HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Silikonformar bäst-i-test

 

1. Silikonformar för tårta

Silikonformar för tårta
 • Material: Silikon
 • Diameter: 28 cm
 • Höjd: 4,7 cm
 • Perfekt för tårtor
 • Tål temperaturer från -60°C upp till 230°C
 • Går att maskindiskas
Läs mer »
 

2. Runda silikonformar

Runda silikonformar
 • Antal gropar: 5 st
 • Storlek form: 30 x 17,5 cm
 • Diameter, grop: 8 cm
 • Djup, grop: 4 cm
 • Total volym: 600 ml
Läs mer »
 

3. Silikonformar för muffins

Silikonformar för muffins
 • Antal gropar: 24 st
 • Storlek form: 30 x 17,5 cm
 • Diameter, grop: 3 cm
 • Djup, grop: 1,5 cm
 • Total volym: 300 ml
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Silikonformar

Silikonformar har under de senaste åren tagit bakvärlden med storm. Trots att glas- och metallformar har använts i decennier har alltfler insett fördelarna med silikon. Till exempel fastnar inga rester i formarna som är jobbiga att ta bort. Därtill är de otroligt enkla att rengöra. Vidare är de återanvändbara vilket gör att du slipper slänga bort muffinsformar i papper och bidra till negativ miljöpåverkan. Därutöver behöver du inte smörja en silikonform för bakverket lossnar lika enkelt ändå.

Men silikonformar är också lätta att ta med sig så de knappt väger nånting, och eftersom de är böjliga kan du lätt trycka ihop formarna och stuva in dem i valfritt köksskåp utan att de upptar för mycket utrymme. Det går också att frysa in formarna. Så oavsett om du ska baka muffins, tårta, glass, is, godis eller barnmat så är silikonformar det perfekta valet.

silikonformar bakning

Däremot finns det mängder av modeller med varierande kvalitet. Därför är det viktigt att du vet hur du kontrollerar om det är äkta silikon eller inte. Vidare måste du ha kännedom om både fördelar och nackdelar med denna typ av bakform. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att informera dig om allt du behöver veta innan du gör ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja den form som passar dig bäst från topplistan ovan.

Så väljer du silikonformar

Innan du köper silikonformar finns det några saker du ska vara införstående med. För det första måste du köpa äkta silikon och ingen förfalskning – något som är vanligt förekommande just nu. För det andra finns det mängder av olika former som t.ex. runda, halvklot, muffins och för tårtor. För det tredje ska du välja en stabil form som inte viker sig av tyngden från bakverket. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste sakerna du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

silikonformar

1. Kvalitet

När du köper silikonformar är det ytterst viktigt att du kontrollerar dess kvalitet. Orsaken till varför detta överhuvud är nödvändigt är för att det finns så många falska modeller på marknaden, så det gäller att du väljer rätt. Vanligtvis är de falska kopiorna utblandat med något annat ämne, och således inte gjorda av 100% silikon. Därtill ska du dubbelkolla att formen är tillverkad i LFGB-godkänd silikon vilket betyder att den är livsmedelssäker till 100%.

Om du inte säkerställer att silikonet är äkta så innebär det en hälsorisk eftersom vissa ämnen frigörs vid särskilda temperaturer vilket kan göra dig dålig i magen. Men det kommer också missfärga ditt bakverk och i vissa fall avge en horribel odör.

Så kontrollerar du om det är äkta silikon:

 1. Nyp tag i en bit silikon och håll den hårt.
 2. Vrid nypan några millimeter åt sidan.
 3. Ser du att en vit färg visar sig inuti silikonet så är den falsk.
 4. Behåller silikonet sin färg så är den äkta.

Ovanstående kontrollmetod kan du utföra i vilken butik som helst, för det är inget som skadar formen. Annars har du ingen aning om silikonet är äkta eller falskt.

2. Form

När du letar efter silikonformar kommer du märka att det finns ett enormt urval av olika formar. Vissa är runda, andra är formade som ett halvklot. Men det finns även specifika formar avsedda för ett speciellt ändamål, som t.ex. glass, tårta, muffins, is, glass och godis. Därtill finns det formar för att göra exklusiva chokladpraliner. För att du ska få en bra översikt över alla möjliga val du har att tillgå, har vi nedan listat de mest populära formarna. Vårt tips är att köpa några stycken så du kan baka allt möjligt när lusten faller på.

3. Konstruktion

Något som inte är bra med stora silikonformar är att de tenderar att vika sig när du tar ut bakverket från ugnen. Låt oss säga att du exempelvis tillagat en tårta eller muffins och sedan ska ta ut formen, så är du van att endast behöver greppa tag i utsidan av formen för att lyfta ut den. Men eftersom silikon är ett så böjligt material så kan bakverket välta över. Och om du håller fingrarna under formen så kommer du bränna dig.

Detta innebär att du antingen måste placera silikonformen på en bakplåt för att ge stöd när du tar ut bakverket från ugnen. Eller så måste du välja en form med kraftfullare konstruktion. Dessa har tjockare botten och är inte lika böjbara som de tunnare modellerna. På så vis blir det stabilare att ta ut formen.

Vi nämner detta för att många hyser oro över just denna faktor, d.v.s. vad som händer när du har ett tungt bakverk som en tårta i en rund silikonform, och ska ta ut den utan att formen ger vika. Därför rekommenderar vi att köpa minst en stabil form med tjock, stabil botten.

4. Storlek på formarna

En ofta förbisedd faktor är dels storleken på formarna, dels hur mycket som får plats i varje form. Till exempel finns det muffinsformar i silikon där du får plats med hela 2 dl per form, medan andra endast rymmer 0,50 dl. Orsaken till varför vi lyfter detta är för att bilderna inte sällan är missvisande, vilket gör att kunder köper fel. Därför rekommenderar vi att jämföra med dina befintliga bakformar och sedan köpa en silikonform i liknande storlek.

5. Pris

Det bästa med silikonformar är dess låga kostnad. Du kan t.ex. köpa en rund stor form för under hundralappen – något som är otänkbart om du istället skulle köpa bakformar i glas, metall eller plåt. Det som kostar lite extra är de små formarna som är avsedda för mer delikat bakning, t.ex. praliner, hjärtan och diverse godis. Men du kommer inte hitta en bakform i silikon för över 300 kronor, det är i princip omöjligt.

Eftersom det är så billigt är det vår starka rekommendation, om du står mellan två val varav ett dyrt och ett billigt, att välja den dyra varianten eftersom det endast kommer skilja några kronor.

silikonformar halvklot

Användningstips för silikonformar

Det är inte helt lätt att veta hur man ska använda silikonformar om du aldrig gjort det innan. Kort sagt är det väldigt enkelt och det finns i princip inga skillnader i användning gentemot traditionella bakformar i metall eller plåt. Dock finns det några saker du ska ha i beaktande för att det ska bli lättare att rengöra och för att de inte ska smälta i ugnen. Läs därför våra användningstips nedan innan din första användning.

 1. Smörja silikonformarna för bästa resultat
  Trots att det inte är nödvändigt att smörja formarna om de är tillverkade i silikon, är det ändock en fördel eftersom det blir lättare att få bort bakverket. I synnerhet om du använder små formar ämnade till godis, is, glass och praliner. Dessutom blir de lättare att rengöra efteråt. Använder du större formar till tårta och muffins behöver du inte smörja eftersom de är lättare att lossa från formarna.
 2. Ställ silikonformen på ugnsgallret eller ugnspannan
  När du bakar i ugn ska du ha för vana att placera silikonformarna på antingen ett ugnsgaller, eller om du vill vara extra säker – på en ugnspanna. Du ska med andra ord inte ställa formen direkt på ugnens undersida då det blir för varmt vilket gör att formarna kan smälta. Men så länge du placerar det på ett ugnsgaller eller en ugnspanna så är det ingen vara. Notera dock att alla formar har olika begränsningar när det kommer till värme, så glöm inte att läsa på produktbeskrivningen så du har kännedom om detta innan du börjar använda dem.

Så rengör du silikonformar

För att silikonformar ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt. Du ska t.ex. aldrig stoppa tillbaka formarna i förvaringsskåpet om du inte rengjort dem innan. Dessutom ska du inte försöka få ut bakverket från formarna med en kniv eftersom det kan skada materialet.

Vidare är det viktigt att tänka på värmebegränsningarna då alla formar tål olika temperaturer. Så för att undvika att de går sönder måste du dubbelkolla detta på förpackningen.

Ytterligare en ska du bör veta är att det är lättare att rengöra större silikonformar för t.ex. tårtor och muffins, men desto svårare med formarna avsedda för godis, glass, praliner och is. Så för att rengöra dessa små formar ska du följa nedanstående rengöringstips:

 1. Så fort bakningen är slutförd ska du blötlägga formarna i varmt vatten med diskmedel.
 2. Låt dem sedan ligga där i 10-20 minuter så diskmedlet börjar verka.
 3. Använd därefter fingrarna för att få bort resterna.
 4. Låt dem sedan torka i minst 30 minuter.
 5. Slutligen ska du använda en handduk för att torka bort överblivet fett på botten av formerna.

Så länge du följer ovanstående rengöringsanvisningar så kommer formarna att hålla längre. Glöm inte bort att de ska vara helt torra innan du ställer tillbaka formarna i köksskåpet.

silikonformar runda

Fördelar med silikonformar

Nu är det dags att gå igenom alla de fördelar som finns med bakformar som är tillverkade av silikon. Först och främst fastnar inget i formarna vilket gör livet betydligt enklare. Därtill är de slittåliga och upptar knappt något utrymme i köksskåpen. Dessutom är de miljövänliga eftersom du kan återanvända formarna. Utöver detta har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna:

Nackdelar med silikonformar

När du nu är införstående med alla fördelar är det hög tid att även gå igenom alla nackdelar som finns med silikonformar. Trots att de i stort är ett briljant och miljövänligt substitut till traditionella bakformar, finns det likväl några negativa aspekter som du måste vara medveten om innan köpet. Till exempel är de värmekänsliga mot höga temperaturer vilket gör att du inte kan använda dem på grillen. Men det finns även fler nackdelar som vi har listat nedan:

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.