HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Elrök bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Elrök Muurikka Pro
Bäst-i-test 2024

Elrök bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Elrök Muurikka Pro

Elrök Muurikka Pro
 • Bästa elröken 2024
 • Bäst för rökning av kött och fisk
 • Reglerbar termostat 75-230 °C
 • Två hyllplan för rökning
 • Ventil och termometer för extra temperatur- och rökkontrol
 • Effekt 1200 W
 • Diameter 28 cm
 • Längd 55 cm
 • Tillverkad i utmärkt rostfritt stål
 • Lätt att rengöra
 

2. Elrök med termostat 1100 W

Elrök med termostat 1100 W
 • Med termostat och termometer
 • Reglerbara lucka för att kontrollera temperatur och rökmängd
 • Gallerstorlek: 41.5 x 24 cm
 • Kabellängd 1,6 meter
 • IPX4 klassad för skydd mot väta
 • Max effekt på 1100 watt
 

3. Muurikka - Rökugn 1100W Basic

Muurikka - Rökugn 1100W Basic
 • Går att använda både som rök och grill
 • Effekt på 1100 watt
 • Längd: 50 cm
 • Bredd & höjd: 25 cm
 • Modellen har fettplåt
 • Kabellängd på 2 meter
 • Anslutning 230 volt
 • Väger 5,6 kg
Innehåll [ visa ]

Bästa elröken 2024

Att röka kött i en elrök är bland det godaste som finns. Det frambringar en unik smak till köttet som är omöjligt att uppnå med andra typer av grillar. Dessutom går det att röka fisk som t.ex. lax, makrill, räkor och abborre; samt sidfläsk, korv, fläskfilé och kobe. Vidare är de lätta att använda och betydligt billigare än andra grillar, och då de är formade som en tunna ser de även fräcka ut och upptar lite plats.

I denna artikel listar vi de bästa elrökarna 2024 med en tillhörande köpguide. På så vis informerar vi dig om allt du behöver veta för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

Tips: Använd långa värmetåliga grillhandskar så du inte bränner dig.

elrök bäst i test

Välj bäst elrök – Köpguide

Innan du lägger vantarna på en elrök så måste du veta vilka aspekter som gör att den är värd kostnaden. För det första måste du välja en modell som har en inbyggd termostat, annars kan du inte reglera värmen. Därtill är det en fördel om det finns en rökplatta förs på samt en droppbricka och fettplåt. Nedan har vi därför listat de viktigaste sakerna du ska tänka på.

Termostat för att reglera värmen

elrök med termostat

Den första faktorn är som sagt huruvida en elrök ska ha en termostat – något som gör en rökugn till en mycket effektivare rök. Det är lätt att tro att man kan grilla utan termostat, men det finns två skäl till varför man inte bör göra det: för det första är effektiviteten lägre utan termostat, det vill säga den använder en stor mängd el för att uppnå önskad temperatur. För det andra kan temperaturen vara svår att hålla jämn, vilket kan medföra att maten blir bränd på ytan och inte fullt tillagad på insidan.

En elrök med termostat är dock mycket enklare att använda och ger ett bättre resultat. Givetvis kostar de lite mer än modeller utan termostat, men det är pengar väl spenderade.

Antal hyllplan

När det kommer till elrök så finns det två olika typer av hyllplan: fasta och justerbara. Justerbara hyllplan är den bättre typen eftersom de gör att du kan anpassa rökningen efter olika typer av mat. T.ex. kan du röka köttet närmare värmekällan eller längre ifrån beroende på hur långsamt eller snabbt du vill att köttet ska tillagas.

En elrök med fast hyllplan är däremot lämplig för dig som bara tänkt röka en sorts kött – t ex fläskkarré, lax eller revben. Fasta hyllplan är givetvis sämre då du inte har möjlighet att reglera dess avstånd ifrån värmekällan.

Men det handlar inte bara om huruvida hyllplanen är fasta eller justerbara, utan även om antalet. Varje elrök är utrustade med 1, 2 eller 3 hyllplan. Ju fler hyllplan den har desto mer kan du röka samtidigt.

Om du tänker röka stora mängder mat eller vill ha mer flexibilitet när det gäller val av mat, då är en rök med 3 hyllplan det bästa alternativet.

Storlek

En faktor som ansluter sig till den ovannämnda, d.v.s. antalet hyllplan, är storleken. De flesta elrökarna på marknaden är små eller medelstora. Detta beror på att det inte finns så stora behov av elrökning som matlagning i allmänhet. Därför behöver köper de flesta konsumenter en liten modell då de helt enkelt inte kommer använda den så ofta.

På grund av detta har de flesta en grillyta på ca 40 x 30 cm, och det är oftast tillräckligt för att röka kött till 4-6 personer.

Det finns dock varianter som även passar större sällskap eller familjer. Dessa är givetvis större och kan ha en grillyta på uppemot 60 x 40 cm. Så om du behöver tillaga mycket mat samtidigt måste du tänka på att välja en av de större modellerna.

Rökplatta för spån

Nåt du måste ha kännedom om är att många elrökar har en så kallad rökplatta, och det är förståeligt varför. En rökplatta gör det nämligen möjligt att använda röken som en traditionell grill, vilket innebär att du kan grilla kött, fisk eller grönsaker på den.

I regel är rökplattan en platta av metall som du lägger spån på, och när röken värms upp börjar spånen röka. Detta ger en fantastisk smak till maten, och det är något som inte går att uppnå med andra typer av grillar.

Nackdelen med elrökar som har en rökplatta är att de är lite dyrare. Men det är såklart värt pengarna om du vill ha den speciella smaken. Och det är viktigt att veta att det finns modeller som inte har en sån här platta, och då är det svårt att få den unika smaken. Så glöm inte att mycket av smaken kan härledas till grillplattan!

Droppbricka

En droppbricka är en plåt som samlar ihop smuts och fett från köttet, och det är en mycket användbar funktion. Detta gör röken mycket enklare att rengöra, eftersom all smuts samlas på en central punkt. Droppbrickan är lätt att ta av och rengöra med en trasa eller diskborste.

Det finns dock modeller som inte har droppbricka, och då är det svårare att hålla den ren eftersom du måste rengöra mer invändigt – något som är extremt tidskrävande när det kommer till en rök. Dessutom kan smutsen och fettet gro in och orsaka skador på röken. Därmed ska du inte underskatta vikten av en droppbricka!

Termometer

En elrök med en inbyggd termometer är guld värd, och det finns flera olika skäl varför. En av fördelarna är att du på ett enkelt sätt kan hålla koll på temperaturen inne i röken, och på så vis är det lättare för dig att rätta till den utifrån behov.

Dessutom är en termometer användbar när du ska hitta den perfekta temperaturinställningen för olika sorters kött – t ex fläskfilé, sidfläsk, revben eller kobe. På så vis kan du lägga den önskade temperaturen på minnet och få perfekt resultat på köttet varje gång. Däremot är en fristående köttermometer av god kvalitet i regel mer tillförlitlig, men detta beror såklart på vilken elrök man köper.

Nackdelen med elrökar som inte har en termometer är således att det är svårt att hålla reda på temperaturen, och att det är lättare att bränna köttet.

Ventil för att släppa ut rök

En elrök som är utrustad med en ventil för att släppa ut röken är väldigt effektivt, eftersom det gör röken så mycket mer mångsidig. En ventil öppnas och släpper ut röken och fukt vilket gör att du kan anpassa resultatet ytterligare. Därmed är en ventil utmärkt för dig som vill ha en större kontroll över smaken, samma sak gäller om du köper en kombigrill med en inbyggd rökgrill.

Effekt

Effekten är också en viktig faktor eftersom det direkt påverkar hur snabbt röken värms upp. En elrök med en låg effekt tar längre tid att värma upp, och det gör den svårare att använda. Dessutom är modellerna med låg effekt enligt vår erfarenhet ofta mindre pålitliga, och de kan vara svåra att få bra resultat med.

Modellerna med så hög effekt som möjligt är däremot snabba och lätt att använda, och det är verkligen värt det när det kommer till matlagning då allt kommer gå betydligt fortare.

Kabellängd

En ofta förbisedd faktor är kabellängden på elröken, och det är tråkigt! Det är nämligen en viktig faktor eftersom många konsumenter – efter köpet – vittnar om att de borde köpt en längre kabel så de inte är begränsade till eluttagets position.

Därför ska du välja en modell med så lång kabellängd som möjligt, alternativt köpa en förlängningssladd.

Huruvida rökspån ingår

Trots att detta inte är det viktigaste du bör tänka på anser vi det ändå självklart att rökspån borde ingå i köpet. Därför har vi tagit med det under köpguiden, så om röken inte innehåller rökspån bör du alltså köpa det separat, eller helt enkelt välja en modell där det ingår.

Fördelar med elrök

 • Värmer upp köttet snabbt och är lätta att använda: som du kanske vet tar det inte lång tid för en rök att värmas upp, och dessutom är de mycket enkla att använda. Detta beror på effekten, som ofta är hög, och på det faktum att el är ett mycket stabilt energislag. Dessutom har du möjlighet att anpassa temperaturinställningar.
 • De är billigare än andra typer av grillar: En annan fördel är att de billigare än gas- och kolgrillar, och det är en av fördelarna med el. Därmed behöver du inte längre fundera på hur mycket kol eller gas du har kvar, utan det är elen som gör allt arbete.
 • De tar upp mindre plats: De är ofta små och kompakta, och därför tar de upp minimalt med plats vilket är perfekt för den trångbodde.
 • Elrökar frambringar en unik smak: En av den bästa fördelarna med en elrök är som sagt att de frambringar en unik smak som är svårt att uppnå på andra sätt. Detta är en av de starkaste sidorna hos denna produkt, och det är därför många matälskare föredrar rökar.
 • Du kan röka allt från kött till fisk: Elrökar är mycket mångsidiga, och du kan röka allt från kött till fisk. Detta gör dem perfekta för den som vill ha ett allsidigt grillverktyg. Abborre, lax, makrill, kobe, revben, sidfläsk – allt går att tillaga och få en ljuvligt aptitlig rökig smak!

Nackdelar med elrök

 • De inte ger den där klassiska grillade smaken: Detta vet förhoppningsvis de flesta som är på jakt efter en elrök, d.v.s. att smaken kommer bli annorlunda än en klassisk grill. Produkten har trots allt ordet ”rök” i dess namn. Men då många inte är på det klara med detta känner vi oss nödgade att ändock nämna detta. Således är elröken ett bra val om du älskar rökig smak på ditt kött/fisk, men inte bra för den som vill ha den klassiska grillade smaken
 • De kan vara svåra att få bra resultat med: Det kräver en hel del erfarenhet för att få till bra resultat med en rökugn, och det finns en risk för att köttet blir torrt. Därför gäller det att du testar just din modell många gånger för att lära känna hur den fungerar.
 • Begränsad av eluttaget: De flesta modeller har en sladd som är ganska kort, och med det begränsas du till eluttagets position. Därför ska du tänka på att du kommer – vare sig du vill eller inte – vara begränsad till var eluttaget är, något du inte är om du använder en grilltunna eller kamado grill exempelvis. Givetvis kan du köpa till en förlängningssladd för att lösa detta problem, men det kommer såklart kosta extra.
 • Tar ibland lång tid att värma upp: En elrök tar längre tid att värma upp än en traditionell grill, och det beror på rökens konstruktion. Medan en rök har en platta av metall med ett element under som värmer upp, så har en gril glödande kol under. Detta gör att en påtaglig nackdel med med rökar är alltså att de tar längre tid att värma upp.

Vad ska jag tänka på när jag ska röka kött i en elrök?

röka kött i elrök

 • Köp en elrök med temperaturmätare: När du ska röka kött är det viktigt att du har koll på temperaturen då det kan vara lätt att bränna köttet eller göra det alltför torrt. Köp därför alltid en rök med temperaturmätare, så du har full kontroll över temperaturen i röken. Fråga gärna kötthandlaren vilken temperatur som köttbiten du köpt ska rökas i för bästa resultat.
 • Välj fettslag och stekgrad: Du bör du välja ett fettslag som tål rökning på låg temperatur. Vitt kött som kyckling och fläsk är därför bättre att röka, medan magrare kött som saftigt kalvkött och entrecote är bättre att grilla.

Vad ska jag tänka på när jag ska röka fisk i en elrök?

Fisk är känsligare för rökning än kött, och det gäller därför att vara extra försiktig när du röker fisk. Precis som med kött måste du ha en temperaturmätare för att hålla koll på temperaturen, samt en termostat för att reglera densamma. Annars kommer du få svårigheter, speciellt när du tillagar lax och makrill.

Det viktigaste när du röker fisk i en elrök är att det sker med låg temperatur. Detta gör att fisken blir saftigare och smakar mer som den ska.

Sammanfattning

Avslutningsvis är en elrök är ett bra val för den som vill ha en unik smak på sitt kött/fisk. Den kommer såklart inte ge dig den klassiska grillade smaken, och det tar längre tid att värma upp en rök än en vanlig grill. Dessutom är röken begränsad till eluttagets position och det krävs en hel del erfarenhet för att få till bra resultat. Bortsett från dessa nackdelar är den fantastisk på många andra sätt.

När du ska röka kött är det viktigt att du köper en modell med temperaturmätare och termostat, så du har full kontroll över temperaturen. Dessutom bör du välja ett fettslag på köttet som tål rökning på låg temperatur.

När du ska röka fisk är det viktigaste att det sker med låg temperatur. Precis som med kött måste du ha en temperaturmätare och termostat för att hålla koll på temperaturen.

Glöm inte att läsa vår köpguide ovan så du vet exakt vad du ska tänka på innan ditt köp!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.