HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Parasoll bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Hängparasoll Gardexa 3 Meter
Bäst-i-test 2024

Parasoll bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Hängparasoll Gardexa 3 Meter

Hängparasoll Gardexa 3 Meter
 • Tveklöst bästa parasollet 2024
 • Extremt stabil stomme av hållbart stål
 • UV-beständig och vattenavvisande polyesterduk
 • Inbyggd ventil för stabilitet vid blåsiga förhållanden
 • Flexibilitet att placera parasollet var som helst i trädgården
 • Estetiskt tilltalande naturvit färg
Nackdelar:
 • Saknar band för att hålla ihop parasollet i hopfällt läge
 

2. Parasoll Hillerstorp med vev & tilt

Parasoll Hillerstorp med vev & tilt
 • Stilren stomme av svart aluminium
 • Användarvänlig vevmekanism för enkel uppfällning och nedfällning
 • Tiltfunktion möjliggör justering av vinkeln för optimalt solskydd
 • Polyesterduk i attraktiv beige färg
 • Roterbar för att skapa önskad skugga
 

3. Parasoll Halvcirkel Med Vev

Parasoll Halvcirkel Med Vev
 • Praktisk halvcirkelformad design för att ge solskydd intill en vägg
 • Generös diameter på 250 cm för tillräckligt med skugga över utemöbler
 • Enkel och smidig vevmekanism för att veckla ut och in parasollet
 • Stabil stolpe i hållbart stål med 3,8 cm diameter
 • UV-beständig och vattenavvisande polyesterduk för effektivt skydd mot sol och lätt regn
 • Ventilationsfunktion för att hålla det stadigt även vid blåsigt väder
Nackdelar:
 • Parasollfot ingår inte i köpet
Innehåll [ visa ]

Bäst parasoll → Bäst-i-test (2024) — Bästa parasoller

Sommaren är snart här och det är dags att förbereda sig för soliga dagar och härliga utomhusaktiviteter. När solens strålar blir allt starkare är det viktigt att ha rätt skydd för att njuta av värmen utan att bli överhettad. Ett parasoll är en oumbärlig följeslagare för att skapa en sval och skuggig plats på altanen, uteplatsen eller i trädgården. Men med så många olika alternativ att välja mellan kan det vara svårt att hitta det bästa parasollet för dina behov.

För att ge dig en heltäckande bild kommer vi att ta hänsyn till recensioner och expertutlåtanden för att utse de bästa parasollen 2024. Vi kommer att presentera en lista över toppvalen baserat på kvalitet, pris, prestanda och betyg. Oavsett om du har en strikt budget eller letar efter det mest innovativa solskyddet på marknaden, kommer vi att ha något för dig.

Bästa parasoller 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Hängparasoll Gardexa 3 Meter

Frihet att placera det precis var du vill
Hängparasoll Gardexa 3 Meter

Vi på Testvinnarna.se kan med självförtroende i ryggen placera detta hängparasoll från Gardexa på första plats i vårt bäst-i-test för parasoller 2024. Detta stabila och effektiva hängparasoll har ett enastående skydd mot solen under varma sommardagar, och med sin naturvita färg och en stor diameter på 300 cm är det ett stilfullt såväl som praktiskt tillägg på din altan eller uteplats.

Dess stomme är tillverkad i hållbart stål och ger en stadig konstruktion som kan stå emot olika väderförhållanden. Den högkvalitativa polyesterduken med en densitet på 180 g/m2 är både UV-beständig och vattenavvisande. Dessutom är materialet motståndskraftigt mot missfärgning, vilket ger en längre hållbarhet och bevarar dess estetiska kvalitet över tiden - en faktor många underskattar när de ska köpa parasoll.

En av de betydande fördelarna med detta hängparasoll är dess inbyggda ventil. Ventilen gör att luften kan cirkulera genom parasollet, vilket bidrar till att hålla det stabilt även under blåsiga förhållanden. Du kan känna dig trygg med att det kommer att stå stadigt oavsett väderförhållandena.

Det bästa med detta parasoll är dess flexibilitet och möjligheten att placera det var som helst utan att vara beroende av ett bord med ett centralt hål. Du kan enkelt flytta parasollet runt i din trädgård och placera det där det behövs mest. Denna mångsidighet uppskattas även av andra kunder som i recensioner vittnar om parasollets stabilitet och dess förmåga att stå emot starka vindar - trots att det inte står i ett centralt hål. Det har alltså visat sig vara ett pålitligt val även i områden med höga vindhastigheter.

OBS: Den enda nackdelen som vi kunde identifiera under vårt test är bristen på band för att hålla ihop parasollet när det är ihopfällt. Detta är en smärre nackdel när du behöver förvara eller transportera det.

Slutligen får du en generös 2-årig garanti på köpet, vilket är ett bevis på dess robusta slittålighet. Garantin täcker eventuella tillverkningsfel och funktionsproblem, men gäller inte - som är fallet med de flesta produkter - vid självförvållade skador.

Summa summarum är detta parasoll enastående när det gäller stabilitet, flexibilitet och solskydd i din utomhusmiljö. Dess högkvalitativa material, inbyggda ventil och stilrena design gör det till det perfekta valet för att skapa en bekväm och skyddad plats under soliga dagar. Det är därmed inte konstigt att den intagit förstaplatsen i vårt bäst-i-test 2024!

Fördelar:

 • Tveklöst bästa parasollet 2024
 • Extremt stabil stomme av hållbart stål
 • UV-beständig och vattenavvisande polyesterduk
 • Inbyggd ventil för stabilitet vid blåsiga förhållanden
 • Flexibilitet att placera parasollet var som helst i trädgården
 • Estetiskt tilltalande naturvit färg

Nackdelar:

 • Saknar band för att hålla ihop parasollet i hopfällt läge


9/10
EXPERTBETYG
Parasoll Hillerstorp med vev & tilt

Detta parasoll hamnar på en stabil andraplats i vårt bäst i test, delvis på grund av att den kombinerar en elegant stomme av svart aluminium med en slitstark polyesterduk för att erbjuda både stil och funktionalitet, men inte minst på grund av att det går att tilta. Med användarvänliga funktioner och mångsidighet är denna variant ett utmärkt val för alla som vill skapa en bekväm och skyddad utomhusmiljö.

En av de främsta fördelarna med Hillerstorp Parasoll 300 cm är som sagt dess enkla vevmekanism och tilt-funktion. Vevhandtaget gör det smidigt att snabbt fälla ned eller fälla upp parasollet efter behov. Dessutom kan du dra nytta av tiltfunktionen för att enkelt justera vinkeln. Detta är särskilt praktiskt under sena eftermiddagar eller tidiga morgnar när solen befinner sig lågt på horisonten.

Parasollet når en höjd på 250 cm och stolpen har en diameter på 48 mm. Denna dimension ger en stabil och pålitlig struktur som kan motstå olika väderförhållanden. Du kan vara säker på att det kommer att stå stadigt och erbjuda skydd när du behöver det som mest.

Med dess färgstarka beige polyesterduk och roterbara egenskaper blir detta även ett attraktivt och praktisk tillägg till din utomhusmiljö. Du kan enkelt skapa den önskade skuggan och anpassa parasollet efter dina behov och preferenser. Detta gör det möjligt att njuta av sommaren på ett bekvämt och säkert sätt, skyddad från solens strålar.

Det är dock viktigt att notera några potentiella nackdelar med detta parasoll: Till skillnad från vissa andra modeller erbjuder det ingen möjlighet till fullständig hopfällning. Detta kan vara en faktor att överväga om du behöver ett som är enkel att transportera eller förvara i mindre utrymmen. Dessutom saknar det förlängningsfunktion, vilket kan vara en nackdel om du behöver utöka dess täckningsområde. Eftersom vi har en relativt stor altan var vi tvungna att komplettera med ett solsegel för att täcka andra vinklar.

Med det sagt är Parasoll Hillerstorp 300 cm en elegant och funktionell lösning. Dess vevmekanism, tilt-funktion och roterbara egenskaper ger dig möjlighet att anpassa det efter solens position och dina behov. Ta dock hänsyn till dess dimensioner och eventuella nackdelar innan du köper.

Fördelar:

 • Stilren stomme av svart aluminium
 • Användarvänlig vevmekanism för enkel uppfällning och nedfällning
 • Tiltfunktion möjliggör justering av vinkeln för optimalt solskydd
 • Polyesterduk i attraktiv beige färg
 • Roterbar för att skapa önskad skugga

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Parasoll Halvcirkel Med Vev

Perfekt för att ställas intill en vägg
Parasoll Halvcirkel Med Vev

Detta enkla, prisvärda och effektiva parasoll utmärker sig med sin smarta design och användarvänliga funktioner. Det är ett utmärkt val för dig som vill ge solskydd, samtidigt som det bidrar till att skapa en behaglig atmosfär på din altan eller uteplats.

Med sin halvcirkelformade design är detta parasoll speciellt utformat för att placeras intill en vägg. Detta gör det möjligt att maximera utrymmet samtidigt som det ger optimalt solskydd för dina utemöbler. Den generösa diametern på 250 cm ger tillräckligt med skugga för att du och dina gäster ska kunna njuta av utomhusvistelsen utan att bli överexponerade för solens strålar.

En av de främsta fördelarna med denna variant är dess användarvänliga vevmekanism. Med hjälp av vevhandtaget kan du enkelt veckla ut och in parasollet utan ansträngning. Detta gör det till en smidig process att justera skuggans position efter solens rörelse under dagen. Den enkla och effektiva vevmekanismen gör det också lätt att snabbt fälla ihop det för förvaring eller transport.

Parasolstolpen är tillverkad i hållbart stål och har en stabil diameter på 3,8 cm. Detta ger parasollet en stadig och pålitlig struktur som kan stå emot olika väderförhållanden. Den högkvalitativa polyesterduken med en tjocklek på 160 g/m2 erbjuder både UV-beständighet och vattenavvisande egenskaper. Därmed kan vara säker på att det ger ett effektivt skydd mot både starka solstrålar och lätta regnskurar.

För att förbättra stabiliteten har detta parasoll också en smart ventilationsfunktion. Ventilen möjliggör att vinden kan blåsa igenom det istället för att skapa motstånd. Detta hjälper till att hålla det stadigt på plats även under blåsiga förhållanden. Således kommer du inte att störas av ett instabilt parasoll - något som är ytterst enerverande.

Det är dock viktigt att notera att parasollfoten inte ingår i köpet - detta är den enda nackdel vi kunde hitta.

Men för att kompensera för detta får du istället en 2-årig garanti för detta parasoll, vilket är ett tecken på deras förtroende för dess kvalitet. Garantin täcker eventuella tillverkningsfel, men gäller inte vid självförvållade skador.

Sammanfattningsvis är Gardexas Parasoll Halvcirkel Med Vev en pålitlig och stilren lösning för att skapa skugga och solskydd i din utomhusmiljö. Dess praktiska vevmekanism, robusta konstruktion och högkvalitativa material gör det till ett utmärkt val för alla som värdesätter både funktionalitet och estetik. Se bara till att komplettera med en passande parasollfot och njut av en sommar fylld av avkoppling och skydd mot solen.

Fördelar:

 • Praktisk halvcirkelformad design för att ge solskydd intill en vägg
 • Generös diameter på 250 cm för tillräckligt med skugga över utemöbler
 • Enkel och smidig vevmekanism för att veckla ut och in parasollet
 • Stabil stolpe i hållbart stål med 3,8 cm diameter
 • UV-beständig och vattenavvisande polyesterduk för effektivt skydd mot sol och lätt regn
 • Ventilationsfunktion för att hålla det stadigt även vid blåsigt väder

Nackdelar:

 • Parasollfot ingår inte i köpet


Innan du köper parasoll — Tänk på dessa 6 faktorer

Att välja rätt parasoll kan göra stor skillnad när du vill skapa en bekväm och skyddad utomhusmiljö. Med så många alternativ på marknaden kan det dock vara överväldigande att fatta det bästa beslutet. För att underlätta processen har vi sammanställt en köpguide med 6 viktiga faktorer som du bör tänka på innan du köper. Här är vad du behöver veta:

1. Storlek och form

När du väljer storlek och form på ditt parasoll är det viktigt att ta hänsyn till hur mycket utrymme du behöver skugga över. Tänk på vilka områden du vill täcka, som utemöbler, dynboxen, hängmattan eller solstolen, och mät utrymmet för att få en uppfattning om den ideala storleken. En generös diameter eller längd kommer att erbjuda bättre täckning och flexibilitet för att rymma fler personer eller möbler.

 • Runda parasoll är de vanligaste och mest traditionella formerna. De är populära för sin enkelhet och elegans. De passar perfekt för mindre utrymmen eller när du vill skapa en mysig och intim atmosfär.
 • Fyrkantiga eller rektangulära är mer lämpade för att täcka längre och smalare områden, som långa matbord eller längs en uteplats. Dessa former ger en mer strukturerad och modern känsla till din utomhusmiljö.

Det är också viktigt att tänka på parasollets proportioner i förhållande till omgivningen och utemöblerna. Ett för stort parasoll kan dominera utrymmet och se obalanserat ut, medan ett för litet kan ge otillräckligt skydd. Tänk på att balansera storlek och form för att skapa en harmonisk och funktionell utomhusmiljö.

2. Material och hållbarhet

När du köper ett parasoll är materialet givetvis en avgörande faktor för dess hållbarhet och förmåga att stå emot väder och slitage. En stadig stomme tillverkad av material som aluminium eller stål kommer att ge stabilitet och hållbarhet när det blåser som mest. Dessa material är också lätta att rengöra och motstå rost, vilket är viktigt för att säkerställa att det håller länge och behåller sin stabilitet.

När det gäller tyget är polyester ett vanligt och populärt materialval. Det är nämligen ett slitstarkt material som kan motstå UV-strålning och solblekning. För optimal hållbarhet bör du leta efter en polyesterduk med hög densitet, vilket innebär att det är tätt vävt och har en hög trådtäthet. Detta gör att tyget kan stå emot solens strålar och bibehålla både sin kvalitet och färg över tid.

För att ytterligare förbättra parasollets prestanda kan du leta efter tyg som är behandlat för att vara vattenavvisande. Detta skyddar mot lätta regnskurar och gör det lättare att torka av och rengöra vid behov. Ett vattenavvisande tyg hjälper också till att förhindra mögel- och fuktskador, vilket är viktigt för att det ska hålla sig i gott skick under lång tid.

3. Mekanism för öppning och stängning

Det finns olika alternativ att välja mellan när det kommer till olika mekanismer, däribland vev, knäppning och lutande/tiltande egenskaper. Det bästa alternativet för dig beror på dina individuella preferenser och behov.

 • Vevmekanism: En vevmekanism är den vanligaste och populäraste mekanismen. Detta gör det enkelt att öppna och stänga parasollet genom att veva upp och ner. Vevmekanismen erbjuder oftast en smidig och kontrollerad upplevelse. Se dock till att välja en vevmekanism av hög kvalitet som är robust och pålitlig för att undvika att den är osmidig eller blir svår att använda med tiden.
 • Knäppning: Knäppning är en annan vanlig mekanism för att öppna och stänga parasollet. Denna mekanism innebär att du trycker på en knapp eller spärr för att släppa det och låsa upp det i öppet läge.
 • Tilt-funktion: De bästa parasollen har i regel även en lutande mekanism som gör att du kan justera vinkeln på parasollet för att få optimalt solskydd. Detta är särskilt användbart under sena eftermiddagar eller tidiga morgnar när solen befinner sig lågt på horisonten. Se till att tilt-funktionen, som det också kallas, är lätt att använda och att den ger stabila och tillförlitliga inställningar för att hålla det på önskad vinkel. Du kan också komplettera med ett insynsskydd eller solsegel om det inte går att luta så långt ner som du önskar.

4. Justerbarhet

Att kunna anpassa höjden och lutningen på parasollet är avgörande för att kunna skapa optimalt skydd och komfort i olika situationer. Här är vad du bör tänka på:

 • Höjdjustering: Kontrollera om det har en möjlighet till höjdjustering. Detta gör att du kan anpassa dess höjd beroende på solens position och önskad skuggning. En enkel och smidig höjdjustering ger dig flexibilitet att anpassa det efter dina behov under dagen.
 • Enkelhet i justering: Det är viktigt att kontrollera hur enkelt det är att göra justeringar på parasollet. En smidig och användarvänlig justeringsmekanism gör att du snabbt och enkelt kan anpassa det efter behov. För det finns inget jobbigare än när man behöver anstränga sig onödigt mycket för att reglera dess position. Därför bör du själv testa och bekanta dig med justeringsfunktionerna innan du gör ditt köp.

5. Stabilitet

Stabiliteten är en avgörande faktor för att undvika obehagliga överraskningar under blåsiga förhållanden. Här är några faktorer att överväga för att säkerställa att ditt parasoll är stabilt:

 • Robust stolpe: Kontrollera att parasollets stolpe är tillverkad av ett robust material, som stål eller aluminium. En stadig stolpe ger en stark grund och bidrar till dess stabilitet. Det är viktigt att stolpen är tillräckligt stark för att motstå rejäla vindtryck och påfrestningar.
 • Stabil bas: En stabil bas är viktig för att hålla parasollet på plats, även under blåsiga förhållanden. Vissa levereras med en parasollfot som fungerar som bas. Se till att parasollfoten är tung nog för att ge stabilitet och att den är konstruerad för att passa parasollentstorlek och krav. Det finns olika typer av parasollfötter att välja mellan, inklusive med sand eller vatten för att öka stabiliteten.
 • Inbyggda ventiler: De bästa parasollen har inbyggda ventiler som släpper igenom luft genom duken. Dessa ventiler minskar vindmotståndet och ökar stabiliteten genom att låta vinden passera genom duken istället för att skapa tryck under det. Ventiler kan vara särskilt användbara på platser med starka vindar.

Så om du bor på en plats med starka vindar eller ofta har blåsiga förhållanden kan det vara värt att överväga speciella modeller som är konstruerade för att klara av dessa förhållanden.

6. Parasollfot ingår ytterst sällan i köpet!

En parasollfot är som sagt den bas eller vikt som används för att stabilisera och balansera parasollet. Trots att det kan vara frestande att tro att det kan användas utan en stabil fot, kan detta leda till instabilitet och risk för skador. Däremot måste du känna till att det sällan, eller nästintill aldrig, ingår i köpet; så du måste köpa detta separat.

Parasollfoten fungerar alltså som en motvikt till parasollets övre del och ger den nödvändiga stabiliteten för att kunna stå på plats även under blåsiga förhållanden. Utan en parasollfot kan det snabbt bli instabilt, vilket som sagt kan vara farligt både för parasollet och för människor i närheten.

När du köper ett parasoll är det därför viktigt att också investera i en lämplig parasollfot som passar dess storlek och vikt. Det är således viktigt att välja en fot som är tillräckligt tung för att hålla parasollet på plats, särskilt om du bor på en plats med starka vindar.

parasoll bäst i test

Vanliga frågor och svar om parasoll

Vilken storlek på parasoll bör jag välja?

Det beror på dina behov och utrymmet du vill skugga. En generös diameter eller längd ger bättre täckning och rymmer fler personer eller möbler.

Vilket material är bäst för ett parasoll?

Stål eller aluminium för stommen ger stabilitet och hållbarhet. Polyester är bäst för tyget och bör ha hög densitet för att vara slitstarkt och tåla UV-strålning.

Vilken mekanism för öppning och stängning är enkel att använda?

Vevmekanismen är populär och erbjuder en smidig och kontrollerad upplevelse. Knäppningsmekanismen är också snabb och bekväm att använda.

Hur viktigt är det med justerbarhet hos ett parasoll?

Justerbarhet är avgörande för att anpassa skuggan efter solens position. Höjdjustering och möjlighet att luta parasollet ger dig flexibilitet för optimalt solskydd.

Hur kan jag se till att mitt parasoll är stabilt?

Se efter en robust stolpe och en stabil bas. Inbyggda ventiler kan också minska vindmotståndet. För blåsiga förhållanden ska du överväga modeller som är speciellt konstruerade för detta.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.