HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Pennfodral bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Futo Craft Folder A4
Bäst-i-test 2024

Pennfodral bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Futo Craft Folder A4

Futo Craft Folder A4
 • Extremt snygg kuvert-design från P.A.P
 • Tillverkat av FSC-certifierad pappersmassa
 • Sammansatt med stygn på sidorna
 • Stängs med knapp
 • Tillverkad för hand i Sverige
 

2. P.A.P Sweden Pennfodral

P.A.P Sweden Pennfodral
 • Otroligt snyggt klassiskt fodral
 • Tillverkat för hand i Sverige
 • Storlek: 21 x 5 x 6 cm
 • Försedd med dragkedja
 • Plats med många pennor
 

3. P.A.P Pen Roll Cognac

P.A.P Pen Roll Cognac
 • Snyggt fodral i läder
 • Knapp i mässing
 • Rymmer sex pennor
 • Rymmer endast smala pennor, ej reservoarpennor
 • Tillverkat för hand i Sverige
 • 9 x 20 cm i storlek
Innehåll [ visa ]

Pennfodral

Ett pennfodral är ett måste för dig som vill ha koll på dina pennor. Oavsett om du är barn eller vuxen så är ett pennskrin den perfekta behållaren för suddgummi, pennor och pennvässare. Det finns allt från stora till små varianter som du kan välja mellan. Därtill finns de i mängder av olika färger och mönster. Men utbudet är stort och det finns mänger av olika varianter med varierande kvalitet. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa pennfodralen. Dessutom har vi skrivit en köpguide där vi beskriver vad du ska tänka på innan ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja en modell från topplistan ovan.

Så väljer du pennfodral

Innan du köper ett pennfodral finns det några saker du ska vara medveten om. Till exempel finns det fodral med 3 fack eller flera, som du kan använda för att strukturera innehållet. Därtill finns det modeller där pennor och innehåll ingår i kostnaden. Vidare måste du välja ett material som passar din smak och stil. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste som du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt köpval som möjligt.

 1. Fack
  Vill du ha struktur i ditt pennfodral så ska du välja en modell som är försedd med flera fack. Det finns de med 2, 3 och 4 fack beroende på hur stort fodralet ska vara. På så vis kan du separera pennor med olika färg så du lätt hittar vad du letar efter. Dock finns det även så kallade penrullar (Pen Roll på engelska) som är ett fodral du kan veckla ut där varje penna är separerad på ett snyggt sätt. Dock innebär flera fack att storleken ökar. Därför ska du försöka hitta en mellanväg mellan antal fack och storlek.
 2. Material
  Billiga pennfodral är oftast tillverkade i tyg. Men nackdelarna med detta är att det lätt blir smutsigt. Dessutom är det svårtvättat och i värsta fall kan en vass pennspets penetrera fodralet vilket både kan vara farligt och innebär att du behöver köpa nytt. Därför rekommenderar vi att du väljer ett fodral av läder. Orsaken är att detta material är slittåligt och vatten- och smutsavvisande. På så sätt kommer den både hålla längre och vara en vackrare syn för ögat då ett läderfodral i exempelvis cognac-färg är otroligt snyggt. Vidare finns det fodral i trä som många ristar in sitt namn på. Därmed ska du ta en funderare på vilket material som passar dig bäst.
 3. Storlek
  Har du många pennor så ska du välja ett stort pennfodral. Men vill du ha ett pennfodral för barn så räcker det med en mindre modell. Med det sagt så har alla olika behov, men i regel så blir ett stort fodral snabbt irriterande då det upptar för mycket plats i skol- eller datorväskan. Därför ska du välja storlek beroende på hur många pennor du faktiskt har.
 4. Pris
  Ett pennfodral kostar allt från 50 – 1500 kronor beroende på vilken kvalitet du vill ha. Ju bättre material du väljer, desto dyrare kommer prislappen bli. Men i.o.m. att det är en förhållandevis billig produkt i relation till hur länge den håller, så tycker vi att du hellre ska spendera en hundralapp mer för att få ordentlig kvalitet, istället för att välja ett billigt pennskrin som går sönder efter några veckor.
 5. Varumärke
  Är du osäker på vilket pennfodral du ska välja så ska du alltid utgå från de kända varumärkena. Orsaken är att de i regel har överlevt så länge på grund av goda recensioner. Detta innebär att du kan lita på kvaliteten. Exempelvis så är ett fodral från Lamy eller P.A.P Sweden alltid av god kvalitet, medan billigare varianter från mer okända varumärke är mindre tillförlitliga ur en kvalitetssynpunkt.
 6. Design
  Designen är en av de viktigaste faktorerna i ditt val av pennfodral. Orsaken är såklart att det är vad både du och andra ser. Därför ska det vara estetiskt tilltalande och passa in med din stil. Om du t.ex. sitter på ett café och jobbar med din silvriga Macbook så passar inte ett pennskrin med hästar in i bilden. Då ska du istället välja en kuvertformad modell eller en penrulle (pen role) i cognac-färg. Å andra sidan så är ett pennfodral med häst-motiv det bästa ett barn kan tänka så. Vidare finns det många olika utformningar så som cylinder, A5-papper och zipper-påse. Därför ska du noga utforska sortimentet för att hitta en design som stämmer överens med din personlighet.

Pennfodral för barn

Vi alla kommer ihåg vilken härlig känsla det var att få ett nytt pennfodral inför skolstarten. Det representerade en nystart full av förväntan. Men när jag var ung så var utbudet väldigt begränsat. Visst fanns det fodral med barnmotiv men det var verkligen få och framför allt utformade för tjejer. Numera finns det dock mängder av olika mönster och motiv baserade på superhjältar och karaktärer från barnfilmer och serier som t.ex. Pokémon, Star Wars, Monster High, Miss Melody och Top model. Dessutom finns det givetvis det mest klassiska motivet för pennskrin någonsin – hästmotivet. Således har dagens barn mängder av olika pennfodral att välja mellan vilket gör skolgången så mycket roligare.

pennfodral barn

Organisera ditt pennfodral

För att skapa struktur måste du organisera ditt pennfodral på ett smart sätt. Till exempel måste pennorna ligga raklångt och inte på tvären. Annars riskerar de att sticka hål på fodralet. Därför har vi nedan listat några tips för hur du bäst strukturerar pennskrinet:

 1. Lägg inte i för mycket saker
  Håll dig till vad fodralet är till för, nämligen pennor, suddgummi och annat du behöver i skolan eller för arbetet. Orsaken till varför vi tar upp detta är för att många tenderar att trycka ner allt möjligt från papper till större pennvässare vilket snabbt gör att fodralet blir för tjockt och i värsta fall kan spricka och gå sönder. Därför ska du börja med att placera dina favoritpennor, för att därefter fylla på tills det är fullt.
 2. Skapa sektioner
  Om du inte har ett pennfodral med fack så kan du skapa små avdelare i fodralet. Antingen gör du detta med små plastskivor eller med urklippta kartongbitar. På så sätt kan du separera dina kulspetspennor från blyertspennor.
 3. Rengör regelbundet
  Det är lätt hänt att det samlas smuts i ditt pennfodral. Då måste du ta ut allt innehåll och rengöra försiktigt. Men för att undvika att behöva göra detta ofta, kan du regelbundet rengöra det så det håller sig fräscht.

Sy pennfodral

Om inget fodral från vår bäst-i-test lista faller dig i smaken, kan du alltid sy pennfodral själv. Det blir både billigare plus att du får använda din kreativitet. Av den orsaken har vi nedan gjort en liten lathund som beskriver hur du syr ditt egen fodral nedan.

 1. Välj ett snyggt tyg och klipp ut en fyrkantig tygbit på 15×15 cm. Givetvis kan du bestämma storleken själv.
 2. Dubbelvik tyget och placera dragkedjan högst upp.
 3. Sy fast dragkedjan.
 4. Slutför med att sy runt varje kant.
 5. Vänd det ut och in.
 6. Klart!

pennfodral pennskrin


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.