HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Pepparkvarn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Zassenhaus Pepparvarn 45 cm
Bäst-i-test 2024

Pepparkvarn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Zassenhaus Pepparvarn 45 cm

Zassenhaus Pepparvarn 45 cm
 • 25 års garanti
 • Bäst-i-test 2024
 • Från Zassenhaus
 • Slittåligt och steglöst keramiskt malverk
 • Få den exakta önskade storleken på pepparkornen
 • Förgyllda detaljer på ring och knopp
 • Överlägsen alla andra kryddkvarnar
 

2. Peugeot Pepparkvarn 40 cm

Peugeot Pepparkvarn 40 cm
 • Växla mellan 3 malningsgrader
 • Klassisk fransk design
 • Lättanvänd
 • Ställbart malverk av väldigt hög kvalitet
 • Mycket peppar per vred
 • Utmärkta recensioner
 

3. Elektrisk pepparkvarn

Elektrisk pepparkvarn
 • Tryck bara på en knapp för att börja mala
 • Slipp vrida och veva
 • Rostfritt hölje
 • Transparent design
 • Justerbar malningsgrad
 • Belysning i botten
 • Batteridriven med 4 st. AA-batterier
Innehåll [ visa ]

Pepparkvarn

En riktigt bra pepparkvarn är ett måste för att kunna laga mat på ett smidigt sätt. Alltför många kvarnar maler antingen för lite, vilket gör att du måste stå i flera minuter för att uppnå önskad mängd peppar; medan andra kvarnar saknar en inställning för att välja mellan fin- och grovmalen peppar. En pepparkvarn är också ett vackert dekorativt föremål i köket såväl som på köksbordet, och används flitigt i de flesta kök. En påtaglig fördel med de modeller vi valt ut i vår bäst-i-test-lista är att samtliga har en garanti på över 20 år – smått otroligt, eller hur?

pepparkvarn test

Pepparkvarn – Köpguide – Detta måste du veta innan köpet

Innan du köper en pepparkvarn måste du veta vad du ska tänka på innan köpet. Annars kommer du famla i blindo och välja en på känsla, vilket inte är att rekommendera. Därför har vi nedan skrivit en liten guide som kommer att ta dig igenom allt du behöver veta så att du kan göra ett så välgrundat köp som möjligt.

Malverkets kvalitet

Varje pepparkvarn värd namnet har ett kvalitativt malverk. Malverket är pepparkvarnens hjärta och avgör till stor del hur väl pepparkvarnen fungerar. De flesta kvarnar har ett keramiskt malverk, medan andra har ett malverk i karbonstål eller titan. Det är malverket som bestämmer hur effektiv malningen kommer att vara, varför detta är den faktor vi listar högst upp i vår guide.

Eftersom det är svårt att se insidan av en kvarn så måste du förlita dig på varumärke och priset. Om den exempelvis är för billig i relation till andra modeller kan du vara säker på att malverket inte är tillräckligt bra. De bästa papparkvarnarna har nämligen ett outslitligt malverk vilket är anledningen till varför de kan erbjuda köparna den smått otroliga garantin på 25 år.

Således är detta den tveklöst viktigaste faktorn som påverkar alla resterande faktorer vi kommer gå igenom härnäst.

Inställning för fin- och grovmalen peppar

En annan faktor är huruvida pepparkvarnen har en inställning för fin- och grovmalen peppar. De flesta kvarnar idag har detta, men det finns även en del modeller som saknar denna inställning. Detta betyder att pepparkornen bara kan malas på ett visst sätt, och du har inte möjligheten att reglera kornen efter din smak. Ska du t.ex. ha pepparkorn till biffen så behöver du en viss storlek, medan kornstorleken till en soppa är mycket mindre. Så om den saknar denna inställning är du strikt begränsad i din matlagning – något du inte vill vara.

Dessutom kan de flesta kvarnar med denna inställning även användas för andra kryddor än bara peppar.

Hur mycket peppar som kommer ur vid varje vred

En riktigt bra pepparkvarn ska malar pepparkornen på ett smidigt sätt, utan att du ska behöva vrida för hårt. Detta är en viktig aspekt och det är därför en av faktorerna vi har tagit hänsyn till när vi skapat vår bäst-i-test-lista.

Malningstiden och hur mycket peppar som kommer ut ur kvarnen är naturligtvis relaterade. Ifall kvarnen tar lång tid på sig att mala pepparkornen, så finns det ingen anledning till att köpa den – då kommer du istället bli extremt irriterad över att du behöver stå och vrida och vrida i evigheter utan att tillräckligt mycket peppar kommer ur. För att undvika denna enerverande och tidskrävande känsla måste du säkerställa att det kommer ut mycket peppar vid varje vred, d.v.s. att malningen är effektiv.

Elektrisk eller manuell pepparkvarn

elektrisk pepparkvarn

Tidigare fanns det bara manuella pepparkvarnar med vev eller vred. Detta innebar att man var tvungen att veva för att sätta igång malningsprocessen – något som var minst sagt energi- och tidskrävande. Däremot finns det fortfarande konsumenter som idag vill ha en retro-känsla i köket, och följaktligen väljer en traditionell, manuell kryddkvarn med vev.

Ovanstående är alltså ett alternativ. Det andra valet du har är att välja en batteridriven, även kallad elektrisk pepparkvarn. De elektriska varianterna är i allmänhet både snabbare och smidigare att använda, och de flesta kvarnar som säljs idag är någon av dessa två varianter. Vilken du väljer är upp till dig, men kostnaden kommer snabbt skjuta i höjden om du köper en elektrisk variant. Så har du en begränsad budget rekommenderar vi att du väljer en manuell istället.

Material – Mässing, gjutjärn, trä eller rostfritt stål

pepparkvarn trä eller mässing

En annan faktor som är viktig för kunderna är vilket material pepparkvarnen är tillverkad av. Det finns flera olika material att välja mellan, som alla har sina för- och nackdelar.

De flesta modellerna på marknaden är idag gjorda av plast, eller en kombination av metall och plast. Detta är inte särskilt hållbart och kvarnarna kan därför inte användas i många år, utan slits väldigt snabbt. Dessutom kommer malverket inte vara av god kvalitet om själva skalet är tillverkat i plast, det säger sig självt.

Å andra sidan är de bättre pepparkvarnarna tillverkade av mer kvalitativa material, såsom mässing, gjutjärn, trä (akactiaträ) eller rostfritt stål. Dessa modeller kostar givetvis mer, men de är samtidigt mycket slittåligare och kommer således att hålla i många, många år. Därutöver är dessa material ofta mycket snyggare och fungerar som fina dekorationsobjekt i köket eller på matbordet. Det finns till och med genomskinliga modeller vars ram, så att säga, är tillverkade i något av dessa mer slittåliga material. På så sätt kan du alltid ser exakt hur mycket peppar det finns kvar.

Om du är ute efter en pepparkvarn som kommer att hålla i många år, så rekommenderar vi alltså att du väljer en pepparkvarn av gjutjärn, mässing, trä (akaciaträ) eller rostfritt stål. Men är du t.ex. en student som precis flyttat in i sin första lägenhet så är det självklart okej om du väljer en billig modell i plast.

Garanti

Som vi tidigare nämnt är det viktigt att en pepparkvarn håller i många år. Det är helt enkelt inte en köksprodukt som man ska behöva köpa på nytt var tredje eller var fjärde år.

I bästa fall ska helst ha en garanti på 10-20 år, så att du inte behöver oroa dig för att köpa en ny kryddkvarn varje gång den andra går sönder. Dock måste du vara medveten om att dessa varianter kostar lite mer. Men på lång sikt kommer det ju vara värt det då du slipper köpa nya kvarnar.

Storlek/höjd

Storleken på pepparkvarnen är viktigt för väldigt många konsumenter. Detta beror på att de ofta används på matbordet under middagar, så det är viktigt att pepparn räcker till alla matgäster. Dessutom är det jobbigt att behöva fylla på med ny peppar stup i kvarten, varför de flesta är på jakt efter en stor pepparkvarn.

Orsaken till varför de är höga, och inte stora på bredden, är givetvis för att de inte ska uppta mer plats än nödvändigt. Så se till att välja en storlek som passar både ditt kök och din plånbok.

Gummifötter och skruvlock

Tillverkare av pepparkvarnar lägger idag allt större vikt vid designen, och det finns modeller i alla möjliga former och färger. Dock är det viktigt att den har gummifötter, eller någon annan form av anti-slip-mekanik undertill. Detta då de ofta används på matbordet och det inte är särskilt roligt att skvätta peppar överallt om den inte står stabilt på bordet.

Dessutom är det viktigt att den har ett skruvlock, för annars riskerar du att pepparn rinner ut på fel ställen. En kryddkvarn med skruvlock är dessutom lättare att fylla på.

Detta är långt ifrån den viktigaste faktorn, utan mer ett praktiskt tips vill dela med oss av. Sålunda behöver du inte lägga allt för stor vikt vid gummifötterna och skruvlocket.

Fördelar med pepparkvarn

 • Välj mellan finmalen och grovmalen peppar: Den huvudsakliga fördelen med bättre pepparkvarnar är att du kan välja mellan fin- och grovmalen peppar. Detta är en mycket användbar funktion, och något som man inte alltid hittar på billigare modeller.
 • Får ut mer peppar: De bästa pepparkvarnarna får ut mer peppar än t.ex. en vanlig mortel. Detta beror på att de är bättre designade, och inte minst på grund av att malverket jobbar väldigt effektivt. Men det vi menar mer specifikt är att du man får ut mer peppar per vred med en bra kryddkvarn, än med en dålig.
 • Dekorativt inslag i köket: De flesta pepparkvarnar är väldigt dekorativa, och fungerar alltså som fina inredningsdetaljer i köket. Det finns modeller i alla möjliga former, storlekar och färger. Så hitta en variant som passar in i just ditt kök, och du har precis lyckats få det lite finare hemma. Ett tips är att köpa en stor och lång variant som stjäl fokuset vid matbordet.

Slutsats

En pepparkvarn är ett mycket användbart köksredskap, och något som alla bör ha i sitt hem. Dels för att det är smidigt med en bra kvarn, men också för att det är en vacker inredningsdetalj.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns modeller för alla budgetar, och att det är viktigt att du tar hänsyn till storlek, material och design. Men det viktigaste, enligt oss, är att du väljer en modell som har minst 20 års garanti, ett outslitligt kvalitativt malverk, möjlighet att välja mellan fin- och grovmalen peppar, samt se till att rejält med peppar kommer ut vid varje vred.

Därutöver kan du välja en elektriskt pepparkvarn istället för en manuell, om du vill att det ska gå fortare och du vill slippa vreda eller veva. Detta är faktiskt särskilt bra för till åren komna människor som har slitna handleder eller andra åkommor. Så tänk på det om du ska köpa en present till farmor eller farfar!

Om du följer dessa råd kommer du att hitta den ultimata pepparkvarnen som passar just dig och ditt kök perfekt. Lycka till!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.