HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Hundlucka bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Cat Mate 221
Bäst-i-test 2024

Hundlucka bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Cat Mate 221

Cat Mate 221
 • 3 års garanti
 • Utformad för små hundar och stora katter
 • 4-vägsstängning
 • Storlek: 18×20 cm
 • Skulderhöjd upp till 36 cm
 • Tyst öppning och stängning
 • Dragstopp
 • Passar i dörrar med 5 cm djup
 

2. SureFlap Microchip

SureFlap Microchip
 • 3 års garanti
 • Lucka för små hundar och stora katter
 • Med chipläsare för microchip (32 chipnummer)
 • Kontrollera vi app
 • 5-vägsstängning
 • Mekanism för dubbel stängning
 • Magnetstängning
 

3. Ferplast Swing

Ferplast Swing
 • Storlek: 21×25 cm
 • 4-vägsstängning
 • Magnetstängning
 • Motverkar drag
 • Medelstora hundar och stora katter
 • Går att montera i trä, plast, metall, glas och murverk
 • Utmärkta recensioner
Innehåll [ visa ]

Hundlucka

En hundlucka är förträfflig för dig som vill slippa gå ut med hunden det första du gör på morgonen. Genom att låta hunden springa ut och sköta sina behov själv, kan du lugnt sitta vid frukostbordet och njuta av morgonkaffet. Oavsett om du har en stor hund eller liten så är en hundlucka perfekt då det ger både dig och hunden mer frihet. Dessutom finns det isolerade luckor som är är lämpade för vintern. Vidare har du särskilda elektroniska varianter med chip så du har kontroll över när hunden springer ut och in, och kan låsa luckan själv. Men utbudet är brett vilket komplicerar valet för många konsumenter. Därför har vi gjort en lista över de bästa hundluckorna på marknaden. Därtill har vi skrivit en omfattande köpguide innehållandes det viktigaste du behöver veta innan du gör ditt val.

Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja en modell från bäst-i-test-listan ovan.

Så väljer du hundlucka

Innan du väljer en hundlucka finns det några saker du ska veta om. För det första ska du tänka på huruvida den är vinteranpassad och därmed isolerad nog för att inte orsaka kallras. För det andra ska du tänka på att köpa en stor lucka om du har en stor hund. För det tredje är det viktigt att välja en tyst modell av god kvalitet. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Vinter

Ett vanligt problem med billiga hundluckor är att de inte är isolerade nog. Därför är det väldigt viktigt – i synnerhet under det svenska vinterhalvåret – att välja en isolerad hundlucka som är tät nog att vara anpassad för vintern. Annars kommer värmen från din bostad sakteliga sippra ut vilket leder till kallras och tillslut en dyrare elräkning. Till exempel är många luckor försedda med magneter på sidan som håller flärpen på plats – trots kraftiga vindpustar. Därigenom hindras kall luft att komma in i bostaden. Således är det extremt viktigt att välja en isolerad hundlucka anpassad för vintern.

hundlucka vinter

Ljudnivå

Förvånansvärt många hundluckor låter varje gång hunden går in och ut. Detta blir snabbt irriterande. Speciellt om hunden springer in och ut flera gånger om dagen. Exempelvis finns det modeller som avger ett gnisslande ljud, medan andra låter som en liten dörr som stängs när flärpen slår mot dörren. Därför rekommenderar vi att du väljer en tyst hundlucka. Dock måste du vara vaksam och läsa produktbeskrivningen noga då det är lätt att missa denna faktor.

Med chip

En hundlucka med chip är perfekt för dig som vill säkerställa att inga andra hundar går in genom luckan. För om luckan saknar chip så kommer den av självförklarliga skäl inte känna av chipet i din hund eller katt. Dock kostar dessa modeller lite extra. Men det är definitivt värt det om du inte vill få en chock när en rottweiler står och stirrar dig i ansiktet en vacker söndagsmorgon. Vidare kallas dessa ofta för elektroniska hundluckor i och med att de öppnas per automatik när den känner av chipet från hunden.

hundlucka med chip

Storlek

Hur stor en hundlucka ska vara bestäms av storleken på din hund. Kort sagt finns det modeller som är avsedda för små och stora hundar, men även katter. Vidare finns det få luckor som är så pass stora att en 60-kilos hund kan träda igenom. Men det finns faktiskt luckor som är tillverkade med större hundar i åtanke.

Stor hund

Den primära oron som de flesta konsumenter har innan de köper en hundlucka, är huruvida deras stora hund ska få plats genom luckan eller ej. Kort sagt så finns det både små och stora luckor. Men det är väldigt viktigt att du mäter din hunds bredd och skulderhöjd innan ditt köp så du kan välja en lucka därefter. Annars riskerar du att köpa en för liten lucka i vilken hunden i värsta fall kan fastna i.

Varumärke

Hyser du tvivel över vilken hundlucka du ska välja så kan du alltid luta dig mot varumärket. Anledningen är att de bästa varumärkena så som Petsafe, Lundhs och Granngården har genom åren bevisat att de tillverkar kvalitativa luckor som håller i längden. Sålunda kan du alltid vara trygg i ditt val om du väljer ett välrenommerad varumärken. Följaktligen ska du hålla dig borta från okända tillverkare som gör väldigt billiga produkter, för dessa är i regel sämre ur ett kvalitativt perspektiv.

Montering

Om inte en hundlucka är lätt att montera så är den inte värd att köpa. Orsaken är att konstruktionen förmodligen är alldeles för dålig, och kommer leda till fler problem på lång sikt. Till exempel finns det vissa modeller som endast är kompatibla med specifika dörrar, vilket är ett tecken på en sämre produkt då du inte kan ta med den till sommarstugan eller hundgården. Därför ska du läsa recensionerna för varje produkt för att se om någon kund antytt något negativt om installationen av luckan. På grund av att denna faktor är viktig i vår rekommendation har vi i vår bäst-i-test-lista uteslutet alla modeller som är svårmonterade. Men om du letar på egen hand så vill vi ändock ha det sagt.

Med lås

Ska du resa iväg på semester eller liknande är det såklart bäst att låsa luckan. Detta gör du genom att välja en hundlucka som inkluderar en magnetklaff med låssats. På så vis håller du luckan stängd så inte andra djur kan komma in.

Design

Fastän designen inte är den viktigaste faktorn i ditt val av hundlucka, är den likväl viktig. Exempelvis vill du inte ha en röd lucka till en svart dörr. Utan du vill såklart att luckans estetiska framtoning ska vara i harmoni med dörrens och bostadens övergripande utseende. Så ta en funderare och försök visualisera hur luckan kommer se ut när den är färdigmonterad.

Så installerar du en hundlucka

Att installera och montera en hundlucka är enkelt om du har tidigare erfarenhet av snickeri. Men om du saknar detta rekommenderar vi att du kontaktar återförsäljaren för att se om de kan hjälpa dig. Glöm inte att monteringen skiljer sig beroende på om det är tegel, glas eller om den ska installeras på en dött eller vägg. Känner du dig trygg att göra det själv så följer du följande anvisningar:

 1. Börja med att ta fram din sticksåg.
 2. Mät ut bredden och höjden på dörren och markera varje hörn med markeringspenna.
 3. Borra hörnen först och därefter innehållet i kvadraten.
 4. Påbörja monteringen av hundluckan genom att följa monteringsanvisningarna.

För videoinstruktioner rekommenderar vi följande video:

https://youtu.be/oNr-Fw1sZtk

hundlucka test


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.