HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Lamineringsmaskin bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
testvinnare
#1 Olympia A3 & A4
Bäst-i-test 2024

Lamineringsmaskin bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. Olympia A3 & A4

Olympia A3 & A4
  • Bästa lamineringsmaskinen 2024
  • Maximal lamineringsbredd på 33 cm
  • Förvärmningstid på 5 min
  • Tjocklek mellan 80-250 um
  • Backfunktion 600 W
  • Väger 4, 3 kg
  • Extremt bra kvalitet
 

2. Lamineringsmaskin - A4

Lamineringsmaskin - A4
  • Effekt: 265 W
  • Ström: 220-240V / 50Hz
  • Max. tjocklek: 0.6 mm
  • Tjocklek, laminering: 80-125 microns
  • Lamineringshastighet: 250 mm/m
  • Väger 1,6 kg
  • Lättanvänd
 

3. Lamineringsmaskin A4-format

Lamineringsmaskin A4-format
  • För varm och kall laminering
  • Laminerar ett A4-ark på en minut
  • Cirka en minuts uppvärmning
  • Hanterar lamineringsfickor med storlek 75-150 mic
  • Vikt: 1.83 kg
  • Mått: 380x175x80 mm
  • Levereras med strömkabel
Innehåll [ visa ]

Bästa lamineringsmaskinerna 2024

En lamineringsmaskin är utmärkt för att t.ex. skydda fotografier, bokmärken eller diplom. De används för mängder av olika syften och är vanligt förekommande på kontor och skolor, men även för hemmabruk. Den huvudsakliga orsaken är att skydda bilder och dokument, men endast din fantasi sätter gränser.

I denna artikel listar vi de bästa lamineringsmaskinerna 2024 med en tillhörande köpguide. På så vis kommer vi lära dig hur du hittar den bästa modellen utifrån vilka faktorer du känner är viktigast.

lamineringsmaskin bäst i test

Hur du väljer den bästa lamineringsmaskinen – Köpguide

Innan du köper en lamineringsmaskin måste du delvis tänka på om den ska kunna laminera A1, A3 eller A4-papper. Därtill gäller det att du tänker på uppvärmningstiden, maximal tjocklek samt huruvida den har indikatorer eller inte. Nedan har vi listat de viktigaste aspekterna att ha i åtanke.

Huruvida den kan laminera A1, A3 och A4

Den första faktorn du måste besvara för dig själv är huruvida den ska kunna laminera A1, A3 och A4. Detta eftersom alla maskiner varierar i hur stora dokument de kan laminera.

lamineringsmaskin a3

Om maskinen t.ex. är liten och kompakt kommer du med all säkerhet endast att kunna laminera A4-dokument. Men väljer du laminering av A3-papper är det oftast lite större lamineringsmaskiner som du måste köpa.

Du bör alltså tänka på vilket papperstyp lamineringsmaskinen ska kunna laminera.

Maximal tjocklek

En faktor som ansluter sig till den ovannämnda faktorn är tjockleken. En lamineringsmaskins maximala tjocklek är laminatets längsta sida. All laminering börjar med A4 och går upp till A1. Detta innebär att en maskin som laminerar A3-papper även laminerar A4.

Det finns maskiner som laminerar tjockare laminat, men dessa kostar oftast lite mer än normalt. Om du bara behöver laminera standardtjocklek rekommenderar vi att du inte lägger mer pengar än nödvändigt.

Uppvärmningstid

Uppvärmningstiden anger hur lång tid det tar från det att maskinen är igång till det att lamineringen kan börja. Oftast ligger den på någon minut, men det finns också modeller som behöver längre tid.

Om uppvärmningstiden ligger på lägre än en minut har du hittat en effektiv modell. Om den ligger på längre tid är det lite mindre effektivt, men inte alls ovanligt. Mot bakgrund av detta har vi i denna artikel endast listat de tre bästa lamineringsmaskinerna, vilka samtliga har en uppvärmningstid på under en minut.

Indikatorer

En lamineringsmaskin som har en indikator är lite mer användarvänlig. Detta eftersom du inte behöver gissa dig fram till när uppvärmningstiden är slutförd, eller när lamineringen är klar. Det finns även modeller som ljuder till när lamineringen är klar. Således låter indikatorerna dig att lägga märke till allt du behöver veta så du slipper famla i blindo.

Indikatorer består antingen av ett par dioder som sitter på ovansidan, eller – och detta är de bästa modellerna försedda med – så har de en inbyggd display.

Inbyggd display

För dig som vill ha ultimat kontroll på din lamineringsmaskin ska du välja en modell med inbyggd display. Denna låter dig läsa av all information du kan tänkas behöva, samtidigt som de är lite snyggare att titta på än indikatorer i form av ljusdioder.

De bästa lamineringsmaskinerna har en display som visar exakt hur många procent av lamineringen som är slutförd. Detta ger dig såklart med kontroll över lamineringen, samtidigt som det ger ett lite mer exakt intryck av maskinens status.

Modellerna med inbyggd display är således lättare att använda eftersom du vet exakt vad som sker och hur lång tid det tar. Dessutom får de reda på om något fel har hänt då en felkod visar sig på displayen så du enkelt kan felsöka.

Vi rekommenderar alltså maskinerna med inbyggd display, men däremot är de lite dyrare. Så du måste göra en avvägning mellan pris och användarvänlighet.

Lamineringshastighet

Lamineringshastighet anger hur snabbt lamineringen kommer slutföras. Detta är givetvis en viktig faktor, eftersom ju längre tid det tar desto mindre tid kommer du ha över till annat.

De flesta lamineringshastigheterna ligger på mellan 30 och 60 sekunder per dokument, men det finns även lite snabbare lamineringsmaskiner. Hastigheten beror även på huruvida du laminerar A1, A3 eller A4-dokument – det vill säga storleken på dokumentet. Ju större det är desto långsammare kommer det gå.

Vill du spara lite pengar på ditt köp rekommenderar vi att du väljer en modell med lägre hastighet. Men har du för avsikt att använda maskinen ofta så blir plötsligt detta en av de absolut viktigaste faktorerna i ditt val.

Kapacitetstid

När lamineringsmaskiner jobbar under en lång period utan paus kommer de att bli väldigt varma. Det som indikerar hur länge den kan jobba benämns som kapacitetstid. Denna tid anger således hur länge den kan laminera i sträck innan den behöver vila lite.

Vanligtvis ligger kapacitetstiden på någon timme, eller lite mindre. Detta är i de flesta fall tillräckligt länge för laminering, men om du har lite mer intensiva behov finns det också modeller för längre bruk.

Lamineringsfickor

För lamineringsmaskiner används lamineringsfickor som är materialet dokumenten är insvepta i. Dessa fickor är endast avsedda för engångsbruk, vilket betyder att du behöver byta fickorna när processen är klar. Du kan alltså inte laminera i fickor som har använts tidigare.

Varför vi nämner detta är för att de flesta maskiner levereras med lamineringsfickor i låg kvalitet. Därför är det lite smartare att köpa fickor från tredje part i större mängder till en lägre kostnad. Således ska du vara suspekt till de fickor som ingår.

Uppvärma och icke uppvärmda driftlägen

Dessa maskiner har två driftlägen: antingen är de uppvärmda, eller icke-uppvärmda. Detta innebär att lamineringsmaskinen är redo för laminering direkt när den tas ur förpackningen, eller så behöver den lite tid på sig för att vara redo, d.v.s värma upp sig själv – något som vi diskuterade om ovan gällande uppvärmningstid.

En modell som använder sig av ett icke-uppvärmt driftläge har av naturliga skäl lite längre starttid, och därför tar det lite längre tid från lamineringen startar tills den lägger dokumentet in i fickan. Detta är viktigt att veta om du laminerar mycket och ofta, och behöver att den ska komma igång fort.

Frigöringsspak

En lamineringsmaskin är inte komplett utan en frigöringsspak. Detta är ett litet handtag som används för att lättare avlägsna laminerade papper från maskinen. Så kontrollera att detta finns, annars kommer det bli svårare att få bort dokumenten.

lamineringsmaskin test

Varnings- och backfunktion

En varnings- och backfunktion innebär att lamineringsmaskinen korrigerar felinmatade papper. Följaktligen kommer du först få en varning och därefter möjligheten att backa pappret tillbaka, och börja om processen igen.

Justerbar fickguide

När lamineringsmaskinen är igång ska papperet lätt kunna lamineras oavsett storlek. Detta uppnås med nåt som kallas för en justerbar fickguide. Det finns lite olika varianter, men den vanligaste använder sig av två långa skenor som lamineringsfickan ligger mellan.

Dessa två skenor kan justeras i bredden för olika storlekar på papper, och det görs enkelt med handtag eller knappar. A4 är vanligast, men det som sagt finns modeller som laminerar A3 och A1.

Automatisk avstängning

För säkerhets skull ska du välja en lamineringsmaskin som är utrustad med automatisk avstängning. Detta innebär att den stängs av automatiskt när den inte har använts på länge. Detta är för din egen säkerhet, och motverkar brandrisken som finns med dessa typer av maskiner.

Fördelar med lamineringsmaskin

  • Skyddar fotografier, diplom & bokmärken: För det första är laminering ett bra sätt att skydda dokument, och förlänga deras livslängd. En laminerad bild kommer att se ut likadant om 100 år, som den gör idag.
  • Gör det lättare att rengöra: En laminerad yta är lättare att rengöra och tål dessutom smuts och fläckar. Det finns även speciella fickor med en yta som är ännu mer delikat och därmed mer resistent mot smuts och vätska, som av naturliga skäl är lite dyrare i inköp.
  • Lätta att använda: Lamineringsmaskiner är lätta att använda, och det tar inte lång tid för lamineringen att genomföras. Du ligger på cirka 30-60 sekunder per sida om du har en modell av god kvalitet. Därmed kan alla lära sig använda den på bara några minuter.

Nackdelar med lamineringsmaskin

  • Kostsamt: Även om priserna på lamineringsmaskiner har sjunkit lite de senaste åren kostar det fortfarande en hel del att köpa dessa maskiner. Därmed är det långt ifrån alla som kommer känna att de har råd.
  • Du behöver köpa till lamineringsfickor: En annan nackdel är att du är beroende av lamineringfickor, och dessa är dyra att köpa i stora mängder. Speciellt om du vill ha fickor av god kvalitet. Därmed är detta en produkt som är beroende av löpande kostnader.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är lamineringsmaskin ett utmärkt sätt att skydda och bevara bilder, diplom, dokument och fotografier. Dock är lamineringen lite kostsam i längden då du kontinuerligt behöver köpa lamineringsfickor. Dessutom kostar själva maskinen en hel del pengar.

Glöm inte att kontrollera vilken storlek på dokumenten som maskinen ifråga kan laminera. Antingen kan de laminera allt från A4, A3 och A1 – eller bara endera. Dessutom ska du givetvis läsa vår köpguide noggrant ovan så du vet exakt vad du behöver tänka på för att hitta den bästa modellen för dig!


Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.