HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Parasollfot bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Rund parasollfot med hjul 50 k...
Bäst-i-test 2023

Parasollfot bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Rund parasollfot med hjul 50 kg

Rund parasollfot med hjul 50 kg
  • Väger 50 kg
  • Stabil bas för både stora och små parasoll
  • Tillverkad i betong
  • Skruv för att öka stabiliteten
  • Varumärke: Cinas
  • Höjd: 50 cm
  • Bredd: 60 cm
  • Djup: 60 cm
 

2. Parasollfot granit

Parasollfot granit
  • Parasollbas av granit
  • Utrustad med handtag och hjul
  • Justerbart rör för olika parasollstavars tjocklek
  • Vacker design
  • Utmärkt varumärke
 

3. Parasollfot plast

Parasollfot plast
  • Parasollbas i plast
  • Fylls med vatten eller sand
  • Väldigt prisvärd
  • Dimetern i röret kan justeras mellan 20-35 mm
  • Höjd: 36 cm
  • Bredd: 45 cm
  • Längd: 45 cm
  • Varumärke: Hillerstorp
Innehåll [ visa ]

Parasollfot — Bäst-i-test (2023) & Köpguide

En bra parasollfot är absolut grundläggande om du vill hindra parasollet från att skaka, tippa över eller blåsa iväg. Har du någonsin suttit på en blåsig uteplats vet du hur irriterande och i vissa fall oroande det är. Närsomhelst kan parasollet slinka ur hållaren och slungas in i ansiktet på vem som helst. Därför är det extremt viktigt med en tung parasollfot med skruvar så du kan spänna fast parasollet ordentligt.

Däremot är det få som vet hur tung en parasollfot ska vara i förhållande till parasollets diameter. Vidare är många konsumenter osäkra över vilket material bland granit, sten, plast och gjutjärn som man ska välja. Eftersom det finns så mycket man behöver tänka på när det kommer till denna till synes anspråkslösa produkt, har vi nedan skrivit en köpguide vars syfte är att utbilda er om allt ni behöver veta för att göra ett så bra val som möjligt.

Börja således med att förkovra dig nedan för att sedan välja den bästa parasollfoten för ditt syfte från bäst-i-test listan ovan.

Så väljer du parasollfot

Innan du köper en parasollfot måste du ha kännedom om några saker. För det första måste du välja rätt material (gjutjärn, betong, sten, granit eller plast) utifrån dina behov. För det andra ska du fundera över huruvida du behöver en fot på hjul eller inte. För det tredje gäller det att välja en rund eller halvrund modell beroende på om du har en fristående parasoll eller en halvparasoll mot väggen. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du måste veta om för att göra ett så informerat köp som möjligt.

1. Parasollfot med hjul

parasollfot med hjul

Om du har en större altan eller uteplats, och således måste flytta på parasollet beroende på var solen befinner sig, så är en parasollfot med hjul att föredra. Orsaken är att dessa baser är väldigt tunga. Följaktligen är det få som orkar böja sig ner, lyfta upp foten och sedan flytta den till valfri plats – speciellt om du är till åren kommen eller har ryggproblem.

Dock hyser många konsumenter oro över om en parasollfot med hjul rullar iväg om det är tillräckligt stark vind. Men då kan jag lugna er genom att säga att alla dessa modeller är utrustade med en låsmekanism som gör att båda hjulen hålls på plats.

Med det sagt så är hjul perfekt för dig som har en större uteplats, alternativt måste flytta parasollet ofta i takt med att solen förflyttas. Däremot måste du vara medveten om att hjul innebär en extra kostnad. Men det är helt enkelt något du måste acceptera när du vill att den ska vara lättare att flytta runt. Så avstå hjul om det inte är något du verkligen behöver.

Fördelar:

  • Blir lättare att flytta beroende på solläge
  • Perfekt för dig som är till åren kommen eller har ryggproblem

Nackdelar:

  • Kostar mer än modellerna utan hjul

2. Rund eller halvrund parasollfot

Som bekant har en parasollfot olika former. Antingen är de kvadratiska, triangulära, rektangulära eller runda. Men det finns en femte form också, vilket är halvrund.

En rund parasollfot är mest populär och används både under bord samt till fristående parasoller. Orsaken till varför de är runda är för att de dels är estetiskt tilltalande, dels har en bra viktfördelning som gör att foten stabiliseras.

En halvrund parasollfot å andra sidan, är helt enkelt en cirkel som blivit halverad. Därefter placeras den mot en vägg med en halvparasoll för att på så vis uppta mindre utrymme. Dessa modeller är perfekt för dig som inte har så mycket utrymme på uteplatsen eller balkongen, och således behöver en halvparasoll för att parasollet inte ska ta för mycket plats.

  • En rund fot avsedd för fristående parasoller
  • En halvrund fot är avsedd för halvparasoller och ska stå mot väggen.

3. Rörets diameter / poldiameter

Eftersom varje parasollfot har ett uppstickande rör i vilket parasollet ska fästas, är det väldigt viktigt att känna till diametern på ditt parasolls rör. Annars finns risken att du råkar köpa en fot vars rör är för trångt eller för stort för din parasoll.

Storleken på ett parasolls rör beror delvis på hur stor och tung parasollet är. Ju bredare rör desto stabilare fot behövs. Således måste du välja parasollfot utifrån storleken på parasollet. Varje parasoll du köper specificerar nämligen hur tung foten måste vara.

Varje rör i foten har i regel en diameter på 35mm, 38mm eller 48mm. Är röret på parasollet större än detta så kommer det inte passa. Men så länge det är mindre i diameter så kommer det alltid gå att fästa den såtillvida du väljer en fot som har flera fästningspunkter så du själv kan välja hur hårt parasollet ska sitta. Dessutom finns ju chansen att du kommer köpa ett nytt parasoll om några år, och då är det bra om du kan anpassa diameters i foten så du slipper köpa en ny fot också – något som kommer svida för din plånbok.

  • Kolla poldiametern på parasollet samt röret i parasollfoten för att säkerställa att det får plats
  • Välj en fot med flera fästningspunkter för att lättare spänna fast parasollet
  • 35mm, 38mm och 48mm är de vanligaste diametrarna i foten, så håll utkik för avvikande storlek innan du köper

4. Utstansade handtag

Ovan nämnde vi hur lättare det blir att flytta en parasollfot på hjul, och något som förenklar förflyttningen ytterligare är utstansade handtag. Detta är något som flera modeller har vilket gör det avsevärt enklare att släpa eller bära foten till en annan plats. Däremot tenderar även dessa modellerna – likt dem på hjul – att kosta lite mer. Så är det inget du nödvändigtvis behöver så kan du skippa det för att slippa spendera pengar i onödan.

5. Fyllning för tomma parasollfötter

Ytterligare en faktor som är viktigt att veta är att det finns somliga parasollfötter som är tomma. Detta är motsatsen till solida modeller gjorda av betong, sten, gjutjärn eller granit. Syftet med tomma, eller urgröpta fötter är att de kan fyllas med sten, sand eller vatten. Det går till och med att lägga sandsäckar på foten för att den ska hållas på plats än bättre.

En fördel med dessa tomma fötter är att du själv kan bestämma exakt hur mycket de ska väga. Detta är synnerligen effektivt om du exempelvis köper ett nytt, tyngre parasoll, och således behöver en fot som väger tillräckligt för att hålla uppe parasollets tyngd. Har du då redan en modell i solid betong så måste du helt enkelt köpa en helt ny fot – något du alltså inte behöver göra med de tomma varianterna (Däremot ska det tilläggas att du alltid kan placera sandsäckar ovanpå de solida modellerna också).

Har du för avsikt att köpa en tom/ihålig/urgröpt parasollfot ska du läsa produktbeskrivningen noggrant, för där finns en maxvikt specificerad, vilket betyder att om du fyller foten till bredden med sand så kommer den uppnå maxvikten. På så vis vet du hur tung foten har kapacitet att bli. Nota bene att du som ovan nämnt kan lägga på sandsäckar för extra tyngd.

Vidare ska du vara medveten om att fyller du parasollfoten med mer vikt än vad maxvikten anger, så kommer den gå sönder när du bär eller flyttar på den. Därför är det extremt viktigt att inte fylla den med mer än vad den de facto klarar av.

En annan fördel med dessa varianterna är att du närsomhelst kan tömma dem på vatten, sand eller stenar för att på så sätt ta med den till sommarstugan eller till stranden. Därmed är dessa betydligt mer portabla än de med solitt material som vi nämner nedan.

Tips:

  • Fyll med vatten, sand eller stenar för bästa effekt
  • Glöm inte lägga sandsäckar över foten om den väger för lite för parasollet
  • Somliga varianter har en plug för att snabbt tömma den på vatten eller sand

6. Vikter

En annan faktor som är direkt knuten till den ovan är vikter till parasollfoten. Eftersom många inhandlar nya parasoller genom åren så skiftar kraven på foten. Orsaken till detta är att vissa större parasoller kräver en tyngre fot. Därför är det många som väljer att köpa vikter istället för att köpa en helt ny fot för dyra pengar. Dessa vikter är antingen stenar eller sandsäckar. Ska du sedan flytta på foten så avlägsnar du helt enkelt dessa vikter under flytten, för att sedan placera tillbaka vikterna på foten.

Detta är ett väldigt smart alternativ för dig som inte vill investera i en helt ny fot, eller helt enkelt vill känna dig tryggare i att parasollet inte kommer flyga iväg när starka vindar letar sig in på altanen.

7. Material

När du ska köpa en parasollfot så är materialet den viktigaste faktorn. Orsaken är att materialet definierar hur tung och stabil foten är. Men det bestämmer även hur snygg foten är. Till exempel har somliga modeller i gjutjärn vackra, snirkliga former med ornament som gör dem mycket prydliga. Utöver detta bidrar ett bra material till en slittålighet och robusthet som du inte får med en modell tillverkad i plast.

Därför kommer vi nu gå igenom de olika material du har att välja mellan.

Granit

Granit är en av Sveriges vanligaste bergarter och därför är många parasollfötter tillverkade av detta material. Orsaken till varför det är så populärt är delvis på grund av att det består av flera olika färger som tillsammans skapar ett vackert yttre, till skillnad från en tråkig modell i enfärgad plast. Därtill är granit otroligt robust och slittåligt vilket gör att det håller extremt länge.

Fördelar:

  • Färgglatt och vackert
  • Robust och slittåligt

Nackdelar:

  • Kostar mer än andra material

Betong

Betong är ytterligare ett material som klarar av vilket extremväder som helst. Därtill behöver det ingen skötsel överhuvudtaget. Men det bästa med betong är att materialet varken brinner, ruttnar eller rostar. Dessa sammantagna faktorer gör att foten kommer hålla i väldans många år på grund av sin stabila konstruktion. Nackdelen med betong är att de är solida vilket gör att du inte kan fylla eller reglera tyngden i parasollfoten efter behov.

Fördelar:

  • Klarar av alla väderlekar
  • Kräver ingen skötsel
  • Kan inte brinna, ruttna eller rosta

Nackdelar:

  • Solida vilket gör att du inte kan fylla dem med nånting

Gjutjärn

Gjutjärn är ett av de tyngsta materialen du kan välja för en parasollfot. Detta gör att foten inte rör sig ett jota oavsett hur hårda vindar den utsätts för. På så vis kan du lugnt och tryggt sitta på uteplatsen utan oro över att parasollet ska flyga iväg. Vidare är de inte sällan dekorativa och har en stilfull design. Däremot finns det två nackdelar med gjutjärn: dels kommer de rosta vid hög luftfuktighet, dels går de inte att fylla med tyngder om du plötsligt märker att du behöver mer tyngd över foten.

Tips: för att undvika att gjutjärn rostar är det många som placerar en plastbit under foten för att hindra att rost uppstår.

Fördelar:

  • Tung och stabil
  • Ofta dekorativa och vackra

Nackdelar:

  • Rostar ganska enkelt om du inte lägger en plastskiva under foten
  • Kostsamt

Plast

En parasollfot i plast är det billigaste materialet du kan köpa och därför är det många konsumenter som tror det är av sämst kvalitet. Givetvis är det inte lika väderbeständigt som de ovan nämnda, men faktum är att plast i detta sammanhanget inte är så pjåkigt. Orsaken är att plastfötterna är urgröpta och därmed ihåliga. Detta leder till att du kan fylla dem med vatten, sand eller stenar. På så sätt kan du själv reglera hur stabil den ska vara genom att fylla på med tillräckligt många tyngder.

Med det sagt ska du givetvis vara införstående i att plast är ett material som löper risk att spricka under det kalla vinterhalvåret. Därtill är det långt ifrån lika snyggt som betong, sten, granit eller gjutjärn. Men det är faktiskt billigare än alla ovan nämnda material – så har du en begränsad budget så är detta det självklara valet.

Fördelar:

  • Billigaste materialet du kan hitta i en parasollfot
  • Urgröpta vilket gör att du själv kan fylla dem med stenar, sand eller vatten

Nackdelar:

  • Tenderar att spricka när det blir för kallt
  • Inte lika snyggt som granit, betong, sten eller gjutjärn

Nu när du känner till samtliga för- och nackdelar med varje material ska du tänka på hur du ämnar använda din parasollfot. Har du för avsikt att den ska hålla i åratals så ska du välja det mest kvalitativa materialet. Men ska du endast ha den till några fester eller kalas så är utseendet också viktigt, varför du hellre ska välja en modell i stilrent gjutjärn med vackra ornament. Således får du inte glömma att ditt val av material ska bestämmas över ditt användningsområde.

parasollfot sten

8. Antal fästningspunkter

När du sänker ner ett parasoll i parasollfotens hållare så skruvas vanligtvis parasollet fast med hjälp av en skruv. Men något vi vill tipsa om är att det finns vissa modeller som är försedda med två fästningspunkter. Detta innebär att det finns två skruvar – en högre upp och en längre ner – som tillsammans stabiliserar parasollet ytterligare. Givetvis räcker det oftast med en skruv, men står du i valet och kvalet mellan en eller två ska du alltid välja två.

Ju fler fästningspunkter som parasollfoten har, desto mindre risk för att för att parasollet lyfts upp av vinden och slungas iväg.

9. Hur tung parasollfoten ska vara

Hur tung en parasollfot ska vara bestäms av tyngden och diametern på parasollet. Har du en tung parasoll ska foten också vara tung, och vice versa. Därför ska du alltid köpa en parasollfot utifrån hur tung just din parasoll är. Annars kan du råka köpa en för tung fot till ett för lätt parasoll; och trots att det inte är något fel med det per sé, så har du kastat pengar i sjön eftersom tyngre fötter kostar mer än lättare.

För att veta hur tung din parasollfot ska vara har vi nedan, i tabulär form, uppställt diametern på parasollet och vilken motsvarade tyngd som krävs av foten:

Parasollets diameter 2 meter 2,8 meter 3,2 meter 3,5 meter 4 meter
Hur tung parasollfot du behöver 20 kg 30 kg 40 kg 50-60 kg 70-100 kg

Exempel: Av ovanstående tabell att döma ska du alltså köpa en fot som väger 50 kg om ditt parasoll har en diameter på minst 3,5 meter.

Ett annat sätt för att räkna ut hur tung foten ska vara är att multiplicera bredden på ditt parasoll 12 gånger. Har du t.ex. ett parasoll vars bredd är 5 meter så behöver du en fot som väger minst 60 kg (5*12=60 kg). Observera att detta endast är ett exempel på hur du kan räkna ut fottyngden som krävs. Men för att vara på det säkra kan du multiplicera med 15 istället. På så sätt är du på den säkra sidan oavsett vindstyrka.

Fortsättningsvis ska du veta att en parasollfot som väger 20 kilo är minimum. Allt under detta tenderar att blåsa iväg i rask takt. Om parasollet inte blåser iväg kommer det garanterat svaja och skaka – något som inger en förebådande stämning de flesta vill undvika. Ett tredje alternativ är att den tippar över vilket också är irritereande. Av den orsaken ska du alltid köpa en tyngre modell om du är osäker.

Vanligaste tyngderna (fetstilt = vanligast):

  • 15 kg
  • 25 kg
  • 30 kg
  • 35 kg
  • 40 kg
  • 50 kg
  • 60 kg
  • 70 kg
  • 90 kg
  • 100 kg

parasollfot 50 kg

10. Pris

När du ska köpa en parasollfot måste du vara beredd att betala mellan 200-800 kronor. Billigare modeller än det har usel kvalitet och låg tyngd. Dyrare modeller är till stor del överflödiga och ett slöseri med pengar. Således ska du försöka hitta en gyllene mellanväg mellan pris, utseende, material, tyngd och kvalitet. Det viktigaste är att du varken köper en extremt billig variant eller en på tok för dyr.

11. Design

Trots att många inte uppfattar en parasollfot som någonting vackert har tillverkarna på senare år blivit allt mer stilmedvetna. Oavsett om du ämnar placera foten under ett bord, på öppet trädäck eller jämte väggen med en halvrund fot, så är designen oftast synlig för både dig själv och dina gäster. Därför väljer alltfler konsumenter att spendera lite mer tid på att välja rätt utifrån ett estetiskt perspektiv.

De parasollfötterna som är vackrast är de som är tillverkade av gjutjärn eller granit. Orsaken är att modellerna i gjutjärn är ofta dekorativa med mängder av fina, snirkliga mönster; medan modellerna i granit har mängder av olika färger insprängda i materialet. Vilket av dessa du väljer är i hög grad en smaksak. Det viktigaste är att du väljer en design som harmonierar med färgerna på dina resterna utemöbler, eller som går hand i hand med färgen på ditt trädäck.

Fördelar med parasollfot

Det finns fyra påtagliga fördelar med att använda en stabil parasollfot. Dels hindrar det parasollet från att flyga iväg, dels hindrar det densamma för att spinna runt i hållare. Utöver detta är de snabba att installera och materialen är lättskötta och hållbara. Läs mer om varje fördel i listan nedan:

  • Hindrar parasollet från att flyga iväg
    Den mest påtagliga fördelen med en tung parasollfot är att parasollet varken tippar över eller slungas iväg av vindens kraft. Har du nånsin suttit på en uteplats med ett svajande och vickande parasoll så vet du hur stressande det är. När som helst kan parasollet hoppa ur fotens hållare och då är alla runt bordet i fara att få det i huvudet.
  • Gör att parasollet inte spinner runt
    Ytterligare en fördel är att en parasollfot – förutsatt att parasollet spänns fast med skruvar i hållaren – är att parasollet inte spinner runt. Detta är vanligt förekommande med fötter som saknar skruvar som gör att allt hålls på plats.
  • Snabb och enkel installation
    Allt du behöver göra för att installera en parasollfot är att skruva fast parasollet – that’s it! Således kräver det ingen förkunskap. Därtill räcker det med en person eftersom det inte är några tunga prylar man jobbar med.
  • Lättskötta och hållbara material
    Det som är bra med alla ovan nämnda material är att de är lättskötta och hållbara. Givetvis finns det risk för rost och att plasten går sönder skulle du överfylla den. Men generellt sätt är samtliga material hållbara, lättskötta och slittåliga – tre faktorer som leder till lång livslängd.

Nackdelar med parasollfot

Nu när du vet alla fördelar är det hög tid att informera dig om de nackdelar som finns med parasollfötter. Trots att vi bara identifierat två stycken är de likväl viktiga att nämna. Annars kommer du inte ha möjlighet att väga för- och nackdelarna mot varandra för att på så sätt komma fram till det rätta köpvalet. Därför rekommenderar vi dig att noggrant läsa nedanstående negativa aspekter så du vet vad du kan förvänta dig.

  • Många är tunga och svåra att flytta
    Har du ett stort parasoll så behöver du följaktligen en tung parasollfot. Problemet med detta är att de är svåra att flytta. Är du gammal eller har ryggproblem exempelvis, så blir det snabbt ett problem. Speciellt under soliga sommardagar när man ofta behöver ändra parasollets position utifrån solläget. Då blir det snabbt irriterande. Givetvis kan du välja en parasollfot med hjul för att undvika detta. Men många konsumenter anser inte att de är lika snygga som dem utan hjul.
  • Inte tillräckligt många snygga modeller
    Att hitta en snygg parasollfot är väldigt svårt, varför vi anser det vara en nackdel. Trots att detta inte är en funktionell nackdel så är det något som är irriterande när man letar. De snyggaste är som sagt modellerna gjorda av gjutjärn och granit. Men i övrigt är sortimentet barskrapat på vackra modeller.

Användningsområden för parasollfot

Det finns flera olika användningsområden för parasollfötter. De flesta använder dem på sin altan eller uteplats. Men det finns även dem som använder dem på balkongen, trädäcket och på stranden. Eftersom varje användningsområde har olika krav har vi nedan utvecklat vad du ska tänka på innan du genomför köpet.

Parasollfot till balkong

parasollfot balkong

Ska du köpa en parasollfot till balkongen så ser kravbilden annorlunda ut. Eftersom de flesta balkonger har begränsat utrymme måste du välja en halvrund parasollfot på grund av att den upptar mindre utrymme. Genom att välja en halvrund variant sparar du även plats på balkonggolvet.

Är balkongen redan full så du inte får plats med ens en halvrund fot, så kan du faktiskt köpa ett parasollfäste istället. Detta fäste fäster du på balkongräcket vilket gör att du sparar utrymme.

OBS: somliga lägenhetshus har särskilda bestämmelser som förbjuder lägenhetsägarna att ha ett parasoll på balkongen, så kolla upp detta innan köp.

Parasollfot till trädäck

Eftersom många har ett trädäck och inte vill förpesta detta med en ful plastfot, är det många som väljer att köpa en speciell parasollfot till trädäck specifikt. Oavsett om du har en träaltan eller en brygga så är dessa modellerna ultimata. Orsaken är att de både väger lite och tar extremt lite plats.

Allt du behöver göra är att föra ner tvärbalken mellan plankorna i trädäcket. Därefter vrider du foten 90 grader och spänner fast den. Förutsättningen för detta är att plankorna är ordentligt fastsatta och att det inte är för trångt mellan plankorna.

Hos parasollfoten.com kan du köpa specifika varianter till just trädäck.

Parasollfot till strand

Ett annat användningsområde är de som vill medtaga sin parasollfot till stranden. Är du en av dessa så ska du köpa en tom fot som du kan fylla med sand. På så vis blir det väldigt enkelt att ta med foten till stranden. När du väl ska hem igen så är det bara att tömma den på sand varpå den åter blir lätt att bära.

Glöm inte att diametern på parasollet bestämmer tyngden på foten, så mät först hur stort ditt parasoll är. För det finns vissa fall där du kommer behöva ta med dig extra sandsäckar för att stabilisera foten ytterligare. Gör du inte detta riskerar parasollet att slungas iväg och kan allvarligt skada en annan människa. Så glöm inte detta!

Det finns även så kallade parasollhållare avsedda för just stranden; dessa består av en skruv längst ner som du skruvar ner i sanden och sedan behöver du bara fästa parasollet. Fördelen med dessa är att de knappt väger nånting, är lätta att installera samt väldigt billiga.

Reservdelar till parasollfot

Som research till artikel du just nu läser, tog vi del av mängder av olika recensioner som konsumenter skrivit om deras inköpta parasollfötter. Det vi då noterade var att skruvar saknade i leveransen. Detta fick följden att de skrev en negativ recension vilket är fullt förståeligt. Mot bakgrund av detta vill vi bara informera dig om att detta kan ske, och om det sker så kan du köpa reservdelar från någon av följande återförsäljare:

  • Jula
  • Rusta
  • Biltema
  • Jysk
  • IKEA

Följande krav måste en parasollfot uppfylla – köp inte annars!

För att undvika att köpa en kvalitativt undermålig parasollfot kommer vi här lista några krav som den ska uppfylla. Annars ska du absolut inte köpa den. Orsaken till varför du ska hålla utkik efter dessa krav är för att förvånansvärt många modeller är tillverkade i utlandet, för att sedan importeras till Sverige, för att slutligen säljas dyrare här. Detta gör att vissa återförsäljare säljer modeller av betydligt sämre kvalitet än de svensktillverkade. Dessutom är de sällan väderbeständiga utifrån vårt väder i norr.

Därför ska du endast köpa en parasollfot om den uppfyller följande krav:

  • UV-beständig
  • Fuktbeständig
  • Väderbeständig
  • Vindbeständig
  • Smutsavvisande

Skötselråd för parasollfot

För att säkerställa att din parasollfot håller så länge som möjligt måste du rengöra den med jämna mellanrum. Givetvis måste du rengöra parasollet också, men just foten är det många som glömmer att skänka lite kärlek då och då. Allt du behöver göra är att rengöra den med jämna mellanrum. Det gör du genom att använda vanligt rengöringsmedel och en trasa. Vidare ska du förvara foten inomhus under vintersäsongen, helst så torrt som möjligt.

OBS: har du en fot i betong så ska du inte använda rengöringsmedel med oljor eller syror, för då kommer det uppstå fula fläckar.

Vanliga frågor och svar

Hur stor ska parasollfoten vara i förhållande till parasollets storlek?

Hur stor parasollfot du behöver bestäms av diametern på ditt parasoll. Därför ska du mäta diametern först och sedan, baserat på tabellen längre upp i artikeln, välja rätt tyngd på foten.

Varför behöver jag en tung parasollfot?

Du behöver en tung parasollfot för annars kommer den inte hålla parasollet på plats. Är foten för lätt kommer den börja kasa på marken av kraften från vinden. Och har du ett parasoll i ett bord kommer den börja vicka och i värsta fall lyfta. Så det är bättre att köpa en tyngre modell än en lättare.

Hur tung ska parasollfoten vara?

Det kan du räkna ut genom att multiplicera ditt parasolls diameter med 12. På så vis får du den tyngd som krävs utifrån parasollets storlek.

Hur gjuter och bygger jag min egen parasollfot?

Vill du inte köpa en parasollfot utan bygga den själv med allt vad det innebär, ska du följa denna guide. Den förklarar hur du gjuter foten på ett enkelt och effektivt sätt.

Slutsats

Avslutningsvis vill vi påminna dig om att läsa både fördelarna och nackdelarna ovan. Många konsumenter har för vana att bara ta reda på allt som är bra med en viss produkt, men att läsa nackdelarna är det viktigaste och mest informativa du kan göra. Så glöm inte det.

Vidare får du inte glömma att ta alla de ovan nämnda faktorerna i beaktande innan du gör ditt köp. Läs varje punkt noggrant så du vet exakt vad du behöver ha i åtanke när du väl ska köpa en parasollfot.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi göra allt i vår makt för att guida dig rätt.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.