HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Provdocka bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Justerbar provdocka dam
Bäst-i-test 2024

Provdocka bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Justerbar provdocka dam

Justerbar provdocka dam
 • Justerbar provdocka med möjlighet att anpassa höjden för bekväm arbetsställning
 • Roterande hjul för exakt justering av byst, midja och höfter
 • Stabil stativbas för säkerhet och stabilitet
 • Elegant färgkombination och tillverkad av högkvalitativa material
 

2. Adjustoform Lady Valet

Adjustoform Lady Valet
 • Justerbar provdocka med 12 justerare för exakta kroppsmått
 • Elegant design med svart tyg och bas i massivt trä
 • Medföljande tillbehör som måttband, klädvårdsborste och fristående kjolmätare
 • Finns i två storlekar (S och M) för olika kroppsformer och behov
 

3. Provdocka med stativbas

Provdocka med stativbas
 • Riktigt kvalitativ provdocka för högsta krav och prestanda
 • Flexibel och anpassningsbar med 8-delad design
 • Möjlighet att mäta och justera byst, midja och höft med precision
 • Justerbara axeldelar för korrekt passform av kläder
 • Kjolmarkör med stiftfästning för enkel anpassning av kjollängder
Nackdelar:
 • Justering av rattarna är något tidskrävande och kräver inlärning
Innehåll [ visa ]

Bäst provdocka → Bäst-i-test (2024) — 3 bästa provdockorna

Inom modebranschen är provdockor en oumbärlig utrustning för både erfarna och blivande modestudenter, modedesigners, skräddare och klädaffärer. En provdocka fungerar som en levande representation av den mänskliga kroppen och möjliggör att kläder och textilier kan anpassas, justeras och visas upp på ett professionellt sätt.

I denna artikel kommer vi att ge dig all information du behöver för att hitta den bästa provdockan 2024. Vi kommer att utforska olika typer, materialval, justeringsmöjligheter och de viktigaste funktionerna att leta efter vid ditt köpbeslut.

Oavsett om du är en student som vill öva och perfekta dina skapande färdigheter, en modedesigner som behöver en pålitlig partner i processen att skapa nya kollektioner, en skräddare som vill säkerställa en perfekt passform eller en klädaffär som vill presentera klädplagg på ett tilltalande sätt – denna guide har allt du behöver.

Bästa provdockorna 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Justerbar provdocka dam

Bästa justerbara provdockan 2024
Justerbar provdocka dam

Denna justerbara provdockan intog förstaplatsen i vårt bäst-i-test och är ett oumbärligt verktyg för modestudenter, modedesigners, skräddare och klädaffärer som vill visa upp sina textilier och klädesplagg på bästa sätt.

Denna provdocka är en sann tillgång för alla som syr sina egna kläder. Möjligheten att justera höjden gör att du kan anpassa den efter dina specifika behov och arbetsmiljö. Oavsett om du arbetar vid ett högt bord eller en låg arbetsstation, kan du enkelt anpassa höjden på provdockan för att skapa en ergonomisk och bekväm arbetsställning.

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna docka är dess justerbarhet i byst, midja och höfter. Med hjälp av de roterande hjulen fram och på sidan kan du enkelt justera dess mått för att återspegla de exakta måtten du arbetar med. Detta ger dig möjlighet att skapa och anpassa kläder med precision och professionell kvalitet.

För att säkerställa stabilitet och säkerhet är provdockan utrustad med ett stativ med fyra ben. Detta garanterar att den står stadigt och att den inte välter eller rubbas när du arbetar med klädesplagg. Den extra stabiliteten ger dig en trygg och pålitlig plattform för att skapa och anpassa kläder på ett säkert sätt.

Vidare har denna modell en elegant färgkombination av gräddvit och svart. Det ger den en sofistikerad och stilren estetik som passar perfekt in i vilket skaparrum eller syateljé som helst. Dessutom är den tillverkad av högkvalitativa material som polyester och ABS, vilket garanterar både hållbarhet och långvarig användning.

Storleken på denna provdocka är S/33-40 och den är utformad för att passa en byststorlek på 84-102 cm, midjemått på 64-81 cm och höftstorlek på 86-102 cm. Dessa storleksintervall gör att den kan anpassas till olika kroppsformer och ger dig möjlighet att skapa och anpassa kläder för olika målgrupper.

Det är viktigt att notera att montering krävs för denna provdocka. Det kan vara en nackdel för vissa personer som föredrar enklare och snabbare installationsprocesser. Det kan ta lite tid och ansträngning att montera den, men det är väl värt det när du har en pålitlig och justerbar partner för dina kreativa projekt.

Summa summarum är detta en fantastisk provdocka som förtjänar sin första plats i vårt bäst-i-test. Med sina anpassningsmöjligheter, stabilitet och stilrena design är den ett perfekt verktyg för alla inom modebranschen. Var medveten om att montering krävs och överväg det i förhållande till dina egna preferenser och krav. Med denna modell får du en pålitlig och professionell partner i dina kreativa projekt.

Fördelar:

 • Justerbar provdocka med möjlighet att anpassa höjden för bekväm arbetsställning
 • Roterande hjul för exakt justering av byst, midja och höfter
 • Stabil stativbas för säkerhet och stabilitet
 • Elegant färgkombination och tillverkad av högkvalitativa material

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Adjustoform Lady Valet

Hela 12 justerare
Adjustoform Lady Valet

Med inte mindre än 12 justerare ger Lady Valet dig möjligheten att skapa en provdocka som speglar dina exakta kroppsmått. Denna nivå av precision gör det möjligt för dig att skapa och anpassa kläder med enastående passform och proportioner. Varje justerare kan finjusteras för att ge dig den perfekta balansen och formen du söker, vilket resulterar i kläder som är skräddarsydda efter dina önskemål.

Lady Valet kommer klädd i ett vackert svart tyg som ger den en elegant och stilren estetik. Basen och halsen är tillverkade av massivt trä, vilket ger stabilitet och hållbarhet åt provdockan. Denna kombination av material ger en sofistikerad och professionell utstrålning som passar perfekt in i vilket skaparrum eller syateljé som helst.

För att ytterligare förhöja användarupplevelsen inkluderar Lady Valet ett antal användbara tillbehör. Du kommer att få ett måttband, som är oumbärligt för att mäta och anpassa kläder på dockan. En klädvårdsborste finns också med för att hålla din den ren och fräsch, vilket är viktigt för att säkerställa att dina kläder presenteras på bästa möjliga sätt. Dessutom ingår en fristående kjolmätare, vilket gör det enkelt att mäta och justera kjollängder för olika stilar och silhuetter.

Lady Valet erbjuds i två olika storlekar för att passa olika kroppsformer och behov: S och M. Om du väljer S-storleken kan du förvänta dig ett bystmått på 84-104 cm, midjemått på 59-81 cm och stussmått på 86-106 cm. För M-storleken erbjuds ett bystmått på 100-116 cm, midjemått på 74-94 cm och stussmått på 102-122 cm. Denna variation gör att du kan skapa och anpassa kläder för olika målgrupper och storlekar.

Således är Adjustoform Lady Valet en provdocka av utmärkt kvalitet och precision. Med sina 12 justerare, stilrena design och medföljande tillbehör ger den dig verktygen att skapa och anpassa kläder på ett professionellt sätt.

Fördelar:

 • Justerbar provdocka med 12 justerare för exakta kroppsmått
 • Elegant design med svart tyg och bas i massivt trä
 • Medföljande tillbehör som måttband, klädvårdsborste och fristående kjolmätare
 • Finns i två storlekar (S och M) för olika kroppsformer och behov

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Provdocka med stativbas

13 roterbara rattar
Provdocka med stativbas

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos denna provdocka är dess 8-delade design, vilket ger en imponerande flexibilitet och anpassningsförmåga. Med en roterbar byst och en stabil stativbas blir denna en pålitlig partner under skapandeprocessen. Med hjälp av 13 roterbara rattar kan du enkelt mäta och justera byst, midja och höft för att uppnå exakt de proportioner du önskar. Dessutom möjliggör en roterande ratt justering av nackbredden, vilket ger ännu mer precision och mångsidighet i skapandet av olika klädstilar.

För att möta olika behov och preferenser finns denna provdocka tillgänglig i två storlekar: Medium/Large och Small. Oavsett om du behöver en som passar medelstora till stora proportioner eller om du föredrar en mindre storlek, kommer du att hitta det perfekta alternativet för dig. Med justerbara bystmått, midjemått, höftmått och torsons längd kan du anpassa den efter dina specifika krav och skapar således en unik och passande grund för dina klädesplagg.

Dess justerbara axeldelar är en annan bekväm och användbar funktion som hjälper till att skapa en korrekt passform för kläderna du skapar. Du kan enkelt justera axelbredden för att matcha olika typer av kläder och ge dem den bästa presentationen på provdockan. Med hjälp av kjolmarkören, som är utrustad med stiftfästning, kan du dessutom enkelt markera och anpassa kjollängder för att säkerställa att dina klädesplagg når den perfekta längden.

Medium/Large-storleken av denna modell är designad för att passa en byststorlek på 101-117 cm, midjestorlek på 77-94 cm och höftstorlek på 102-119 cm. Om du väljer Small-storleken, kan du förvänta dig en docka med en byststorlek på 84-102 cm, midjestorlek på 64-81 cm och höftstorlek på 86-103 cm. Dessa storleksintervall gör att den kan rymma olika kroppsformer och ger dig möjlighet att skapa och anpassa kläder för olika målgrupper.

Det är viktigt att notera att även om denna provdocka har en rad imponerande funktioner, kan det finnas vissa aspekter som upplevs som negativa för vissa personer. Vissa användare kan tycka att justeringen av rattarna kan vara något tidskrävande eller svår att hantera i början. Det kan krävas en viss inlärningsperiod för att bli bekant med inställningsmöjligheterna och för att uppnå den exakta passformen du söker.

Med det sagt är denna provdocka med stativbas en högkvalitativ och pålitlig modell som imponerar med sin justerbarhet och noggranna mätmöjligheter. Den 8-delade designen, tillsammans med roterbara rattar och justerbara delar, gör att du kan skapa och anpassa kläder med precision och professionell kvalitet. Oavsett om du är en erfaren modedesigner eller en entusiastisk skapare av kläder, kommer denna provdocka att vara en tillförlitlig och funktionell partner i dina projekt. Var medveten om de eventuella utmaningar som kan uppstå vid justeringen av rattarna.

Fördelar:

 • Riktigt kvalitativ provdocka för högsta krav och prestanda
 • Flexibel och anpassningsbar med 8-delad design
 • Möjlighet att mäta och justera byst, midja och höft med precision
 • Justerbara axeldelar för korrekt passform av kläder
 • Kjolmarkör med stiftfästning för enkel anpassning av kjollängder

Nackdelar:

 • Justering av rattarna är något tidskrävande och kräver inlärning


Innan du köper en provdocka — Tänk på dessa 5 faktorer

Att välja rätt provdocka är avgörande för att kunna skapa och anpassa kläder på bästa möjliga sätt. Det finns flera faktorer som du bör överväga innan du gör ditt köpbeslut. I denna köpguide kommer vi att utforska 5 viktiga faktorer som du bör ha i åtanke innan du köper. Låt oss dyka djupare in i varje faktor:

1. Justerbarhet

En hög grad av justerbarhet ger dig möjlighet att skapa och anpassa kläder med precision och professionell kvalitet.

Du bör leta efter en som erbjuder omfattande justeringsmöjligheter. Det är viktigt att kunna justera både byst, midja, höfter och andra relevanta mått. Genom att ha möjlighet att anpassa dessa områden kan du skapa kläder som passar perfekt på olika kroppstyper och storlekar.

En provdocka med justerbar byst gör det möjligt att anpassa kläder till olika bystmått. Detta är särskilt viktigt för att säkerställa en korrekt passform och proportioner för klädesplagg som kräver anpassning i bystområdet, som klänningar eller toppar. Genom att kunna justera midja och höfter kan du också skapa kläder som sitter perfekt runt midjan och har rätt silhuett för olika kroppstyper.

En provdocka med omfattande justerbarhet ger dig således flexibilitet och möjlighet att skapa och anpassa kläder för olika målgrupper och storlekar. Det gör det också enklare att testa olika stilar och skapa kläder som passar olika personer. Oavsett om du arbetar med att skapa egna kläder eller behöver en docka för att visa upp klädesplagg i en klädaffär, kommer en hög grad av justerbarhet att vara ovärderlig för att uppnå professionella resultat.

2. Materialkvalitet

Materialkvaliteten hos en provdocka spelar en avgörande roll för dess hållbarhet och prestanda. När du köper är det viktigt att överväga vilka material som används och hur de påverkar stabilitet och livslängd.

 • Polyester: Polyester är ett vanligt förekommande material i sammanhanget och används ofta för att klä provdockans kropp. Det är ett slitstarkt material som tål frekvent användning och kan behålla sin form under lång tid. Polyester är också enkelt att rengöra och underhålla, vilket är en fördel när man arbetar med olika typer av klädesplagg.
 • ABS-plast: ABS-plast används ofta för dockans justerbara delar och stativ. Detta material är känt för sin hållbarhet och motståndskraft mot stötar och belastning. ABS-plast ger stabilitet åt dockan och hjälper till att säkerställa att den kan hantera olika kläder och justeringar utan att tappa sin form eller funktion.
 • Massivt trä: Massivt trä är ett ännu mer robust alternativ för provdockans bas och hals. Detta material ger den en stabil grund och bidrar till dess övergripande hållbarhet. Trä ger en naturlig och tidlös estetik samtidigt som det tål påfrestningar och ger långvarig användning.

3. Storleksintervall

När du väljer en provdocka är storleksintervallet en viktig faktor att överväga för att säkerställa att den kan passa olika kroppsformer och storlekar. Olika modeller har nämligen olika intervall för byst, midja och höftmått. Det är viktigt att välja en som kan anpassas till de specifika mått du arbetar med och som erbjuder tillräckligt med variation för att passa olika målgrupper.

Att ha rätt storleksintervall är fullständigt avgörande för att kunna skapa och anpassa kläder som passar perfekt på olika kroppstyper och storlekar. Genom att välja en modell som kan anpassas till de mått du arbetar med, kan du skapa kläder med korrekta proportioner och en bra passform.

För att säkerställa att provdockan passar dina behov bör du kontrollera dess storleksintervall för byst, midja och höfter. Se till att det finns tillräckligt med variation för att kunna skapa kläder för olika målgrupper och storlekar. Om du arbetar med olika storlekar på kläder eller har en specifik målgrupp i åtanke, bör du välja en som kan erbjuda det storleksintervall du behöver.

Exempel på mått inom byst, midja och höft för olika storleksintervall:

Storleksintervall Bystmått Midjemått Höftmått
S 84-102 cm 64-81 cm 86-102 cm
M 100-116 cm 74-94 cm 102-122 cm
L 118-134 cm 94-114 cm 122-142 cm

Genom att välja en provdocka med rätt storleksintervall kan du säkerställa att du har möjlighet att skapa och anpassa kläder för olika kroppsformer och storlekar. Tänk på vilka mått du arbetar med och välj en som erbjuder tillräckligt med variation för att passa dina specifika behov och målgrupp.

4. Stabilitet

När du köper en provdocka är det viktigt att kontrollera att den har en solid stativbas och erbjuder tillräcklig stabilitet för att hålla sig på plats under användning. En stabil docka ger dig en trygg grund att arbeta från och säkerställer att den inte välter eller rubbas när du hanterar klädesplagg eller justerar dess delar.

Att ha en solid stativbas är särskilt viktigt för att säkerställa stabilitet och balans. Ett robust och stabilt stativ ger dockan en stadig plattform att stå på och minskar risken för att den ska välta när du arbetar med klädesplagg. Du bör också överväga provdockor som har fler än tre ben för extra stabilitet och för att fördela vikten jämnt.

När du hanterar kläder eller justerar dockans delar är det viktigt att den förblir stadig och inte rubbas. En stabil docka gör det alltså möjligt för dig att fokusera på ditt arbete utan att behöva oroa dig för att den ska ge vika eller tappa balansen. Det ger dig en trygg grund för att skapa och anpassa kläder på ett säkert sätt.

5. Tillbehör

Tillbehören som följer med en provdocka kan vara ovärderliga för ditt arbete och underlätta skapandet av kläder. Därför är det helt klart värt att överväga vilka tillbehör som medföljer och hur de kan bidra till ditt arbetsflöde och kreativa process.

 • Måttband: Ett vanligt tillbehör som kan vara praktiskt är ett medföljande måttband. Att ha ett måttband till hands gör det enklare att mäta och anpassa kläder på dockan för att uppnå korrekta proportioner och passform. Detta är särskilt användbart när du skapar eller anpassar kläder efter specifika mått och önskemål.
 • Klädborste: Andra tillbehör kan inkludera klädborste eller noppborttagare. En klädborste kan hjälpa till att hålla provdockan ren och fräsch, samtidigt som den underlättar borttagning av eventuella ludd eller fibrer från klädesplagg.

provdocka bäst i test

Vanliga frågor och svar om provdockor

Vilken typ av provdocka passar bäst för mig?

Om du arbetar med olika storlekar och kroppsformer, kan en justerbar provdocka vara det bästa valet. Om du fokuserar på en specifik storlek kan en med fast storlek fungera bra. Överväg också vilka funktioner och tillbehör som är viktiga för ditt arbete.

Hur viktigt är materialkvaliteten?

Materialkvaliteten påverkar provdockans hållbarhet och prestanda. Det är viktigt att välja en docka som är tillverkad av högkvalitativa material som tål frekvent användning och kan behålla sin form. Tänk på de vanliga materialen som polyester, ABS och massivt trä, och välj en med material som passar dina behov.

Kan jag anpassa en provdocka till mina egna kroppsmått?

Ja, det är möjligt att anpassa vissa provdockor till dina egna kroppsmått. Justerbara dockor erbjuder möjlighet att anpassa byst, midja, höfter och andra relevanta mått för att skapa kläder som passar perfekt på din kropp. Se till att välja en som har tillräcklig justerbarhet för dina specifika mått och behov.

Kan en provdocka hjälpa mig att skapa kläder i olika storlekar?

Ja, en provdocka kan vara till stor hjälp när du skapar kläder i olika storlekar. Genom att anpassa dockan till olika storlekar kan du få en bättre uppfattning om hur kläderna kommer att passa på olika kroppstyper. Detta kan hjälpa dig att skapa kläder som passar och ser bra ut på olika människor.

Hur viktigt är stabiliteten?

En stabil docka ger dig en trygg grund att arbeta från och säkerställer att den inte välter eller rubbas när du hanterar klädesplagg eller justerar dess delar. Se till att välja en med en solid stativbas och eventuellt fler än tre ben för extra stabilitet.


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.