HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Lampolja bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Karlskrona fotogen 1L
Bäst-i-test 2024

Lampolja bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Karlskrona fotogen 1L

Karlskrona fotogen 1L
 • Extra ren (100%) paraffinolja
 • Doftar ytterst lite, och kan användas även av astmatiker
 • 1-litersflaska
 • Från välrenommerat varumärke
 • Bra recensioner
 

2. Strömshaga Lampolja 1L

Strömshaga Lampolja 1L
 • 1 liter
 • Helt ren och luktfri
 • Ger en stabil och sotfri låga
 • Avsedd för fotogenlyktor och fotogenkök
 • Lätt att använda
 

3. Lampolja Kemetyl Festival

Lampolja Kemetyl Festival
 • Extra rent bränsle till lyktor och oljelampor med veke
 • Renheten i oljan gör att det brinner klart utan os och lukt
 • 1 liter
 •  Lyktans/lampans veke skall vara max. 3 mm hög
Innehåll [ visa ]

Lampolja → Bäst-i-test (2024) — Bästa lampoljan

Lampor och oljelampor kan skapa en unik och mysig atmosfär i hemmet eller utomhus. Men för att få dem att fungera behöver du ha en bra lampolja. Valet av lampolja kan dock vara överväldigande med så många olika märken och typer att välja mellan. Därför har vi sammanställt en köpguide för att hjälpa dig hitta den bästa lampoljan för dina behov.

I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om lampoljor, inklusive för- och nackdelar med olika typer och vad du ska leta efter när du köper.

Bästa lampolja 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Karlskrona fotogen 1L

Bästa lampoljan 2024
Karlskrona fotogen 1L

Karlskrona fotogen är den bästa lampoljan vi har testat och förtjänar sin första plats i vårt bäst-i-test 2024. Vi imponerades av dess höga kvalitet och hur prisvärd den är, särskilt med tanke på att den kommer från det välrenommerade varumärket Karlskrona Lampfabrik.

Dess extra rena paraffinolja på 100% gör att den doftar ytterst lite, vilket är en stor fördel för astmatiker eller för de som inte vill ha en stark lukt av lampolja. Vi fann att produkten brände rent och gav en stabil och sotfri låga som bidrog till en gemytlig atmosfär.

Karlskrona fotogen kommer i 1-litersflaskor, vilket ger tillräckligt med lampolja för att använda hemma eller utomhus under en längre tid. Vi uppskattade också att den är högst prisvärd med ett pris på blott 130 kronor.

Vi är inte de enda som är imponerade av Karlskrona fotogen. Oljan har nämligen fått fina recensioner från flera andra kunder, vilket bekräftar dess höga kvalitet och prestanda.

Summa summarum kan vi varmt rekommendera Karlskrona fotogen till alla som söker den bästa lampoljan på marknaden.

Fördelar:

 • Extra ren (100%) paraffinolja
 • Doftar ytterst lite, och kan användas även av astmatiker
 • 1-litersflaska
 • Från välrenommerat varumärke
 • Bra recensioner

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Strömshaga Lampolja 1L

Fullständigt ren och luktfri
Strömshaga Lampolja 1L

Efter att ha testat Strömshagas lampolja kan vi bekräfta att produkten förtjänar en hedervärd andraplats i vårt bäst-i-test. Vi tyckte särskilt om dess höga kvalitet och att den är mest prisvärd av alla oljor vi testat. Dessutom är etiketten väldigt vacker, något som givetvis inte påverkar dess funktion, men är likväl ett litet plus i kanten.

Lampoljan är helt ren och luktfri, vilket ger en stabil och sotfri låga. Vi fann att Strömshagas lampolja fungerade lika bra i fotogenlyktor som i fotogenkök, vilket gör den till en mångsidig produkt att använda hemma eller utomhus.

När det kommer till användning är det viktigt att notera att förbränningskällan ska vara släckt och kall vid påfyllning. Vi fann dock att bruksanvisningen var enkel att följa och att det var enkelt att fylla på fotogenlyktan eller köket med Strömshagas lampolja.

Oljan levereras i en 1 liters flaska och är av högsta kvalitet.

Sammanfattningsvis kan vi varmt rekommendera Strömshagas lampolja till alla som söker en högkvalitativ och prisvärd lampolja till sina fotogenlyktor eller kök. Dess rena och luktfria formula ger en stabil och sotfri låga, samtidigt som dess låga prislapp kostnad gör den till ett utmärkt val för alla som vill ha en pålitlig olja utan att behöva spendera för mycket pengar.

Fördelar:

 • 1 liter
 • Helt ren och luktfri
 • Ger en stabil och sotfri låga
 • Avsedd för fotogenlyktor och fotogenkök
 • Lätt att använda

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

3. Lampolja Kemetyl Festival

Veken måste max vara 3 mm hög
Lampolja Kemetyl Festival

Vi har haft möjligheten att testa Lampolja Kemetyl Festival, en extra ren lampolja avsedd för användning i lyktor och oljelampor med veke. Efter att ha testat oljan under en veckas tid är vi mycket nöjda med hur den levererade.

Det första vi märkte med Kemetyl Festival var dess extra rena formula. Vi upplevde ingen störande lukt eller rök under användning, vilket är något som kan vara ett problem med andra lampoljor. Istället brände lyktan och lampan klart och gav ett fint ljus som bidrog till en mysig atmosfär. Vi uppskattade verkligen hur ren och klar lågan var, vilket skapade en behaglig stämning där vi kunde koppla av och njuta av den härliga belysningen.

Produkten är också mest prisvärd i vårt bäst-i-test, vilket vi fann vara ett stort plus. Trots att det är en av de billigare lampoljorna vi testat, presterade Kemetyl Festival ändå mycket väl. Vi har provat andra oljor som har varit mycket dyrare men som inte har presterat bättre än Kemetyl Festival. Således är detta ett utmärkt val för de som söker en pålitlig och prisvärd lampolja.

När det gäller användning är det viktigt att notera att Kemetyl Festival som sagt är avsedd för lyktor och oljelampor med veke. Vi fann att det fungerade bra med en veke som var max 3 mm hög, vilket gav ett optimalt ljus och enkel användning. Produkten levereras i en 1 liters flaska, och dess förpackning är relativt liten med måtten 25,8 x 8 x 8 cm och en vikt på 800 g.

Därmed kan vi varmt rekommendera Lampolja Kemetyl Festival till alla som söker en pålitlig och prisvärd lampolja till sina lyktor och oljelampor. Dess extra rena formula ger ett klart och behagligt ljus, samtidigt som dess låga prislapp gör den till en utmärkt investering för alla som vill skapa en mysig stämning med hjälp av belysning.

Fördelar:

 • Extra rent bränsle till lyktor och oljelampor med veke
 • Renheten i oljan gör att det brinner klart utan os och lukt
 • 1 liter
 •  Lyktans/lampans veke skall vara max. 3 mm hög

Nackdelar:Innan du köper lampolja: Tänk på dessa faktorer

Att välja rätt lampolja för din lykta eller oljelampa kan göra en stor skillnad i hur bra den fungerar och hur länge den brinner. Här är fem faktorer att tänka på innan du köper:

1. Renhet

När det gäller renhet är det viktigt att notera att högre renhetsnivåer på lampoljan oftast är mer eftertraktade. Lampoljor med hög renhetsnivå bränner renare och utan störande lukt eller rök, vilket ger en mer behaglig upplevelse. Det är särskilt viktigt om du ska använda din lykta eller oljelampa inomhus eller i ett mindre utrymme.

För att hitta lampoljor med hög renhetsnivå bör du leta efter produkter som är extra renade eller raffinerade. Dessa är ofta dyrare än vanliga lampoljor, men prislappen är oftast värd den högre kvaliteten. Om du vill ha en mysig och doftfri belysning i ditt hem eller utomhusområde bör du definitivt överväga att investera i en högkvalitativ lampolja med hög renhetsnivå.

2. Veke

Valet av rätt veke är viktigt för att din lykta eller oljelampa ska fungera på bästa möjliga sätt. Veken absorberar lampoljan och bränner sedan upp den för att ge en låga. Om du väljer en för hög eller för låg veke kan det leda till problem med lågan och bränna för mycket eller för lite olja. Detta kan påverka både prestanda och säkerhet.

Typ av veke Användning
Plattveke För breda och platta oljelampor
Rundveke För smalare och rundare oljelampor
Plisserad veke För kraftigare och större oljelampor

3. Förpackning

Lampoljor säljs vanligtvis i glasflaskor eller plastflaskor. Glasflaskor ger en mer traditionell känsla och kan återanvändas. Plastflaskor är oftast billigare och lättare att hantera. Tänk på om du vill ha en återanvändbar glasflaska eller en billigare plastflaska.

4. Mängd

Att bestämma den rätta mängden av lampolja att köpa beror på hur ofta du planerar att använda din lykta eller oljelampa. Om du tänker använda den ofta kan det vara smart att köpa en större mängd olja. Då behöver du inte oroa dig för att behöva köpa igen inom en snar framtid. Å andra sidan, om du bara ska använda den ibland, kan det vara bättre att köpa en mindre mängd för att undvika att slösa bort pengar på en produkt som du kanske inte kommer använda.

För att bestämma den rätta mängden lampolja bör du först tänka på hur ofta du planerar att använda din lykta eller oljelampa och hur mycket lampolja varje användning kräver. En ljuskälla som används flera gånger i veckan kommer att kräva mer olja än en som används en gång i månaden.

Hur mycket lampolja som krävs för olika typer av lyktor och oljelampor:

Typ av lykta eller oljelampa Mängd lampolja
Liten lykta 0,25-0,5 liter
Stor lykta 0,5-1 liter
Oljelampa 0,25-1 liter

Genom att tänka på hur mycket du behöver kan du undvika att slösa pengar på en onödigt stor mängd olja.

5. Pris

Priset på lampolja varierar beroende på typ, renhet, mängd och varumärke. Paraffinoljor är vanligtvis dyrare än mineraloljor, medan lampoljor med högre renhetsnivåer kan vara dyrare än vanliga oljor. Tänk på dina behov och budget när du köper. Vanligtvis är dyrare oljor av högre kvalitet och bränner renare, men det finns också prisvärda alternativ som också brinner rent.

lampolja bäst i test

4 vanliga misstag att undvika med lampolja

 1. Att använda fel typ av lampolja – Det är viktigt att använda rätt typ av olja för din ljuskälla. Användning av fel typ av olja kan nämligen orsaka problem med lågan eller skada din ljuskälla. Läs alltid instruktionerna som följde med flaskan eller rådfråga tillverkaren för att hitta rätt typ.
 2. Att fylla på lampolja när lågan brinner – Det är farligt att fylla på lampolja när lågan fortfarande brinner. Lågan kan antända olja och orsaka en brand. Se till att släcka lågan och låt ljuskällan svalna helt innan du fyller på.
 3. Att överfylla – Överfyllning av lampolja kan orsaka att den överskrider sin kapacitet och spiller över, vilket också kan orsaka en brand.
 4. Att placera ljuskällan på en instabil yta – Placera aldrig din lykta eller oljelampa på en instabil yta. Det kan orsaka att den välter och orsaka en brand eller skada på din egendom. Se till att placera din ljuskälla på en plan och stabil yta.

Vanliga frågor och svar om lampolja

Vad är lampolja?

Lampolja är en brännbar vätska som används för att driva bl.a. lyktor och oljelampor. Oljan brinner renare och luktfriare än andra bränslen, vilket gör den idealisk för användning i hemmet och utomhus.

Vilken typ av lampolja ska jag använda?

Det beror på vilken typ av ljuskälla du har. Det är viktigt att använda rätt typ av lampolja för att undvika problem med lågan eller skada på din ljuskälla.

Vad är skillnaden mellan lampolja och fotogen?

Lampolja och fotogen är båda brännbara vätskor som används som bränsle för olika typer av ljuskällor. Men de skiljer sig åt i renhet. Lampolja är renare och luktfriare än fotogen, vilket gör den idealisk för användning i hemmet och utomhus.

Hur fyller jag på min ljuskälla med olja?

För att fylla på lampolja ska du först se till att släcka lågan och låt lyktan eller oljelampan svalna helt innan du fyller på. Använd en tratt för att fylla på oljan utan spill.

Hur lagrar jag lampolja på rätt sätt?

Förvara den på en sval och torr plats borta från direkt solljus och brandfarliga material. Försegla flaskan ordentligt för att undvika läckage eller spill. Se även till att hålla lampoljan utom räckhåll för barn och husdjur.

Vad ska jag göra om jag spiller?

Om du spiller lampolja ska du se till att torka upp det så snabbt som möjligt med papper eller trasa. Undvik att använda vatten eftersom det kan sprida oljan. Släng trasor eller papper i en säker behållare och torka av ytan med tvål och vatten.


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.