HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kalkborttagningsmedel bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Hygeniq Avkalkningsmedel
Bäst-i-test 2024

Kalkborttagningsmedel bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Hygeniq Avkalkningsmedel

Hygeniq Avkalkningsmedel
  • 500 ml
  • Avlägsnar effektivt envis kalk
  • Speciell ultrasäker avkalkningsteknik
  • Säker på alla syrabeständiga ytor
  • Säker och mild för huden, inga giftiga eller skadliga ångor
  • Kombi skum-sprayflaska 360º applicering
  • 100% biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart
 

2. Senseo flytande avkalkningsmedel

Senseo flytande avkalkningsmedel
  • Färdig vätska för enkel avkalkning
  • Ingen omrörning krävs
  • Praktisk återförslutningsbar flaska för enkel förvaring
  • Perfekt sammansättning som ger optimala avkalkningsresultat
 

3. Melitta Biologiskt Avkalkningsmedel

Melitta Biologiskt Avkalkningsmedel
  • Flytande avkalkning
  • Citronsyran har redan lösts upp och kan således användas direkt
  • Avlägsnar envisa kalkavlagringar i kaffebryggare, vattenkokare, helautomatiska kaffemaskiner och kapselmaskiner och passar för användning på ytor där livsmedel tillreds
  • 250 ml för upp till 6 appliceringar (beroende på användning)
Innehåll [ visa ]

Kalkborttagningsmedel → Bäst-i-test (2024)

Kalk är ett vanligt problem som förr eller senare uppstår i de flesta hushåll, men det kan vara svårt att avlägsna kalkavlagringar från somliga, speciellt svåråtkomliga, ytor. Lyckligtvis finns det kalkborttagningsmedel som gör det avsevärt lättare att avlägsna från exempelvis duschen, toaletten, badkaret, vattenkokaren eller kaffebryggaren.

I den här artikeln tittar vi närmare på några av de bästa kalkborttagningsmedlen under 2024 och ger en omfattande köpguide om hur du väljer rätt för dig. Vi kommer också att diskutera för- och nackdelar med varje produkt, och möjliga alternativ för dig som eventuellt behöver komplettera med något annat. Givetvis förklarar vi även hur medlet fungerar, men nu sätter vi igång!

Obs! Innan du applicerar en större mängd, prova först på en begränsad yta så du vet att det får önskad effekt.

Köpguide för kalkborttagningsmedel – Detta ska du tänka på innan köp

Att köpa kalkborttagningsmedel är inte helt lätt. I dagens läge finns det flera olika typer att välja mellan, somliga avsedda för specifika syften medan andra är mer generellt applicerbara. Dessutom kan du välja mellan flytande vätska, spray eller mousse. Nedan hittar du alla faktorer som vi på redaktionen identifierat som viktigast att tänka på:

  • Volym: 150 ml räcker till cirka 2-3 större appliceringar
  • Välj rätt medel för respektive syfte: somliga är avsedda för exempelvis duschen
  • Form: Flytande vätska, spray eller mousse?
  • Det finns de som är baserade på antingen citronsyra eller mjölksyra

Volym: 150 ml räcker till cirka 2-3 större appliceringar

En förpackning på 150 ml räcker i regel till cirka 2-3 större appliceringar. Men, detta är beroende på styrkan på kalkborttagningsmedlet. Vid tuffare kalkfläckar kan det behövas mer medel än vid lättare fläckar.

  • Duschen: En förpackning på 250 ml bör räcka för 5-6 appliceringar i en duschkabin.
  • Badkaret: 150 ml bör räcka för 2-3 appliceringar i ett genomsnittligt badkar.
  • Toaletten: 100 ml bör räcka för 4-5 appliceringar på en standardstor toalett.
  • Vattenkokaren/kaffekokare/tekokare: 50 ml bör räcka för 3-4 behandlingar av en vattenkokare, kaffekokare eller tekokare.

kalkborttagning dusch

Tips! Det är alltså viktigt att ta hänsyn till den totala volymen man behöver för att rengöra de ytor man önskar. På så vis kan du spara pengar genom att inte köpa en större flaska än nödvändigt.

Välj rätt medel för respektive syfte: somliga är avsedda för exempelvis duschen

Vid val av kalkborttagningsmedel är det först och främst viktigt att ta hänsyn till exakt vart medlet ska appliceras. Kalk i duschen är ofta svårare att ta bort än exempelvis kalkfläckar från kranar eller toaletter. Därför rekommenderas det att använda ett starkare medel för duschen, medan en mildare lösning kan räcka till för mindre kalkfläckar på andra ytor.

Det är också viktigt att läsa produktens information och instruktioner innan man använder medlet, för att säkerställa att det är lämpligt för den ytan du ämnar rengöra. Långt ifrån alla medel är nämligen universella.

Det är också viktigt att observera att vissa ytor kan vara extra känsliga för vissa kemikalier. Vid ovisshet är det alltid bäst att prova medlet på en mindre, förslagsvis dold yta först, för att säkerställa att det inte skadar ytan.

Tips: Läs gärna vår artikel om allrengöring för ett mer generellt rengöringsmedel.

kalkborttagningsmedel bäst i test

Form: Flytande vätska, spray eller mousse?

När det gäller formen på kalkborttagningsmedel har du tre huvudsakliga alternativ: flytande vätska, spray eller mousse.

  • Flytande vätska: Det här är det mest traditionella alternativet och är lämpligt för att rengöra större ytor som ångduschen och badkaret. Fördelen med flytande vätska är att den är lätt att späda ut i vatten, så att man kan anpassa styrkan på lösningen till de specifika rengöringsbehoven. Nackdelen är att man behöver ha tillgång till exempelvis en svamp för att applicera lösningen, så det tar i regel lite längre tid än med spray och mouse.
  • Spray: Det här alternativet är lätt och snabbt att använda och är idealiskt för mindre ytor som kranar, toaletter, vattenkokare och tekokare. Fördelen med spray är att den är lätt att applicera, så det är ett snabbt och enkelt sätt att ta bort kalk. Nackdelen är dock att den inte riktigt har den styrka som flytande vätska har, så det kan ta längre tid att ta bort tuffare kalkfläckar. Dock beror detta på kvaliteten på det kalkborttagningsmedel du köper.
  • Mousse: Det tredje alternativet du har är en tjock och krämig konsistens som även den är lätt att applicera. Fördelen med moussen är att den har en högre koncentration av aktiva ingredienser än både flytande vätska och spray, så den är effektiv på att ta bort tuffare kalkfläckar. Nackdelen är att de tenderar att vara lite dyrare än de andra två.

Det finns de som är baserade på antingen citronsyra eller mjölksyra

Kalkborttagningsmedel kan baseras på antingen citronsyra eller mjölksyra. Båda är effektiva vid borttagning av kalk, men mjölksyran är mer skonsam och således lämpligare för känsliga, porösa ytor. Citronsyran är oftare starkare och därför bättre lämpad för solida ytor som t.ex. dusch, badkar och toalett.

Fördelar med kalkborttagningsmedel

  • Effektiv borttagning av kalkfläckar och beläggningar
  • Rengör inte bara, utan förebygger även framtida kalkavlagringar
  • De kan även ta bort rostfläckar, urinavlagringar och ärg
  • Förbättrar livslängden och utseendet på ytorna
  • Räddar ytorna från långsiktiga skador
  • Förbättrar vattenkvaliteten och förhindrar korrosion i t.ex. vatten- och tekokare
  • Lättanvänt och praktiskt
  • Många olika former att välja mellan, inklusive flytande vätska, spray eller mousse
  • Baserat på naturliga syror som citronsyra eller mjölksyra

Nackdelar med kalkborttagningsmedel

  • Går inte att använda på på anodiserat aluminium
  • Applicering på silver eller guld går inte heller, för det behöver du en ultraljudstvätt

nackdelar med kalkborttagningsmedel

Vanliga frågor och svar

Är kalkborttagningsmedel skadliga för somliga ytor eller material?

Ja, du ska inte applicera det på t.ex. anodiserat aluminium, silver eller guld. Dessutom ska du undvika kalkborttagningsmedel baserade på citronsyra på porösa ytor.

Vilken är den bästa formen av kalkborttagningsmedel?

Det beror på personliga preferenser och på vilken yta eller material som medlet ska användas på. Flytande vätska är den allmänt mest använda formen, men spray och mousse är också populära alternativ då de är lättare att applicera på ett specifikt område.

Kan man använda medel baserade på citronsyra och mjölksyra på alla ytor och material?

Nej, citronsyra och mjölksyra är effektiva vid borttagning av kalk, men mjölksyran är mer skonsam och lämplig för känsliga ytor, medan citronsyran är starkare och bättre lämpad för tuffare kalkfläckar.

Hur länge måste man låta medlet verka på ytan för att det ska vara effektivt?

Det beror på vilken typ av kalkborttagningsmedel som används och på hur tuff kalkfläcken är. Generellt bör man låta medlet verka på ytan i enlighet med produktens bruksanvisning, som ofta är mellan 5 och 15 minuter.

Kan man använda ättika för att ta bort kalk?

Ja, ättika är ett vanligt husmorsknep för att ta bort kalk från ytor såsom kranar och duschmunstycke. Det är en billig och effektiv lösning, men det är viktigt att använda det med försiktighet då ättika är en stark syra.

Sammanfattning

Kalkborttagningsmedel är ett högst effektivt för att ta bort kalkfläckar från olika ytor i hemmet. Det är viktigt att välja rätt medel för respektive syfte och yta, och att ta hänsyn till volymen så du inte köper mer än nödvändigt.

Medlen kan finnas i flytande vätska, spray eller mousse-form och kan baseras på antingen citronsyra eller mjölksyra. Valet av form och bas påverkar medlets styrka och på vilket material det kan appliceras; citronsyra ska t.ex. inte appliceras på porösa ytor.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.