HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Köttermometer bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Köttermometer med infraröd s...
Bäst-i-test 2024

Köttermometer bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Köttermometer med infraröd strålning

Köttermometer med infraröd strålning
 • Bäst köttermometer 2024
 • Praktisk termometer som kan mäta temperatur med infraröd strålning
 • Ett spett försett med klämma för mätning av innertemp. ingår
 • Tydlig display med minne för högsta och lägsta temp.
 • Använder 1 st 9 V batteri
 • Lätt att fästa på t.ex. grytkanten
 • Briljanta kundomdömen
 

2. Trådlös köttermometer med dubbla mätprober

Trådlös köttermometer med dubbla mätprober
 • Se matens temperatur i mobilen
 • Mäter två temperaturer samtidigt
 • App med timerfunktioner (Android och iOS)
 • Stålspunna, värmebeständiga kablar som tål att klämmas i ugnsluckan eller under grillocket
 • Mäter upp till 300 grader
 • Utmärkta recensioner
 

3. Digital grill- och ugnstermometer

Digital grill- och ugnstermometer
 • Mäter innertemperaturen av till exempel kött, fisk, rotsaker och vätskor
 • Isblå LC-display med stora, lättlästa siffror
 • Ett alarm ljuder när önskad innertemperatur uppnås
 • Termometerns omfång: -50°C till +300°C
 • Kabeln klarar temperaturer upp till 380°C – Utmärkt för grillen!
 • Praktisk hållare medföljer
 • Drivs med 2 st AAA-batterier (medföljer)
Innehåll [ visa ]

Bäst köttermometer 2024

Ett köttermometer är ett måste för dig som vill tillaga en perfekt köttbit varje gång. Vet du inte innertemperaturen så finns risken att köttet antingen blir under- eller övertillagat. Dessa termometrar används både till ugnen och till grillen, och kan således användas året runt utan problem.

I den här artikeln kommer vi dels lära dig hur du hittar den bästa köttermometern, dels hur du använder dem. Vi kommer även gå igenom för- och nackdelar så du vet både de positiva och negativa effekterna.

bästa köttermometer

Välj bäst köttermometer – Köpguide – Detta måste du tänka på

Innan du köper en köttermometer är det viktigt att tänka på några specifika saker. Först och främst måste du bestämma dig om den ska vara digital eller analog. För det andra är mätområdet viktigt att titta på så du vet hur många grader den faktiskt kan mäta.

Nedan har vi listat alla de faktorer du måste känna till för att kunna välja den bästa modellen för just dig.

Digital eller Analog

En köttermometer kan vara antingen digital or analog. Trots att de oftast är digitala numera finns det fortfarande en handfull analoga modeller kvar på marknaden. Analoga varianter är i allmänhet billigare och enklare att använda. Dock är de inte så exakta som de digitala modellerna, och det krävs lite mer kunskap för att kunna läsa av dem korrekt.

Digitala köttermometrar är generellt sett mer exakta. Därför är dem definitivt att föredra. Dessutom har de en display där du tydligt kan se exakt temperatur. Vidare har de alarm, förinställda program och är inte sällan väldigt snabba.

Trådlös eler trådbunden

trådlös köttermometer

En köttermometer kan vara trådlös eller trådbunden. De trådlösa modellerna är i allmänhet dyrare men har några fördelar jämfört med de trådbundna varianterna. De trådlösa är mer användarvänliga eftersom du inte behöver bekymra dig om att en kabel ska vara i vägen – något som nästan alltid är irriterande då de trasslar in sig.

Mätområde

En otroligt viktig faktor som få konsumenter känner till är att du måste tänka på mätområdet. Detta innebär hur många grader köttermometern klarar av att mäta. De flesta modeller på marknaden klarar av att mäta kött i intervallet -50 – +300°C, men det är inte alla som har detta breda intervallet. Därför är det klokt att kontrollera detta innan köpet så du vet exakt vad den klarar av att mäta.

Alarm

En bra köttermometer måste vara försedd med en alarmfunktion. Det är absolut grundläggande. Orsaken är att det är ytterst praktiskt då du slipper hålla ständig koll på köttet, istället kan du förlita dig på att alarmet ljuder utifrån dina inställningar.

Det finns två olika typer av alarm, var och en med olika egenskaper:

 • Ett alarm som ljuder tills köttet nått önskad temperatur.
 • Ett alarm som ljuder för varje grad köttet stiger i temperatur.

Vi rekommenderar att köpa en köttermometer med kontinuerligt alarm, d.v.s. ett alarm som ljuder för varje grad köttet stiger i temperatur. Anledningen till varför det är så bra är för att köttet kan stiga i temperatur snabbare än vad du trodde. Således är denna alarmtyp perfekt för dig som vill ha så mycket kontroll som möjligt.

Beträffande alarmet som ljuder när köttet nått en önskad temperatur så behöver du bara dubbelkolla att detta finns. De allra flesta köttermometrar på marknaden har denna funktionen, varför vi bara vill påminna dig om att dubbelkolla produktbeskrivningen.

Stor display med tydliga siffror

Många köttermometrar är alldeles för små Detta gör att det blir svårt att avläsa graderna på displayen. Trots att detta inte är ett frekvent problem kommer det kunna irritera en del konsumenter. Om du känner dig lite ovan med termometrar i allmänhet och vill slippa dessa problem är det klokt att köpa en modell som har stora siffror på displayen.

Det är klart att en termometer inte behöver vara större än nödvändigt, men den bör i alla fall ha en tillräckligt stor display för att enkelt kunna läsa av siffrorna från en distans på ett par meter.

Tips: Kolla gärna in vår artikel om kylskåpstermometer också för att hålla koll på temperaturen på köttet inuti kylskåpet!

Koppla ihop köttermometern till mobiltelefonen via Bluetooth

Väljer du en köttermometer med Bluetooth-anslutning kommer du få en större kontroll över köttet, men det är inte absolut nödvändigt. Detta innebär att du kan koppla ihop köttermometern med din mobiltelefon och därmed få kontroll över köttet från telefonen. Fördelen är som sagt att du får en bättre kontroll över temperaturen och kan befinna dig långt ifrån ugnen eller grillen.

Det finns dock nackdelar med denna Bluetooth-modellerna, t.ex. att de kräver batterier och anslutningen kan vara lite instabil ibland.

Fördelar:

 • Roligare att få kontroll via mobilen
 • Lättare att ställa in olika alarm
 • Stor display med tydliga siffror

Nackdelar:

 • Kräver batterier för att upprätthålla Bluetooth-anslutningen
 • Anslutningen bryts ganska ofta

Antal mätprober

En term du måste känna till är ”mätprob”. En mätprob är den sticka som du för in i köttet för att mäta dess innertemperatur. De flesta köttermometrar har endast en mätprob. Men de bästa modellerna är i regel försedda med minst två mätprober.

Med hjälp av två mätprober kommer du kunna följa temperaturen i flera köttbitar samtidigt och därigenom kan du se till att alla bitar blir perfekt tillagade. Och det bästa är att du kan ställa in olika alarm på proberna, vilket innebär att du kan ställa in att en viss köttbit ska tillagas upp till en viss temperatur, och en annan köttbit till en annan temperatur. På så vis kan du alltså tillaga olika typer av köttbitar på ett väldigt enkelt och smidigt sätt.

Köttermometrar med flera mätprober kostar givetvis lite mer pengar, men det är absolut värt den lilla extra kostnaden.

Förinställda program

Detta kanske känns onödigt för vissa konsumenter, men det kan vara mycket användbart att ha en köttermometer med inbyggda program. På så sätt kommer köttet alltid tillagas perfekt. Detta är inte absolut nödvändigt, men det kan faktiskt vara en ganska praktisk funktion som du kommer att uppskatta när du väl testat den.

Modellerna med förinställda program innebär att du från displayen på termometern kan välja vilket kött du ska tillaga, t.ex. kyckling, fläskfilé eller hamburgare. Därefter kommer ett alarm att ställas in automatiskt utifrån en förinställd temperatur. Detta är särskilt bra för dig som inte har koll på alla önskade innertemperaturer i huvudet.

Snabbhet

Hur snabbt en köttermometer mäter är också en viktig faktor. De flesta termometrar på marknaden är relativt snabba, men det finns alltid de som är lite snabbare och de som är lite långsammare.

En köttermometer bör kunna mäta köttets temperatur på mindre än 15 sekunder. Detta kommer att vara tillräckligt snabbt för de allra flesta konsumenter. Men det finns köttermometrar som kan göra detta mycket snabbare, på 5 sekunder eller mindre. Detta kommer ju så klart att kosta lite mer, men det är värt kostnaden om du använder den ofta och vill slippa vänta varje gång.

Infraröd strålning

Nu kommer du bli introducerad till en innovativ teknologi när det kommer till köttermometrar, nämligen modellerna som mäter innertemperaturen med hjälp av infraröd strålning. Detta är en helt ny teknik som gör termometrarna betydligt enklare att använda. Dessutom ger de en exaktare temperatur. Och i framtiden spår vi att det inte kommer dröja länge förrän de flesta köttermometrarna använder just infraröd strålning för att mäta temperaturerna.

Dessa modeller är i regel formade som en pistol och är extremt smidig att använda. Dock ska du vara medveten om att dessa kostar betydligt mer än de som använder en mätprob för mätningen. Men om några år kommer de nog var betydligt billigare!

Väljer du en grilltermometer ska den vara magnetisk

Om du köper en köttermometer som är avsedd för grillning vill vi rekommendera dig att köpa en magnetisk modell. Detta beror på att magnetiska termometrar kan fästas ovanpå grillen, och därmed bli lättare att avläsa då du inte behöver ta upp den från bordet stup i kvarten. Så glöm inte detta!

Fördelar med köttermometer

 • Få perfekt resultat varje gång: Vi alla har tillagat kött som blivit antingen för torrt eller undertillagat. Med hjälp av en köttermometer kommer du kunna undvika detta och istället få perfekt resultat varje gång. Allt du behöver göra är att ställa in den önskade temperaturen och ta ut köttbiten när alarmet ljuder!
 • Enkelt och smidigt: De är väldigt enkla och smidiga att använda och kräver ingen förkunskap. Allt du behöver göra är att föra in mätproben i köttbiten och invänta temperaturen. Och det är verkligen allt du behöver göra!
 • Förinställda program gör att du slipper hålla koll på innertemperaturerna för olika köttbitar: Som sagt finns det köttermometrar med förinställda program som gör att du inte behöver komma ihåg alla olika temperaturer. Detta kommer underlätta din matlagning och gör att du enkelt från displayen kan välja kyckling, innanlår eller någon annan köttbit, och få önskad grad förinställd.

Sammanfattning

Köttermometrar är ett köks- och grillredskap som du inte kommer kunna vara utan efter du testat den en gång! De gör matlagningen mycket enklare och tar bort alla gissningar vilket gör att du får ett perfekt resultat varje gång.

köttermometer bäst i test

Vi rekommenderar att du köper en modell med infraröd strålning, då dessa är snabba, lätta att använda samt mer exakta. Dock kostar de lite mer än andra typer av modeller. Har du inte råd med en infraröd modeller, eller helt enkelt känner att det är onödigt – då ska du köpa en digital köttermometer med så stor display som möjligt.

Glöm inte att läsa vår köpguide ovan för veta vilka faktorer som är viktigast att hålla koll på!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.