Genom att använda en mandelkvarn kan du finriva mandlar på ett väldigt snabbt sätt. Tidigare behövde man hacka mandlar med kniv tills de blev lika små som smulor. Men numera finns det elektriska mandelkvarnar som gör samma jobb på bara några sekunder. De flesta använder malda mandlar för att tillaga kakor, men även för att garnera maten med. Dessutom går ju alldeles utmärkt att även mala mandelmassa, mandelmjöl, nötter, hårdost, choklad och kryddor i dessa kvarnar.
På denna sida kommer du hitta de bästa mandelkvarnarna som vi testat under 2024. Du kommer också lära dig allt du behöver veta innan ditt köp i vår köpguide.
Trots att detta modell inte är lika snygg som de två andra i denna bäst i test-listan, är det likväl den bästa mandelkvarnen 2024. Orsaken är att den har en så enormt effektiv skärtrumma, vilket gör vevandet väldigt enkelt - vem som helst, oavsett hur svag du är, kan veva mandlar utan problem.
Dessutom är den tillverkad av Westmark i Tyskland vilket skriker kvalitet och hållbarhet. Så det kanske inte kommer som en överraskning att den är tillverkad i rostfritt stål med en enorm slittålighet. Lägg därtill att den är liten och smidig vilket gör att den inte upptar för mycket plats på köksbänken. Sist men inte minst har den ett väldigt överkomligt pris. Allt detta sammantaget gör detta till den bästa mandelkvarnen vi har testat under 2024.
Denna mandelkvarn från Smak är otroligt läcker. Den passar perfekt in i vilket kök som helst - som en inredningsdetalj. Men det bästa är att den har två maltrummor för att på så vis justera finkornigheten på mandlarna. Detta innebär att denna är perfekt för att göra finkornigt mandelmjöl till pizza eller macarons.
Maltrummorna går också att rengöra i diskmaskinen vilket är ett enormt plus. Den är lätt att montera och står fast på köksbänken på grund av sugkoppen undertill. Den enda nackdelen är att den inte går att fästa på en köksbänk för extra stabilitet, men den har som sagt sugkoppen som stabiliserar den.
Denna kvarn är för det första fantastiskt vacker. Den påminner om en gammal mandelkvarn från 1920-talet. Eftersom den är tillverkad av tennpläterat gjutjärn kommer den hålla i flera generationer om du rår om den på bästa sätt.
Att den har ställbar finkornighet och ett plastskydd som förhindrar stänk, är bara två av fördelarna med denna kvarn från det välrenommerade företaget Victoria.
För att hitta den bästa tänkbara mandelkvarnen utifrån dina behov måste du ha kännedom om flera olika saker. Till exempel huruvida kvarnen ska ha ställbar finkornighet så du kan anpassa malningen. Därtill är ett plastskydd att föredra för att den inte ska stänka ner köksbänken.
Nedan har vi listat samtliga av dessa faktorer du behöver kasta ett extra öga åt. Låt oss börja med finkornigheten.
Den första och tveklöst viktigaste egenskapen är mandelkvarnens förmåga att finriva mandlarna. För att t.ex. mala mandlar till mandelmjöl måste du ha en väldigt fin malning, medan smulor till bakning tarvar en grövre malning. Detta fungerar på samma sätt som du kan ställa in finkornigheten på t.ex. en pepparkvarn.
Eftersom finkornigheten skiljer sig väldigt mycket beroende på vad du vill göra i slutändan, gäller det att du väljer en modell där du kan reglera detta. Annars kommer du vara otroligt begränsad i vad du kan göra med dina mandlar.
Det finns modeller som har olika maltrummor för just detta ändamål, medan andra har en reglerknapp som gör att du kan ställa in malningen på olika sätt. Den förra varianten är billigare men mer tidskrävande, och den senare är dyrare men smidigare.
En mandelkvarn kan antingen vara handhållen eller bänkmonterad. Förr i tiden hade ju i princip varje kök en bänkmonterad modell som var fäst året runt. Nuförtiden däremot, med alla olika typer av köksmaskiner som upptar utrymme, föredrar många en handhållen variant som är lätt att ta fram och lika lätt att stoppa undan i en kökslåda.
En mandelkvarn som är bänkmonterad har fördelen med att vara stadigare och därför orsaka mindre vibrationer. Exakt hur stora mandlarna är ger ju en viss grad av vibrationer, men detta ska vi komma in på lite senare.
En bänkmonterad variant är också mer mångsidig då dessa har ställbar finkorninghet och mängder av andra funktioner som de handhållna inte har. Men framförallt är de avsevärt snabbare.
En handhållen mandelkvarns största fördel är att de upptar extremt lite plats. Nackdelen är att de inte är lika effektiva och maler väldigt mycket långsammare.
Således är valet mellan en handhållen och bänkmonterad modell väldigt stor. Så ta inget förhastat beslut, utan fundera i lugn och ro vad som passar dig bäst och hur ofta du tror att du kommer använda den.
Vi rörde vid denna faktorn lite i ovanstående stycken, d.v.s. hur effektivt och snabbt som mandelkvarnen kan mala mandlarna. Detta påverkas givetvis av mandlarnas storlek och form, men det handlar primärt om hur pass effektivt skärtrumman är.
Ju större skärtrumma den har, desto mer effektiv kommer den i regel vara. Därmed måste du göra en avvägning mellan storleken på kvarnen och dess effektivitet.
En mandelkvarn som har en bra sugkopp på undersidan är inte bara stadigare, utan också lättare att hålla i ett fast grepp. Eftersom dessa kvarnar vibrerar en hel del är det viktigt att den står stabilt på köksbänken så att den inte ramlar ner och skadar sig själv, golvet eller dig själv. Kontrollera därför att de är försedda med sugkoppen på undersidan.
En mandelkvarns mandelskål bör vara relativt stor. Detta då mandlarna kan ta väldigt stor plats, och ju fler mandlar du ämnar mala desto längre tid tar det förstås. En mandelskål med en stor kapacitet är inte bara effektivare när du t.ex. ska göra mandelmjöl eftersom det krävs väldigt mycket mandlar för detta, utan också när du ska mala hårdost eller nötter.
Om du inte visste det innan kommer du blir varse när du använt en mandelkvarn för första gången, d.v.s. att trummorna har en tendens att bli väldigt smutsiga. Eller rättare sagt – malda mandlar fastnar i trummornas vägg.
Därför är rengöringen av mandelkvarnen en av de absolut viktigaste faktorerna. Vi rekommenderar att du endast köper en modell vars trummor går att diska i diskmaskin. Annars kommer det ta oceaner av tid att handdiska efter varje användning.
En mandelkvarn, som många andra kvarnar, har en tendens att stänka när de malda kornen hamnar i koppen. Därför är det en fördel om kvarnen är utrustad med ett plastskydd som hindrar mandlarna från att stänka ut.
Det finns kvarnar som inte har något sådant skydd, och i recensionerna för dessa har vi märkt att i princip samtliga konsumenter vittnar om att köksbänken blir en enda stor oreda. Så om du inte vill spendera flera minuter åt att rengöra köksbänken efter varje gång du malt mandlar – välj en kvarn med plastskydd!
En mandelkvarn går att köpa i alla möjliga material. Men vi har funnit genom våra tester att de som är tillverkade av gjutjärn är de absolut bästa. Dessa har en tendens att vara stabilare, men framförallt får du ett bättre resultat. Dessutom vibrerar dem mindre.
Köper du en kvarn i plast kommer vibrationerna göra att den låter hiskeligt mycket mer. Så om du vill ha en så tystgående kvarn som möjligt är gjutjärn det enda rimliga valet.
Det finns mandelkvarnar som är elektriska och andra som är manuella. Manuella kvarnar går i regel lite långsammare eftersom du behöver använda en vev för att mala mandlarna. Men eftersom de inte används så ofta går det alldeles utmärkt att mala mandlar med en manuell kvarn, och det är också billigare.
Fördelen med en elektrisk mandelkvarn är att malningen endast tar några sekunder. Ingen ansträngning krävs. Men kvarnarna som är elektriska kostar ofta dubbelt så mycket som deras manuella motsvarigheter.
Mandelkvarnar av gammaldags typ är fortfarande populära, trots att det finns kvarnar som använder el. Det beror på att mandlarna får ofta en bättre smak och doft när du maler dem med en gammaldags kvarn. Vidare får mandelmjölet en finare smak och doft när det är malt med en gammaldags variant. Men detta är till stor grad en smaksak, och det finns inget som är skrivet i sten här, så ta det med en nypa salt. Frågar du din mormor kommer du få svaret att de äldre är bättre, medan om du frågar din mamma så är den elektriska minst lika bra.
Mandelkvarnar används för att mala mandlar – något som gjorts i över 100 års tid. Det finns kvarnar i alla möjliga storlekar och material, men mandlarna får ofta en bättre smak och doft när de är malt med en riktigt bra mandelkvarn.
De är också populära för att göra mandelmjöl som används för att göra macarons, eller för garnering av kakor och tårtor. Andra användningsområden är att riva hårdostar till pizzan, eller att mala choklad, nötter och kryddor.
Glöm inte att läsa vår köpguide ovan så du vet vad du ska tänka på innan ditt köp!
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.