HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Noppborttagare bäst-i-test

 

1. Noppborttagare Dukar

Noppborttagare Dukar
 • Högeffektiv tack vare dess stora yta
 • Funkar på alla textiler
 • Höjdreglering för delikata material
 • 3 olika hålstorlekar
 • Lätt att tömma
 • Fröjd att rengöra
 • 2 AA-batterier ingår
 • Omtyckt varumärke (Philips)
Läs mer »
 

2. Tefal

Tefal
 • 4 blad
 • 4 olika höjdinställningar
 • Optimal borttagning av ludd
 • Stor behållare
 • 80 minuter användningstid
Läs mer »
 

3. Pilo Fabric Shaver

Pilo Fabric Shaver
 • 50 minuters avnoppring
 • USB-laddning
 • 5 timmars laddningstid
 • Steamery är ett välrenommerat varumärke
 • Otroligt snygg design
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Noppborttagare

Har du fått ludd och noppor på kläder eller möbler så är en noppborttagare din räddare i nöden. Tidigare var alternativet att använda en klassisk rakhyvel, men det är riskfyllt och inte lika effektivt på t.ex. höstkoftor. Dessutom tar det lång tid. Genom att istället köpa en elektrisk noppborttagare får du bort luddet på några sekunder, plus att du slipper att nopporna hamnar på golvet. Tack vare den effektiva konstruktionen samlas noppor från textilierna i en behållare som smidigt töms med jämna mellanrum. Dock är det svårt att veta vilken modell som man ska köpa på grund av det breda utbud som finns. Därför har vi listat de bästa noppborttagarna på marknaden. Därtill har vi skrivit en komplett köpguide nedan som beskriver hur du gör det bästa valet för dig, samt listar för- och nackdelar med denna fantastiska produkt.

Börja med att förkovra dig i informationen nedan, för att därefter beställa den variant som passar din budget och dina behov bäst.

Så väljer du noppborttagare

När du ska köpa en noppborttagare finns det några faktorer du ska vara extra vaksam över. Till exempel ska du se till att batteriet är uppladdningsbart så du slipper köpa nya batterier stup i kvarten. Vidare ska du välja en modell som går att ladda via USB, så du inte är i behov av eluttag. På grund av att det inte är lätt att att veta vilka funktioner du ska prioritera, har vi nedan listat hur du gör ditt val på bästa sätt.

 1. Syfte
  Innan du köper en noppborttagare ska du fundera över vad ditt primära användningsområde kommer vara. Antingen planerar du att använda den för möbler, gardiner eller kläder. Svaret på ditt syfte bestämmer i hög grad vilken variant som är bäst, då det finns särskilda varianter som är speciellt utformade för att t.ex. ta bort noppor från delikata koftor. Därför ska du primärt begrunda vilket syfte du har med köpet.
 2. Design
  Trots att den estetiska utformningen är sekundär till funktionaliteten, är det ändock viktigt. Orsaken är att du kommer behöva använda noppborttagaren ganska ofta, speciellt under höst- och vinterhalvåret då halsdukar och andra plagg lätt lämnar ludd på kläderna. Därför ska du se till att välja en modell som du kan ha synlig i badrummet utan att skämmas.
 3. Pris
  Du kan utan svårigheter köpa en billig noppborttagare för under 200 kronor, men då ska du vara väl medveten om att kvaliteten blir lidande. Förvåna dig därför inte om den går sönder efter några användningar, eller om det är svårt att få bort nopporna. Av den anledningen är vår starka rekommendation att istället köpa en dyrare modell vars livslängd legitimerar kostnaden.
 4. Trådlös eller med kabel
  Det finns två huvudkategorier i noppborttagarnas land: de med kabel och de utan. Genom att välja en trådlös modell får du större frihet då du med enkelhet kan gå från plagg till plagg, möbel till möbel, i olika rum utan att behöva ta med dig sladd eller se till att du är nära ett eluttag. Å andra sidan är den sladd-drivna varianten billigare samt att du slipper köpa nya batterier.
 5. Motorstyrka
  Varje noppborttagare drivs av en motor som gör att klippmekanismen fungerar. Med billiga modeller är motorkraften drastiskt försvagad vilket leder till att klippningen blir långsam, trubbig och i värsta fall förvärrar fibrerna i tyget. Därför är det viktigt att säkerställa att motorkraften tillhör toppskiktet.
 6. Justerbart klippningsblad
  Vissa noppor har olika längd vilket gör att noppborttagarens klippningsblad måste justeras. Detta är en funktion som endast de bästa varianterna har, men ack så viktig.

Fördelar med noppborttagare

Fördelarna är många med noppborttagare. Förutom att de skonsamt och effektivt tar bort ludd på alla möjliga textiler frigör det mer tid till att göra annat. Läs mer om fördelarna nedan.

Varför uppstår det noppor på textilier?

Orsaken till varför det uppstår noppor på tyg är för att fibrer flyttar på sig i garnet när tyget gnids. Efter en längre tidsperiod samlas dessa fiber i små bollar som är tydligt synliga för människoögat. Vidare är speciellt syntetiska material speciellt utsatta på grund av att materialet är mer poröst vilket gör det lättare för fibrer att frigöra sig och bilda ludd..

Hur fungerar en noppborttagare?

Ur en mekanisk synvinkel så finns det ett rakblad som är skyddat bakom ett hölje av metall som består av flera hål. När du trycker höljet mot kläder så letar sig nopporna in i hålen varpå de skärs av med hjälp av rakbladet. Därefter samlas luddet upp i en behållare.

Noppborttagare bäst i test Noppborttagare Noppborttagare kläder

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.