HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Hundtrappa bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Hopfällbar hundtrappa
Bäst-i-test 2024

Hundtrappa bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Hopfällbar hundtrappa

Hopfällbar hundtrappa
 • Bästa hundtrappan 2024
 • Max lastvikt: 50-75 kg
 • Hopfällbar
 • Inbyggda säkerhetsskenor
 • Lämplig för såväl mindre som större husdjur
 • Halkfria fötter
 • Grepp på trappstegen
 • Väldigt säker för hunden
 • Finns i 4 olika färger
 • Vikt: 2,02 kg
 

2. Husdjurstrappa höjdjusterbar

Husdjurstrappa höjdjusterbar
 • Höjden kan justeras för att passa olika miljöer
 • Maxvikt på husdjuret: 40 kg
 • Justerbar till tre höjder: 40/44/47 cm
 • Trappstegen är klädda i matta för säkert fotfäste så att ditt husdjur inte halkar
 • Placera bredvid soffan eller sängen
 • Enkel att förvara när den inte används
Nackdelar:
 • Kostar över 1500 kronor
 

3. Hopfällbar hundtrappa

Hopfällbar hundtrappa
 • Höjd: 39 cm
 • Justerbar trappa
 • Perfekt för höga sängar, soffor eller fåtöljer
 • ekommenderas för hundar med ledproblem
 • Halkfri yta
Innehåll [ visa ]

Hundtrappa

En hundtrappa, även kallad hundramp, används för att hjälpa hunden att komma upp till en hög säng, vanligtvis med en höjd på 50, 60 eller 70 cm. Men de används även för bilen och poolen så att hunden slipper hoppa varje gång. Fördelen med en trappa är att hunden slipper slita på sina leder – något som oundvikligen kommer göra väldigt ont i äldre år. Därutöver finns det både justerbara och hopfällbara modeller så de går att ta med sig på semestern.

I denna artikel kommer vi lista de bästa hundtrapporna du kan köpa – både billiga och dyra. Dessutom kommer vi informera dig om allt du ska tänka på innan köp. Avslutningsvis kommer du också lära dig hur du bygger en egen trappa helt själv med hjälp av ritningar!

hundtrappa bäst i test

Bäst hundtrappa – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Innan du köper en hundtrappa måste du ha extra kännedom om några specifika faktorer. Däribland sänghöjd, huruvida trappan är justerbar eller inte, samt hur mycket vikt den kan utstå innan den går sönder. Nedan hittar du de viktigaste faktorerna:

Sänghöjd – den måste nå upp till en hög säng

hundtrappa till hög säng

Eftersom de flesta som letar efter en hundtrappa gör så för att de har en hög säng som de vill att hunden lätt ska kunna nå upp till, så kommer vi börja med sänghöjden. Många har t.ex. en kontinentalsäng med en höjd på 50, 60 eller 70 cm. Således måste trappan motsvara denna höjd.

Väljer du en justerbar variant så kan reglera höjden på trappan till en viss grad. Men köper du en statisk modell så måste du kontrollera höjden på sängen väldigt noggrant, och välja en trappa baserat på detta mått.

Justerbar

Den andra faktorn du ska tänka på är trappans justerbarhet. Justerbara hundtrappor går att reglera i höjdled, medan statiska modeller inte gör det.

Fördelen med en justerbar trappa är givetvis att man kan använda den till flera olika höjder, baserat på vilken säng eller bil hunden behöver komma åt.

Statiska trappor är oftast billigare i inköp, men det är givetvis inte alls lika praktiskt.

Halkfri yta

En annan sak du måste veta är att de bästa hundtrapporna är utrustade med en halkfri yta. Detta innebär att hunden får ett bättre grepp och inte halkar lika lätt när de springer upp för trappan till den höga sängen. En halkfri yta är särskilt viktig om du till exempel har en pool, då hundar lätt kan halka och skada sig här.

Om trappan du ämnar köpa saknar ett bra grepp så kan du komplettera med ett halkskydd. På så vis ökar du säkerheten för hunden på ett billigt men smart sätt.

Maxvikt

En ofta förbisedd faktor är hundtrappans viktkapacitet. Innan du köper någon trappa måste du kontrollera hundens vikt, och jämföra det med trappans maxvikt. Det finns hundar som väger 30 kg eller mer, men de flesta hundar ligger på mellan 5-15 kg.

En hög maxvikt på trappan innebär högre kostnad, men det är givetvis en nödvändighet om man har en tung hund. Så glöm för guds skull inte att kontrollera maxvikten. Annars kommer trappan i värsta fall ge vika vilket kan skada hunden allvarligt.

Hopfällbar

En hundtrappa kan också vara hopfällbar. Det är supersmidigt om du vill ta med den på resor eller liknande, och följaktligen vill att den ska uppta så lite plats som möjligt vid transport.

En hopfällbar hundtrappa brukar dock kosta lite mer, men det är givetvis värt pengarna om du har tänkt använda den flitigt.

Huruvida den kan användas för säng, bil och pool

Den sista faktorn vi vill informera om är huruvida hundtrappan kan användas för olika höga sängar, bilar och pooler. De allra flesta hundtrappor på marknaden i dag är gjorda för att passa höga sängar, och några kan också användas i bilar. Men det finns faktiskt en del trappor som även är gjorda för pooler!

Detta är givetvis perfekt om hunden älskar att bada, och du vill hjälpa den att komma upp ur poolen på ett så smidigt och tryggt sätt som möjligt.

Så bygger du en egen hundtrappa med ritning – steg för steg

bygga egen hundtrappa

Nu kommer vi gå igenom hur du bygger en hundtrappa helt själv. Detta är perfekt om du känner att det inte är värt pengarna, och om du har kunskap själv.

Vi rekommenderar dock att du som sagt har lite bygg- och snickarerfarenhet, för detta projekt kräver något mer än bara grundläggande kunskaper. Men om du är bekväm med hantverk så ska du inte ha några som helst problem.

 1. Du börjar med att hämta alla material du behöver. Dessa är vanlig trall, några brädor, halkskydd för trappa och skruvar. Allt det här finns oftast tillgängligt på de flesta butiker som säljer snickeriprodukter.
 2. När du har alla material, börjar du med att mäta och skära ut trallen baserat på höjden på sängen. Detta är viktigt för att säkerställa att hundtrappan har rätt höjd, och inte är för kort eller för lång.
 3. När du har skurit ut trallen, är det dags att placera halkskyddet på den. Detta är för hundens säkerhet, och för att hindra den från att halka när den springer uppför trappan.
 4. När du har tejpat trallen, placerar du den sedan på en stabil yta. Detta är viktigt för att det nästa, tillika sista, steget ska bli så smidigt som möjligt.
 5. Slutligen är det dags att placera brädorna på trappan. Du ska ha tre stycken, och de ska vara lika höga som trallen. När du har gjort detta, är trappan klar för användning!

Fördelar med hundtrappa

 • Minskar belastning på leder: Den huvudsakliga fördelen med hundtrappa är att de minskar belastningen på hundens leder. Detta är särskilt viktigt för äldre hundar, som ligger i riskzonen för att utveckla ledproblem.
 • Perfekt för hundar med svagt hjärta: En annan fördel är att hundar med hjärtproblem kan också ha stor nytta av hundtrappor. Det är helt enkelt lättare för dem att ta sig upp och ner från sängen, och på så vis minskas deras ansträngning.

Nackdelar med hundtrappa

 • De kan vara dyra: En nackdel med hundtrappor är att de inte är helt billiga. De flesta hundägare måste således räkna med att spendera cirka 300-1000 kronor på en högkvalitativ trappa. Detta är anledningen till att många väljer att bygga en egen trappa.
 • De tar upp en hel del plats: En annan nackdel är att de tar upp en hel del plats, särskilt om du väljer att köpa en modell för en hög säng då dessa av naturliga orsaker är större. Detta kan vara ett problem för hundägare som bor i mindre lägenheter.
 • Hundar måste läras att använda dem, och detta tar tid och tålamod: En tredje nackdel är att hundar måste läras att använda dem, och detta kan ibland ta tid. Det krävs ofta mycket tålamod från hundens ägare för att lära den att gå upp och ner för trappan. Detta kan tyckas konstigt, men faktum är att de flesta hundar är vanedjur och således kommer fortsätta hoppa upp i sängen trots att det finns en trappa som underlättar detta. Hunden vet ju inte att trappan är bra för dess leder.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är hundtrappor en bra investering för hundägare som vill göra livet lite enklare för sina hundar. Detta är särskilt viktigt för hundar som har problem med lederna eller hjärtat. Även hundar som inte har några hälsoproblem kan ha stor nytta av trapporna, eftersom de gör det enklare för hunden att ta sig upp och ner från höga sängar.

Det finns dock en del nackdelar med hundtrappor, och dessa är framför allt kostnaden och att de upptar mycket utrymme. Det krävs också lite tid från hundens ägare för att lära hunden att använda trappan.

Glöm inte att du kan bygga din egen trappa genom att använda vår guide ovan. Detta är ett bra alternativ för hundägare som vill spara pengar.

Med det sagt hoppas vi innerligt att denna artikel underlättat för dig, och med de orden önskar vi dig stort lycka till i ditt val!


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.