HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Eldfat bäst-i-test

OBS: Hitta flera stämningsfulla eldfat hos GardenStore.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Fogo eldfat
Bäst-i-test 2024

Eldfat bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Fogo eldfat

Fogo eldfat
 • Stort eldfat till trädgården
 • Består av en yttre panel och en inre eldstad
 • Tillverkad i Cor-Ten stål som är extremt hållbart
 • Design av Petteri Wiimaa
 • Används ofta på after-ski och golfklubbar
 • Väger 200 kg (inkl. stenar)
 • Höjd: 45 cm
 • Diameter: 120 x 120 cm
 

2. Chiaro eldfat

Chiaro eldfat
 • Extremt snygg design
 • Tillverkat av Cor-Ten stål
 • Väderbeständig och skyddande yta
 • Brun-rostig färg
 • Väger 15 kg
 • Höjd över marken: 26 cm
 • Eldningsdjup på 11 cm
 • Diameter på yttre ringen: 67 cm
 

3. Elegante utomhus

Elegante utomhus
 • Stilren design av Petteri Wiimaa
 • Handhavande och beständigt
 • Tillverkat av Cor-Ten stål (kolstål)
 • Väderbeständigt
 • Väger 15 kg
 • Höjd över marken: 35 cm
 • Diameter på yttre ringen: 72 cm
 • Eldningsdjup på 5 cm
Innehåll [ visa ]

Eldfat — Bäst-i-test (2024) → För- och nackdelar

Genom att använda ett eldfat kan du och ditt umgänge sitta utomhus långt in på småtimmarna – trots att det är vinter. Dessutom är det supermysigt att sitta runt en eld i trädgården och njuta av flammorna. På grund av att eldfatet står på ben kommer det inte i kontakt med underlaget, vilket och gör användningen säker och trygg.

Men utbudet är väldigt brett. Till exempel måste du välja mellan ett stort eller litet fat. Därefter ska du bestämma dig för om det ska vara tillverkat av gjutjärn eller betong. Därför har vi sammanställt en lista över bäst eldfat på marknaden. Därtill har vi skrivit en komplett köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan, för att därefter välja den modell som passar dig bäst.

Så väljer du eldfat

Innan du köper ett eldfat finns det några saker du ska veta. Först och främst är säkerheten absolut grundläggande, vilket är anledningen till varför vi rekommenderar eldfat med gnistskydd. Därefter måste du tänka på att välja rätt material. Vidare ska designen passa in med din trädgårds övergripande estetik. Förutom nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Eldfat utomhus i trädgården

Med tanke på att de flesta konsumenterna letar efter ett eldfat att använda utomhus i sin trädgård, är det väldigt viktigt att ta alla nedanstående faktorer i beaktande. Men framförallt säkerheten. Därmed ska du se till att avståndet mellan fatet och gräset eller gruset under, är tillräckligt långt. Dessutom ska du givetvis ha klippt gräset innan så det är ett plant underlag som fatet står på. Därutöver ska du inte placera eldfatet i nära anslutning till buskage, träd, bord eller stolar. Annars riskerar branden att spridas vilket kan få förödande konsekvenser.

Fortsättningsvis finns det fler kriterier som du ska ta i beaktande när du placerar ett eldfat utomhus i din trädgård, nämligen följande:

 • Design
 • Material
 • Vikt
 • Säkerhet
 • Brandkorg
 • Tillbehör
 • Portabel

eldfat utomhus

Design

En ofta underskattad faktor när du ska välja eldfat är designen. Orsaken är att de flesta stirrar sig blinda på vikt, kvalitet och säkerhet vilket såklart är viktigt. Men du måste även säkerställa att dess estetiska framtoning är harmonisk med hur din trädgård ser ut. Därför rekommenderar vi att visualisera hur fatet som fångat ditt intresse kommer se ut när det väl är på plats. Exempelvis finns det klotformade fat, men också kvadratiska och rektangulära. Vidare finns det varianter i skiftande mönster och med olika antal ben.

Material

Det som skiljer billiga eldfat från de bästa modellerna är materialet. De bästa eldfaten är tillverkade i stål som är hållbart och extremt kvalitativt. Således håller de i decennier utan att gå sönder. Vidare finns det modeller gjorda av gjutjärn vilket också är ett väldigt slittåligt material. Men det finns även budgetmodeller med usla material som du ska hålla dig borta från om du vill ha en hög säkerhetsnivå. Anledningen till varför materialet är så viktigt är för att t.ex. gjutjärn håller sig varmt längre andra material. Detta innebär att fatet är varmt i flera timmar efter avstängning.

Vikt

Ett eldfat väger allt från 5 – 200 kilo beroende på form och material. Ju större desto tyngre. Men vikten beror också på vilket material du väljer i.o.m. att somliga material väger mer än andra. Väljer du ett stort eldfat måste du se till att det är försett med handtag på sidan, annars är det svårt att smidigt flytta runt det. Detta innebär att du ska välja en lättviktare om du planerar att flytta fatet från din huvudbostad till sommarställe eller vice versa. Annars kommer det bli jobbigt att transportera den vilket också tar bort glädjen.

Säkerhet

När du använder eld i trädgården – antingen för att starta en brasa eller när du tänder ett eldfat – är det extremt viktigt att tänka på säkerheten. Därför ska du välja ett eldfat med gnistskydd. På så vis garanterar du att gnistorna inte skjuts iväg i okontrollerade banor som i värsta fall kan ta fyr i ett brännbart material som t.ex. en filt. Därtill ska man använda ett bra spisbränsle som helt ska vara både rök- och sotfritt.

Vidare rekommenderar vi att du väljer en modell med grillgaller om du ämnar grilla på fatet. Orsaken till varför många eldfat är klotformade, är just för att behärska elden för att öka säkerheten.

På grund av eldfatets konstruktion med ben undertill som höjer fatet från marken, garanterar du att underlaget undertill inte fattar eld. Men trots att skålen hindrar värmen från att nå marken, är det extremt viktigt att du inte placerar fatet när något brännbart material.

Brandkorg

En brandkorg, även kallad eldkorg, är ett alternativ till ett eldfat som delvis skiljer sig åt i formen. Istället att vara formad som ett fat eller klot, är brandkorgen helt enkelt formad som en korg. Således är den delvis öppen på sidorna mellan dess omslutande galler, varifrån värme emanerar i 360 grader. Därmed får du mer intensiv värme. Därtill får du plats med större mängder vedträ på grund av att de tenderar att ha större volym än fat.

Dock måste du se till att brandkorgen är utrustad med ett uppsamlingsfat undertill. Annars blir det svårt att rengöra och samla upp askan efter användning. Ett ännu bättre alternativ är att använda en askhink för att samla upp askan efteråt, men det är inte alla som har råd med det såklart.

Tillbehör

Trots att ett eldfat i huvudsak är till för att värma upp er som sitter omkring, finns det möjlighet att köpa till flera tillbehör som utökar användningen. Exempelvis kan du köpa till flera olika galler för att grilla mat. Därtill kan du köpa till handtag som du fäster på fatet för att lättare transportera det. Ytterligare tillbehör att välja mellan är skyddsgaller och reservben.

Portabel

De flesta eldfat är portabla och kan sålunda enkelt förflyttas från punkt A till punkt B. Men det finns faktorer som gör denna process ännu lättare, nämligen vikbara ben. Dock är det långt ifrån alla modeller som är försedda med fällbara ben, så håll utkik. Fortsättningsvis måste du såklart välja en modell som inte väger allt för mycket om du vill att den verkligen ska vara portabel. Annars blir den otymplig att förflytta.

Fördelar med eldfat

Det finns många fördelar med eldfat. För det första förlänger du de mysiga sommar- och vinterkvällarna. För det andra blir det avsevärt trevligare att umgås när man kan njuta av de ljuvliga flammorna från elden. Utöver detta har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna med denna fantastiska trädgårdsprodukt.

 • Gemytligt
  Få saker är så trevliga som ett härligt umgänge som samlas omkring ett eldfat för att samtala om högt och lågt.
 • Använd som rabatt
  Om du vill variera användningsområdet kan du på sommaren plantera lite växter i eldfatet. På så vis får du en upphöjd liten rabatt som har potentialen att komplettera din övriga trädgård på ett snyggt sätt.
 • Säkert och tryggt
  Istället för att tända en brasa, vars risk att spridas är enorm om du inte besitter lämplig kunskap, rekommenderar vi ett eldfat. Orsaken är att fatet är tillverkat för att användas utomhus i trädgården, och är konstruerat att vara säkert och tryggt tack vare benen som ökar avståndet mellan marken och fatet. Följaktligen är riskerna för nånting skulle ta fyr minimala.
 • Förläng kvällarna
  Tidigare var sällskapet tvunget att gå in i den närliggande bostaden för att söka värme på grund av vinterkvällarnas ackompanjerade kyla. Men tack vare eldfatet går det att sitta utomhus och mysa hela natten om du så vill. Slå dig ner på trädgårdspallen eller hängmattan med stativ och njut av värmen framåt kvällningen.
 • Ta med på utflykten
  Bara för några år sedan var det en självklarhet att ta med sig ved eller kol för att starta en värmande eld på skogsutflykten. Men genom de fördelaktiga priserna för ett eldfat så är det billigare än nånsin att effektivisera denna process. Därför väljer många att ta med sitt fat i bakluckan till campingen eller till dagsutflykten.
 • Grilla mat
  För att grilla mat på ett eldfat behöver du köpa ett grillgaller. Allt du behöver göra är att placera detta ovanpå fatet och därefter lägga på köttet och grönsakerna. På så vis slipper du ta fram grillen och tända även den.
 • Använd som terrassvärmare
  Många konsumenter spenderar tusentals kronor på dyra terrassvärmare vars enda syfta är att alstra värme. Men istället för att köpa en sådan är det ännu bättre att köpa ett eldfat med tanke på att de både värmer och har massor av andra användningsområden. Sålunda kan du använda ett eldfat som terrassvärmare och därmed spara mycket pengar.

Säkerhetstips för eldfat

Fastän vi tjatat upprepade gånger om säkerheten i denna guiden, kommer vi nu göra det än gång till. Anledningen är att säkerheten ofta förbises och exaltationen över din nya produkt tar över. Detta är fullt förståeligt men samtidigt livsfarligt. För om du inte ser till att följa säkerhetsanvisningar så ökar risken för olyckor markant. Därför har vi nedan listat säkerhetstips så du undviker eventuella olyckor.

 1. Placera fatet på avstånd – När du placerar ditt eldfat utomhus måste du tänka på att det ska vara långt avstånd till närmaste objekt. Oavsett om det är utomhusmöbler, poolen, buskage eller träd, så finns det risk för att gnistor från fatet fattar eld i närliggande föremål. Därför är placeringen av fatet det absolut viktigaste ur säkerhetssynpunkt.
 2. Ta bort allt skräp – Innan du tänder eldfatet ska du städa bort allting på marken inom en radie på 10 meter. Ha inga av hunden söndertuggade fotbollar eller träningskläder från löprundan liggandes runt elden.
 3. Kontrollera vindriktningen – Innan du tänder elden, börja med att kontrollera vindriktningen. Annars kan du råka tända fatet utomhus på den plats i trädgården där det blåser som mest, och i värsta fall kan gnistor kastas in på gardiner och andra brännbara material.
 4. Löst åtsittande kläder – Visst är det mysigt att sitta i löst åtsittande bomullströjor i alpacka-material, men det är också extremt farligt. Därför ska du se till att dina klädesplagg inte är för pösiga så de när vindpusten kommer dras närmare elden.
 5. Släck elden efter instruktionerna – När det är dags att ta avsked från den mysiga utekvällen på trädgården är det dags att släcka eldfatet. På grund av att alla modeller fungerar olika måste du noggrant läsa instruktionsmanualen så du vet hur du ska göra innan du tänder fatet.
 6. Övertäck med skyddsöverdrag – När elden är släckt är det dags för att skydda eldfatet från regn. Detta gör du genom att köpa ett heltäckande skyddsöverdrag som du fäster med ett elastiskt band nedtill.

eldfat test bäst eldfat


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.