Att röka kött i en elrök är bland det godaste som finns. Det frambringar en unik smak till köttet som är omöjligt att uppnå med andra typer av grillar. Dessutom går det att röka fisk som t.ex. lax, makrill, räkor och abborre; samt sidfläsk, korv, fläskfilé och kobe. Vidare är de lätta att använda och betydligt billigare än andra grillar, och då de är formade som en tunna ser de även fräcka ut och upptar lite plats.
I denna artikel listar vi de bästa elrökarna 2024 med en tillhörande köpguide. På så vis informerar vi dig om allt du behöver veta för att göra ett så välinformerat val som möjligt.
Tips: Använd långa värmetåliga grillhandskar så du inte bränner dig.
Innan du lägger vantarna på en elrök så måste du veta vilka aspekter som gör att den är värd kostnaden. För det första måste du välja en modell som har en inbyggd termostat, annars kan du inte reglera värmen. Därtill är det en fördel om det finns en rökplatta förs på samt en droppbricka och fettplåt. Nedan har vi därför listat de viktigaste sakerna du ska tänka på.
Den första faktorn är som sagt huruvida en elrök ska ha en termostat – något som gör en rökugn till en mycket effektivare rök. Det är lätt att tro att man kan grilla utan termostat, men det finns två skäl till varför man inte bör göra det: för det första är effektiviteten lägre utan termostat, det vill säga den använder en stor mängd el för att uppnå önskad temperatur. För det andra kan temperaturen vara svår att hålla jämn, vilket kan medföra att maten blir bränd på ytan och inte fullt tillagad på insidan.
En elrök med termostat är dock mycket enklare att använda och ger ett bättre resultat. Givetvis kostar de lite mer än modeller utan termostat, men det är pengar väl spenderade.
När det kommer till elrök så finns det två olika typer av hyllplan: fasta och justerbara. Justerbara hyllplan är den bättre typen eftersom de gör att du kan anpassa rökningen efter olika typer av mat. T.ex. kan du röka köttet närmare värmekällan eller längre ifrån beroende på hur långsamt eller snabbt du vill att köttet ska tillagas.
En elrök med fast hyllplan är däremot lämplig för dig som bara tänkt röka en sorts kött – t ex fläskkarré, lax eller revben. Fasta hyllplan är givetvis sämre då du inte har möjlighet att reglera dess avstånd ifrån värmekällan.
Men det handlar inte bara om huruvida hyllplanen är fasta eller justerbara, utan även om antalet. Varje elrök är utrustade med 1, 2 eller 3 hyllplan. Ju fler hyllplan den har desto mer kan du röka samtidigt.
Om du tänker röka stora mängder mat eller vill ha mer flexibilitet när det gäller val av mat, då är en rök med 3 hyllplan det bästa alternativet.
En faktor som ansluter sig till den ovannämnda, d.v.s. antalet hyllplan, är storleken. De flesta elrökarna på marknaden är små eller medelstora. Detta beror på att det inte finns så stora behov av elrökning som matlagning i allmänhet. Därför behöver köper de flesta konsumenter en liten modell då de helt enkelt inte kommer använda den så ofta.
På grund av detta har de flesta en grillyta på ca 40 x 30 cm, och det är oftast tillräckligt för att röka kött till 4-6 personer.
Det finns dock varianter som även passar större sällskap eller familjer. Dessa är givetvis större och kan ha en grillyta på uppemot 60 x 40 cm. Så om du behöver tillaga mycket mat samtidigt måste du tänka på att välja en av de större modellerna.
Nåt du måste ha kännedom om är att många elrökar har en så kallad rökplatta, och det är förståeligt varför. En rökplatta gör det nämligen möjligt att använda röken som en traditionell grill, vilket innebär att du kan grilla kött, fisk eller grönsaker på den.
I regel är rökplattan en platta av metall som du lägger spån på, och när röken värms upp börjar spånen röka. Detta ger en fantastisk smak till maten, och det är något som inte går att uppnå med andra typer av grillar.
Nackdelen med elrökar som har en rökplatta är att de är lite dyrare. Men det är såklart värt pengarna om du vill ha den speciella smaken. Och det är viktigt att veta att det finns modeller som inte har en sån här platta, och då är det svårt att få den unika smaken. Så glöm inte att mycket av smaken kan härledas till grillplattan!
En droppbricka är en plåt som samlar ihop smuts och fett från köttet, och det är en mycket användbar funktion. Detta gör röken mycket enklare att rengöra, eftersom all smuts samlas på en central punkt. Droppbrickan är lätt att ta av och rengöra med en trasa eller diskborste.
Det finns dock modeller som inte har droppbricka, och då är det svårare att hålla den ren eftersom du måste rengöra mer invändigt – något som är extremt tidskrävande när det kommer till en rök. Dessutom kan smutsen och fettet gro in och orsaka skador på röken. Därmed ska du inte underskatta vikten av en droppbricka!
En elrök med en inbyggd termometer är guld värd, och det finns flera olika skäl varför. En av fördelarna är att du på ett enkelt sätt kan hålla koll på temperaturen inne i röken, och på så vis är det lättare för dig att rätta till den utifrån behov.
Dessutom är en termometer användbar när du ska hitta den perfekta temperaturinställningen för olika sorters kött – t ex fläskfilé, sidfläsk, revben eller kobe. På så vis kan du lägga den önskade temperaturen på minnet och få perfekt resultat på köttet varje gång. Däremot är en fristående köttermometer av god kvalitet i regel mer tillförlitlig, men detta beror såklart på vilken elrök man köper.
Nackdelen med elrökar som inte har en termometer är således att det är svårt att hålla reda på temperaturen, och att det är lättare att bränna köttet.
En elrök som är utrustad med en ventil för att släppa ut röken är väldigt effektivt, eftersom det gör röken så mycket mer mångsidig. En ventil öppnas och släpper ut röken och fukt vilket gör att du kan anpassa resultatet ytterligare. Därmed är en ventil utmärkt för dig som vill ha en större kontroll över smaken, samma sak gäller om du köper en kombigrill med en inbyggd rökgrill.
Effekten är också en viktig faktor eftersom det direkt påverkar hur snabbt röken värms upp. En elrök med en låg effekt tar längre tid att värma upp, och det gör den svårare att använda. Dessutom är modellerna med låg effekt enligt vår erfarenhet ofta mindre pålitliga, och de kan vara svåra att få bra resultat med.
Modellerna med så hög effekt som möjligt är däremot snabba och lätt att använda, och det är verkligen värt det när det kommer till matlagning då allt kommer gå betydligt fortare.
En ofta förbisedd faktor är kabellängden på elröken, och det är tråkigt! Det är nämligen en viktig faktor eftersom många konsumenter – efter köpet – vittnar om att de borde köpt en längre kabel så de inte är begränsade till eluttagets position.
Därför ska du välja en modell med så lång kabellängd som möjligt, alternativt köpa en förlängningssladd.
Trots att detta inte är det viktigaste du bör tänka på anser vi det ändå självklart att rökspån borde ingå i köpet. Därför har vi tagit med det under köpguiden, så om röken inte innehåller rökspån bör du alltså köpa det separat, eller helt enkelt välja en modell där det ingår.
Fisk är känsligare för rökning än kött, och det gäller därför att vara extra försiktig när du röker fisk. Precis som med kött måste du ha en temperaturmätare för att hålla koll på temperaturen, samt en termostat för att reglera densamma. Annars kommer du få svårigheter, speciellt när du tillagar lax och makrill.
Det viktigaste när du röker fisk i en elrök är att det sker med låg temperatur. Detta gör att fisken blir saftigare och smakar mer som den ska.
Avslutningsvis är en elrök är ett bra val för den som vill ha en unik smak på sitt kött/fisk. Den kommer såklart inte ge dig den klassiska grillade smaken, och det tar längre tid att värma upp en rök än en vanlig grill. Dessutom är röken begränsad till eluttagets position och det krävs en hel del erfarenhet för att få till bra resultat. Bortsett från dessa nackdelar är den fantastisk på många andra sätt.
När du ska röka kött är det viktigt att du köper en modell med temperaturmätare och termostat, så du har full kontroll över temperaturen. Dessutom bör du välja ett fettslag på köttet som tål rökning på låg temperatur.
När du ska röka fisk är det viktigaste att det sker med låg temperatur. Precis som med kött måste du ha en temperaturmätare och termostat för att hålla koll på temperaturen.
Glöm inte att läsa vår köpguide ovan så du vet exakt vad du ska tänka på innan ditt köp!
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.