HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Pusselmatta bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Clementoni pusselmatta
Bäst-i-test 2024

Pusselmatta bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Clementoni pusselmatta

Clementoni pusselmatta
 • Anpassad för 500-2000 bitar
 • Storlek: 105 x 78 cm
 • Superlätt att rulla ut och ihop
 • Håller alla bitar på plats
 • Bra pris
 

2. Jigsaw Roll Up

Jigsaw Roll Up
 • Passar upp till 2000 bitar
 • Storlek: 98 x 68 cm
 • Två spännband
 • Bra varumärke (Tildas)
 • Gråfärgad matta
 

3. Pusselmatta 500-3000 bitar

Pusselmatta 500-3000 bitar
 • Lätt att rulla ihop
 • Håller bitarna på plats
 • Passar pussel mellan 500-3000 bitar
 • Matta och 2 spännband ingår
 • Storlek: 98 x 68 cm
Innehåll [ visa ]

Pusselmatta

Syftet med en pusselmatta är att du ska kunna ta en paus i pusselläggandet genom rulla ihop mattan när du är klar för dagen, för att sedan rulla ut den när det är dags att pussla igen. På så vis slipper pusslet ta en massa plats på golvet eller bordet under flera veckor tills pusslet är lagt. Dessutom säkerställer mattan att alla bitar hålls på plats tack vare underlaget i skumgummi – något som kan vara svårt om det finns en massa barn som springer runt i bostaden och stökar till det. En pusselmatta möjliggör även att du kan ta med pusslet till en vän, sommarstugan eller helt enkelt förvara det på en säker plats till du är redo att lägga pussel igen.

Däremot finns det förvånansvärt många modeller med undermålig kvalitet vilket innebär att de dels är för stela för att rulla ihop, dels inte håller bitarna på plats när mattan rullas ut igen. Därför har vi samlat en lista över de bästa pusselmattorna som finns att tillgå i dagsläget. Därtill har vi skrivit en köpguide vars syfte är att hjälpa dig välja rätt utifrån om du har ett pussel på 1000, 3000 eller 5000 bitar. Börja således med att förkovra dig nedan för att därefter välja den bästa varianten från topplistan högst upp på sidan.

Hur du väljer pusselmatta

Innan du köper en pusselmatta finns det några saker du ska vara medveten om. För det första måste du välja en matta tillverkad av skumgummi för bästa resultat. För det andra ska du välja rätt storlek utifrån om du gillar att lägga pussel med 1000, 3000 eller 5000 bitar. För det tredje är det en så pass billig produkt att vi tycker det är värt att investera i en dyrare, kvalitativ modell istället för en budgetvariant. Utöver detta har vi nedan styltat upp de faktorer som hjälper dig göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Skumgummi

Den viktigaste faktorn när du ska köpa en pusselmatta är att välja rätt material, och här finns det bara ett korrekt val, nämligen att välja skumgummi. Varför rekommenderar vi inga andra material såsom plast eller kartong? Jo, för att bitarna inte fastnar på mattan. Skumgummi är det enda materialet som håller bitarna på plats under upp- och utrullningen. Det finns flera recensioner som du kan läsa online där kunden är besviken över att de inte valde en modell med skumgummi. Så vad du än gör så ska du se till att inte välja något annat material än skumgummi.

pusselmatta skumgummi

Storlek

När du väljer en pusselmatta är det grundläggande att du väljer rätt storlek. Storleken indikeras av två saker: mått och antal bitar; måtten anges i centimeter och benämner helt enkelt hur stor mattan är, och antal bitar indikerar helt enkelt hur många pusselbitar som får plats. Eftersom detta skiljer sig från modell till modell är det angeläget att du vet hur stora pussel du vanligtvis lägger. Det vanligaste är att välja en matta med 3000 eller 5000 bitar.

Pusselmatta 3000 bitar

Har du ett pussel med 3000 bitar så måste du köpa en pusselmatta avsedd för samma antal bitar. Annars kommer mattan vara för liten och den kommer inte gå att rulla ihop. Något som är bra att veta om du är på jakt efter en matta för 3000 bitar, är att titta på måtten, och då ska mattan vara 98×68 cm – är mattan mindre än detta kommer bitarna med största sannolikhet inte få plats.

pusselmatta 3000 bitar

Pusselmatta 5000 bitar

Den mest populära pusselmattan är den som är anpassad för 5000 bitar. Detta är den största modellen du kan hitta och tarvar således ett större utrymme. Därför är det extremt viktigt att du mäter utrymmet där du tänker lägga pusslet, så du kan välja en matta som passar. Annars kommer mattan välla över bordet vilket inte är bra. Observera dock att du kan använda en matta avsedd för 3000 bitar till ett pussel på 5000 bitar också eftersom det förstnämnda pusslet är mindre och därmed enkelt får plats.

pusselmatta 5000 bitar

Pris

En av de bästa faktorerna med en pusselmatta är att de är väldigt billiga. De flesta kostar från 50-300 kronor, där de dyraste alltid är tillverkade av skumgummi och de billigaste av plast eller kartong. Eftersom de är så billiga så avråder vi från att köpa en variant i undermålig kvalitet som endast kommer göra dig enerverad när bitarna faller ut under utrullningen. Istället är vår varma rekommendation att köpa en dyrare matta som håller längre, är av bättre kvalitet och det viktigaste – en matta som håller bitarna på plats.

Fördelar med pusselmatta

Fördelarna med en pusselmatta är många. Först och främst minskar det pressen som många känner att lägga färdigt ett pussel under en sittning. Detta blir i princip omöjligt om du har ett pussel med 3000 eller 5000 bitar. Tack vare mattan kan du rulla ihop pusslet när du är klar och förvara den tills du blir sugen igen, varpå pusslet är exakt så som du lämnade det. Vi har nedan listat samtliga fördelar med denna fantastiskt praktiska produkt för pusselälskare.

 • Slipp pressen att lägga pussel fort, med en pusselmatta kan du lägga pusslet i ditt eget tempo och rulla ihop den när du tröttnat för dagen.
 • Spara dina sorterade bitar så du slipper leta upp dem vid nästa sittning.
 • Lätt att rulla ihop och förvara varsomhelst.
 • Du slipper bli av med pusselbitar eftersom allt hålls på plats av en skumgummimatta.
 • Upptar ingen plats när du inte pusslar vilket gör att det inte stör.
 • Den hoprullade mattan förvaras i en påse vilket gör det omöjligt att bli av med pusselbitar.

Mattan är lätt att använda och jag sparar tid och slipper oroa mig för att mitt 22 månader gamla barnbarn drar mina bitar från bordet när hon är här.

Som du kan se från ovanstående citat, finns det inget värre för en pusselälskare att få pusslet förstört av ett barn, varför detta är en så utomordentligt bra produkt.

pusselmatta barn

Att undvika med pusselmatta

Nu när vi gått igenom fördelarna är det hög tid för oss att även lyfta upp de negativa aspekterna som du måste vara medveten om innan ditt köp. Till exempel är det många som köpa en billig modell utan att veta att den måste vara tillverkad i skumgummi för bästa resultat. Därutöver har vi nedan listat de mest påtagliga nackdelarna och vad du ska undvika i ditt val.

 • Dåligt underlag
  När du ska köpa en pusselmatta så är underlaget som sagt det viktigaste. För om inte underlaget är bra så kommer bitarna inte hållas på plats vilket kommer göra dig irriterad – både när du rullar ihop och rullar ut mattan. Därför ska du absolut inte köpa en modell som inte är gjord av skumgummi. Dessvärre är det ganska svårt att hitta då de flesta billiga varianterna är gjorda av plast och kartong, vilket är orsaken till varför vi valt ut några favoriter i topplistan högst upp som alla är tillverkade i skumgummi.
 • För stor matta
  Ett vanligt misstag många gör är att de blint köper en pusselmatta i en storlek som är anpassad för 1000, 3000 eller 4000 bitar. Men felet de gör är att de inte på förhand uppmätt utrymmet där de ämnar lägga pusslet, varpå de märker att mattan är för stor när den väl är utrulla. Därför är det ytterst viktigt att du först mäter golvytan eller bordstorleken där du vanligtvis lägger pussel, och därefter väljer en modell utifrån detta. På så sätt säkerställer du att du inte råkar köpa en för liten eller för stor modell.

För att exemplifiera betydelsen av punkterna ovan, har vi nedan valt ut en recension från en konsument som inte följt våra råd:

Jag råkade köpa en pusselmatta vars yta var stel vilket gjorde hopvikningen nästintill omöjlig och förstörde halva mitt pussel.

Orsaken till varför kundens matta var stel var just för att det inte vara skumgummi, så håll utkik efter detta i produktbeskrivningen innan ditt köp.


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.