HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Hydroponisk odling bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Garland Hydroponisk odling
Bäst-i-test 2024

Hydroponisk odling bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Garland Hydroponisk odling

Garland Hydroponisk odling
 • Med helspektrum odlingslampor för året-runt-odling
 • Effektivt ljus med låg strömförbrukning och lång användningstid
 • Kapillärmatta möjliggör självbevattning i upp till 14 dagar
 • Attraktiv och stilren design som passar i olika miljöer
 • 100% återvunnen plast för miljövänlig odling
Nackdelar:
 • Ingen inbyggd värmefunktion
 

2. Nelson Garden Harvy Startpaket

Nelson Garden Harvy Startpaket
 • Enkel och smidig hydroponisk odling utan jord
 • Med odlingslåda, lock, försådda pluggar, pluggkorgar och specialnäring
 • Tillverkad i Sverige med hög kvalitet och hållbarhet
 • Odla färska grönsaker och örter året om på din fönsterbräda
 • Spännande odlingsupplevelse för både nybörjare och erfarna odlare
 

3. Hydroponisk Odlingslåda Infloria

Hydroponisk Odlingslåda Infloria
 • 2 års garanti
 • Enkel och användarvänlig
 • Perfekt för både erfarna odlare och nybörjare
 • Inga förkunskaper krävs för att odla hälsosamma grönsaker, örter och kryddor
 • Året-runt-odling utan att vara begränsad av väderförhållanden eller plats
 • Möjlighet att odla direkt på fönsterbrädan
Nackdelar:
 • Saknar integrerad växtbelysning
Innehåll [ visa ]

Bäst Hydroponisk odling → Bäst-i-test (2024) — Odla utan jord!

I takt med att vi blir alltmer medvetna om hållbarhet och självförsörjning på matfronten har hydroponisk odling vunnit popularitet som en innovativ och effektiv metod. Det här moderna odlingskonceptet har banat väg för grönsaksodling utan jord, där växterna istället odlas i vatten och näring. Hydroponisk odling erbjuder inte bara en hållbar lösning för att producera näringsrik mat, utan ger också möjlighet till odling året runt oavsett väderförhållanden.

I denna artikel kommer att titta närmare på de bästa hydroponiska odlingslådorna 2024. Dessa innovativa odlingslådor erbjuder enkelhet, effektivitet och fantastiska tillväxtförhållanden för grödorna.

Genom att ge växterna exakt rätt mängd vatten och näring kan de växa snabbare och frodigt än i traditionella jordbaserade odlingar. Dessutom minskar risken för skadedjur och ogräs, vilket gör att odlingen blir friskare och mindre beroende av kemiska bekämpningsmedel. Men låt oss börja med att gå igenom vårt bäst-i-test!

Bästa hydroponisk odling 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Garland Hydroponisk odling

Med odlingslampa som håller för 10 000 timmars användning
Garland Hydroponisk odling

Garlands hydroponiska odlingslåda tog utan tvekan hem första platsen i vårt bäst-i-test. Med en imponerande kombination av innovativ teknik, effektivitet och estetisk tilltalande design erbjuder denna odlingslåda en fantastisk hydroponisk odling som vem som helst kan komma igång med utan tidigare erfarenhet.

Garland kommer med den högeffektiva Micro Grow Light Garden White, som replikerar det naturliga solljuset genom sina helspektrum (6400K) odlingslampor. Detta gör att du kan odla dina favoritsallader och örter året runt, oavsett säsong. Dessutom kan du använda den för tidig säsong av frön eller för att förstärka blommande krukväxter under lågsäsong. Med sina högeffektslampor förbrukar den 20% mindre ström än en vanlig hushållsglödlampa och har en imponerande användningstid på upp till 10 000 timmar.

En av de mest imponerande funktionerna i Garland Hydroponisk Odlingslåda är dess kapillärmatta, som möjliggör självbevattning för dina växter i upp till 14 dagar. Detta är särskilt praktiskt när du är borta eller har begränsad tid att ägna åt bevattning. Tillsammans med de 4 återanvändbara odlingsbrickorna, som medföljer startpaketet, får du enkel successiv plantering och möjlighet att utforska olika grödor och växtvariationer.

Designmässigt imponerar Garland Hydroponisk Odlingslåda med sin attraktiva och stilrena utformning. Den passar perfekt för användning i hemmet, kontoret eller till och med i restauranger, där den blir en estetisk tillgång. Tillverkad av 100% återvunnen hård plast, ger den inte bara en hållbar och pålitlig konstruktion utan också ett miljövänligt alternativ för odling.

Men låt oss också vara ärliga med att denna odlingslåda har vissa aspekter som kan vara mindre positiva för vissa användare. För det första är enheten endast avsedd för inomhusbruk och har inte någon värmefunktion. Detta kan vara en nackdel för de som önskar en kombination av belysning och värme för sina växter under kallare perioder. Dessutom kostar denna modell något mer än de flesta liknande odlingslådor.

Mot bakgrund av detta erbjuder Garland Hydroponisk Odlingslåda en unik och innovativ teknik för hydroponisk odling. Med sin avancerade ljusfunktion, självbevattningssystem och attraktiva design är den ett utmärkt val för både erfarna odlare och nybörjare. Men kom ihåg att den inte ger värme och är främst avsedd för inomhusbruk. Så om du letar efter en innovativ och effektiv hydroponisk odlingslåda som kommer med stil och funktionalitet, är Garland enligt oss det bästa valet 2024!

Fördelar:

 • Med helspektrum odlingslampor för året-runt-odling
 • Effektivt ljus med låg strömförbrukning och lång användningstid
 • Kapillärmatta möjliggör självbevattning i upp till 14 dagar
 • Attraktiv och stilren design som passar i olika miljöer
 • 100% återvunnen plast för miljövänlig odling

Nackdelar:

 • Ingen inbyggd värmefunktion


9/10
EXPERTBETYG

2. Nelson Garden Harvy Startpaket

Lock för 6 plantor med 6 försådda pluggar
Nelson Garden Harvy Startpaket

Nelson Garden Harvy Startpaket är en hydroponisk odlingslåda som är otroligt lättanvänd och har därför kammat hem en välförtjänt andra plats i vårt bäst-i-test. Med Harvy kan du enkelt ta dig in i världen av hydroponisk odling hemma utan att behöva använda jord. Detta startpaket innehåller allt du behöver för att komma igång och uppleva de fantastiska fördelarna med att odla utan jord.

Vad som verkligen sticker ut med Harvy är som sagt dess enkelhet och kompletthet. Med detta startpaket får du en vit hydroponisk odlingslåda med ett matchande vitt lock som rymmer upp till 6 plantor. Lådan är tillverkad i hållbart PS-material, medan korgarna är gjorda av PE. Denna kombination av material garanterar långvarig hållbarhet och stabilitet för din odling.

Efter att ha fyllt odlingslådan med vatten placerar du helt enkelt de försådda pluggarna i locket och väntar på att magin ska hända. Efter bara några veckor är det dags att skörda dina egna färska grönsaker och örter. Startpaketet inkluderar 6 försådda pluggar, varav 3 är sallat och 3 basilika, för att du ska kunna njuta av en mångfald av smaker och näringsrika ingredienser.

Ett extra plus med Nelson Garden Harvy är att den är tillverkad i Sverige, vilket garanterar hög kvalitet och hållbarhet. Att stödja svensk tillverkning är alltid ett positivt steg mot att främja lokal produktion och minska miljöpåverkan.

Men precis som med alla hydroponiska odlingslådor finns det även några aspekter att beakta för vissa användare. För det första kan den begränsade kapaciteten på 6 plantor vara ett hinder för de som vill odla en större mängd grödor. Dessutom kan vissa personer uppleva att den medföljande mängden specialnäring inte räcker till för att underhålla sina växter över en längre period - men då får man helt enkelt köpa mer specialnäring från början.

Således är Nelson Garden Harvy Startpaket en pålitlig och praktisk lösning för hydroponisk odling i hemmet. Den enkla installationen och den kompletta utrustningen gör det lätt för användare att komma igång och njuta av fördelarna med hydroponisk odling året om. Med sitt svenska ursprung kan du vara säker på att du får en produkt av hög kvalitet. Så om du letar efter en smidig och hållbar odlingslåda för hemmet, så är Nelson Garden Harvy Startpaket ett utmärkt val.

Fördelar:

 • Enkel och smidig hydroponisk odling utan jord
 • Med odlingslåda, lock, försådda pluggar, pluggkorgar och specialnäring
 • Tillverkad i Sverige med hög kvalitet och hållbarhet
 • Odla färska grönsaker och örter året om på din fönsterbräda
 • Spännande odlingsupplevelse för både nybörjare och erfarna odlare

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

3. Hydroponisk Odlingslåda Infloria

Väldigt prisvärd och effektiv
Hydroponisk Odlingslåda Infloria

Hydroponisk Odlingslåda Infloria är en banbrytande produkt som har tagit tredje plats i vårt bäst-i-test. Denna odlingslåda kommer att revolutionera sättet du odlar dina favoritgrönsaker, örter och kryddor, och låter dig njuta av färsk mat direkt från din fönsterbräda eller på platser med begränsat utrymme. Infloria tar bort behovet av jord, och istället fokuserar den på vatten och enkla odlingsprocesser för att ge dig fantastiska resultat.

Det som verkligen utmärker Infloria är dess användarvänlighet. Med enkelheten i åtanke har tillverkarna utformat denna odlingslåda för att vara tillgänglig för alla, oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller nybörjare. Att odla hydroponiskt kräver ingen förkunskap eller gröna tummar. Med hjälp av odlingslådan kan du enkelt odla bladgrönt, kryddor och till och med blommor i vatten, utan att behöva bekymra dig om jord och komplicerade odlingsmetoder.

Infloria har också lyckats eliminera alla potentiella hinder för användarna genom att erbjuda en enkel installationsprocess. När du har fyllt den hydroponiska odlingslådan med vatten är det bara att placera de försådda pluggarna i locket och sedan vänta. Inom några veckor kommer du att kunna skörda din färskaste basilika, sallad eller vilka växter du nu valt att odla. Den snabba tillväxten som uppnås genom hydroponisk odling kommer nog att överaska även dig, precis som det gjorde för oss.

En av de mest fördelaktiga egenskaperna hos Hydroponisk Odlingslåda Infloria är dess förmåga att möjliggöra året-runt-odling. Du behöver inte längre bära tunga jordsäckar upp till tredje våningen (något vi behövde göra tidigare) eller oroa dig för att få jord över hela köksbänken. Med Infloria kan du odla när som helst, oavsett årstid eller om du har en balkong eller inte. Denna flexibilitet ger dig friheten att utforska och njuta av odling utan att vara begränsad av väderförhållanden eller geografisk plats. Du kan nu odla när lusten faller på och skörda färsk mat året runt.

Trots dess många fördelar finns det några aspekter som vissa personer kan uppleva som negativa: Den främsta nackdelen är att Infloria är mer lämpad för mindre växter och örter. För de som vill odla större grödor eller grönsaker kan odlingslådans storlek vara en begränsning. Dessutom saknar den integrerad växtbelysning - något som många andra hydroponiska odlingslådor har.

Med det sagt har Infloria tagit hydroponisk odling till en ny nivå med sin enkla användning, praktiska design och möjligheten till året-runt-odling. Den eliminerar behovet av jord och ger fantastiska resultat med minimal ansträngning. Om du är intresserad av att utforska den spännande världen av hydroponisk odling eller vill njuta av färsk mat direkt från din egen odlingslåda, så är Infloria ett utmärkt val för dig. Dessutom är den hiskeligt billig!

Fördelar:

 • 2 års garanti
 • Enkel och användarvänlig
 • Perfekt för både erfarna odlare och nybörjare
 • Inga förkunskaper krävs för att odla hälsosamma grönsaker, örter och kryddor
 • Året-runt-odling utan att vara begränsad av väderförhållanden eller plats
 • Möjlighet att odla direkt på fönsterbrädan

Nackdelar:

 • Saknar integrerad växtbelysning


Innan du köper hydroponisk odling — Tänk på dessa 4 faktorer

Att köpa en hydroponisk odlingslåda kan vara en spännande investering som öppnar upp möjligheten att odla färska grönsaker och örter året runt. Men innan du gör ditt val är det viktigt att överväga olika faktorer för att säkerställa att du väljer rätt odlingslåda som passar dina behov och önskemål. Här är de 4 viktigaste faktorer att tänka på innan du köper:

1. Storlek och kapacitet

Det är viktigt att ta hänsyn till både den tillgängliga ytan där du planerar att placera lådan och det antal växter du önskar odla samtidigt.

Först och främst bör du ta en titt på den tillgängliga ytan där du vill placera odlingslådan. Om du har en liten fönsterbräda eller en begränsad bänkyta kan det vara mer lämpligt att välja en mindre odlingslåda som tar upp mindre plats. Å andra sidan, om du har gott om utrymme tillgängligt, kan du överväga en större hydroponisk odlingslåda som kan hantera fler växter och ge dig möjlighet att odla en större variation av grödor.

När det gäller kapacitet är det viktigt att tänka på hur många växter du vill odla samtidigt. Om du är nybörjare kan det vara klokt att börja med en mindre hydroponisk odlingslåda som rymmer ett fåtal växter. Detta ger dig möjlighet att lära dig grunderna i hydroponisk odling utan att överväldigas av ett stort antal växter att sköta om. Men om du har mer erfarenhet och vill utöka din odling, kan såklart en större odlingslåda vara ett bättre val som ger dig möjlighet att odla fler växter samtidigt och utforska en bredare variation av grödor.

För att underlätta ditt val kan du följaktligen överväga att göra en lista över de grödor du vill odla och uppskatta hur mycket plats varje växt behöver. På så sätt kan du få en uppfattning om den totala kapacitet som krävs för att rymma dina önskade grödor. Glöm inte heller att ta hänsyn till den faktiska storleken på lådan och dess dimensioner för att säkerställa att den passar på den valda platsen.

2. Belysningssystem

Ljus spelar en central roll i växternas tillväxt och fotosyntes, och därför är det viktigt att välja en odlingslåda som har ett bra belysningssystem.

Så när du väljer en hydroponisk odlingslåda bör du kontrollera vilken typ av belysningssystem som medföljer. Det kan vara LED-lampor, lysrör eller någon annan form av specialiserade växtbelysning. Fokus bör ligga på att se till att systemet erbjuder tillräckligt med ljus för att möta växters specifika behov.

 • Ljusspektrum: En viktig faktor att överväga är ljusspektrumet som erbjuds av belysningssystemet. Växter har olika faser i sin tillväxtcykel och kräver olika typer av ljus vid varje steg. Ett bra belysningssystem bör erbjuda ett brett spektrum av ljus, inklusive blått ljus för tillväxtfasen och rött ljus för blomning och fruktbildning. Detta ger optimala förhållanden för växternas olika behov under deras livscykel.
 • Ljusintensiteten: Ljusintensiteten är också av stor betydelse. Vissa växter kräver mer intensivt ljus än andra för att trivas. Se till att belysningssystemet kan erbjuda tillräcklig intensitet för att möta dina växters specifika krav. Det kan vara användbart att kolla belysningsstyrkan i lumen eller PAR-värdet (Photosynthetically Active Radiation) för att få en uppfattning om hur kraftfullt ljuset är.
 • Energiförbrukningen: Det är också viktigt att överväga energiförbrukningen hos belysningssystemet. Högkvalitativa LED-lampor är kända för att vara energieffektiva och kan förbruka mindre ström än andra typer av belysning. Detta kan hjälpa till att hålla kostnaderna nere och vara mer miljövänligt i det långa loppet.

Sammanfattningsvis är ett bra belysningssystem avgörande för att skapa optimala förhållanden för hydroponisk odling. Se till att välja en odlingslåda som erbjuder högkvalitativa odlingslampor med rätt ljusspektrum, lämplig intensitet och energieffektivitet för att stödja hälsosam tillväxt och fotosyntes hos dina växter.

Belysningssystem Typ Ljusspektrum Ljusintensitet Energieffektivitet
LED-lampor Långlivade och energieffektiva lysdioder Brett spektrum inklusive blått och rött ljus Justerbar intensitet Hög energieffektivitet
Lysrör Traditionella lysrör Varierande spektrum beroende på typ av lysrör Måttlig intensitet Måttlig energieffektivitet
HPS-lampor Högtrycksnatriumlampor Starkt gult-orange spektrum Hög intensitet Måttlig energieffektivitet

3. Bevattningssystem

Att se till att dina växter får rätt mängd vatten och näringslösning är essentiellt för deras hälsa och tillväxt. När du väljer en hydroponisk odlingslåda är det därför enormt viktigt att överväga vilket typ av bevattningssystem som passar dina behov och preferenser.

 • Självbevattning: En av de första sakerna att titta på är om odlingslådan har inbyggda funktioner för självbevattning. Vissa hydroponiska odlingslådor har kapillärmattor eller växtkorgar som är utformade för att dra upp vatten och näringslösning automatiskt från en behållare eller ett vattenreservoar. Detta system gör det möjligt för växterna att vattna sig själva och skapar en jämn och optimal fuktighet i rötterna. Det är en bekväm och tidsbesparande lösning som kan vara särskilt användbar om du är borta under en längre tid eller har en hektisk livsstil.
 • Vattenmätare eller timer: Om odlingslådan inte har inbyggd självbevattning kommer du oundvikligen behöva bevaka och vattna växterna manuellt. Detta kräver såklart mer uppmärksamhet och tid från din sida, särskilt när det gäller att hålla koll på fuktighetsnivåerna och ge rätt mängd vatten och näringslösning vid rätt tidpunkt. Det kan vara fördelaktigt att använda en vattenmätare eller en timer för att underlätta bevattningen och säkerställa att växterna får den omsorg de behöver.
 • Dränering för att undvika övervattning: Utöver själva bevattningssystemet är det också viktigt att se till att odlingslådan har en tillräcklig dränering för att undvika övervattning och rotförruttnelse. De bästa hydroponiska odlingslådorna har inbyggda dräneringshål eller ett system som låter överflödigt vatten rinna av, vilket hjälper till att skapa en balanserad fuktighet i systemet.

Således rekommenderar vi dig att välja en hydroponisk odling med ett effektivt bevattningssystem som passar dina behov. Självbevattning, som kapillärmattor eller automatiska system, kan underlätta skötseln och ge en konstant och optimal fuktighet för dina växter. Men om du väljer en modell utan självbevattning måste du se till att ha rätt verktyg och rutiner för att bevaka och vattna dina växter manuellt.

Tips: Läs gärna våra artiklar om växthus på mur och växthus på balkong!

4. Justerbarhet och flexibilitet

Justerbarhet och flexibilitet är nyckelfaktorer att överväga när du börjar med hydroponisk odling. Att ha möjligheten att anpassa och justera olika aspekter av odlingsmiljön kan vara avgörande för att uppnå optimala förhållanden för dina växter och maximera din odlingserfarenhet.

 • Justering av belysningens höjd: En viktig funktion att leta efter är möjligheten att justera belysningens höjd. Eftersom olika växtarter har olika ljusbehov kan du anpassa höjden på belysningssystemet för att ge rätt ljusintensitet och täckning för dina växter. Detta gör att du kan odla både kortväxande och högväxande växter i samma odlingslåda och ge dem det ljus de behöver för att trivas.
 • Justering av luftfuktighet: Flexibilitet när det gäller luftfuktighet och ventilation är också viktigt. Vissa växter kan kräva en högre luftfuktighet medan andra trivs bättre i torrare förhållanden. Att ha möjlighet att justera luftfuktighetsnivåerna och ha god ventilation i odlingslådan kan hjälpa till att skapa de idealiska förhållandena för olika växtsorter och undvika problem som mögel eller överdriven fuktighet.
 • Temperaturkontroll: Temperaturkontroll är en annan aspekt av justerbarhet och flexibilitet att tänka på. Vissa hydroponiska odlingslådor har inbyggda termostater eller temperaturkontrollsystem som låter dig övervaka och reglera temperaturen inuti lådan. Detta är särskilt viktigt om du odlar växter som kräver specifika temperaturintervall för optimal tillväxt och fruktproduktion.

Genom att ha möjligheten att anpassa och justera dessa faktorer kan du skapa en idealisk miljö för dina växter och optimera deras tillväxt och produktivitet. Det ger dig också flexibilitet att odla olika växtsorter och anpassa den hydroponiska odlingen efter dina specifika krav och preferenser.

hydroponisk odling bäst i test

Vanliga frågor och svar om hydroponisk odling

Vad är hydroponisk odling?

Hydroponisk odling är en metod för att odla växter utan användning av traditionell jord. Istället används vatten och näringslösningar för att förse växterna med de nödvändiga näringsämnena direkt till rötterna.

Vilka fördelar har hydroponisk odling jämfört med traditionell odling?

Hydroponisk odling erbjuder flera fördelar. Det kräver mindre utrymme och vatten än traditionell odling. Dessutom kan växter odlas året runt och har potentialen att växa snabbare och producera större skördar.

Vilka typer av växter kan odlas hydroponiskt?

Nästan alla typer av växter kan odlas hydroponiskt, inklusive grönsaker, örter och blommor. Det är dock viktigt att välja växter som är anpassade för den specifika hydroponiska miljön.

Vilka är de viktigaste komponenterna i en hydroponisk odlingslåda?

En hydroponisk odlingslåda består vanligtvis av en behållare för växterna, en pump för cirkulation av näringslösningen, en behållare för näringslösningen, ett belysningssystem och ett bevattningssystem.

Hur kontrollerar man pH-värdet och näringsnivåerna i en hydroponisk odling?

pH-värdet och näringsnivåerna i en hydroponisk odling kan kontrolleras genom att mäta och justera näringslösningen regelbundet. pH-mätare och näringsmätare används för att övervaka och göra justeringar vid behov.

Är hydroponisk odling svårare än traditionell odling?

Det kan vara något mer komplex än traditionell odling, då det kräver mer kontrollerade förhållanden och noggrann övervakning av näringsnivåer och pH-värde. Men med rätt kunskap, utrustning och engagemang kan hydroponisk odling vara både roligt och enkelt.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.