HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Övervakningskamera utomhus bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 TP-link Tapo C500 övervaknin...
Bäst-i-test 2024

Övervakningskamera utomhus bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. TP-link Tapo C500 övervakningskamera utomhus

TP-link Tapo C500 övervakningskamera utomhus
 • Flexibel montering på vägg, tak och rör för optimal täckning
 • Möjlighet att spela in eget varningsmeddelande för avskräckning
 • Smart privatläge som blockar kameralinsen för att skydda privatlivet
 • Lättanvänd mobilapp för enkel hantering och kontroll
 • Smart AI-detektering av människor för mer relevanta notifikationer
 • Upplösning på 1080p/15 fps
 • Bildsensor: 1/3”
 • Synfält: 360° horisontellt, 130° vertikalt
Nackdelar:
 • Extra kostnad för molntjänsten
 

2. Eufy EufyCam 2 Pro Övervakningskamera Utomhus

Eufy EufyCam 2 Pro Övervakningskamera Utomhus
 • Imponerande batteritid på 365 dagar för långvarig användning
 • Kristallklar 2K-upplösning och F2.0-bländare för skarpa och detaljerade bilder
 • Inbyggd basstation med säker och lokal lagring utan månadskostnader
 • Avancerat mörkerseende med Sony-sensor för tydlig bild i svagt ljus
 • Väderbeständig med IP67-klassning för att klara alla väderförhållanden
Nackdelar:
 • Kostsamt system
 

3. TP-link Tapo C310

TP-link Tapo C310
 • Imponerande 2K-upplösning för skarpa och detaljerade bilder
 • Mörkerseende på upp till 30 meter för klar sikt även under natten
 • Enkel installation och användarvänligt gränssnitt
 • Rörelsedetektor med notiser till mobiltelefon för ökad säkerhet
 • Tvåvägskommunikation via ljud för enkel interaktion
Nackdelar:
 • Extra kostnader för molnlagringstjänsten
Innehåll [ visa ]

Bäst Övervakningskamera Utomhus → Bäst-i-test (2024)

I dagens samhälle är säkerhet och trygghet högt prioriterat för många människor. Vi vill alla känna oss skyddade och ha kontroll över våra omgivningar, både när vi är hemma och när vi är borta. En effektiv metod för att uppnå detta är att investera i en högkvalitativ och pålitlig övervakningskamera för utomhusbruk.

I denna artikel kommer vi att guida dig genom allt du behöver veta om de bästa övervakningskamerorna för utomhusbruk 2024. Vi kommer att ge dig insikt i de senaste teknologiska framstegen och de mest pålitliga märkena på marknaden. Oavsett om du är intresserad av att skydda ditt hem, din företagsfastighet eller vilket utomhusområde som helst, kommer vi att ge dig rätt vägledning för att fatta ett informerat köpbeslut.

Bästa övervakningskamera utomhus 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. TP-link Tapo C500 övervakningskamera utomhus

Bästa övervakningskameran för utomhusbruk 2024
TP-link Tapo C500 övervakningskamera utomhus

TP-link Tapo C500 är den övervakningskamera utomhus som tvivelsutan knep första platsen vårt bäst-i-test. Denna övervakningskamera är en imponerande och lättanvänd lösning för att säkra ditt hem och skapa en tryggare miljö, och därtill är den väldigt billig i förhållande till dess funktionalitet. Med sina avancerade funktioner och användarvänliga design är TP-link Tapo C500 verkligen en pålitlig och effektiv övervakningskamera för utomhusbruk.

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna hos TP-link Tapo C500 är dess flexibilitet när det gäller montering. Med medföljande installationsmaterial kan du enkelt montera kameran på väggar, tak, entrétak eller rör, vilket ger dig frihet att placera den där den ger optimal täckning och synvinkel. Dessutom kan kameran justeras både i höjd- och sidled med hjälp av den inbyggda motorn, vilket ger dig ännu större kontroll över övervakningen.

Med 128-bitars AES-kryptering och SSL/TLS-protokoll kan du vara trygg i vetskapen om att dina videoflöden och uppgifter förblir privata och skyddade. Du kan lita på att dina övervakningsinspelningar är säkra och inte kan komprometteras.

En av de mest uppskattade funktionerna hos denna övervakningskamera för utomhusbruk är dess smarta AI-detektering. Kameran har förmågan att identifiera människor och följer automatiskt objektet. Detta ger dig smarta notifikationer och eliminerar onödiga falska larm. Du kommer bara att bli uppmärksammad på verkligt viktiga händelser, vilket ger dig en mer effektiv övervakning.

För att ge dig ännu mer kontroll över ditt övervakningssystem erbjuder TP-link Tapo C500 möjligheten att spela in ett eget varningsmeddelande. Detta är en kraftfull avskräckande funktion som kan hjälpa till att hålla oönskade besökare på avstånd och skapa en tryggare miljö för dig och din familj.

En annan fördelaktig aspekt med TP-link Tapo C500 är dess smarta privatläge. Om du vill undvika att kameran filmar när du och din familj är hemma kan du enkelt aktivera detta läge. Kameran kommer då att tiltas tills kameralinsen blockeras och ditt privatliv förblir skyddat. När du sedan lämnar hemmet kan du lika enkelt aktivera kameran igen och fortsätta din övervakning.

När det gäller användarvänlighet erbjuder TP-link Tapo C500 en lättanvänd mobilapp, TP-link Tapo, som ger dig full kontroll över dina kameror och inställningar. Du kan enkelt strömma och spela upp live-upptagningar, spara bilder och videor på din enhet samt hantera rörelsedetektion och schemaläggning. Appen är intuitiv och smidig att använda, vilket gör det enkelt att anpassa övervakningen efter dina behov.

Därutöver har denna övervakningskamera utomhus också en imponerande bildkvalitet med sin 1080p-upplösning och 1/3" bildsensor. Med en synfält på 360° horisontellt och 130° vertikalt får du en bred täckning och kan övervaka stora områden med detaljerad bildkvalitet. Dessutom erbjuder kameran imponerande mörkerseende, vilket gör att du kan se klart även i svagt ljus eller totalt mörker.

När det gäller lagring har TP-link Tapo C500 en stor flexibilitet. Du kan välja att spara inspelat material lokalt på ett Micro-SD-kort (säljs separat) eller via TP-link molntjänst (extra kostnad tillkommer). Detta ger dig olika alternativ beroende på dina behov och preferenser. Däremot är detta också en av nackdelarna som vi vill ta upp, d.v.s. att både SD-kort och molntjänsterna måste köpas separat - något som vi anser bör ingå i det ursprungliga priset.

TP-link Tapo C500 är också byggd för att klara av alla väderförhållanden. Med en IP65-klassning är den tålig mot regn, snö och minusgrader. Du kan vara trygg i att kameran kommer att fungera pålitligt och hålla dig skyddad oavsett väderförhållandena utanför.

Summa summarum är TP-link Tapo C500 en imponerande övervakningskamera utomhus som erbjuder flexibel montering, säkerhet, smarta funktioner och imponerande bildkvalitet. Dess användarvänliga app och olika inställningsalternativ gör den enkel att anpassa efter dina specifika behov. Det är viktigt att notera att vissa användare kan uppleva att den extra kostnaden för molntjänsten kan vara en nackdel och att vissa föredrar även en högre upplösning än 1080p. Men överlag är TP-link Tapo C500 en pålitlig och kraftfull övervakningskamera utomhus som verkligen förtjänar sin första plats i vårt bäst-i-test.

Fördelar:

 • Flexibel montering på vägg, tak och rör för optimal täckning
 • Möjlighet att spela in eget varningsmeddelande för avskräckning
 • Smart privatläge som blockar kameralinsen för att skydda privatlivet
 • Lättanvänd mobilapp för enkel hantering och kontroll
 • Smart AI-detektering av människor för mer relevanta notifikationer
 • Upplösning på 1080p/15 fps
 • Bildsensor: 1/3”
 • Synfält: 360° horisontellt, 130° vertikalt

Nackdelar:

 • Extra kostnad för molntjänsten


9/10
EXPERTBETYG

2. Eufy EufyCam 2 Pro Övervakningskamera Utomhus

Trådlöst övervakningssystem med 3 vädertåliga kameror
Eufy EufyCam 2 Pro Övervakningskamera Utomhus

Eufy EufyCam 2 Pro är ett ofantligt bra kamerasystem som ger dig den säkerhet och trygghet du behöver för att skydda ditt hem, både när du är där och när du är borta. Med enastående funktioner och imponerande prestanda är Eufy EufyCam 2 Pro verkligen en övervakningskamera utomhus att räkna med.

Ett av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Eufy EufyCam 2 Pro är dess otroliga batteritid. Du kan njuta av upp till ett helt år av kontinuerlig användning på en enda laddning. Detta är en fantastisk fördel som eliminerar bekymret för frekvent batteribyte och ger dig en långvarig, pålitlig övervakning.

När det gäller bildkvalitet levererar Eufy EufyCam 2 Pro imponerande resultat. Med en Sony-sensor och 2K-upplösning kan du förvänta dig skarpa och detaljerade bilder som gör det enkelt att identifiera objekt och personer. F2.0-bländaren förstärker bildkvaliteten ytterligare och ger enastående nattseende. Oavsett om det är dag eller natt kan du vara säker på att Eufy EufyCam 2 Pro fångar tydliga och detaljerade bilder.

En annan fördel med denna övervakningskamera för utomhusbruk är den medföljande basstationen som erbjuder säker lagring utan månadskostnader. Basstationen har en inbyggd lagringskapacitet på 16 GB, vilket ger dig möjlighet att spara och lagra dina inspelningar lokalt och säkert. Du behöver således inte oroa dig för extra kostnader för molnlagringstjänster, vilket ger dig en kostnadseffektiv och pålitlig lösning för dina lagringsbehov - något man inte kan säga om de flesta andra övervakningskameror.

När det gäller säkerhet och integritet kan du vara säker på att Eufy EufyCam 2 Pro tar det på allvar. Varje Eufy Security-produkt är utformad för att säkerställa att dina säkerhetsdata förblir privata och skyddade. Du kan vara trygg i vetskapen om att dina övervakningsinspelningar och personliga uppgifter är säkra och inte delas med obehöriga.

Tack vare den användarvänliga mobilappen Eufy Security (iOS/Android) kan du enkelt ansluta till dina kameror var du än befinner dig i världen. Du kan övervaka ditt hem i realtid, bläddra igenom händelsehistoriken och inspelningarna samt justera inställningar och notiser. Den intuitiva och smidiga appen gör det enkelt att hantera och övervaka din bostad även om du är på semster

Eufy EufyCam 2 Pro erbjuder också avancerat mörkerseende med hjälp av den inbyggda Sony-sensorn. Den använder infrarött ljus för att ge dig tydliga och färgrika bilder, även i svagt ljus. Detta ger dig enastående synlighet och detaljer, vilket är avgörande för att hålla ditt övervakade område säkert dygnet runt.

En annan fördel med denna övervakningskamera utomhus är dess intelligenta detekteringssystem som särskiljer rörliga objekt från människor. Genom att särskilja människor från objekt minskar kameran antalet falska varningar och ger dig endast relevanta varningar när det verkligen betyder något. Detta minimerar obehagliga störningar och ger dig en mer effektiv övervakning.

Därutöver är Eufy EufyCam 2 Pro konstruerad för att klara av alla väderförhållanden. Med en IP67-klassning är kameran väderbeständig och klarar av att stå emot vatten och damm. Du kan vara säker på att kameran håller sig i toppform oavsett om det är soligt, regnigt eller snöigt utanför.

Nackdelen med denna övervakningskamera är priset då detta system kostar cirka 5000 kronor. Men vill du ha optimal hemsäkerhet är det dessvärre ett nödvändigt ont att investera några riksdaler.

Därmed är Eufy EufyCam 2 Pro en ofantligt kvalitativ övervakningskamera utomhus som imponerar med sin exceptionella batteritid, 2K-upplösning och säker lagring. Den erbjuder enkel användning, avancerad bildkvalitet och förstklassig säkerhet. Med dess väderbeständiga design och intelligenta funktioner kan du vara trygg med att Eufy EufyCam 2 Pro kommer att leverera pålitlig och högkvalitativ övervakning för att skydda dig, din familj och ditt hem.

Fördelar:

 • Imponerande batteritid på 365 dagar för långvarig användning
 • Kristallklar 2K-upplösning och F2.0-bländare för skarpa och detaljerade bilder
 • Inbyggd basstation med säker och lokal lagring utan månadskostnader
 • Avancerat mörkerseende med Sony-sensor för tydlig bild i svagt ljus
 • Väderbeständig med IP67-klassning för att klara alla väderförhållanden

Nackdelar:

 • Kostsamt system


8/10
EXPERTBETYG

3. TP-link Tapo C310

30 meters mörkerseende och siren
TP-link Tapo C310

TP-link Tapo C310 är en imponerande övervakningskamera för utomhusbruk som kombinerar en mängd avancerade funktioner med enkel användning och pålitlig prestanda, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som vill förstärka säkerheten runt sitt hem eller företag.

Med en imponerande 2K-upplösning kan TP-link Tapo C310 fånga skarpa och detaljerade bilder som verkligen gör skillnad när det kommer till identifiering och igenkänning av objekt och personer. Oavsett om det är dag eller natt, kan du lita på att denna övervakningskamera levererar en klar bild. Med 30 meters mörkerseende får du en utmärkt sikt även under de mörkaste timmarna.

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna hos TP-link Tapo C310 är dess rörelsedetektor. När en rörelse upptäcks kan du enkelt konfigurera övervakningskameran att skicka omedelbara notiser till din mobiltelefon, så att du alltid är informerad om vad som händer runt ditt övervakade område. Detta ger dig trygghet och kontroll över din egendom, även när du inte är på plats.

För att möjliggöra enkel kommunikation och interaktion med personer i närheten av kameran är TP-link Tapo C310 utrustad med tvåvägskommunikation via ljud. Du kan prata och lyssna på avstånd, vilket kan vara särskilt användbart för att kommunicera med besökare eller avskräcka oönskade gäster.

När det gäller lagring av inspelat material erbjuder denna övervakningskamera för utomhusbruk två alternativ. Du kan välja att spara inspelningar lokalt på ett Micro-SD-kort (säljs separat, max. 128 GB) för enkel åtkomst och kontroll över dina videofiler. Alternativt kan du använda TP-links molnlagringstjänst (extra kostnad tillkommer) för att säkerhetskopiera dina inspelningar och få en extra lagerkapacitet. Detta ger dig flexibilitet att välja det alternativ som passar dina behov och preferenser bäst. Men nackdelen är alltså att du måste betala en extrakostnad för både SD-kortet samt molnlagringstjänsten.

Installationen av TP-link Tapo C310 är enkel och smidig. Övervakningskameran kan anslutas trådlöst eller via nätverkskabel till ditt hemmanätverk, vilket ger dig flexibilitet i hur du väljer att konfigurera ditt övervakningssystem. Medföljande strömadapter och monteringshårdvara för tak, entrétak eller vägg gör det enkelt att installera kameran på önskad plats och vinkel för att få den bästa täckningen.

Säkerhet är givetvis en exceptionellt viktig faktor när det gäller övervakningskameror utomhus, och TP-link Tapo C310 levererar även på den fronten. Den har stöd för krypterad anslutning med WPA och WPA2 för att säkerställa att dina videoflöden och uppgifter förblir skyddade och privata. Dessutom använder den AES-128 kryptering av videofiler för extra säkerhet och integritet.

Vidare är den vädertålig enligt IP66-standard, vilket innebär att den kan stå emot olika väderförhållanden och klara av utomhusmiljön utan problem.

Det finns dock några negativa aspekter att ta hänsyn till innan du köper denna modell. Kameran har en maximal upplösning på 2304x1296 vid 15 FPS, vilket inte är den högsta upplösningen på bland övervakningskameror utomhus under 2024. Detta kan påverka detaljnivån i vissa bilder. Dock är detta ju en väldigt billig variant, vilket såklart måste tas med i ekvationen. Utöver denna nackdel kommer användningen av molnlagringstjänsten som sagt medföra extra kostnader beroende på dina behov och preferenser - något som vi anser bör ingå i köpet och inte vara en separat kostnad.

Sammanfattningsvis är TP-link Tapo C310 en billig, pålitlig och användarvänlig övervakningskamera utomhus som imponerar med sin 2K-upplösning, mörkerseende och rörelsedetektor. Den erbjuder enkel installation, flexibel lagringsalternativ och stöd för tvåvägskommunikation. Med dess robusta design och säkerhetsfunktioner kan du känna dig trygg med att ditt övervakningssystem fungerar effektivt och skyddar din egendom.

Fördelar:

 • Imponerande 2K-upplösning för skarpa och detaljerade bilder
 • Mörkerseende på upp till 30 meter för klar sikt även under natten
 • Enkel installation och användarvänligt gränssnitt
 • Rörelsedetektor med notiser till mobiltelefon för ökad säkerhet
 • Tvåvägskommunikation via ljud för enkel interaktion

Nackdelar:

 • Extra kostnader för molnlagringstjänsten


Innan du köper övervakningskamera utomhus — Tänk på dessa 6 faktorer

1. Bildkvalitet och upplösning

När det kommer till bildkvalitet och upplösning är det en avgörande faktor att överväga vid köp av en övervakningskamera utomhus. En högkvalitativ bild är nödvändig för att kunna tydligt identifiera objekt och personer på inspelningarna. Det finns olika upplösningsalternativ att välja mellan, inklusive Full HD (1080p), 2K och 4K.

 • Full HD: En övervakningskamera med Full HD-upplösning (1080p) ger dig redan en skarp och tydlig bild. Det är ett pålitligt alternativ som fungerar bra för de flesta användare. Du kommer att kunna se detaljer som ansikten och registreringsskyltar på ett tillfredsställande sätt.
 • 2K- eller 4K-upplösning: Om du däremot vill ha ännu mer detaljerad bild och maximal klarhet kan du överväga en kamera med 2K- eller 4K-upplösning. Dessa högre upplösningar ger ännu skarpare och mer detaljerade bilder. Du kommer att kunna se subtila detaljer och identifiera objekt och personer på ett ännu tydligare sätt. Det kan vara särskilt användbart om du behöver övervaka stora områden eller vill ha extra skarphet i inspelningarna utomhus.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en högre upplösning kräver mer lagringsutrymme. 4K-upplösning ger till exempel en otrolig bildkvalitet, men filstorlekarna kan vara större och kräva mer utrymme på ditt lagringsmedium. Det är följaktligen viktigt att ha tillräckligt med lagringsutrymme tillgängligt, antingen genom att använda en tillräckligt stor Micro-SD-kortkapacitet eller genom att använda molnlagringstjänster.

Tips: Förbättra din hemsäkerhet med hjälp av ett elektroniskt dörröga samt kodlås till ytterdörren.

2. Mörkerseende

Mörkerseende är en av de mest kritiska faktorerna att tänka på när du väljer en övervakningskamera utomhus. Att kunna övervaka ditt utomhusområde även under natten är avgörande för att upprätthålla säkerheten och tryggheten i ditt hem.

 • Infrarött ljus: För att säkerställa att du har en pålitlig sikt även i totalt mörker bör du leta efter övervakningskameror som är utrustade med infrarött ljus eller andra avancerade tekniker. Infrarött ljus är särskilt effektivt eftersom det inte är synligt för det mänskliga ögat, men kameran kan använda det för att ge dig en klar och tydlig bild även i de mörkaste områdena.
 • Räckvidden för mörkerseendet: När du väljer en kamera med mörkerseende är det också viktigt att kontrollera räckvidden för mörkerseendet. Detta är av särskild betydelse om du behöver täcka stora områden eller områden med begränsad belysning. En tillförlitlig övervakningskamera utomhus bör ha tillräcklig räckvidd för att täcka de områden du vill övervaka, och se till att den erbjuder klara och tydliga bilder på ett rimligt avstånd.

Det kan vara bra att notera att olika kameramodeller kan ha olika räckvidd och prestanda när det gäller mörkerseendet. Vissa kameror kan ha en räckvidd på upp till 30 meter eller mer, medan andra kanske har en mer begränsad räckvidd. Ta hänsyn till dina specifika behov och överväg storleken på det område du vill övervaka för att välja en kamera med tillräcklig räckvidd.

3. Rörelsedetektering och notifikationer

Att kunna upptäcka rörelse och få omedelbara notifikationer är avgörande för att hålla dig informerad om vad som händer i realtid i ditt övervakade område.

En bra övervakningskamera utomhus bör ha avancerade funktioner för rörelsedetektering som kan upptäcka rörelse och skicka dig notifikationer när något rör sig i kamerans synfält. Detta gör att du snabbt kan agera och vara medveten om potentiella intrång eller oönskade händelser.

Det är också viktigt att kontrollera om övervakningskameran erbjuder anpassningsmöjligheter för rörelsedetektering. Vissa modeller kan t.ex. tillåta zonering, vilket innebär att du kan välja specifika områden inom kamerans synfält där du vill att rörelse ska detekteras. Detta kan vara användbart för att undvika oönskade falska larm från till exempel växter som rör sig i vinden. Att kunna justera känsligheten för rörelsedetektering är också värdefullt för att anpassa kamerans reaktion på olika typer av rörelse.

Genom att få omedelbara notifikationer kan du vara säker på att du får informationen i realtid. Detta gör att du kan vidta åtgärder snabbt och effektivt för att skydda ditt hem och din egendom. Notifikationerna kan skickas till din mobiltelefon eller surfplatta via en app eller via e-post, beroende på kameramodellen.

Tips: Läs gärna vår artikel om rörelsevakt utomhus för att öka säkerheten ytterligare.

4. Lagringsalternativ

Lagringsalternativ är en viktig aspekt att överväga när du väljer en övervakningskamera utomhus. Du vill vara säker på att du har tillräckligt med lagringsutrymme för att spara och spela upp inspelningar av händelser och händelser som inträffar i ditt övervakade område.

 • Micro-SD-kort: Det vanligaste alternativet för lagring är att använda ett Micro-SD-kort som placeras i kameran. Detta ger dig möjlighet att spara inspelningar lokalt och ha direkt åtkomst till dem när det behövs. Innan du köper en kamera bör du alltså kontrollera dock maxkapaciteten för Micro-SD-kortet som stöds av kameran. Vissa modeller kan stödja Micro-SD-kort upp till 128 GB eller till och med 512 GB, vilket ger dig gott om utrymme att spara långa inspelningar.
 • Lagring i molntjänster: Förutom lokalt lagringsalternativ erbjuder vissa kameramodeller även molnlagringstjänster. Dessa tjänster gör det möjligt för dig att lagra dina inspelningar online i en säker molnmiljö. Molnlagring har fördelen att du kan komma åt dina inspelningar var som helst och när som helst via en internetanslutning. Detta kan vara användbart om du vill ha flexibilitet och inte vill lita på det fysiska Micro-SD-kortet för lagring.

Det är dock viktigt att notera att vissa molnlagringstjänster kan ha en extra månatlig avgift. Innan du väljer en övervakningskamera med molnlagring, se till att du förstår kostnaderna och vad som ingår i tjänsten. Vissa tillverkare kan erbjuda en grundläggande nivå av molnlagring gratis, medan andra kan kräva en prenumeration för att få tillgång till mer avancerade funktioner eller mer lagringsutrymme.

5. Anslutning och installation

Anslutning och installation är avgörande faktorer när det gäller övervakningskameror utomhus. För att kameran ska fungera effektivt och kunna leverera pålitliga inspelningar är det viktigt att den har en stabil anslutning.

 • Trådlös anslutning via Wi-Fi: De flesta moderna övervakningskameror utomhus erbjuder trådlös anslutning via Wi-Fi, vilket ger enkel installation och flexibilitet i placeringen av kameran. Det innebär att du inte behöver dra nätverkskablar runt ditt hus, vilket kan vara tidskrävande och opraktiskt. Istället kan du enkelt ansluta kameran till ditt befintliga Wi-Fi-nätverk och ha möjlighet att övervaka ditt utomhusområde från din mobiltelefon eller surfplatta var du än befinner dig.
 • Wi-Fi-räckvidd: När du väljer en övervakningskamera utomhus är det viktigt att kontrollera att den har tillräcklig Wi-Fi-räckvidd för att täcka det område du vill övervaka. Vissa modeller kan ha bättre Wi-Fi-räckvidd än andra, och i andra fall kan du behöva komplettera med en WiFi förstärkare.
 • Nätverkskabel: För de som föredrar en ännu stabilare anslutning kan vissa kameramodeller också erbjuda möjligheten att ansluta via nätverkskabel. Detta kan vara fördelaktigt om du har ett starkt nätverk med tillgängliga nätverksuttag i närheten av kamerans plats. En anslutning via nätverkskabel kan ge en mer pålitlig och konsekvent anslutning, vilket kan vara särskilt viktigt om du behöver övervaka kritiska områden.

Installationen av övervakningskameran utomhus bör vara enkel och smidig. De flesta tillverkare tillhandahåller detaljerade installationsanvisningar och ofta medföljer även installationsmaterial. Se till att följa tillverkarens anvisningar noggrant för att säkerställa att kameran installeras korrekt. Det kan vara bra att planera placeringen av kameran noggrant för att maximera täckningen och se till att den inte hindras av hinder som träd, växter eller byggnadsstrukturer.

6. Väderbeständighet och hållbarhet

Kameran kommer att vara utsatt för olika utomhusförhållanden och måste kunna klara av dem på ett pålitligt sätt.

Det första du bör titta på är IP-klassningen för kameran. IP står för ”Ingress Protection” och indikerar övervakningskamerans skyddsnivå mot inträngande föremål och vätskor. IP-klassningen består av två siffror: den första indikerar skydd mot fasta föremål som damm och sand, medan den andra indikerar skydd mot vätskor som vatten.

För att säkerställa att övervakningskameran utomhus är väderbeständig och tålig, bör du leta efter en IP-klassning på minst IP65 eller högre. En IP65-klassad kamera är dammtät och skyddad mot strålar av vatten som kommer från olika riktningar. Det innebär att den kan stå emot regn, snö och andra väderrelaterade element utan att påverka dess prestanda eller funktionalitet.

Om du befinner dig i ett område med extremt väder eller mer extrema förhållanden kan det vara bra att välja en kamera med en ännu högre IP-klassning, till exempel IP66 eller IP67. Dessa klassningar erbjuder ett ännu högre skydd mot vattenintrång och är mer robusta när det gäller att klara av tuffa utomhusmiljöer.

övervakningskamera utomhus bäst i test

Vanliga frågor och svar om övervakningskamera utomhus

Vilken är den bästa platsen att installera en övervakningskamera utomhus?

En bra plats att installera en övervakningskamera utomhus är vid ingångar, trädgårdar, garage, under entrétaket och andra områden där du vill ha extra säkerhet och övervakning. Placera kameran på en höjd där den har en klar vy över området och se till att den är svår att nå för potentiella inkräktare.

Hur fungerar mörkerseende på övervakningskameror utomhus?

Mörkerseendet på övervakningskameror utomhus använder infrarött ljus för att kunna se och spela in i mörker. Genom att använda IR-LED-lampor kan kameran belysa området och få en klar bild, även när det är helt mörkt.

Kan de utstå både regn eller snö?

Ja, de flesta övervakningskameror utomhus är konstruerade för att vara väderbeständiga och kan användas i regn eller snö. Säkerställ dock att välja en kamera med hög IP-klassning, som IP65 eller högre, för att säkerställa att den kan klara av tuffa väderförhållanden.

Hur långt kan övervakningskameror utomhus se?

Synfältet och räckvidden för övervakningskameror kan variera beroende på modellen. Vissa kameror kan ha en synvinkel på upp till 360 grader, medan andra kan ha en begränsad synvinkel. Räckvidden kan också variera, men de flesta kameror kan se upp till ett par hundra meter.

Vilket lagringsalternativ är bäst för övervakningskameror?

Det bästa lagringsalternativet för övervakningskameror beror på dina behov och preferenser. Lokal lagring på ett Micro-SD-kort ger dig direkt åtkomst till inspelningar, medan molnlagringstjänster ger dig möjlighet att komma åt inspelningar var som helst och när som helst via internet.

Kan övervakningskameror utomhus användas för att spela in ljud?

Ja, de bästa övervakningskamerorna för utomhusbruk är utrustade med inbyggda mikrofoner för att spela in ljud. Detta gör det möjligt att både se och höra vad som händer i det övervakade området.

Behöver jag ansluta övervakningskameran till mitt Wi-Fi-nätverk?

Ja, de flesta övervakningskameror utomhus kräver en anslutning till ditt Wi-Fi-nätverk för att kunna skicka och ta emot data. Detta gör det möjligt att fjärrövervaka och komma åt kameran från din smartphone, surfplatta eller dator. Emellertid måste du se till att kameran har tillräcklig Wi-Fi-räckvidd för att täcka det område du vill övervaka.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.