HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Elektrisk isskrapa bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
#1 Elektrisk isskrapa med fönste...
Bäst-i-test 2022

Elektrisk isskrapa bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. Elektrisk isskrapa med fönstertvättset

Elektrisk isskrapa med fönstertvättset
 • 5 års garanti
 • Inkl. fönstertvättset
 • Roterande skiva
 • Kraftfulla litiumjonceller
 • LED-display
 • Skyddshölje
 • Körtid: 15 min
 • Laddningstid: 3 timmar
 

2. Kärcher EDI 4

Kärcher EDI 4
 • 5 års garanti
 • 6 plastblad som tar bort isen på nolltid
 • Roterande skiva
 • Kraftfulla litiumjonceller
 • LED-display
 • Skyddshölje
 • Körtid: 15 min
 • Laddningstid: 3 timmar
 

3. Elektrisk värme-isskrapa

Elektrisk värme-isskrapa
 • Trådbunden
 • Kabellängd: 2,8m
 • Max temp: 200°C
 • Input: 12V/24V
 • Drivs av bilens cigarettändare
 • Nästan omedelbar värme för att ta bort frost och is från vindrutan
Innehåll [ visa ]

Elektrisk isskrapa

Genom att använda en elektrisk isskrapa kommer du kunna få bort smält is och frost från bilfönstren på nolltid. Förr om åren användes ju som bekant en isskrapa som var gjord av plexiglas eller hårdplast. Men den tekniska innovationen har nu givit oss en elektrisk variant så vi slipper iskalla händer. Dessutom blir det ju roligare att skrapa bilrutan när du ser frosten och isen smälta framför ögonen.

I denna artikel kommer vi lista de bästa elektriska isskraporna. Därutöver har vi skrivit en köpguide samt för- och nackdelar så du vet vad som både är bra och dåligt med denna produkt. Häng med!

 elektrisk isskrapa test

Så fungerar en elektrisk isskrapa

En elektrisk isskrapa fungerar på samma sätt som en vanlig handhållen skrapa, med den stora skillnaden att du inte behöver använda någon kraft alls. Du håller bara skrapan mot rutan och trycker på knappen. Sedan gör de roterande bladen resten av jobbet. Bladen jobbar upp en värme som gör att frosten och isen smälter på nolltid.

De flesta elektriska isskrapor är batteridrivna, men det finns även några som måste pluggas in i eluttaget. Därför är det viktigt att du tittar närmare på produktinformationen innan du köper en själv, så att du får den som passar just dina behov.

Elektrisk isskrapa – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Innan du köper en elektrisk isskrapa är det viktigt att du tänker på några saker. Det första du ska ha koll på är om du vill ha en batteridriven variant – och därmed trådlös – eller en trådbunden variant som kopplas in i cigarettändaren i bilen. Nedan har vi listat de viktigaste faktorerna du måste ta i beaktande innan ditt köp.

Batteridriven eller trådbunden

Den första faktorn du ska vara medveten om är att det i huvudsak finns två typer av elektriska isskrapor. Det finns en trådbunden variant som du kopplar in i cigarettändaren i bilen. Detta är det vanligaste alternativet och har flera fördelar. Först och främst är den lätt att använda eftersom du slipper bekymra dig för batterier. Dessutom är den ofta billigare än motsvarande batteridrivna modeller.

En batteridriven elektrisk isskrapa är i regel lite dyrare, men har också flera fördelar. För det första är den mycket bekvämare att använda eftersom du inte behöver bry dig om några sladdar. Dessutom har den flera olika hastigheter, vilket gör det enklare att anpassa skrapan efter hur tjock isen är.

Väljer du att köpa en batteridriven variant måste du komma ihåg två saker: laddningstid och körtid, vilket vi skriver mer om härnäst.

bäst elektrisk isskrapa

Laddningstid

Alla batteridrivna modeller har som sagt en varierande laddningstid, d.v.s. hur långt det tar för batteriet att laddas till fullo. I regel tar det mellan 2-4 timmar. Men de bästa elektriska isskraporna tar endast 1 timme att ladda. Så glöm inte att kolla laddningstiden i produktbeskrivningen!

Körtid

När du ska välja elektrisk isskrapa är körtiden en annan mycket viktig faktor. Körtiden är helt enkelt hur lång tid du kan använda den från och med det att den är fulladdad. De flesta elektriska isskrapor har en körtid på 20-40 minuter. Men det finns också modeller som kan användas i upp till 60 minuter.

Detta kan tyckas kort, men om du tänker att det endast tar 2-3 minuter att få bort all frost från bilfönstren så innebär det att du kan använda den cirka 10 gånger innan den behöver laddas om.

Kompatibilitet med bilmodeller

När du köper elektrisk isskrapa är det också viktigt att kontrollera att skrapan är kompatibel med just din bilmodell. De flesta har en standardstorlek som fungerar för i princip alla bilar, men det finns också några isskrapor som är lite unikare, och följaktligen inte är kompatibla med alla bilmodeller.

Trots att detta inte är en så värst viktig faktor vill vi likväl nämna den då det är många som idag äger antingen väldigt gamla bilar, eller väldigt nya bilar som exempelvis Tesla.

Ergonomiskt handgrepp

Ett annat viktigt faktum att ta i beaktande är handtagets ergonomi. Det kanske inte låter som en väldigt viktig detalj, men det är faktiskt stor skillnad på handtagens design och utformning.

En del handtag är mer ergonomiskt utformade än andra, och detta kan göra skrapningen betydligt enklare. De har då ett räfflat grepp och format på ett sådant sätt att det ligger perfekt i handen. Detta är särskilt viktigt om du har ont i händerna eller är till åren kommen.

Har skrapan ett gummielement i handtaget är det ännu bättre, eftersom det då blir enklare att hålla fast skrapan och förhindrar att den glider ur din hand.

Skydd för bladen

För extra säkerhet bör du välja en elektrisk isskrapa med skyddshölje. På så vis skyddas bladen så du eller något barn råkar skära sig på den. Så, vill du att den ska vara så säker som möjligt – säkerställ att den har ett skyddshölje.

Utbytbara blad

Om bladen slits ut kan det vara ett bra alternativ att en elektrisk isskrapa har utbytbara blad. Då slipper du köpa en helt ny skrapa om bladen börjar bli trubbiga och inte fungerar lika bra som de gjorde när du först köpte skrapan.

Ett tips är att, när bladen börjar bli trubbiga, så kan det vara en bra idé att investera i en elektrisk isskrapa med vassare blad. De finns nämligen flera varianter med varierande skärpa på bladen, och följaktligen varierande effektivitet.

LED-display

Något annat vi vill nämna är att elektriska skrapor med en inbyggd LED-display ofta har lite bättre funktioner. Detta gör det enklare för dig att se hur mycket batteri som finns kvar, och vid behov ändra hastigheten så att batteriet håller längre om det tryter med batterikraft.

Det finns också de som har en så kallad steglös hastighetskontroll, vilket gör att du kan anpassa skrapan efter hur tjock isen är. På så vis förhindrar du att skrapan blir trubbig eller slits ut för snabbt, och ökar dessutom livslängden på elektriska isskrapan.

Men den huvudsakliga orsaken till varför LED-display är bra är för att indikera när den behöver laddas.

Kabellängd

Kabellängden gäller enbart om du köper en trådbunden elektrisk isskrapa. Eftersom dessa inte får ström från batterierna, utan från bilens cigarettuttag, så måste du kontrollera att kabellängden är tillräckligt lång för att gå ett varv runt bilen.

Du kanske tror att alla kablar har en minimilängd på t.ex. 10 meter eller liknande. Men så är absolut inte fallet. Därför är detta en faktor du måste inkorporera och tänka på.

Fördelar med en elektrisk isskrapa

 • Rengöra glaset snabbare: Den första fördelen är att elektriska skrapor gör det enklare och snabbare för dig att rengöra bilens glas. Detta är främst på grund av den elektriska motorn, som sliter bort frosten och isen mycket effektivare.
 • Sparar tid: Detta är en följd av det första argumentet, nämligen att dessa isskrapor sparar enorma mängder tid jämfört med manuella skrapor.
 • Mindre ansträngande: De är också mycket mindre ansträngande att använda. Manuella skrapor kräver ofta att du behöver trycka hårt för att få bort frosten, medan elektriska skrapor tar hand om det åt dig. Således är de perfekta för äldre människor eller personer som har svårigheter med handledsstyrka.
 • Slipp kalla händer: En annan fördel som sällan nämns är att du slipper kalla händer. Detta är förstås härligt på vintern när det är kallt ute och du inte vill frysa ihjäl dig. Med elektriska skrapor slipper du detta problem, eftersom de tar hand om allt åt dig.
 • Gör det roligare att skrapa bilrutan: Sist men inte minst är de också mer underhållande att använda, eftersom du kan se hur isen successivt smälter bort. Detta gör det till en upplevelse i sig, och du kommer helt enkelt tycka det är en rolig syssla. Vem kunde tro att skapa bilrutor från is och frost skulle vara en njutningsfull upplevelse för 10 år sedan?

Nackdelar med en elektrisk isskrapa

 • De är inte alltid så pålitliga: En av de största nackdelarna med elektriska skrapor är att de inte alltid är lika pålitliga som manuella skrapor. Det finns tyvärr elektriska skrapor av mindre kvalitet på marknaden, och dessa kan vara allt annat än pålitliga. De elektriska motorerna kan gå sönder, och ibland fungerar de inte alls som de ska. Därför är det extremt viktigt att du antingen köper en dyrare modell med god kvalitet, eller har en manuell isskrapa som backup i handskfacket.
 • De är dyrare: De elektriska isskraporna är också betydligt dyrare än manuella skrapor. Det finns givetvis billigare modeller för både 100-200 kronor, men även dem för 1000-2000 kronor. Därför är det viktigt att du jämför olika modeller innan du väljer.
 • Du måste köpa batterier: De batteridrivna modellerna tarvar som bekant batterier, och dessa är tyvärr inte alltid inkluderade. Därför måste du köpa dem separat. Det finns dock elektriska skrapor som har inbyggda och laddningsbara batterier, men dessa är givetvis dyrare. Därför rekommenderar vi att du köper laddningsbara batterier så du slipper köpa batterier i tid och otid.

elektrisk isskrapa nackdelar

Slutsats

Sammanfattningsvis är elektriska skrapor superbra på många sätt; de underlättar markant att få bort frost och is, och gör hela processen roligare. Däremot finns det även nackdelar som du måste känna till, t.ex. att vissa modeller inte är så pålitliga. Därför bör du alltid ha en manuell skrapa i reserv i handskfacket.

Det finns modeller som är batteridrivna eller trådbundna, och högre upp skriver vi för- och nackdelarna med bådadera.

På den här sidan har vi listat de bästa elektriska isskraporna på marknaden just nu. Dessutom har vi skrivit en köpguide som förklarar vad du ska tänka på innan du köper. Stort lycka till med köpet!


Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.