HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Nötknäckare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Drosselmeyer i Zink/Guld
Bäst-i-test 2024

Nötknäckare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Drosselmeyer i Zink/Guld

Drosselmeyer i Zink/Guld
 • Vacker design
 • Hållbart material
 • Kräver minimal kraft
 • Utmärkt till valnötter, mandel och hasselnötter
 • Omöjligt att klämma fingrarna
 

2. Rösle

Rösle
 • Vinkalde tänder som gör att nöten inte glider
 • Förstör inte nöten
 • Design Award-vinnare
 • Klassisk design
 

3. Drosselmeyer Nötknäckare

Drosselmeyer Nötknäckare
 • Stilren och praktisk
 • Funkar för både små och större nötter
 • Superlätt att använda
 • Bra recensioner
Innehåll [ visa ]

Nötknäckare

Under julen äter svenskarna enorma mängder nötter, och på grund av att det är svårt att knäcka många av dem behövs en nötknäckare. Däremot finns det många dåliga modeller som gör att skalet riskerar att skjutas ut och kan i värsta fall hamna i ögat. Därför har vi sammanställt de bästa modellerna så du slipper köpa en dyr men undermålig produkt.  Skälet till varför det är en bra investering är för att en nötknäckare har lång livslängd så det är en produkt du sällan köper igen. Dessutom är de idag så pass stilrena och estetiskt tilltalande att de även fungerar som en inredningsdetalj, t.ex. modellen från Drosselmeyer. Vidare har vi skrivit en köpguide om vad du ska tänka på innan du gör ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan för att sedan välja den modell som passar dig bäst i bäst-i-test listan ovan.

Så väljer du rätt nötknäckare

När du står i akt att köpa en nötknäckare finns det några faktorer du ska uppmärksamma lite extra. Till exempel ska greppet vara bekvämt. Därtill ska den vara lätt att använda trots att du har små händer. Förutom dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste som du ska tänka på innan din beställning sker.

 1. Grepp
  På grund av att det finns många svårknäckta nötter som kräver att du pressar hårt, behöver du en nötknäckare vars grepp är säkert. Därför ska du leta efter en variant som antingen har räfflat grepp eller nån form av gummi.
 2. Material
  Av samma anledning som ovan, d.v.s. att många nötter är svåra att knäcka, ska du köpa en nötknäckare med robust material. Till exempel zink eller rostfritt stål. Orsaken är att nämnda material är så pass starka att du aldrig behöver oroa dig för att den går sönder när kraften är som högst. På så vis ökar tryggheten under användningen, dessutom håller produkten längre.
 3. Nötter som går att knäcka
  Köp aldrig en nötknäckare som inte tydligt skriver vilka nötter som går att knäcka. Orsaken är att många billiga modeller har svårigheter att knäcka t.ex. pekannötter, då det är en väldigt hård nöt. Därför ska du notera att återförsäljaren skrivit att det går att knäcka allt från hasselnötter och valnötter, till just pekannötter. Annars kommer du en dag stå i köket och förbarma dig över att du inte köpte en modell som klarar alla tänkbara nötter.
 4. Mekanik för att inte klämma sig
  Billiga nötknäckare saknar ofta en design som gör att det i princip är omöjligt att klämma sig – en rädsla många kan vittna om. Därför är det enormt viktigt att välja en säker modell vars mekanik är byggd på ett ergonomiskt och säkert sätt.
 5. Tvåhandsgrepp ska inte vara ett krav
  En riktigt bra nötknäckare är den som inte kräver ett tvåhandsgrepp för att lyckas knäcka en nöt. Tvärtom ska det räcka med en hand om konstruktionen är korrekt genomförd. Därmed ska du läsa recensionerna om du verkligen vill vara säker på att det räcker med en hand. Kort sagt ska det inte krävas en bodybuilder för att knäcka en valnöt.
 6. Design
  Tidigare var nötknäckaren ett knipverktyg som nästan påminde om en stor pincett. Däremot är designen något som på senare år blivit en hög prioritet bland tillverkarna. Således är det många som kan ha verktyget framme på köksbänken eller matbordet – som en inredningsdetalj. Dock kostar det extra att med stilig design, så tänk över om detta verkligen är ett krav för dig.

nötknäckare nötknäckare bäst i test köp nötknäckare


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.