HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Klädborste bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Klädborste med grisborst
Bäst-i-test 2024

Klädborste bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Klädborste med grisborst

Klädborste med grisborst
 • Bästa klädborsten 2024
 • Väldigt bra kvalitet som håller i flera år
 • Klädborste med grisborst
 • Borstens runda form ger ett bekvämt grepp och ger full kontroll när du sköter dina kläder
 • Lätt att rengöra
 • Perfekt för sammet och ull
 • Handtaget i bränt askträ ger en lyxig och härlig rökig doft
 

2. Klädborste med rensningsstation

Klädborste med rensningsstation
 • Tar effektivt bort päls från kläder och textiler
 • Praktiskt förpackad med en rensstation
 • Kan användas om och om igen
 • Textilborsten mäter 30 cm på längden
 • Finns i grå/vit färg samt
 • Gjord av plast, polyester och bomull
 

3. Klädborste Brabantia

Klädborste Brabantia
 • Tar bort smuts och damm effektivt
 • Samlar upp materialet i mitten så den är lätt att rengöra
 • Högst prisvärd
 • Lättanvänd
Innehåll [ visa ]

Klädborste → Bäst-i-test (2024) — Köpguide

De bästa klädborstarna är otroligt effektiva på att ta bort katthår, hundhår och noppor från material så som sammet, ull m.fl . I denna artikel kommer vi att presentera en omfattande köpguide för klädborstar, där vi har utfört en detaljerad testning av olika modeller för att hitta den som förtjänar utmärkelsen bäst-i-test.

Vi kommer även att diskutera för- och nackdelar med olika typer av klädborstar och ge dig all den information du behöver för att göra det bästa valet när du köper en klädborste.

klädborste bäst i test

Köpguide för klädborste — 8 faktorer att tänka på innan ditt köp

Att välja rätt klädborste kan vara en utmaning eftersom det finns så många att välja mellan, men det är viktigt att göra rätt val för att säkerställa att dina kläder alltid ser fräscha ut. Här är en köpguide med tio faktorer att tänka på för att välja den bästa klädborsten utifrån dina behov.

1. Borstmaterial

Borsten är den viktigaste delen av en klädborste, så det är viktigt att välja ett material som är effektivt och skonsamt mot dina kläder. Vanliga material inkluderar syntetiskt material, naturborst, gummi och metall. Syntetiska borstar är vanligtvis billigare och mer hållbara än naturborstar, men de kan vara för hårda för vissa material som exempelvis sammet. Naturborstar är mjukare och skonsammare, men de är ofta dyrare och mindre hållbara. Gummi- och metallborstar kan användas för att avlägsna större noppor, men de kan också skada känsliga tyger.

2. Borstens storlek

Borstens storlek spelar en roll i hur effektiv den är att använda på olika klädesplagg. En mindre borste är mer praktisk för mindre noppor eller mindre klädesplagg, medan en större borste är mer lämplig för större ytor som rockar, kappor och trenchcoats.

köpa klädborste

3. Handtag

Handtaget på en klädborste är viktigt för bekvämlighet och användarvänlighet. Ett ergonomiskt utformat handtag kan göra borsten lättare att använda under längre tid och från snävare vinklar. Det är också viktigt att välja ett handtag som passar din handstorlek så du får ett bra och stabilt grepp.

4. Borstens hårdhet

Borsten ska inte vara för hård, eftersom det kan skada dina kläder, speciellt sammet och ull. En mjuk borste kan användas på känsliga material som sammet, silke eller kashmir, medan en hårdare borste kan användas på grövre material som denim.

5. Tillbehör

Vissa klädborstar levereras med tillbehör som gör dem mer mångsidiga och användbara. Tillbehör kan inkludera en liten borste för att nå svåra ställen eller en uppsamlingsbehållare för att samla upp avlägsnat ludd.

6. Pris

Priset på en klädborste ligger mellan 50-300 kronor. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet. En billig borste kan fungera bra på kort sikt, men en högkvalitativ borste kan vara mer kostnadseffektiv på lång sikt eftersom den är mer hållbar. Så köp inte det första billigaste du hittar.

7. Användningsområde

Fundera över vilka klädesplagg du tänker använda borsten på. Om du huvudsakligen ska använda den på känsliga plagg som silke, sammet eller ull, bör du välja en borste med mjuka strån. Om du tänker använda borsten på grövre material som jeans eller jackor, ska du som sagt välja en med hårdare strån.

Tips: Kolla in vår artikel om klädställningar där du kan hänga kläderna du borstat!

8. Rengöring

Se till att du väljer en borste som kan rengöras på ett enkelt och effektivt sätt. Vissa modeller har löstagbara borsthuvuden som kan tvättas i tvättmaskinen eller diskas för hand – dessa är betydligt fräschare över tid.

För- och nackdelar med klädborste

Fördelar

 • Tar bort ludd och noppor: En klädborste kan enkelt avlägsna ludd och noppor från kläder, de är nästan lika effektiva som noppborttagare.
 • Tar bort katt- och hundhår: Genom att ta bort katt- och hundhår från kläder minskar man mängden allergener som kan irritera ögon och näsa.
 • Skonsamt mot sammet och ull: En klädborste är skonsam mot både sammet och ull, vilket gör att man undviker att skada eller noppa tyget. Genom att använda dessa borstar på kläder med känsliga textilier bevarar man deras utseende och kvalitet längre.
 • Minskar behovet av att tvätta: Genom att ta bort noppor regelbundet minskar man behovet av att tvätta kläderna lika ofta, vilket sparar tid och pengar.
 • Fräschar upp kläder: Genom att använda en klädborste kan man fräscha upp kläder snabbt och enkelt utan att behöva tvätta dem. Många butiker använder dem för att hålla kläderna på provdockor fräscha.
 • Skonsam: En klädborste är skonsammare än en t.ex. noppborttagare mot känsliga tyger som inte kan tvättas eller kemtvättas.

Nackdelar

 • Effektiviteten: De är inte så effektiva på djupare fläckar och smuts, utan då krävs det att man tvättar eller kemtvättar plagget.
 • Behöver rengöras: Den behöver rengöras regelbundet för att behålla sin effektivitet.
 • Kräver ansträngning: Att använda dessa borstar kräver en viss ansträngning och tid, särskilt om det handlar om större klädesplagg som rockar eller jackor. En elektrisk noppborttagare är mer effektiv och kräver mindre ansträngning, men är som sagt inte lika känsliga mot sammet, kashmir och ull.
 • Olika borstar för olika plagg: För att få det bästa resultatet kan det krävas olika borstar för olika typer av plagg.

Vanliga frågor och svar om klädborstar

Vad kostar en klädborste?

Priset på en klädborste varierar mellan 50-300 kronor beroende på märke och kvalitet.

Vilken klädborste är bäst för att ta bort katthår?

En klädborste med naturborst är oftast den bästa för att ta bort katthår, eftersom den är skonsam mot kläderna och effektivt tar bort håren.

Vad är fördelen med att använda en klädborste på kläder i sammet?

En klädborste är skonsam mot sammet och hjälper till att bevara dess kvalitet och på lång sikt – något som många andra borstar inte klarar av.

Vilken klädborste är bäst för att ta bort noppor från kläder?

En klädborste med små, mjuka borststrån är vanligtvis bäst för att ta bort noppor från kläder.

Hur ofta bör man använda borsten på kläderna?

Det beror på hur ofta man använder kläderna och i vilken miljö de används. Som en allmän regel bör man använda en klädborste minst en gång per vecka för att hålla kläderna rena och fräscha.

klädborste sammet

Slutsats

Sammanfattningsvis är en klädborste ett användbart hjälpmedel för att hålla kläder rena och fräscha, särskilt när det gäller att ta bort ludd, hår, noppor, katthår, hundhår och små partiklar.

Det finns flera faktorer att överväga när man väljer en klädborste, inklusive borstens material, storlek, hårdhet, handtag, tillbehör, pris, märke, rekommendationer, användningsområde och rengöring. Att välja rätt borste kan förlänga livslängden på kläderna och spara pengar på tvätt- och kemtvättavgifter. Därtill bör du använda en steamer med jämna mellanrum för att bibehålla styrkan i klädernas material, på så vis kommer det uppstå färre noppor över tid.

Genom att överväga olika alternativ och välja det som passar ens behov och krav kan man säkerställa att ens kläder alltid ser fräscha och välklädda ut. Glöm inte att läsa både för- och nackdelar ovan så du vet vad som är bra och mindre bra – även med de bästa klädborstarna.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.