar med askdammsugare

 • Behöver ofta rengöras: En av nackdelarna med askdammsugare är givetvis att de behöver ofta rengöras. Detta eftersom askan kan sätta sig i filter och andra delar, och då blir det svårt för den att suga upp askan effektivt nästa gång. Se därför till att byta filtret utifrån rekommendationerna från instruktionsboken.
 • Kan vara ganska dyra: En asksug är givetvis en relativt dyr investering, och det kan vara svårt att hitta en bra modell för mindre än 1000 kronor.

Skillnader mellan askdammsugare och vanliga dammsugare

En askdammsugare är som sagt inte en vanlig dammsugare, och det finns därför några viktiga skillnader mellan de två typerna av dammsugare som vi tänker gå igenom härnäst.

 • En askdammsugare har oftast ett filter som är avsedd för att rena askan från luften. Detta är mycket viktigt, eftersom askan innehåller farliga kemikalier som du inte vill andas in.
 • De är ofta mycket mer robusta än en vanlig dammsugare, och kan tåla att suga upp aska som är mycket varm.
 • De är ofta lite mindre än en vanlig dammsugare, och har oftast ett handtag som gör att du kan bära den med dig på t.ex. grillfesten.

Slutsats

Sammanfattningsvis är askdammsugare en mycket användbar investering, och något som kan underlätta städningen av aska från t.ex. grillen eller eldstaden. Dessutom är det ett bra sätt att förebygga brandrisker, och minimera risken för lungsjukdomar.

Det finns dock en del nackdelar med askdammsugare, och framförallt att de ofta behöver rengöras och att filtret måste bytas i tid och otid. Vidare är de relativt dyra så det är inte alla som har råd med en.

Vi hoppas du hittar en modell som passar ditt användningsområde. Lycka till!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.