HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Fönsterputsrobot bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Cecotec Conga WinDroid 980
Bäst-i-test 2024

Fönsterputsrobot bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Cecotec Conga WinDroid 980

  Cecotec Conga WinDroid 980
 • Bästa fönsterputsroboten 2024
 • Program: 5
 • Teknologi: iTech WinSquare
 • Microfiber rengöringsduk (Återanvändningsbar)
 • Styrs med fjärrkontroll
 • Ström: 90 W
 • Spänning: 100-240 V 50-60 Hz
 • Mått ca: 27 x 25 x 9 cm
 • Vacker design

i samarbete med PriceRunner

 

2. Cecotec Conga WinDroid 970

  Cecotec Conga WinDroid 970
 • Kontrolleras via en smidig fjärrkontroll
 • 5 olika funktioner
 • Duk av mikrofiber
 • Otroligt effektiv rengöring
 • Återanvändningsbar rengöringsduk
 • Väldigt vacker design

i samarbete med PriceRunner

 

3. Robot Ruiten Cleaner

  Robot Ruiten Cleaner
 • Sparar mycket tid
 • Kraftfull sugförmåga
 • Säkerhet vid strömavbrott
 • Automatiska lägen
 • Fjärrkontroll
 • Förlängningssladd ingår
Nackdelar:
 • Inte lika snygg som de andra
Innehåll [ visa ]

Fönsterputsrobot – Test

En fönsterputsrobot är ett utmärkt verktyg som underlättar rengöring av fönster. Eftersom fönsterrengöring enligt de flesta är en minst sagt tråkig syssla så gör en fönsterrobot arbetet betydligt smidigare. Att säga att det blir roligt är en överdrift, men tröskeln för att rengöra fönstren kommer att minska. Dessutom går det snabbare än om du hade gjort det utan den. I denna artikel kommer vi lista vilka som är bäst så att du slipper göra misstaget att köpa en fönsterputsrobot av sämre kvalitet, varpå du ändå måste byta ut den.

fönsterputsrobot

Vad är en fönsterputsrobot?

En fönsterputsrobot är ett rengöringsredskap för fönster. De är små och nätta, och gör det möjligt för dig att luta dig tillbaka och slappna av medan fönstren blir rena. De är perfekta för bostäder med flera våningar, eller för dem som helt enkelt inte gillar att putsa fönster. De är också bra för stora fönster, eller fönster med svåråtkomliga områden.

Det finns flera olika typer av fönsterputsrobotar på marknaden, men de allra vanligaste är de som använder en kombination av förprogrammerade rengöringsmönster och ultraljudssensorik för att hitta smutsiga fläckar. Några mer exklusiva modeller är utrustade med en kamera för att följa ett mönster av fönstret och förhindra att roboten rengör områden som redan blivit rengjorda. Andra modeller använder samma förprogrammerade rengöringsmönster för att följa fönstrets konturer.

Fördelar med fönsterputsrobot

 • Snabbare att rengöra: Hade du jämfört att rengöra fönstren för hand med att använda en fönsterputsrobot så hade du blivit minst sagt förvånad. De är snabba och effektiva, och du kommer att få rena fönster på en bråkdel av tiden. Så vill du inte lägga hela eftermiddagen på fönsterrengöring så är det en utmärkt tidsinvestering.
 • Effektiv: En fönsterputsrobot är mycket mer effektiv än fönsterputsning för hand. De flesta modeller är som sagt utrustade med en kombination av förprogrammerade rengöringsmönster och ultraljudssensorik för att hitta smutsiga fläckar. Detta gör det möjligt för den att rengöra fönstret på ett mycket effektivare sätt.
 • Skonsammare för kroppen: Fönsterputsning för hand kan vara mycket ansträngande för kroppen, och det är inte ovanligt att man får ont i ryggen eller armarna av allt böjande och sträckande. En fönsterputsrobot tar bort den fysiska ansträngningen för rengöring, och gör det möjligt för dig att slappna av medan fönstren blir rena.
 • Storlek: Fönsterputsrobotar är små och nätta, och det gör dem lätta att förvara. Du kommer inte att få några problem med att få plats med den i ditt hem. Av samma anledning kan även äldre människor använda dem – något som kommer bespara dem både tid och energi.

För att exemplifiera hur bra en fönsterputsrobot är i förhållande till traditionell fönsterrengöring för hand, har vi nedan listat fördelarna med den traditionella metoden så du själv kan jämföra vilken metod som är bäst:

Fördelar med fönsterputsning för hand:

 • Manuellt rengöringsarbete för fönster är ofta ett mycket mer noggrant och skonsamt sätt att rengöra fönstren på.
 • Fönsterputsning för hand ger dig kontroll över hur mycket rengöringsmedel du använder, och det gör det enklare för dig att undvika skador på fönstret.
 • Fönsterputsning för hand är ett bra alternativ för de som är allergiska mot rengöringsmedel eller för de som föredrar att inte använda kemikalier.

Nackdelar med fönsterputsrobot

 • De är dyrare än fönsterputsning för hand.
 • De är inte alltid tillräckligt effektiva för tjockare eller större fönster.
 • De kan vara svåra att få igång, och det finns en risk för att de inte rengör fönstret på ett tillfredsställande sätt.

Så väljer du rätt fönsterputsrobot – Köpguide

Innan du köper en fönsterputsrobot är det viktigt att förstå vilka specifika faktorer du måste hålla extra koll på. Annars blir det svårt att skilja dem åt. Här är några punkter som du måste ta i beaktande för att göra ett så bra val som möjligt:

Sugförmåga

En av de viktigaste faktorerna för en fönsterputsrobot är att den måste ha en stark sugförmåga för att kunna rengöra fönstret på ett effektivt sätt. Anledningen är att enheten måste vara ordentligt fäst mot fönstret, annars kan den lätt ramla ner och orsaka skador både på dig eller golvet undertill. Vidare försämras rengöringskvaliteten avsevärt om inte sugförmågan är tillräckligt bra. Av den anledningen är det inte konstigt att de billigaste fönsterputsrobotarnas största nackdel är att de har en sämre sugförmåga än de dyrare.

Således är en fönsterputsrobot med en stark sugförmåga är följaktligen ett säkrare och mer effektivt alternativ.

Styrningsfunktioner

Det finns fönsterputsrobotar som är förprogrammerade att rengöra fönstren på ett visst mönster, och det finns andra modeller som använder en kombination av förprogrammerade mönster och följer fönstrets konturer. De förprogrammerade mönstermodellerna är lätta att få igång, men de är inte alltid tillräckligt effektiva för tjockare eller större fönster. Detta kallas för styrningsfunktioner och är något du ska hålla utkik efter i produktbeskrivningen innan du genomför ditt köp.

Ju fler styrningsfunktioner en fönsterputsrobot har, desto mer måste du vara beredd att betala.

Rengöringseffektiviteten

Varje fönsterputsrobot kommer rengöra dina fönster med varierande grad av effektivitet. De billigare modellerna är för det mesta inte tillräckligt effektiva, vilket gör att du måste komplettera med att fönsterputsa för hand. Detta är givetvis katastrofalt eftersom hela syftet med denna produkt är att just undvika den manuella rengöringen.

Vidare får du en mindre ren och glansig yta men en fönsterputsrobot som har en dålig rengöringseffektivitet. Det är följaktligen en ytterst viktig faktor att tänka på.

Kostnad

De flesta fönsterputsrobotar kommer att kosta mellan 1000 till 2000 kronor. Detta är för de allra enklaste modellerna. De mer avancerade modellerna kan dock kosta över 2500 kronor. Eftersom detta är ett dyrt rengöringsverktyg måste du alltså fundera noggrant på om detta verkligen är en nödvändig investering. Vill du spara tid och göra det mer skonsamt för kroppen så ska du köpa, men om du spontant känner att det är görbart att rengöra fönstren för hand ska du undvika köpet. Annars kastar du bara pengar i sjön.

bästa fönsterputsrobot

Så använder du en fönsterputsrobot – steg för steg

Nu när du har fått en översikt av de viktigaste faktorerna för att köpa en fönsterputsrobot och hur dessa fungerar, är det dags att se till hur du använder den på bästa sätt för att få rena och fina fönster.

 1. Säkerställ att fönstret är helt torrt: För det första måste du kontrollera att fönstret är helt torrt, annars fungerar inte fönsterputsroboten optimalt.
 2. Applicera rengöringsmedel: Sedan följer du anvisningarna för hur du ska applicera rengöringsmedlet på fönstret, och anvisningarna kan skilja sig åt beroende på hur verktyget fungerar. Så läs noggrant instruktionsmanualen.
 3. Placera fönsterputsroboten på fönstret: När du har applicerat rengöringsmedlet på fönstret ska du försiktigt placera fönsterputsroboten på fönstret och försäkra dig om att den är ordentligt fäst. Det är här sugförmågan sätts på prov.
 4. Starta igång enheten: Sedan startar du igång den, och den sköter resten av rengöringen av fönstret per automatik.
 5. Stäng av enheten: När fönstret är rengjort ska du försiktigt ta bort enheten från fönstret och stänga den av.
 6. Borsta bort eventuella rester: Innan du förvarar fönsterputsroboten för nästa användning är det smart att borsta bort eventuella rester av rengöringsmedel. Genomför detta steg försiktigt.

Det är viktigt att du följer dessa steg för steg för att fönsterputsroboten ska fungera på rätt sätt, och genomföra rengöringsarbetet så effektivt som möjligt. Annars kan det hända att fönstret inte blir rengjort på ett tillfredsställande sätt, vilket bara kommer leda till irritation.

Fönsterputsrobot – bäst-i-test

fönsterputsrobot bäst i test

1. Ecovacs Winbot 950

Den bästa fönsterputsroboten är Ecovacs Winbot 950. Denna modell är kompatibel med alla vanliga fönsters storlekar och former, så du behöver inte oroa dig över att den inte är användbar på just dina fönster. Dessutom har den en mycket kraftfull motor, vilket gör att rengöringen är både extra effektiv och snabbare än de andra modellerna.

Bara att sätta i kontakten och köra. Perfekt resultat

Winbot 950 är försedd med fyra olika rengöringsprogram, vilket gör det en mycket mångfacetterad fönsterputsrobot. Dessutom har den ett avancerat löstagbart batteri – ett batteri som möjliggör användning i upp till 100 minuter innan du behöver ladda den.

Nackdelen med Ecovacs Winbot 950 är att den är ganska dyr, så du får alltså vara beredd på att betala en del för kvaliteten.

Fördelar med Ecovacs Winbot 950:

-Kompatibel med alla vanliga fönsters storlekar och former

-Mycket kraftfull motor

-Fyra olika rengöringsprogram

-Avancerat löstagbart batteri som håller i 100 minuter

Nackdelar med Ecovacs Winbot 950:

-Dyr

2. iRobot Braava Jet 240

På plats nummer två i vår lista över de bästa fönsterputsrobotarna hamnar iRobot Braava Jet 240. Detta är en modell som är speciellt avsedd för rengöring av smutsiga och svårtillgängliga fönsterhörn, men klarar givetvis av vanliga fönsterhörn också. Med denna modell får du alltså rent på ställen som annars är svåra att komma åt.

iRobot Braava Jet 240 har en unik design där enheten följer fönstrets konturer och rengör alltså hela fönstret på ett effektivt sätt. Dessutom är den försedd med två rengöringsprogram, så du kan alltså välja det program som passar bäst för just dina behov.

Nackdelen med iRobot Braava Jet 240 är för det första att den är lite dyrare än många andra fönsterputsrobotar med samma antal rengöringsprogram.

Fördelar med iRobot Braava Jet 240:

 • Avsedd för rengöring av smutsiga och svårtillgängliga fönsterhörn
 • Unik design som följer fönstrets konturer och rengör hela fönstret på ett effektivt sätt
 • Försedd med två rengöringsprogram

Nackdelar med iRobot Braava Jet 240:

 • Lite dyrare än många andra modell med samma antal rengöringsprogram
 • Bara 2 st rengöringsprogram
 • Kan vara lite svårt för den att följa fönstrets konturer på grund av att den är lite mindre.

3. Philips AquaTrio Pro

På en hedervärd tredjeplats hamnar fönsterputsroboten Philips AquaTrio Pro. Denna variant är försedd med tre olika rengöringsprogram.

Philips AquaTrio Pro har även en unik design där den följer fönstrets konturer och rengör även svåråtkomliga ytor. Dessutom är den försedd med ett luftfilter.

Fördelar med Philips AquaTrio Pro:

 • Försedd med tre olika rengöringsprogram
 • Unik design som följer fönstrets konturer och rengör hela fönstret på ett effektivt sätt
 • Försedd med ett luftfilter som fångar upp och rengör luften inomhus

Nackdelar med Philips AquaTrio Pro:

 • Kan vara lite svårt för fönsterputsroboten att följa fönstrets konturer på grund av att den är lite mindre.

Slutsats

Sammanfattningsvis är en fönsterputsrobot är ett extremt effektivt och smidigt verktyg för rengöring av fönster, men det finns en risk för att du köper en dålig modell som inte gör jobbet på ett tillfredsställande sätt. T.ex. kan den ramla ner på golvet på grund av en undermålig sugförmåga. Därför är det viktigt för dig att följa denna köpguide för att hitta bäst fönsterputsrobot för just dina behov. På så vis får du bättre rengöringseffekt, och du kommer inte att behöva fönsterputsa för hand i fortsättningen.

Summa summarum är alltså detta verktyg ett utmärkt verktyg. Men vi vill också poängtera att det endast är bra för dig som verkligen vill spara tid. Annars kan du lika bra rengöra fönstren för hand och på så vis spara pengar. Därför måste du fundera över hur mycket tid du de facto kommer att spara.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.