HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Mekställ bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Mekställ med våg
Bäst-i-test 2024

Mekställ bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Mekställ med våg

Mekställ med våg
 • Bästa mekstället 2024
 • Har en inbyggd digital våg och tripodstativ
 • Stället har en extra hävarm för åtdragning/frigöring av klämman
 • Material: aluminium
 • Mått: 117 x 17,8 cm (ihopfälld) / 135 cm (basdiameter)
 • Fälls i hop med två QR-klammar
 • Max viktkapacitet: 25 kg
 • Justerbar höjd: 107 – 178 cm
 • Extra: bärväska
 • Vikt: 6,2 kg
 

2. Ihopfällbart mekställ

Ihopfällbart mekställ
 • Går att fällas ihop och ta med på resan
 • Kompakt
 • Avsett för cyklar med hjulstorlek 24” till 29”
 • Maxlast på 14 kg
 • Transportväska ingår
 

3. Flashstand mekställ Topeak

Flashstand mekställ Topeak
 • Extremt prisvärt ställ
 • Avsett för enklare växeljustering
 • Bra varumärke (Topeak)
 • Stället fästs i hålet i vevaxeln vilket gör att cykeln sitter fast mycket bra
 • Maxlast på 18 kg
Nackdelar:
 • Ej vridbart
Innehåll [ visa ]

Bästa mekstället 2024

Föredrar du att fixa fel som uppstått med din cykel själv ska du investera i ett mekställ. Ett mekställ är kort sagt en ställning i vilket du placerar din cykel för att lättare komma åt vissa områden. På så vis blir det lättare att reparera eftersom cykeln hålls stadigt utan att röra på sig. Genom att fixa din cykel själv slipper dessutom du lämna in den till en cykelaffär och betala dyra pengar vid varje reparationstillfälle.

På denna sida rangordnar vi de bästa mekställen 2024 för cyklar. Dessutom har vi en tillhörande köpguide som lär dig alla de viktigaste aspekterna du behöver tänka på.

mekställ cykel bäst i test

Så väljer du det bästa mekstället – Köpguide

Innan du införskaffar ett mekställ så är det en enorm fördel om du vet vilka faktorer som är av störst tyngd. Till exempel gäller det att stället är kompatibelt med de cyklar du har. Därutöver är det bra om det är vridbart så du enkelt kan rotera cykeln utan att varje gång behöva fästa den på nytt.

Men det finns fler saker du behöver ha i åtanke, varför vi har listat samtliga nedan på ett lättöverskådligt sätt.

 • Kompatibel med så många cyklar som möjligt
 • Ihopfällbart
 • Enkel att montera
 • Justerbara ben
 • Förvaringsväska bör ingå i köpet
 • Maxvikt på cykeln
 • Klämman måste ha ett skydd för att inte repa ramen
 • Vridbar för att komma åt fler områden på cykeln
 • Magnetisk verktygshylla för enkel verktygsåtkomst

Kompatibel med så många cyklar som möjligt

Det första du måste kontrollera är att mekstället är kompatibelt med cykeln du har i din ägo. Det finns ställ för alla slags cyklar, men du måste likväl kontrollera att det som fångat ditt intresse kan klämma fast just din ramtyp. Det är mycket viktigt att kontrollera detta innan du handlar eftersom du annars riskerar köpa ett mekställ som inte är kompatibelt med din cykel.

En stor fördel är om mekstället är kompatibelt med så många olika typer av cyklar som möjligt, så att du kan använda det i flera år framöver oavsett om du köper nya cyklar. Detta är även mycket praktiskt om du har barn som har barncyklar som behöver repareras ibland. Således ska du välja en modell som kan spänna fast så många olika cyklar som möjligt oavsett storlek på ram och hjul.

Ihopfällbart

En enorm fördel är om mekstället kan fällas ihop när det inte används. Detta gör stället betydligt mindre och smidigare att förvara, vilket är en stor fördel om du har begränsat med utrymme. Det är inte alla modeller som går att fälla ihop, varför detta är en särskilt bra egenskap och något du definitivt bör kika efter.

Bor du i ett lägenhetshus är det i princip ett krav eftersom du då kan förvara stället i garderoben eller liknande när det inte används. Observera dock att du måste betala lite mer för ett ställ som går att fälla ihop.

Enkel att montera

Somliga mekställ är hiskeligt svåra att montera samman, vilket inte är den bästa egenskapen. Detta gör det mycket svårt att faktiskt använda stället när det behövs. Dessutom tar det betydligt mer tid i anspråk än nödvändigt, vilket både är tidsödande och irriterande.

Fördelen med ett ställ som går att enkelt montera samman är uppenbar, du slipper onödigt mycket problem och irriterande moment samtidigt som du kan påbörja reparationsarbetet så fort som möjligt. Således ska du alltid kontrollera att mekstället är lättmonterat – något som i regel framgår av recensionerna, så läs dem noggrant!

Justerbara ben

Det är en enorm fördel om mekstället har justerbara ben. Detta innebär att du enkelt kan anpassa stället efter vilken höjd du vill ha, vilket även gör det möjligt att använda det i flera olika nivåer. Det är alltså inte bara praktiskt att ha justerbara ben, utan det öppnar upp för helt nya möjligheter då du t.ex. kan lägga dig ner under cykeln och reparera från mängder av olika vinklar.

Eller så kan du sitta på en bekväm stol och reglera benen till en perfekt avvägd höjd utifrån din sittposition. Därmed blir det extremt mycket bekvämare med ett mekställ med justerbara ben.

bästa mekstället

Förvaringsväska bör ingå i köpet

För smidig transport av mekstället ska du alltid säkerställa att det finns en förvaringsväska som ingår i köpet. Detta är inget krav, utan snarare ett tips. Eftersom man inte sällan medtar sitt ställ till tävlingar eller till sommarstugan, är det väldigt smidigt att ha en väska att förvara det i.

Maxvikt på cykeln

Varje mekställ har en maxvikt på hur mycket cykeln får väga, vilket gör att det inte är kompatibelt med alla typer av cyklar. Detta är ett aspekt som du helt enkelt måste titta på innan du handlar , eftersom det annars finns risk för att stället inte klarar vikten på din cykel. De billigare modellerna har i regel en mindre maxvikt medan de dyrare modellerna har en högre viktkapacitet. Så glöm inte att först kontrollera vikten på din cykel, för att sedan välja ett ställ som klarar av den vikten med råge.

Klämman måste ha ett skydd för att inte repa ramen

Om du inte redan visste det så fästs cykeln på mekstället med hjälp av en eller flera klämmor. Dessa klämmor ska leda in i ramen och hålla cykeln på plats så att du i lugn och ro kan fixa skadorna som uppstått. Men här kommer det viktiga som många inte tänker på: insidan på klämman måste var gjort av ett mjukt material så att det inte repar ramen. Vi har nämligen sett mängder av recensioner av undermåliga mekställ där klämmans insida har repat ramar – något som kan bli extremt dyrt i längden.

 

Så se alltid till att mekstället har en klämma med ett mjukt material på insidan!

Vridbar för att komma åt fler områden på cykeln

När du väl fäst cykeln i mekstället och plötsligt märker att du måste fixa en annan skada på en annan plats på cykeln – då måste du i regel nedmontera cykeln och göra om allt igen. Men om du från början köper ett vridbart mekställ så slipper du detta problem. Med ett vridbart ställ kan du snabbt och enkelt komma åt fler områden på cykeln, utan att behöva nedmontera den för varje gång. Allt du behöver göra är att lossa på låset som håller cykeln på plats, vrida till önskad position, och slutligen låsa fast cykeln igen.

Detta är helt enkelt en enorm fördel och gör stället betydligt mer användbart. Givetvis kostar detta några hundralappar extra. Men det sparar också stora mängder av tid på sikt.

mekställ cykel test

Magnetisk verktygshylla för enkel verktygsåtkomst

Många som mekar med cyklar har verktygen lösa på marken bredvid. Detta gör att det ibland är svårt att hitta rätt verktyg eller att de lätt rullar iväg. Men det finns mekställ som har en inbyggd verktygshylla, vilket gör att du slipper leta efter verktygen hela tiden.

Dessutom är den i bästa fall magnetisk så att dina verktyg hamnar på hyllan och stannar där. Detta är helt enkelt väldigt praktiskt och något som vi rekommenderar alla att leta efter.

Fördelar med mekställ

 • Kan också användas som cykelställ: Om du inte mekar så ofta med din cykel, men trots det vill ha ett mekställ när stunden är kommen, kan vi glatt meddela att de också fungerar som vanliga cykelställ. Detta beror på att stället har ett stadigt och säkert grepp om cykeln, vilket gör dem perfekta för att ha som vanliga ställ. Sålunda är dessa ställ inte bara till för mekande – utan kan även fungera som vanligt cykelställ i hemmet.
 • Du kan reparera själv istället för att betala för reparationer: Den primära fördelen med mekställ är att det gör det enklare för dig att meka med din cykel. Detta innebär i sin tur att du kommer kunna fixa fler problem själv istället för att lämna in den till en cykelaffär. Oftast är mekningen av en skada väldigt enkel – och bara tar några minuter. Men för att meka måste du alltså ha tillgång till ett ställ.
 • Kompakt och lätt att förvara: Mekställen är inte så stora och tar därför inte så mycket plats. Dessutom är det i regel ganska lätt att förvara dem, eftersom de flesta modeller kan fällas ihop. Detta är en stor fördel om du använder det ofta eller stundvis behöver medtaga det till en tävling eller sommarstuga.

Sammanfattning

Mekställ är en ett typ av ställ som du kan fästa din cykel i så att du lättare kan meka med den. De har ofta en klämma som går in i ramen, vilket gör att cykeln hålls stadigt på plats utan att ruckas. Dessutom är de bästa mekställen vridbara, vilket gör att du lättare kan komma åt fler områden på cykeln utan att behöva ta ner den och fästa den från annan vinkel.

Vidare går dessa ställ utmärkt att använda som vanliga cykelställ när det inte används. Därmed kan det användas till flera saker. Väljer du dessutom en hopfällbar modell kan du lätt förvara den när den inte används. Detta gör mekstället till en produkt som passar de flesta cyklister – oavsett om du mekar eller inte!

Glöm inte att läsa vår köpguide ovan för att identifiera vilka faktorer som är viktigast just för dig!


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.