HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Snörasskydd bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Snörasskydd 3-rör
Bäst-i-test 2024

Snörasskydd bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Snörasskydd 3-rör

Snörasskydd 3-rör
  • 3 rör används för att ge ett starkt skydd mot snöras
  • Rören skuts in i de tre hålen i hållarna
  • Rören är krympta i ena sidan
  • Levereras med fotplatta och bärläktsfäste
  • En fröjd att montera
 

2. Snörasskydd takpanna

Snörasskydd takpanna
  • Förenklat snörasskydd
  • Lättmonterad tvårörskonsol
  • Passar betong- och lertegeltak
  • Avsett för enplanshus med 4 meters fasadhöjd
  • Montera utmed hela takfoten för extra säkerhet
 

3. Snörasskydd plåttak

Snörasskydd plåttak
  • Lättmonterad tvårörskonsol
  • Passar både plåt- och ytpappstak
  • Avsett för enplanshus
  • 4 meters fasadhöjd
  • Montera snöglidhindret utmed hela takfoten
Innehåll [ visa ]

Snörasskydd

Syftet med snörasskydd på tak är att förhindra att snö- och isras ramlar ner på marken. Det är nämligen så att snö lätt blir till is när det är kallt under natten, för att sedan smälta under dagen när solen ligger på, för att slutligen glida nedför taket. Har man då inget snörasskydd för att hindra dessa snö- och isklumpar från att glida ner, riskerar förbigående att bli träffade av tjocka isklumpar rakt i huvudet. Faktum är att flera svenskar dör på exakt detta sättet varje år. Därför är det numera ett krav från Boverket att samtliga nyproducerade byggnader ska vara försedda med snörasskydd.

Vidare finns det olika typer av skydd beroende på vilket tak du har. Till exempel finns det snörasskydd för plåttak och tegeltak. Men vad ska du egentligen tänka på när du står i akt att köpa denna skyddsanordning? Och hur går monteringen till? Detta och mycket mer kommer vi gå igenom i denna köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Snörasskydd för plåttak

Är du på jakt efter snörasskydd för plåttak så har du tur. Det är nämligen så att det finns flest modeller för just plåttak, vilket gör att dina valmöjligheter är fler än om du t.ex. behöver det till tegeltak. Du kan välja mellan mängder av olika infästningar som täcker de flesta typer av plåttak. Dessutom kan du välja mellan flera olika färger vilket gör taket så mycket snyggare.

snörasskydd plåttak

Eftersom plåttak i gemen inte kräver något underhåll är det ett väldigt tacksamt tak för just snörasskydd. Orsaken är att du inte behöver rengöra ett tvätta det mellan vintrarna vilket är ett enormt plus.

Glöm inte att dubbelkolla produktbeskrivningen efter fasadhöjden. Exempelvis kan fasadhöjden vara 4 meter vilket innebär att om du har ett plåttak som är högre upp än detta så behöver du ett högre och säkrare snörasskydd.

Snörasskydd för tegeltak

Behöver du istället ha ett snörasskydd för tegeltak behöver du inte vara orolig. Tegeltaket är det vanligast förekommande taket i Sverige vilket gör att utbudet av snörasskydd för just tegeltak är brett. Trots att det kräver mer underhåll än plåttak är det betydligt snyggare. Dock måste du välja skydd utifrån vilka infästningar som kommer passa med ditt specifika tegeltak. Vissa väljer en fotplatta men det finns även så kallade läktfäste som funkar bra. Hyser du minsta tvivel om vilken infästning du ska välja så får du mer än gärna skicka oss ett mail så återkommer vi snarast.

snörasskydd tegeltak

Vidare får du inte glömma att montera snörasskyddet längsmed hela takfallet. Annars riskerar du att skydden inte kan mota all vikt från snö- och isklumparna.

Snörasskydd för entrétak

Fastän de flesta köper snörasskydd för antingen plåttak eller tegeltak, är entrétak också något som behövs skyddas. Ett entrétak är det lilla tak som sticker ut från ovansidan av dörren till en butik. Och ramlar det ner tunga is- eller snöblock så kommer entrétaket garanterat att falla ihop, och står det någon under taket kan konsekvenserna bli digra. Därför ska du som har ett entrétak montera ett säkert snörasskydd för att ta det säkra före det osäkra.

Så väljer du snörasskydd

Innan du köper snörasskydd så är det viktigt att du på förhand känner till några saker. För det första finns det flera olika skydd du kan komplettera med, t.ex. snöglidhinder, snökratta och snöstopp. För det andra ska du inte köpa billiga skydd eftersom materialet och monteringen inte kommer vara slittåliga nog. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du måste ha i åtanke för att göra ett så bra val som möjligt.

1. Snöglidhinder

Det finns flera typer av snörasskydd varav en kallas snöglidhinder. Snöglidhinder används för att förvara snön mellan takkanten och fotrännan. Följaktligen ska den monteras direkt under takfoten, och har du ett långt tak ska flera snöglidhinder monteras efter varandra så det täcker hela taket. Observera att du måste göra hål i plåttaket för att fästa denna varianten.

2. Snökratta

En snökratta är ett annat alternativ som monteras fast på plåttaket. Vanligtvis fästs flera snökrattor efter varandra för att göra det ännu säkrare, och fördela trycket av snön. Trots att snökrattan inte är godkänd enligt kraven och regelverket så är det ett utmärkt komplement till snörasskydd. Så om du är en orolig skäl och vill säkra upp så mycket som möjligt – komplettera med snökrattor. Observera att dessa endast är tillverkade för falsade plåttak och inte tegeltak.

3. Snöstopp

Snöstopp är en ännu simplare konstruktion än snökrattan. Men den bidrar också till att fördela snötrycket så det inte blir för stor påfrestning på själva snörasskyddet. Till skillnad från en snökratta så kommer ett snöstopp att förhindra att ett is- eller snöblock kanar nerför taket. Således är det bäst om du kompletterar ett snörasskydd med något eller flera extra skydd, som t.ex. snöglidhinder, snökratta och snöstopp.

4. Pris

Trots att det finns billiga snörasskydd att få tak i så rekommenderar vi inte detta. Orsaken är att kvaliteten ofta är undermålig vilket är katastrofalt med tanke på syftet de ska användas för. Därför rekommenderar vi istället att du investerar några hundralappar extra för att köpa kvalitet. På så vis kan du vila i tryggheten att du använder korrekt skydd och kan således sova lugnt om natten.

Regler och krav för snörasskydd

För dig som privatperson är det inte lag att ha snörasskydd på taket. Men om du är fastighetsägare är det ett måste om du inte vill riskera att människor kan skadas när de går förbi din fastighet. Det är också så att varje år sker det flera snö- och isras på bilar, mopeder och motorcyklar; men också på skyltar, entrétak och gatubelysning. Därför är det extremt viktigt att du tar ditt ansvar och monterar snörasskydd på alla plåt- och tegeltak.

Riksdagens hemsida kan du läsa mer om dessa regler, men för att förenkla för dig har vi nedan citerat det viktigaste utdraget:

Brister på byggnader, ställningar, skyltar och liknande anordningar som medför risk för skada på personer eller egendom på offentlig plats, skall avhjälpas utan oskäligt dröjsmål.

Snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats skall utan oskäligt dröjsmål avlägsnas från tak, rännor och liknande anordningar. Detta skall ske på ett sådant sätt att det inte därigenom uppkommer risk för att personer eller egendom kommer att skadas.

Ansvaret för att åtgärderna i första och andra styckena vidtas vilar på ägaren eller den som till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe.

Av ovanstående citat att döma så kan du se att ansvaret att snörasskydd monteras vilar på ägaren av fastigheten – glöm inte detta!

Montera snörasskydd

Att montera snörasskydd är inte helt enkelt om du aldrig har gjort det tidigare. Därför har vi nedan beskrivit monteringsanvisningar så du säkert och tryggt kan göra det själv. Är du osäker på något av stegen så tveka inte att kontakta oss så ska vi försöka guida dig i rätt riktning.

snörasskydd montering

  1. Justera höjden på fästet så det passar mot takpannan
  2. Se till att det blir en glipa på cirka 2-3 mm
  3. Montera konsol till fäste med 2 st skruvar
  4. Skruva fästet till undertaket med 10 st träskruvar. OBS: 2 st. skruvar i varje ände och resterande jämt fördelat över hålbilden
  5. Rören skjuts sedan mellan hålen
  6. Därefter skuts 3-rörslåsningen på och låses med 3 st självborrande skruvar
  7. Låsning monteras på yttersida av första och sista konsolen på varje sträcka. Max utstick på rören 300 mm.
  8. Räckesrören skjuts i varandra och låses med bult och mutter

Fördelar med snörasskydd

Att snörasskydd räddar liv är något ingen kan neka till. Men visste du att det även uppmuntrar andra att göra likadant? Läs mer om fördelarna med detta ypperliga takskydd.

  • Säkerhetsaspekten
    Ett snörasskydd, eller snöglidhinder som det ibland kallas, är så enormt bra att använda för att det förhindrar att snö och is ramlar ner och träffar någon förbipasserande i huvudet. På grund av att skyddet avvärjer snö- och isblock så slipper du som hus- eller fastighetsägare oroa dig för att en hemsk olycka skulle ske. Använder du en snöraka med jämna mellanrum ser du även till att minska trycket mot taket.
  • Uppmuntrar andra att göra samma sak
    Om en husägare av en slump får syn på snörasskydd på ett tak, men inte vet vad det är, så väcks ett intresse som i bästa fall kommer leda till att vederbörande monterar ett eget snöglidhinder på deras plåt- och tegeltak. Detta innebär att ju fler som använder dessa skydd, desto snabbare kommer det spridas. I slutändan kommer de flesta taken vara försedda med säkerhetsanordningar vilket kommer göra vårt liv säkrare för alla.
  • Estetiskt tilltalande
    Ni kanske ställer er frågandes till denna fördel: ”hur kan ett snörasskydd vara estetiskt tilltande?” – men faktum är att det är riktigt snyggt att ha flera snökrattor och snöstopp – kompletterat med snörasskydd. Det gör att taket ser robust och kraftfull ut, vilket genererar en känsla av skönhet. Dessutom finns det idag flera färger och utförande att välja mellan för att passa ditt specifika plåt- eller tegeltak.

Nackdelar med snörasskydd

Nu när du är införstående med fördelarna är det dags att informera er om nackdelarna. Dessvärre finns det några negativa aspekter med snörasskydd som är livsviktiga att känna till. Visste du t.ex. att snötrycket kan bli för stort och göra att skyddet inte håller upp? Mer om detta nedan.

  • Takets lutning
    Om ditt plåt- eller tegeltak har en ordentligt brant vinkel så måste du komplettera ett snörasskydd med snöglidhinder, snöstopp och snökratta. Annars är risken betydligt större för att skyddet inte kommer hålla.
  • För mycket snö och is
    Vissa svenska vintrar är direkt horribla, det kommer tonvis med snö i timmen och det är inte konstigt att det blir för mycket för taken att uthärda. Följaktligen är det viktigt för dig att vara medveten om att snörasskydd inte kan stå emot alldeles för mycket snö och is. Så om det kommer en vinter med enorma mängder snö, så ska du vara försiktig när du går nedanför hustaket. Detta är även anledningen till varför städer runt om i Sverige ställer upp varningsskyltar för ras.
  • Portionera ut snörasskydd över hela taket
    Fastän detta inte är en nackdel per se är den likväl viktig att nämna. Kort sagt måste du placera ut flera snörasskydd ju större tak du har. Annars kommer ett skydd vara ensamt ansvarig för hela snömängden – något som ofta blir på tok för mycket. Därför får du inte glömma att köpa fler typer av skydd och komplettera för att få en så hög säkerhet som möjligt.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.