HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Silikonformar bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Silikonformar för tårta
Bäst-i-test 2024

Silikonformar bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Silikonformar för tårta

Silikonformar för tårta
 • Material: Silikon
 • Diameter: 28 cm
 • Höjd: 4,7 cm
 • Perfekt för tårtor
 • Tål temperaturer från -60°C upp till 230°C
 • Går att maskindiskas
 

2. Runda silikonformar

Runda silikonformar
 • Antal gropar: 5 st
 • Storlek form: 30 x 17,5 cm
 • Diameter, grop: 8 cm
 • Djup, grop: 4 cm
 • Total volym: 600 ml
 

3. Silikonformar för muffins

Silikonformar för muffins
 • Antal gropar: 24 st
 • Storlek form: 30 x 17,5 cm
 • Diameter, grop: 3 cm
 • Djup, grop: 1,5 cm
 • Total volym: 300 ml
Innehåll [ visa ]

Silikonformar

Silikonformar har under de senaste åren tagit bakvärlden med storm. Trots att glas- och metallformar har använts i decennier har alltfler insett fördelarna med silikon. Till exempel fastnar inga rester i formarna som är jobbiga att ta bort. Därtill är de otroligt enkla att rengöra. Vidare är de återanvändbara vilket gör att du slipper slänga bort muffinsformar i papper och bidra till negativ miljöpåverkan. Därutöver behöver du inte smörja en silikonform för bakverket lossnar lika enkelt ändå.

Men silikonformar är också lätta att ta med sig så de knappt väger nånting, och eftersom de är böjliga kan du lätt trycka ihop formarna och stuva in dem i valfritt köksskåp utan att de upptar för mycket utrymme. Det går också att frysa in formarna. Så oavsett om du ska baka muffins, tårta, glass, is, godis eller barnmat så är silikonformar det perfekta valet.

silikonformar bakning

Däremot finns det mängder av modeller med varierande kvalitet. Därför är det viktigt att du vet hur du kontrollerar om det är äkta silikon eller inte. Vidare måste du ha kännedom om både fördelar och nackdelar med denna typ av bakform. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att informera dig om allt du behöver veta innan du gör ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja den form som passar dig bäst från topplistan ovan.

Så väljer du silikonformar

Innan du köper silikonformar finns det några saker du ska vara införstående med. För det första måste du köpa äkta silikon och ingen förfalskning – något som är vanligt förekommande just nu. För det andra finns det mängder av olika former som t.ex. runda, halvklot, muffins och för tårtor. För det tredje ska du välja en stabil form som inte viker sig av tyngden från bakverket. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste sakerna du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

silikonformar

1. Kvalitet

När du köper silikonformar är det ytterst viktigt att du kontrollerar dess kvalitet. Orsaken till varför detta överhuvud är nödvändigt är för att det finns så många falska modeller på marknaden, så det gäller att du väljer rätt. Vanligtvis är de falska kopiorna utblandat med något annat ämne, och således inte gjorda av 100% silikon. Därtill ska du dubbelkolla att formen är tillverkad i LFGB-godkänd silikon vilket betyder att den är livsmedelssäker till 100%.

Om du inte säkerställer att silikonet är äkta så innebär det en hälsorisk eftersom vissa ämnen frigörs vid särskilda temperaturer vilket kan göra dig dålig i magen. Men det kommer också missfärga ditt bakverk och i vissa fall avge en horribel odör.

Så kontrollerar du om det är äkta silikon:

 1. Nyp tag i en bit silikon och håll den hårt.
 2. Vrid nypan några millimeter åt sidan.
 3. Ser du att en vit färg visar sig inuti silikonet så är den falsk.
 4. Behåller silikonet sin färg så är den äkta.

Ovanstående kontrollmetod kan du utföra i vilken butik som helst, för det är inget som skadar formen. Annars har du ingen aning om silikonet är äkta eller falskt.

2. Form

När du letar efter silikonformar kommer du märka att det finns ett enormt urval av olika formar. Vissa är runda, andra är formade som ett halvklot. Men det finns även specifika formar avsedda för ett speciellt ändamål, som t.ex. glass, tårta, muffins, is, glass och godis. Därtill finns det formar för att göra exklusiva chokladpraliner. För att du ska få en bra översikt över alla möjliga val du har att tillgå, har vi nedan listat de mest populära formarna. Vårt tips är att köpa några stycken så du kan baka allt möjligt när lusten faller på.

 • Runda silikonformar
  Den tveklöst populäraste formen är runda silikonformar. Dessa bildar ett halvklot vilket gör att du lätt kan smälta ihop två halvklot till en boll och på så vis skapa en rund kula. De finns i olika storlekar med varierat antal formar. (De kallas även för kupolformar).
 • Halvklot
  Formarna som är formade som halvklot är egentligen samma sak som de ovannämnda runda formarna, med skillnaden att de är ämnade för bakverk som ska vara platta nedtill och runda ovanpå. Dessa bakverk är väldigt populära på caféer och nu kan du göra dem själv tack vare silikonformar.
 • Muffins
  Silikonformar för muffins är de som säljer mest. Orsaken är att cupkakes har blivit enormt populärt på senaste tiden tack vare företag som Cupcake STHLM. De är återanvändbara och går att användas i ugnen, mikrovågsugnen samt att frysa in. Det har aldrig varit lättare att baka fluffiga muffins som är en fröjd att lossa från formarna. Glöm inte att muffinsformarna har olika många former och de rymmer olika mycket, t.ex. finns de dem som rymmer 75 ml styck medan andra rymmer hela 2 dl styck. Så fundera över hur stora muffins du tycker om att göra så du inte råkar köpa en för liten form.
 • Tårta
  Silikonformar för tårtor har inneburit en revolution för alla bakentusiaster. Numera går det att få silkeslena tårtor med rundade kanter genom att köpa en form som endast kostar 100 kronor. Det är en magisk känsla att avlägsna tårtan från formen och se den perfekt formade skapelsen med egna ögon – testa själv!
 • Is
  Genom att använda en isform i silkon får du perfekta iskulor varje gång. Diametern skiljer sig beroende på vilken storlek du köper. Dessutom kan du välja form på isbitarna så om du t.ex. vill ha runda bollar eller fyrkanter så behöver du bara välja en form som har den önskade formen.
 • Glass
  Är du en glassälskare av rang så ska du välja en silikonform avsedd för glasstillverkning. Dessa levereras i regel med tillhörande glasspinnar i trä så resultatet blir så autentiskt som möjligt.
 • Godis
  Har du någon gång undrar hur man gör geléhallon, knäck eller annat godis så är svaret silikoformar för godis. Det finns alltså specifika formar avsedda för olika typer av godis. Till exempel kan du börja göra egna trippelnötter eller hemkokt kola i valfri form. Aldrig har det varit billigare och enklare att göra eget godis.
 • Hjärtan
  Vill du få barn att vara med på bakningen så ska du välja en form som ser ut som ett hjärta. Dessa är perfekta för alla hjärtans dag, födelsedagar och andra roliga tillställningar. Även här kan du välja olika storlekar och former på hjärtat.
 • Praliner
  Tycker du om chokladkonfekt och älskar att äta praliner på caféer så är en pralinform i silikon det självklara valet. Allt du behöver göra är att smälta choklad, fyll formen, låt stelna, och tryck sedan ut figurerna med fingrarna.

3. Konstruktion

Något som inte är bra med stora silikonformar är att de tenderar att vika sig när du tar ut bakverket från ugnen. Låt oss säga att du exempelvis tillagat en tårta eller muffins och sedan ska ta ut formen, så är du van att endast behöver greppa tag i utsidan av formen för att lyfta ut den. Men eftersom silikon är ett så böjligt material så kan bakverket välta över. Och om du håller fingrarna under formen så kommer du bränna dig.

Detta innebär att du antingen måste placera silikonformen på en bakplåt för att ge stöd när du tar ut bakverket från ugnen. Eller så måste du välja en form med kraftfullare konstruktion. Dessa har tjockare botten och är inte lika böjbara som de tunnare modellerna. På så vis blir det stabilare att ta ut formen.

Vi nämner detta för att många hyser oro över just denna faktor, d.v.s. vad som händer när du har ett tungt bakverk som en tårta i en rund silikonform, och ska ta ut den utan att formen ger vika. Därför rekommenderar vi att köpa minst en stabil form med tjock, stabil botten.

4. Storlek på formarna

En ofta förbisedd faktor är dels storleken på formarna, dels hur mycket som får plats i varje form. Till exempel finns det muffinsformar i silikon där du får plats med hela 2 dl per form, medan andra endast rymmer 0,50 dl. Orsaken till varför vi lyfter detta är för att bilderna inte sällan är missvisande, vilket gör att kunder köper fel. Därför rekommenderar vi att jämföra med dina befintliga bakformar och sedan köpa en silikonform i liknande storlek.

5. Pris

Det bästa med silikonformar är dess låga kostnad. Du kan t.ex. köpa en rund stor form för under hundralappen – något som är otänkbart om du istället skulle köpa bakformar i glas, metall eller plåt. Det som kostar lite extra är de små formarna som är avsedda för mer delikat bakning, t.ex. praliner, hjärtan och diverse godis. Men du kommer inte hitta en bakform i silikon för över 300 kronor, det är i princip omöjligt.

Eftersom det är så billigt är det vår starka rekommendation, om du står mellan två val varav ett dyrt och ett billigt, att välja den dyra varianten eftersom det endast kommer skilja några kronor.

silikonformar halvklot

Användningstips för silikonformar

Det är inte helt lätt att veta hur man ska använda silikonformar om du aldrig gjort det innan. Kort sagt är det väldigt enkelt och det finns i princip inga skillnader i användning gentemot traditionella bakformar i metall eller plåt. Dock finns det några saker du ska ha i beaktande för att det ska bli lättare att rengöra och för att de inte ska smälta i ugnen. Läs därför våra användningstips nedan innan din första användning.

 1. Smörja silikonformarna för bästa resultat
  Trots att det inte är nödvändigt att smörja formarna om de är tillverkade i silikon, är det ändock en fördel eftersom det blir lättare att få bort bakverket. I synnerhet om du använder små formar ämnade till godis, is, glass och praliner. Dessutom blir de lättare att rengöra efteråt. Använder du större formar till tårta och muffins behöver du inte smörja eftersom de är lättare att lossa från formarna.
 2. Ställ silikonformen på ugnsgallret eller ugnspannan
  När du bakar i ugn ska du ha för vana att placera silikonformarna på antingen ett ugnsgaller, eller om du vill vara extra säker – på en ugnspanna. Du ska med andra ord inte ställa formen direkt på ugnens undersida då det blir för varmt vilket gör att formarna kan smälta. Men så länge du placerar det på ett ugnsgaller eller en ugnspanna så är det ingen vara. Notera dock att alla formar har olika begränsningar när det kommer till värme, så glöm inte att läsa på produktbeskrivningen så du har kännedom om detta innan du börjar använda dem.

Så rengör du silikonformar

För att silikonformar ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt. Du ska t.ex. aldrig stoppa tillbaka formarna i förvaringsskåpet om du inte rengjort dem innan. Dessutom ska du inte försöka få ut bakverket från formarna med en kniv eftersom det kan skada materialet.

Vidare är det viktigt att tänka på värmebegränsningarna då alla formar tål olika temperaturer. Så för att undvika att de går sönder måste du dubbelkolla detta på förpackningen.

Ytterligare en ska du bör veta är att det är lättare att rengöra större silikonformar för t.ex. tårtor och muffins, men desto svårare med formarna avsedda för godis, glass, praliner och is. Så för att rengöra dessa små formar ska du följa nedanstående rengöringstips:

 1. Så fort bakningen är slutförd ska du blötlägga formarna i varmt vatten med diskmedel.
 2. Låt dem sedan ligga där i 10-20 minuter så diskmedlet börjar verka.
 3. Använd därefter fingrarna för att få bort resterna.
 4. Låt dem sedan torka i minst 30 minuter.
 5. Slutligen ska du använda en handduk för att torka bort överblivet fett på botten av formerna.

Så länge du följer ovanstående rengöringsanvisningar så kommer formarna att hålla längre. Glöm inte bort att de ska vara helt torra innan du ställer tillbaka formarna i köksskåpet.

silikonformar runda

Fördelar med silikonformar

Nu är det dags att gå igenom alla de fördelar som finns med bakformar som är tillverkade av silikon. Först och främst fastnar inget i formarna vilket gör livet betydligt enklare. Därtill är de slittåliga och upptar knappt något utrymme i köksskåpen. Dessutom är de miljövänliga eftersom du kan återanvända formarna. Utöver detta har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna:

 • Lätt att rengöra
  En av de mest utmärkande fördelarna med silikonformar är att de är svindlande lätta att rengöra. Har du tidigare bakat med klassiska ugnsformar så vet du hur svårt det är att få bort ingrodda rester. Men med silikon behöver du bara blöta formarna i några minuter och sedan skölja av dem. På så vis slipper du spendera flera minuter på att rengöra och kan fokusera på det som är roligast i köket, nämligen bakning.
 • Går att frysa in
  Har du bakat en tårta eller ett gäng muffins men inte klarar av att äta upp allt så kan du frysa in formarna. Det är nämligen så att silikonformar klarar av att bli nedfrysta till en viss temperatur, och denna temperatur skiljer sig från modell till modell. Men i regel så tål de flesta -40° celsius. Dock måste du dubbelkolla detta eftersom det som sagt beror på vilken modell du köper.
 • Slittåliga
  Många är av uppfattningen att silikonformar är mindre slittåliga är bakformar i plåt. Men faktum är att om du skulle tappa en silikonform i golvet så kommer den inte gå sönder – något som sker med glas. Dessutom rostar den inte vilket sker med metallformar. Således är det en utmärkt investering eftersom de håller så otroligt länge och inte går sönder när du tappar dem.
 • Sparar utrymme
  Alla som har ett kök vet hur trångt det kan bli i alla lådor och skåp. Och det är förståeligt att många därför väljer att behålla sina traditionella bakformar istället för att köpa formar i silikon, eftersom de är oroliga för att de ska uppta mycket utrymme. Men en av de påtagligaste fördelarna med silikonformar är att de knappt upptar något utrymme överhuvudtaget. Orsaken är att de är mjuka, formbara och går således att trycka ihop och stuva in i vilket trångt utrymme som helst.
 • Går att återvinna och återanvända
  Har du någon gång bakat muffins i pappersformar så vet du hur mycket du måste slänga när alla muffins är uppätna. Detta skadar miljön och kan undvikas genom att använda silikonformar istället. Anledningen är att de både går att äta från och är återanvändbara. På så vis kan du baka ett lass muffins i formarna, äta dem och sedan återanvända utan negativ påverkan på miljön.
 • Tål maskindisk
  Att rengöra bakformar har varit ett ok i alla tider. Men tack vare silikonformar är detta ett minne blott. Att rengöra dem för hand är som sagt väldigt enkelt, men det är ännu enklare att rengöra dem i diskmaskinen. Dock tål inte alla modeller att maskindiskas, så läs på förpackningen innan för att säkerställa.

Nackdelar med silikonformar

När du nu är införstående med alla fördelar är det hög tid att även gå igenom alla nackdelar som finns med silikonformar. Trots att de i stort är ett briljant och miljövänligt substitut till traditionella bakformar, finns det likväl några negativa aspekter som du måste vara medveten om innan köpet. Till exempel är de värmekänsliga mot höga temperaturer vilket gör att du inte kan använda dem på grillen. Men det finns även fler nackdelar som vi har listat nedan:

 • Forskningen är inte hundraprocentig
  På grund av att silikonformar är ett nytt fenomen har det ännu inte gjorts många efterforskningar beträffande de långtgående effekterna av dess användning. Vissa konservativa bagare föredrar klassiska bakformar i metall eller plåt eftersom det är bevisat att det inte finns några hälsorisker. Och trots att det inte finns några bevis för att bakformar i silikon är farliga, är det ändå många som inte väljer att använda dem. Därför ska du bestämma själv, men du ska också vara medveten om att forskningen alltså inte är hundraprocentig, ännu.
 • De kan smälta vid hög temperatur
  Silikonformar kan inte använda över öppen eld exempelvis, då smälter de nämligen. De ska heller inte användas på ett grillgaller då detta är på tok för varmt. Därmed kan du inte ta med formarna till grillfesten och briljera med dess enkelhet och smidighet, utan du får nöja dig med att använda dem hemma i ugnen.
 • Lätt att råka köpa falska silikonformar
  Eftersom bakformar tillverkade i silikon har blivit så populära de senaste åren, har flera företag börjat tillverkade falska kopior. Detta innebär att silikonen har blivit utblandat med något annat material för att spara produktionskostnader, vilket får följden att de inte fungerar som de äkta modellerna. Därför måste du vara vaksam på att inte köpa en falsk modell, och för att ta reda på huruvida det är äkta silikon eller ej, ska du nypa formen och vrida den ett par millimeter – uppenbarar sig en vit färg i materialet så är det falskt.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.