HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Elektriskt rivjärn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Elektriskt rivjärn WMF
Bäst-i-test 2024

Elektriskt rivjärn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Elektriskt rivjärn WMF

Elektriskt rivjärn WMF
 • 5 olika trummor som river och skär i olika former
 • 2 hastighetslägen
 • Riva nötter går alldeles utmärkt
 • Dressingbehållare ingår
 • Smidig köksmaskin i miniformat
 • Går väldigt snabbt att använda
 • Alla delar förutom motorn går att diska i maskin
 • Tillverkad i rostfritt stål (Helt BPA-fri)
Nackdelar:
 • Kostar över 1500 kronor
 

2. Witt Classic

Witt Classic
 • 5 olika funktioner i en maskin
 • Skiva ost, mortter, choklad, potatis direkt i skålen
 • Rivjärn för jämna skivor och våffelskivor
 • Grovt, fint och extra fint rivjärn
 • Enkel användning
Nackdelar:
 • Delarna går inte att rengöra i diskmaskin (handdisk är ett måste)
 

3. Elektriskt rivjärn Kitfort KT-3047

Elektriskt rivjärn Kitfort KT-3047
 • 2 rivknivar för grov och fin rivning
 • 2 rivknivar för tunn och tjock rivning
 • Effekt: 150 W
 • Sladdlängd: 1,2 m
 • Munstyckets rotationshastighet: 180 rpm ±15 %
 • Storlek: 197 x 185 x 268 mm
 • Vikt: 1,7 kg
Nackdelar:
 • Matningsröret är snäppet för litet
Innehåll [ visa ]

Elektriskt rivjärn → Bäst-i-test (2024) — Fördelar & Nackdelar

Ett elektriskt rivjärn är en av de mest användbara köksmaskinerna du kan ha i din ägo. Den är mångfacetterad och kan utföra många olika uppgifter, från att riva ost till att strimla potatis och morötter. Har du endast haft ett manuellt rivjärn och aldrig provat den elektriska motsvarigheten förut – då kommer du bli överraskad hur effektiv den faktiskt är, och hur mycket tid du sparar i köket.

Nuförtiden finns det så många varianter på marknaden att kan det vara svårt att veta vilken modell som bäst passar dina behov. Därför har vi sammanställt den här omfattande köpguiden som hjälper dig att välja det bästa elektriska rivjärnet för just dig.

Här hittar du information om de olika typerna av rivjärn som finns tillgängliga, deras för- och nackdelar samt tips för att de ska hålla så länge som möjligt. Vi ger också svar på några vanliga frågor som vi hoppas kan hjälpa dig. Så läs vidare om du letar efter ett elektriskt rivjärn som passar dina kulinariska behov!

elektriskt rivjärn bäst i test

Köpguide för elektriska rivjärn – Detta ska du tänka på innan ditt köp

Är du trött på att använda ditt gamla rivjärn och vill att det ska gå snabbare i köket så är du inte ensam. Däremot ska du inte köpa det första bästa rivjärnet du hittar, utan först ska du vara införstådd med vilka faktorer du bör titta lite extra på; som t.ex. hur stort matningsröret är, eller hur högt den låter.

Nedan hittar du därför alla de viktigaste aspekterna som vi på redaktionen har identifierat efter vårt test.

 • Stark motor
 • Glidsäkra fötter
 • Den ska kunna riva på olika sätt (grovt, fint, tunt, tjockt etc)
 • Somliga rivjärn kan både riva, skiva, mala, blanda, mixa och mosa
 • Stort matningsrör är en rejäl fördel
 • Ljudnivå – vissa bullrar skrämmande mycket
 • Hastighetslägen
 • Säkerhetsfunktioner
 • Se till att en eller flera To Go-lådor ingår

Stark motor

En stark motor är A och O för att få ett bra resultat när man använder ett elektriskt rivjärn. Ju starkare motor, desto mer kraftfull kommer den att vara, och desto snabbare kommer den att riva. Dessutom innebär en starkare motor att du både kan riva, skiva och i vissa fall även krossa det du stoppar ner i matningsröret – något du definitivt inte kan göra med en billig variant som har en svag motor.

Se därför till att välja en modell med minst 800 watt för att få ett bra resultat.

Glidsäkra fötter

Som många andra större köksmaskiner är glidsäkra fötter extremt viktigt. Eftersom köksbänkar inte sällan är hala på grund av vätska etc. så är det många köksmaskiner vars vibrationen får den att flytta på sig, och om du satt igång en maskin och sedan lämnar köket i ett par minuter så kan du i värsta fall höra dunsen från när maskinen ramlar ner på köksgolvet.

För att undvika detta och säkerställa att det står stabilt och stadigt på köksbänken så får du inte glömma att kontrollera att den är försedd med just glidsäkra fötter.

Den ska kunna riva på olika sätt (grovt, fint, tunt, tjockt etc)

Precis som en mandolin ska du med ett elektriskt rivjärn kunna ha möjligheten att välja hur pass grovt resultatet det ska bli. T.ex. ska du fundera om du vill kunna reglera tjockleken på skivorna så du kan få både tunna såväl som tjockare skivor.

Vidare vill många kunna riva exempelvis morötter både väldigt fint och grovt. Men långt ifrån alla modeller erbjuder varierande rivmetoder, varför vi lyfter upp denna faktor i köpguiden. Många har nämligen skrivit recensioner om att rivjärnet de köpt inte klarade av just detta, så var på din vakt och läs produktbeskrivningen flera gånger för att vara säker på att den kan riva på olika sätt.

köpguide för elektriskt rivjärn

Somliga rivjärn kan både riva, skiva, mala, blanda, mixa och mosa

Förutom de vanliga elektriska rivjärnen som bara river finns det även de som kan göra mer än en sak. Vissa kan till exempel mala, mosa, skiva, mixa och blanda.

Dessa multifunktionella rivjärn sparar oceaner av tid i köket – du behöver t.ex. inte köpa en separat grönsakshackare eller minimixer för respektive uppgift. Så om du vill spara pengar och slippa köpa flera olika köksmaskiner, samtidigt som du sparar utrymme i köket rekommenderar vi att du väljer en modell med flera funktioner.

Givet detta ska du såklart vara medveten om att ju fler funktioner den har desto mer får du vara beredd att betala.

Stort matningsrör är en rejäl fördel

Nåt som ytterst få köpguider nämner är storleken på matningsröret. Eftersom elektriska rivjärn kan användas för både stora och små bitar bör du se till att de har ett tillräckligt stort matningsrör för att få plats med exempelvis större potatisar eller morötter.

Många modeller på marknaden som vi testat hade tyvärr ganska små rör vilket innebär att vi var tvungna att först hacka ner potatisarna manuellt med en kniv, för att sedan lägga i dem i matningsröret. Detta är enligt oss ett steg för mycket, varför vi starkt rekommenderar att köpa en variant vars matningsrör är minst 10 cm i diameter.

Ljudnivå – vissa bullrar skrämmande mycket

Ljudnivån är något som många glömmer bort, men det är också en viktig faktor att ta hänsyn till. Många elektriska rivjärn är otroligt bullriga och kan vara extremt irriterande om du behöver riva mycket på en gång. Speciellt enerverande är det om du inte vill störa resten av familjemedlemmarna med din matlagning.

Se därför till att du noggrant läser igenom recensionerna för den modell som fångat ditt intresse, och kolla så ingen klagar på just ljudnivån. Faktum är att många köksmaskiner låter mer än vad gemene man tror, något du också ska ha i åtanke.

Hastighetslägen

De flesta elektriska rivjärn har någon form av hastighetskontroll, vilket gör att du kan justera hastigheten beroende på hur snabbt du vill riva. Detta är praktiskt om du har bråttom och behöver ett snabbt resultat, eller om du vill kunna riva något hårt ännu snabbare.

Men tänk på att rivjärn med flera hastighetsnivåer är i allmänhet dyrare än de som inte har det. Så om du har en liten budget bör du noga överväga om det är absolut nödvändigt för just dina behov.

Säkerhetsfunktioner

Säkerheten bör alltid vara en prioritet när du köper köksmaskiner i allmänhet, och de vars syfte är att riva i synnerhet. Det sker ofantligt många olyckor när det kommer till elektriska köksmaskiner, speciellt när användaren sticker in ett finger för att t.ex. få ut en lökbit som fastnat. Därför ska du såklart vara mer försiktig än om du hade använt ett manuellt, traditionellt rivjärn.

Men du kan också se till att du väljer en modell med särskilda säkerhetsfunktioner inbyggda, till exempel ett automatiskt avstängningssystem. Det innebär att den stängs av så fort den känner för mycket motstånd, vilket åtminstone vi tycker skänker en trygghetskänsla under rivningen.

Se till att en eller flera To Go-lådor ingår

Det sista vi vill nämna är inte superviktigt men ändock vill vi tipsa dig om det, nämligen att se till att en eller flera To Go-lådor ingår. Många elektriska rivjärn skickar faktiskt med två-tre matlådor så att du kan förvara det du hackat i kylskåpet exempelvis.

Denna faktor är absolut ingen ”dealbreaker”, men vi vill som sagt ändå tipsa dig om det.

Fördelar med elektriska rivjärn

 • Sparar tid och energi: Elektriska rivjärn gör det enkelt att riva en stor mängd på kort tid, vilket sparar tid och energi jämfört med manuella rivjärn. Det som tidigare tog 5 minuter att riva tar bara några få sekunder med den elektriska motsvarigheten.
 • Möjlighet att reglera rivningen: De levereras ofta med flera tillbehör för olika storlekar på rivningen, så att du kan hacka, strimla, mosa eller mala dina ingredienser beroende på vilken maträtt du gör.
 • Säkerhetsfunktioner: Många modeller har numera säkerhetsfunktioner som t.ex. automatiska avstängningssystem som stänger av apparaten om för mycket motstånd upplevs från motorbladen så att inga olyckor inträffar vid användning av apparaten.

Nackdelar med elektriska rivjärn

 • Många låter väldigt högt: Är du känslig för buller så kan elektriska rivjärn vara högljudda och tyvärr ganska irriterande. Vissa av de modeller vi testat lät på tok för mycket, så kolla detta innan köpet.
 • Stora, otympliga och upptar mycket plats: De är i regel stora och upptar mycket utrymme på köksbänken när de inte används. Även när du ska stuva in den i ett köksskåp så kommer du märka att den är otymplig.
 • Lök tenderar att fastna: Elektriska rivjärn är superbra på många sätt, men att riva lök är inte ett av dem. Lök tenderar nämligen att fastna, så om du ämnar riva mycket lök så rekommenderar vi istället en dedikerad lökhackare.

nackdelar med elektriskt rivjärn

Sammanfattning

Elektriska rivjärn är en stor tillgång i köket om du vill effektivisera hackandet, strimlandet, mosandet eller malandet. De sparar tid och energi jämfört med manuella rivjärn, men kontrollera ljudnivån innan du köper om du är känslig för ljud, vissa bullrar nämligen oväntat högt.

Se till att även överväga andra funktioner som t.ex. säkerhetssystem och om de levereras med matlådor eller inte. Glöm inte heller att matningsröret inte får vara för smalt.

Med dessa punkter i åtanke kan detta köksredskapet bli en trogen följeslagare i köket. Vi önskar dig stort lycka till med ditt val!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.