HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Sadelstol bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Sadelstol med ryggstöd Dalton...
Bäst-i-test 2024

Sadelstol bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Sadelstol med ryggstöd Dalton Alu

Sadelstol med ryggstöd Dalton Alu
 • Klassisk hästsadel med ryggstöd
 • Sits i formstöpt polyuretan-skum som är lätt att rengöra
 • Praktisk och robust också i tuffare miljöer
 • Sitthöjd på 58-77 cm
 • Sitsens mått är 44x35cm
 • Lättrullande hjul
Nackdelar:
 • En sadelstol som kostar närmare 7000 kronor är dessvärre väldigt dyrt
 

2. Bäst sadelstol med ryggstöd

Bäst sadelstol med ryggstöd
 • Steglös inställning av sits, ryggstödsvinkel och höjd
 • Lättrullande hjul
 • Sits och rygg i svart PU-skum
 • Sitthöjd på 550-370 mm
 

3. Sadelstol Dalton Octupus

Sadelstol Dalton Octupus
 • Sitthöjd på 63-82 cm
 • Sitsens mått är 44x35cm
 • Material: PU
 • Överkomligt pris
 • Lättrullande hjul
Innehåll [ visa ]

Sadelstol → Bäst-i-test (2024) — Bästa sadelstolen

Sadelstolar har på senare år blivit allt populärare bland dem som söker ett bekvämt och ergonomiskt sittande vid arbetsplatsen. En bra sadelstol kan hjälpa till att minska belastningen på ryggen och främja en bättre hållning. Men med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att välja rätt. I denna artikel kommer vi därför att presentera de bästa sadelstolarna på marknaden 2024, inklusive en köpguide, för- och nackdelar och allt annat du behöver veta för att hitta den perfekta stolen för dina behov.

Bästa sadelstolen 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Sadelstol med ryggstöd Dalton Alu

Tvivelsutan den bästa sadelstolen 2024
Sadelstol med ryggstöd Dalton Alu

Vi är stolta att presentera vinnaren av vårt bäst-i-test 2024 - Dalton Alu! Denna sadelstol är verkligen en fantastisk produkt som ger en avslappnad hållning och rak rygg för att du kan sitta bekvämt under långa perioder av arbete.

Vi älskar den klassiska hästsadeln som ger en hög sittkomfort och det formstöpta polyuretan-skummet som gör stolen praktisk och slittålig även i tuffare miljöer. Vi är också imponerade av att polyuretan är motståndskraftigt mot olika typer av vätskor och kemikalier, vilket gör den busenkel att rengöra om du slipper nån vätska på sitsen.

Sadelstolen Dalton Alu är utrustad med både ryggstöd och hjul, vilket ger en hög grad av anpassning och flexibilitet. Sitshöjden kan justeras mellan 58-77 cm, vilket passar de flesta användare. Därtill har sitsen måtten 44x35 cm den är utrustad med lättrullande hjul.

Vi måste dessvärre nämna priset som är nästan 7000 kr, vilket är en nackdel för vissa kunder. Men vi anser att Sadelstol Dalton Alu är värd investeringen om du vill ha en högkvalitativ och bekväm stol som håller länge.

Mot bakgrund av detta är Dalton Alu den bästa sadelstolen på marknaden under 2024 enligt vårt test. Det är en bekväm och anpassningsbar stol som ger en avslappnad hållning och hög sittkomfort. Vi rekommenderar starkt denna modell till alla som söker en högkvalitativ och långvarig lösning för sin arbetsplats.

Fördelar:

 • Klassisk hästsadel med ryggstöd
 • Sits i formstöpt polyuretan-skum som är lätt att rengöra
 • Praktisk och robust också i tuffare miljöer
 • Sitthöjd på 58-77 cm
 • Sitsens mått är 44x35cm
 • Lättrullande hjul

Nackdelar:

 • En sadelstol som kostar närmare 7000 kronor är dessvärre väldigt dyrt


9/10
EXPERTBETYG

2. Bäst sadelstol med ryggstöd

Med ryggstöd och lättrullande hjul
Bäst sadelstol med ryggstöd

Vi är glada över att ha fått testa denna sadelstol med ryggstöd, som tog andraplatsen i vårt bäst-i-test. Denna stol är verkligen en fröjd för kroppen såväl som ögonen.

Vi är imponerade av den svarta PU-skum sitsen och ryggstödet som ger en fantastisk sittkomfort och stöd för ryggen. Det är en fröjd att sitta i denna stol under långa timmar av arbete. Vi gillar också den steglösa inställning av sits, ryggstödsvinkel och höjd som ger möjlighet till personlig anpassning av stolen, helt utan begränsning. Detta innebär att du kan justera stolen för att hitta den mest bekväma sittställningen för din kropp.

Sadelstolen GBP med ryggstöd har också lättrullande hjul som gör den enkel att förflytta. Detta är en stor fördel för dem som behöver glida från det ena arbetsbordet till det andra.

Med en sitthöjd på 550-370 mm passar denna sadelstol de flesta användare. Vi gillar också att den kommer i en snygg svart färg som passar in i de flesta arbetsmiljöer.

Därmed är detta en fantastisk sadelstol som ger en hög sittkomfort och stöd för ryggen. Det är en bekväm stol som är enkel att justera och förflytta runt på arbetsplatsen.

Fördelar:

 • Steglös inställning av sits, ryggstödsvinkel och höjd
 • Lättrullande hjul
 • Sits och rygg i svart PU-skum
 • Sitthöjd på 550-370 mm

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG
Sadelstol Dalton Octupus

Denna sadelstol kom på tredjeplats i vårt bäst-i-test 2024 och är definitivt den mest prisvärda modellen på marknaden.

Vi älskar den klassiska hästsadeln som ger en avslappnad hållning och rak rygg, vilket gör att man kan sitta längre utan att känna någon smärta. Sitsen i formstöpt polyuretan-skum ger en fantastisk sittkomfort och den är praktisk och robust även i tuffare miljöer. Vi uppskattar också att polyuretan är motståndskraftigt mot olika typer av vätskor och kemikalier, vilket gör stolen lätt att rengöra.

Sadelstolen Dalton Octupus med hjul har också en justerbar sitthöjd på 63-82 cm och sitsen har måtten 44x35cm, en perfekt storlek om man vill komplettera med en ergonomisk sittdyna. Därtill är stolen utrustad med lättrullande hjul, vilket gör den enkel att förflytta runt på arbetsplatsen.

Således är Dalton Octupus en utmärkt sadelstol som erbjuder en avslappnad hållning och en fantastisk sittkomfort till ett mycket överkomligt pris. Vi rekommenderar starkt denna stol till alla som söker en prisvärd och bekväm modell.

Fördelar:

 • Sitthöjd på 63-82 cm
 • Sitsens mått är 44x35cm
 • Material: PU
 • Överkomligt pris
 • Lättrullande hjul

Nackdelar:Köpguide för sadelstol — Att tänka på innan ditt köp

Att köpa en sadelstol är inte en lätt uppgift, eftersom det finns så många faktorer att tänka på. Att köpa en sån här stol kan nämligen vara en stor investering, så det är viktigt att välja rätt modell för dina behov. Här är därför alla viktiga faktorer att tänka på innan du köper:

1. Stolens höjdjustering

Att justera höjden på en sadelstol är avgörande för att hitta en bekväm position och för att undvika ryggsmärta och andra problem som kan uppstå vid långvarigt sittande.

Arbetsplatsens höjd och ergonomi

Du bör ta hänsyn till höjden på din arbetsplats och hur din kropp kommer att röra sig när du sitter på stolen. Om du till exempel arbetar vid ett högt bord  kan du behöva en sadelstol med en högre justeringsförmåga för att nå de nödvändiga höjderna.

Detsamma gäller för kortare personer, som kan behöva en sadelstol med lägre höjdjustering för att undvika spänningar i nacke och axlar.

Stolens höjdjusteringsförmåga

Det finns två huvudtyper av höjdjustering på sadelstolar: pneumatisk och manuell.

 • Pneumatisk höjdjustering använder tryckluft för att justera höjden på stolen. Detta ger en smidig och lättjusterad höjd som kan finjusteras i små steg.
 • Manuell höjdjustering kräver att du manuellt justerar höjden på stolen genom att vrida eller trycka på en knapp. Denna typ av höjdjustering är snäppet mer tidskrävande och mindre precis än pneumatisk höjdjustering.

Låsning och säkerhet

De flesta sadelstolar har en låsanordning för höjdjusteringen. Detta är viktigt för att säkerställa att stolen inte rör sig oavsiktligt och för att skydda dig mot att falla eller tappa balansen. Se till att välja en med en pålitlig låsanordning som är lätt att använda och som säkerställer att stolen förblir stabil när du sitter på den.

sadelstol bäst i test

2. Stolens lutningsfunktion

En justerbar lutning kan hjälpa till att minska belastningen på ryggen och främja en bättre hållning. Här är några saker att tänka på när du väljer en sadelstol med lutning:

Justerbarhet och inställningsmöjligheter

De flesta sadelstolar med lutningsfunktion har en justerbarhet som kan ställas in efter dina personliga behov. Se till att välja en med en lutningsfunktion som kan ställas in i små steg och som ger dig möjlighet att finjustera din sittställning. Ju fler justeringsmöjligheter som finns, desto lättare är det att hitta en bekväm position.

Låsning och säkerhet

De flesta modeller med lutningsfunktion har också en låsning som håller stolen på plats i den önskade vinkeln. Detta är viktigt för att säkerställa att stolen förblir stabil när du sitter på den och för att skydda dig mot att falla eller tappa balansen. Se därför till att välja en sadelstol med en pålitlig låsanordning.

Typ av lutningsfunktion

Det finns två huvudtyper av lutningsfunktioner: friktionslös och friktionsbaserad. En friktionslös lutningsfunktion gör det möjligt att luta stolen framåt eller bakåt utan att möta något motstånd. En friktionsbaserad lutningsfunktion ger motstånd när du lutar dig framåt eller bakåt. Välj den typ av lutningsfunktion som passar dina behov och önskemål.

3. Sadelstolens storlek

Det är viktigt att köpa en sadelstol som passar just din kroppsstorlek. En stol som är för liten kan leda till obehag och en dålig hållning, medan en stol som är för stor kan göra det svårt att nå tangentbordet och musen. Tänk på att en större modell är inte alltid bättre, eftersom det kan vara svårt att hitta en bekväm position i dessa.

Stolsitsens storlek är också viktig att ta hänsyn till när du väljer en sadelstol. En stolsits som är för smal kan göra att du känner dig instabil, medan en stolsits som är för bred kan göra det svårt att röra sig fritt.

En sadelstol med flexibilitet är fördelaktigt för personer som har en kroppsstorlek som varierar över tid; om du till exempel har en graviditet eller har gått upp eller ner i vikt kan du behöva en som kan justeras för att passa din förändrade kroppsstorlek.

4. Typ av sadelstol

Det finns olika typer av sadelstolar på marknaden, inklusive klassiska sadelstolar, de med ryggstöd, de med korsryggsstöd och de med justerbara armstöd. Vilken typ du väljer beror på dina behov och arbetsplatsens krav.

5. Sadelstolens material

Valet av material för en sadelstol kan påverka dess komfort och hållbarhet. Här är några faktorer att begrunda gällande material:

Läder

Läder är ett vanligt material i sammanhanget, och det ger en mer elegant look och känsla. Läderöverdrag är också enklare att torka av och hålla rena. Tänk på att läder kan vara något mindre andningsbart än andra material, vilket kan leda till svettningar under varma dagar. Läder kan också vara känsligt för repor och slitage, så det kan kräva mer underhåll än andra material.

Tyg

Sadelstolar tillverkade av tyg är mer andningsbara än läderstolar och kan vara mer bekväma att sitta på i längre tid. Tyg är ofta mer flexibelt och följsamt än läder, vilket kan ge en bättre passform. Tänk dock på att tyg kan vara mer benäget att fläckar och smuts, vilket kan göra det svårare att hålla rent och snyggt.

Mesh

Sadelstolar med meshöverdrag kan vara särskilt bekväma och andningsbara eftersom meshmaterialet tillåter luftflöde genom stolen. Meshöverdrag är också lättare att rengöra än andra material och är i regel mer slitstarkt.

6. Hjulens rörlighet

Det finns olika typer av hjul som kan användas på sadelstolar, inklusive hårda hjul och mjuka hjul. Hårda hjul fungerar bäst på mjuka golv och ger en mer stabil känsla, medan mjuka hjul fungerar bäst på hårda golv och ger en smidigare rörelse. Välj således hjul utifrån vilken typ av golv du har på din arbetsplats.

Sadelstolar kan ha olika antal hjul, från tre till fem. Fler hjul ger en mer stabil stol och kan vara fördelaktigt om du behöver röra dig runt mycket på arbetsplatsen. Vidare kan hjulens kvalitet påverka deras rörlighet och hållbarhet. Hjul av högre kvalitet tenderar att vara mer slitstarka och röra sig smidigare över golvet.

7. Sadelstolens viktbelastning

Kontrollera stolens maximala viktbelastning innan du köper den för att se till att den passar dina behov. Sadelstolar har olika maximala viktbelastningar, från runt 100 kg till 200 kg eller mer. Det är viktigt att välja en stol som klarar av din kroppsvikt och eventuell extra utrustning som du behöver använda.

En sadelstol som inte klarar av din vikt kan bli instabil och ge en obehaglig, svajig känsla av att sitta på den. Detta kan leda till en dålig hållning och till och med öka risken för skador. Tänk därför på att välja en stabil modell med en hög maximal viktbelastning kan ge en mer bekväm och hälsosam arbetsmiljö.

8. Ergonomisk design

En ergonomisk design är en viktig faktor att tänka på när du väljer en sadelstol. En ergonomisk stol är utformad för att stödja en naturlig hållning och minska stress på rygg och nacke. Notera dock att det även finns speciella ergonomiska kontorsstolar som är framtagna just för ergonomins skull, så det är ytterligare alternativ du har om du känner att en sadelstol inte passar dig.

9. Kvalitet och hållbarhet

Sadelstolens konstruktion kan påverka dess hållbarhet. En stol med en stark och stabil ram, t.ex. av stål eller aluminium, kan hålla längre än en stol med en svagare konstruktion. Se också till att stolens delar och mekanismer är av hög kvalitet och fungerar smidigt för att undvika framtida problem.

Köp helst en sadelstol från en tillverkare med ett gott rykte för att säkerställa att du köper en produkt av hög kvalitet. Det är viktigt att läsa recensioner om företaget innan du köper för att undvika att köpa en dålig produkt.

10. Ryggstöd

Om du har behov av extra stöd för din rygg kan en sadelstol med ryggstöd vara ett bra alternativ. Detta är särskilt viktigt om du har en tendens att luta dig bakåt eller om du sitter länge framför en dator. Tänk på att ryggstödet inte bör hindra dig från att sitta i en ergonomiskt korrekt position och att det bör vara justerbart så att det passar din kroppsform och dina behov.

En sadelstol med ryggstöd bör ha en justerbar ryggstödsfunktion för att passa din kroppsform och sittställning. Ryggstödet ska även gå att justera i höjd, lutning och djup för att passa dina individuella behov.

Vidare bör ryggstödet ha en ergonomisk design för att undvika smärta eller skador i ryggen. Det bör stödja hela ryggen och undvika en för stor lutning bakåt och säkerställa att du sitter i korrekt höjd. Behöver du komma upp några centimeter så rekommenderar vi att du använder en ergonomisk sittdyna för att bidra med en korrekt, ergonomisk sittposition.

Glöm inte heller att välja en sadelstol vars ryggstöd är tillräckligt stort för att ge stöd till hela ryggen.

Tips: Har du ett stillasittande arbete bör du använda ett fotstöd och svankstöd för optimal komfort.

Vanliga frågor och svar om sadelstolar

Vad är en sadelstol?

En sadelstol är en stol med en sadelliknande sits som är utformad för att minska stress på ryggen och främja en bättre sittställning. Sadelsitsen gör att du sitter mer upprätt och i en öppen vinkel, vilket hjälper till att minska belastningen på ryggraden.

Vad är fördelarna med en sadelstol?

Fördelarna med en sadelstol inkluderar en bättre sittställning, minskad stress på ryggraden, ökad rörelsefrihet och en mer ergonomisk arbetsmiljö. Sadelsitsen kan också hjälpa till att förbättra andningen och blodcirkulationen.

Vad är nackdelarna med sadelstolar?

Trots sina fördelar finns det också några nackdelar. För vissa personer kan det ta lite tid att vänja sig vid att sitta på en sadelstol och det kan orsaka obehag i början. Dessutom kan sadelsitsen göra det svårt att sitta i en avslappnad ställning och kan begränsa rörelsefriheten för vissa människor. Vissa personer kan också uppleva ökad belastning på knäna och benen på grund av den öppna sittställningen, åtminstone under de första dagarna.

Är sadelstolar bekväma att sitta på?

Det är vanligt att det kan ta lite tid att vänja sig vid att sitta på en sadelstol, men de flesta människor upplever att de är bekväma och ger en bättre sittställning än traditionella stolar efter ett tag. Det är dock viktigt att välja en sadelstol som passar din kroppsform och dina behov.

Är sadelstolar från IKEA verkligen något att ha?

Sadelstolarna som säljs på IKEA är prisvärda och kan vara ett bra alternativ för personer som vill testa på denna typ av stol utan att spendera för mycket pengar. Men det är viktigt att notera att de inte har samma kvalitet och hållbarhet som dyrare modeller.

Vad är priset på en sadelstol?

En billigare modell kostar mellan 800-1000 kr, medan en dyrare modell kan kosta flera tusen kronor.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.