HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Grilltändare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Bras- och grilltändare Looftl...
Bäst-i-test 2024

Grilltändare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Bras- och grilltändare Looftlighter 1800W

Bras- och grilltändare Looftlighter 1800W
 • Bästa grilltändaren 2024
 • Garanti på hela 3 år
 • Snabbaste tändaren (tänder på några fåtal sekunder)
 • Avger ingen flamma och är helt gasfri
 • Går bra att använda inomhus till braskaminen också
 • Utmärkt varumärke: Looftlighter
 

2. Elektrisk Grilltändare Loger 2000W

Elektrisk Grilltändare Loger 2000W
 • Tänder grillen på 60 sekunder
 • Använder varmluft
 • Värmer upp kolet till 650℃
 • Sladdlängd: 2 meter
 • Spänning: 220-240 W
 • Väger 1 kg
Nackdelar:
 • Kort sladdlängd (bara 2 meter)
 

3. Grilltändare - The Bastard One

Grilltändare - The Bastard One
 • Tar bara 1 minut att tända grillen
 • Slipp att krångla med vanliga tändare
 • Otroligt smidig
 • Fungerar även till eldfat
 • Sladdlängd på 2 meter
 • Varumärke: The Bastard
Innehåll [ visa ]

Grilltändare — Bäst-i-test (2024) → Elektrisk, gasol & varmluft

En grilltändare är ett verktyg som används för att tända grillen. Det finns olika modeller på marknaden som fungerar på olika sätt, men de flesta använder samma princip, nämligen att de är formade som en stor gaffel och tänder grillen på nolltid.

Grilltändare innehåller en flaska med propan eller butan och en mekanisk trigger som används för att starta grillen. Den kan antingen använda gasol, varmluft eller elektricitet. Väljer du den sistnämnda varianten kan du välja mellan olika watt som t.ex. 800W, 900W, 1000W och värstingen på 2000W.

Tips: Använd grillhandskar så du inte bränner dig när du tänder grillen.

grilltändare

Så använder du en grilltändare på säkrast sätt

Det är viktigt att du använder en grilltändare på ett säkert sätt. Därför har vi skrivit ihop en liten lathund nedan om hur du bör använda den.

 1. Först och främst måste grillen ställas på en jämn och stabil yta, gärna på en grillmatta. Det är inte läge att grilla på direkt på marken, den kan vara ojämn eller för varm.
 2. Gör grillen redo för tändning, det vill säga plocka bort grillgaller och eventuellt smuts.
 3. Placera grilltändaren på en lämplig plats, förslagsvis på grillens högra sida.
 4. Tänd grilltändaren och låt den sakta värma upp kolen.
 5. Låt grillen brinna i 5-10 minuter innan du börjar grilla.
 6. Klart!

Fördelar med grilltändare

 • Slipper tända grillen flera gånger: Först och främst är en grilltändare mycket praktisk och lätt att använda. Du behöver nämligen inte tända grillen med hjälp av tändstickor i vinden, och sedan tända den på nytt under grillningen om det blåser för mycket.
 • Säkrare än tändstickor: Den andra fördelen med grilltändare är att du kan tända grillen väldigt fort, vilket gör hela processen både enklare och snabbare. Dessutom är de även säkrare att använda än tändstickor eftersom du inte behöver föra ner hela handen och armen i grillen – en process som gjort att många bränner sig helt i onödan.
 • Kan användas flera gånger: Denna typ av tändare är också mer ekonomiska än tändstickor eftersom du kan använda den flera gånger. Du behöver endast fyllas på med propan eller butan en gång i månaden, och det räcker oftast för att tända grillen 20-30 gånger innan du behöver fylla på pånytt.

Nackdelar med grilltändare

De flesta grilltändare på marknaden idag är av mycket hög kvalitet, men det finns naturligtvis alltid nackdelar. Här nedan listar vi således de mest påtagliga nackdelarna som du behöver känna till.

 • Kan vara kostsamma: Trots att grilltändare i regel inte alls är dyra, finns det likväl modeller som är mer kostsamma än andra. Om du vill ha en tändare av högsta kvalitet får du räkna med att betala något mer, men det är oftast väl investerade pengar eftersom du kan återanvända den under flera år såtillvida du fyller på den med gas eller varmluft med jämna mellanrum. Däremot är t.ex. tändpåsar ett billigare alternativ, det går inte att komma ifrån.
 • Kräver lite skötsel: En annan nackdel med grilltändare är att du måste rå om den för att den ska hålla så länge som möjligt. Fastän de inte kräver så värst mycket skötsel, är det som sagt ändå viktigt att du förvarar den på ett ställe där det inte finns mycket damm. Det är också bra att torka av tändare med en trasa ibland, så att eventuell smuts och damm inte hindrar den från att fungera som den ska.

Köpguide för grilltändare – Allt du måste ha i åtanke innan köp

Innan du köper en grilltändare är det viktigt att du först gör lite research så att du köper en som passar grillen och dina behov perfekt. Det finns nämligen massor av olika modeller på marknaden idag, och det kan vara svårt att hitta den som passar dig bäst. I denna köpguide tänkte vi därför ge dig lite tips samt information om vad du bör ha i åtanke så du vet vad du ska leta efter.

Låt oss börja med de olika typerna, d.v.s. om de använder sig av gasol, varmluft eller elektricitet – häng med!

1. Typer av grilltändare

Det finns grilltändare på marknaden som använder olika typer av energi, och det är viktigt att du väljer en tändare som passar just din grill. Här nedan listar vi de vanligaste typerna, och ger dig lite mer information kring respektive modell.

Grilltändare som använder gasol

grilltändare gasol

Dessa tändare är de vanligaste på marknaden, och fungerar med hjälp av en butangasbehållare som du fyller på när behov finns. De grilltändare som använder sig av gas är mycket enkla att använda, och ofta även de billigaste på marknaden. Såldes är denna typ det optimala valet för dig som vill komma billigt undan, men samtidigt vill ha något kvalitativt.

Grilltändare som använder varmluft

Den andra typen av grilltändare du kan välja använder varmluft som värmekälla. Dessa är, likt gasmodellerna, också en förhållandevis vanlig tändare på marknaden, men fungerar på ett helt annat sätt. Istället för att tända kamado grillen, kombigrillen eller grilltunnan med en låga, blåser den in varmluft i grillen som gör att kolen brinner till. Dessa tändare är mycket effektiva och snabba, men kan vara lite dyrare än tändarna som använder gas. Däremot, vill du ha en så säker tändare som möjligt så är varmluft det självklara valet, förutsatt att du har pengar att avvara.

Grilltändare som är elektrisk

elektrisk grilltändare

Den tredje och sista typen av grilltändare är den som använder sig av elektricitet för att tända grillen. Om du grillar ofta så är detta ett optimalt alternativ. Dessa tändare är är anslutna till en vanlig elkontakt, och fungerar på samma sätt som tändarna som använder varmluft, förutom att tändningen sker på olika sätt. De är enkla att använda, och värmer upp kolen på bara ett par minuter.

De bästa elektriska grilltändarna har följade watt:

 • 800W – tänder grillen ganska långsamt.
 • 900W – tänder grillen på cirka 60 sekunder.
 • 1000W – med 1000 watt blir kollen glödande på 30 sekunder.
 • 2000W – med 2000 watt blir grillen tänd på 5-15 sekunder.

2. Sladdlängd

En annan viktig faktor i valet av grilltändare – speciellt om du väljer en elektrisk modell – är sladdlängden. Om sladden är för kort kan det vara svårt att nå grillen, och då kan tändaren bli helt meningslös. I så fall måste du ju flytta grillen närmare eluttaget – något du absolut inte bör göra av säkerhetssläl

Därför är det viktigt att titta efter en grilltändare med lång sladd, gärna minst 3 meter. Då bör du enkelt kunna nå grillen från eluttaget, oavsett var grillen står. Dock ska du vara beredd på att öppna plånboken eftersom sladdlängden till stor del bestämmer priset.

3. Gasbehållare

Som vi nämnde tidigare så finns grilltändare som använder gas, och då är det viktigt att tändaren har en bra gasbehållare. Gasbehållaren är ofta tillverkad i metall, och bör ha en kapacitet på minst 450g. Då kommer du att ha grillgas i flera timmar, och behöver inte fylla på så ofta. Köper du en billig variant kommer gasolbehållaren vara mindre, vilket innebär att du kommer behöva fylla på den oftare.

4. Hög effekt

Som vi nämnde ovan ska en grilltändare ha en effekt på minst 800 watt för att vara effektiv, och i bästa fall 2000 watt. Då kommer grillen att bli ordentligt varm på bara några minuter, och du slipper lägga flera minuter på att försöka få igång grillen. Effekten är dock inte alltid enkelt att avgöra för den vanlige grillägaren, så det kan vara bra att titta på recensioner eller fråga någon som verkligen vet. I recensionerna brukar det i regel stå hur lång tid det tar att tända grillen med tändaren i fråga.

Observera att effekten endast gäller elektriska grilltändare. Gas- och varmluftständare fungerar på helt andra sätt, och därför är effekten mindre viktig i detta sammanhang.

Slutsats

Grilltändare är ett mycket praktiskt och användbart verktyg för grillning, och det finns många olika alternativ att välja mellan. Men det är inte alltid så enkelt att veta vilken tändare du ska välja, och det finns många faktorer du bör tänka på när du gör ditt val. I den här köpguiden har vi försökt att täcka in allt du bör tänka på, och vi hoppas att den ska underlätta ditt köpbeslut.

Glöm för guds skull inte att läsa alla de nackdelar vi listat också. Många brukar ignorera dessa då de flesta konsumenter endast vill veta vad som är bra med en viss produkt. Men om du inte läser nackdelarna kommer du inte få en objektiv bild av produkten.

Lycka till med ditt val, och grilla säkert i sommar!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.