HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Donut maker bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Bestron Donut Maker
Bäst-i-test 2024

Donut maker bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Bestron Donut Maker

Bestron Donut Maker
 • Plats för 7 munkar
 • Överhettningsskydd
 • Mått: 26 x 23 x 8 cm
 • Diametern på varje munk är 5 cm
 • Indikatorlampa för ”färdig att använda” och ”på/av”
 • Halkfria fötter för extra stabilitet på köksbänken
Nackdelar:
 • Du får ingen garanti
 • Finns bara i rosa färg
 

2. Champion Donut Maker

Champion Donut Maker
 • Kapacitet: 7 st. munkar
 • Effekt: 700W
 • Handtag med Cool-touch
 • Indikatorlampor för “Power” och “Ready”
 • Plattor med Non-stick-beläggning
 • Sladdupprullning
 • Kan förvaras upprätt för smidig förvaring
 • Recept finns i manualen
Nackdelar:
 • Icke justerbar temperaturkontroll
 

3. Emerio Donut Maker

Emerio Donut Maker
 • Effekt på 1000W
 • Kapacitet för 7 st munkar åt gången
 • Indikator lampa
 • Non-stick beläggning för enklare rengöring
 • Gummifötter för stabil placering
Nackdelar:
 • Känns lite plastig
Innehåll [ visa ]

Donut maker → Bäst-i-test (2024)

En Donut Maker är en köksmaskin som är specifikt framställd för att göra munkar. De fungerar på samma sätt som ett rånjärn eller våffeljärn, nämligen att du häller i smeten, stänger locket och ett par minuter senare har du rykande färska munkar färdiga att åtnjuta. Det går enkelt och snabbt.

De kallas också donutmaskiner och munkjärn. Och under de senaste åren har de blivit populärare på grund av mångfalden av recept som idag finns – både nyttiga och såklart lite mer kaloririka.

Så har du en fäbless för munkar så är en donut maker en självklar köksmaskin att ha i sin ägo. Däremot är det viktigt att förstå deras för- och nackdelar innan man köper dem. Den här guiden har därför avsikten att ge dig en översikt över de bästa modellerna 2024, inklusive tips och råd beträffande vad du ska tänka på innan köpet.

donut maker bäst i test

Köpguide för donut makers – Detta ska du tänka på innan köp

Eftersom det enligt vår erfarenhet finns många undermåliga donut makers på marknaden så är det väldigt viktigt att du köper ett järn du blir nöjd med. Orsaken till varför många är dåliga är för att det är en plojgrej för många att göra munkar, men för somliga av oss är det någonting heligt!

Därför rekommenderar vi att du noggrant läser vår köpguide så du själv kan avgöra vilka faktorer du värderar högst, så du kan göra ett val utifrån detta.

 • Ju högre effekt desto frasigare yta och finare färg på munkarna
 • Överhettningsskydd
 • Storlek på munkarna
 • Hur många munkar den tillagar åt gången
 • Indikatorlampor som både visar när den är redo att användas och när munkarna är klara
 • Halkfria fötter
 • Beläggningen ska helst vara non-stick
 • Att den ska vara lätt att rengöra borde vara ett grundkrav

Ju högre effekt desto frasigare yta och finare färg på munkarna

Ju högre effekt (mätt i watt) en donut maker har, desto snabbare och jämnare kommer den att tillaga munkarna.

Modeller med lägre effekt har ofta svårt att tillaga gyllenbruna och därmed aptitliga munkar. Dessa munkar brukar sakna färg och därför bli väldigt… tråkiga, helt enkelt. Dessutom får du inte den där härligt frasiga ytan som man vill åt.

Enligt vårt test rekommenderar vi att du väljer en vars effekt minst är 700 watt. På så vis kommer du garanterat få munkar med den önskade färgen och texturen.

Bra att veta: Ju högre effekt desto mer får du vara beredd att betala.

Överhettningsskydd

Särskilt viktigt när det gäller barn som använder en donut maker är att den har ett överhettningsskydd. Detta säkerställer att munkjärnet inte orsakar bränder i händelse av en felanvändning. Barn har ofta en tendens att bli förvirrade med elektriska apparater och det är viktigt att först säkerställa deras säkerhet och följaktligen skydda hemmet från brandrisker.

Därför ska du helst välja en donut maker med överhettningsskydd så att den stängs av automatiskt om den blir för varm. Detta ökar säkerheten markant för barnen som använder den, samtidigt som det adderar en rejäl portion trygghet för dig som förälder om barnen tillagar munkar när du inte är hemma.

Obs: Köp aldrig en donutmaskin utan överhettningsskydd. Det låga priset för dessa modeller är lockande, vi vet, men det är inte värt risken.

Storlek på munkarna

De vanligaste diametern på munkar som tillagas med donut makers är cirka 5 cm, vilket enligt den amerikanska traditionen anses vara minimunkar. Men amerikanarna har som bekant en instinktiv aversion mot sötsaker som är för små. Denna storlek (5 cm) är lämplig för en lite mindre men likväl ljuvligt god munsbit, och perfekt för mindre barn som inte ska äta för mycket sötsaker. Men det finns också större munkjärn där varje munk har en diameter närmare 10 cm.

Så se till att du väljer en donut maker som matchar den storlek du önskar för munkarna. Generellt sett brukar även munkar med större diameter kräva mer tid för tillagning.

Bra att veta: Munkar med en diameter på 5 cm anses vara minimunkar, medan de på 10 cm anses vara originalmunkarna.

Hur många munkar den tillagar åt gången

En donut maker med högre kapacitet kan vara en god investering för den som ofta anordnar kalas, fester eller andra sammankomster. Då kan du enkelt tillaga en större mängd munkar på kort tid, så att gästerna aldrig behöver vänta på nya, fräscha munkar.

Det är också en fördel om du har en stor familj där alla gillar munkar och du vill tillaga tillräckligt många så det räcker för alla.

De flesta som vi testade hade en kapacitet för 7 munkar, men det finns en uppsjö att välja mellan så det är upp till dig att välja vad du anser vara bäst för dina behov.

Indikatorlampor som både visar när den är redo att användas och när munkarna är klara

Vidare är är det viktigt att kolla vilken typ av indikatorlampor som finns på den donut maker du önskar köpa. Vissa har nämligen enbart en indikator för när den är redo att användas – inte när munkarna är klara. Då måste du själv hålla koll på färgen på munkarna för att veta när de är klara, vilket lätt glöms bort.

Tips! Se till att den har både en indikator för när den är redo och när munkarna är klara. Det minskar risken för oönskad över- eller undertillagning.

Halkfria fötter

Halkfria fötter gör att maskinen står stabilt på köksbänken utan att glida runt. Därtill minskar det risken att den dunsar i golvet om du oavsiktligen råkar stöta emot den med armen. Vi på redaktionen rekommenderar alltid att samtliga köksmaskiner ska ha halkfria fötter, helst i gummi.

Beläggningen ska helst vara non-stick

En beläggning med non-stick är avgörande för en lättanvänd donut maker. Munkarna glider lätt ur formarna utan att fastna när du ruckar på dem lite med fingrarna. Dessutom minskar risken för att munkarna bränns fast i formarna, vilket kan leda till besvärlig och tidskrävande rengöring.

Ett munkjärn med en högkvalitativ non-stick beläggning kommer också att ha en längre livslängd och vara mer hållbar över tid.

Tips! Pensla varje form med smör eller olja så fastnar inte munkarna.

Att den ska vara lätt att rengöra borde vara ett grundkrav

En donut maker som är lätt att rengöra bör vara ett grundkrav, eftersom man vill undvika en besvärlig och tidsslukande rengöringsprocess efter varje användning. Non-stick beläggningen underlättar verkligen rengöringen, som vi sagt. Men om du vill köpa en med exempelvis gjutjärnsbeläggning istället så ska du kontrollera recensionerna om det framgår att den är svår att rengöra.

Anledningen till varför de flesta endast använder ett munkjärn, rånjärn eller våffeljärn enbart ett par gånger innan de permanent flyttar in i köksskåpen, är just för att de i regel är otroligt svåra att rengöra. Så var vaksam på detta!

Nackdelar med donut makers

 • Begränsad kapacitet: Varje donut maker har en begränsad kapacitet för antalet munkar de kan tillaga åt gången, vilket kan göra det svårt att tillaga tillräckligt många munkar för exempelvis ett större kalas. Därför väljer många att helt enkelt köpa munkar från Dunkin’ Donuts eller liknande
 • Har inte justerbar temperatur: Det går dessvärre inte att reglera temperaturen. Så du är med andra ord ingen kontroll över texturen på munkarna utöver att du själv kan bestämma när du ska ta ut dem.
 • De flesta gör endast minimunkar: I princip samtliga modeller vi testade kunde endast göra minimunkar (diameter på 5 cm) och inte större munkar (10 cm). Det finns vissa modeller på Amazon.com från USA, men då får du vänta ett par veckor på leverans.

nackdelar med donut makers

Skillnad mellan en munkmaskin och en munkpanna

En munkpanna är en enklare enhet som helt enkelt är en stekpanna med urgröpta former vari du häller munkdegen. De är oftast gjorda av stål eller gjutjärn och används direkt på spisen.

En munkmaskin är en mer avancerad enhet. De har ofta flera formar för tillagning av munkar samtidigt och har också ofta funktioner som t.ex. indikatorlampor. Dessutom får du bättre resultat med maskinen i jämförelse med munkpannan. Den senare kan du inte ens vända om för att få en jämn tillagning på båda sidor.

Så skillnaden mellan en munkpanna och en munkmaskin är i korthet den bekvämlighet som ett munkjärn erbjuder jämfört med en munkpanna.

Vill du ha ett ännu billigare alternativ kan du faktiskt köpa silikonformar som är formade som munkar, och som du tillagar i ugnen. Resultat blir inte lika bra, men det är fullt gångbart!

Sammanfattning

Donut makers är en enkel och praktisk köksmaskin för att tillaga munkar hemma. De har oftast en non-stick beläggning för lätt rengöring och indikatorlampor för att visa när de är redo att användas och när munkarna är klara.

Kapaciteten varierar, så det är viktigt att välja en som passar ens behov och önskad munkstorlek. Överhettningsskydd är också en viktig säkerhetsfunktion att ta hänsyn till. Nackdelarna är att de sällan har en ställbar temperatur, samt att de har en begränsad kapacitet.

Tips! Har du svårt att få ut munkarna så rekommenderar vi att du använder en tandpetare. Då riskerar du inte heller att bränna fingrarna.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.