HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Solcellsfontän bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Solcellsfontän med 4 munstyck...
Bäst-i-test 2024

Solcellsfontän bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Solcellsfontän med 4 munstycken

  Solcellsfontän med 4 munstycken
 • Bäst-i-test 2024
 • Solcellsdriven fontän
 • Fyra olika munstycken medföljer för att variera vattenstrålen
 • Härligt porlande ljud
 • Fontänens vattenstråle når mellan 30-50 cm
 • Livslängd på över 10.000 timmar
 • Perfekt för fågelbad, damm, pool, eller andra vattendrag i din trädgård
 • Effekt (solbatteri): 7V, 1.4W

i samarbete med PriceRunner

 

2. Solcellsfontän med lotusblad

  Solcellsfontän med lotusblad
 • Lotusblad-formad solcellsfontän
 • Höjd på vattenståle: 50 m
 • Kapslingsklassning: IP68
 • Lämplig för vattentemperaturer: +5 °C och max, +35 °C.
 • Inkluderar 4 olika munstycken
 • Sätts igång i soligt väder

i samarbete med PriceRunner

 

3. Flytande solcellsfontän

  Flytande solcellsfontän
 • 3 olika munstycken för olika flöden
 • Kräver ingen installation
 • Olika sprinklerhuvuden medföljer
 • Storlek: 187mm
Innehåll [ visa ]

Solcellsfontän

En solcellsfontän är ett miljövänligt alternativ till traditionella, eldrivna fontäner. Kort sagt drivs en flytande solcellsfontän av solceller via en solpanel. Det fungerar genom att solljusets fotoner möter solcellerna varpå elektroner frigörs och skapar energi. Denna energi används sedan för att få igång vattenpumpen som pumpar upp vatten från dammen eller fågelbadet, varpå vattenstrålarna skjuts upp. På så vis konverterar solcellerna solenergi till elektricitet.

Dessa solcellsfontäner används för trädgården i en liten sjö, damm eller ett fågelbad för att skapa en trevligare stämning. Det finns även modeller med batteri som aktiveras på molniga dagar och på sena kvällar när solen inte visar sitt ansikte.

Dock är det svårt att veta vilken man ska välja eftersom det finns så många olika modeller. Därför har vi skrivit ihop en köpguide innehållandes allt du behöver veta för att göra ett så bra val som möjligt. Därtill har vi listat de modeller som är bäst-i-test högst upp på sidan. Börja därför med att förkovra dig nedan för att sedan välja den som lämpar sig bäst för dina behov.

solcellsfontän bäst i test

Så väljer du solcellsfontän

Innan du köper en solcellsfontän så måste du ha kännedom om några saker. För det första finns det modeller både med och utan batteri. För det andra ska du fundera över huruvida den ska kontrolleras via en fjärrkontroll eller ej. För det tredje är valet av munstycke samt vattenstrålehöjd något som påverkar fontänens estetik, d.v.s. hur vattenstrålarna ser ut, av stor vikt. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna för att du ska kunna göra ett så välinformerat val som möjligt.

1. Flytande solcellsfontän

En flytande solcellsfontän är tillverkad av lättviktiga material som gör att den kan flyta i små sjöar, dammar och i fågelbad. När vattenstrålarna pumpas ut kommer fontänen puttas i olika riktningar vilket gör att placeringen blir dynamisk och inte står statisk på ett och samma ställe. Givetvis kan du köpa en fontän som står fast på ett och samma ställe, men det blir inte lika stämningsfullt.

Därtill är en flytande solcellsfontän bra eftersom du kan placera den i ett fågelbad också – något du inte kan men andra fontäner som inte flyter. På så vis kan fåglarna bada både i själva badet och med hjälp av vattenstrålarna som porlar ner i vattnet.

Tips: Vill du att solcellsfontänen ska flyta i mitten av trädgårdsdammen ska du bygga ett eget ankare genom att binda fast ett snöre till en sten och sänka det i mitten av dammen.

flytande solcellsfontän

2. Solcellsfontän med batteri

Som en konsekvens av att en solcellsfontän slutar fungera om det är molnigt ute, har flera tillverkare börjat producera modeller med ett inbyggt batteri. Syftet är att batteriet ska laddas medan det är soligt ute, för att sedan aktiveras som en backup när solen går i moln. På så vis sker det en sömlös övergång från solceller till batteri för att fontänen inte ska sluta fungera. Detta är en otroligt smart lösning.

Men detta kan också tyckas konstigt med tanke på att många väljer denna fontän just på grund av att den är miljövänlig. Men faktum är att ett litet batteri inte gör så värst stor skada på miljön, utan det är helt enkelt en praktisk lösning för att solcellsfontänen inte ska sluta fungera så fort solen går i moln.

När batteriet tar över kommer det att försörja fontänen i ungefär 1-2 timmar utan solljus. När batteriet sedan är urladdat kommer det laddas upp igen när solen visar sitt ansikte igen. Således ska du välja en solcellsfontän med batteri om du vill kunna ha den på under sena kvällar när solen inte gassar på. Notera att dessa modeller kostar mer eftersom de täcker upp för molniga dagar och sena kvällar.

 • Batterier möjliggör användning under både molniga dagar och sena kvällar.

3. Storlek

Hur pass stor solcellsfontän du väljer är väldigt viktigt. I synnerhet om den ska användas i ett fågelbad. Låt oss säga att du t.ex. har en trädgårdsdamm med en diameter på 3 meter, då måste du välja en fontän i relation till denna storlek. Väljer du exempelvis en fontän vars diameter är 1 meter så kommer den hela tiden att stöta in i dammkanterna. Samma sak gäller om du köper en för stor fontän till ett fågelbad, för då kommer fontänen inte ha utrymme nog att flyta runt fritt.

Därför ska du varken köpa en stor eller liten solcellsfontän, utan du måste välja en storlek utifrån storleken på dammen där du avser placera fontänen. Annars kommer det dels se oproportionerligt ut, dels flyter den inte runt lika fritt.

 • Välj en storlek i proportion till storleken på dammen.

4. Fjärrkontroll

De bästa och dyraste solcellsfontänerna kommer med en tillhörande fjärrkontroll. Antingen är det en fysisk fjärrkontroll eller i form av en app till mobiltelefonen. Via denna fjärrkontrollen kan du sätta på eller stänga av fontänen. Men det mest anmärkningsvärda är att du kan reglera höjden på vattenstrålen. Även om det inte går att bestämma höjden exakt så finns det vanligtvis 3 eller 4 olika lägen du kan välja mellan: 25%, 50%, 75% eller 100% styrka.

Detta är perfekt om du har fontänen i trädgården och vill slippa gå ut för att stänga av den manuellt innan du ska gå och lägga dig. Istället kan du helt enkelt ligga i sängen och därifrån stänga av fontänen.

Dock ska du vara medveten om att en solcellsfontän med fjärrkontroll kostar några hundralappar extra. Så om det är funktion du inte känner att du behöver så ska du skippa den.

 • Sätt på, stäng av samt reglera höjden på vattenstrålen via en fjärrkontroll.
 • Fontäner med fjärrkontroll kostar en hel del mer än dem utan.

5. Munstycken & pumphuvud

En viktig faktor när du ska välja solcellsfontän är munstycket. Det är nämligen munstyckena som bestämmer hur strålarna ska se ut. Somliga munstycken skjuter vattenstrålar i ett runt cirkelliknande mönster, medan andra skjuter en stråle rakt upp i 90 grader.

Ämnar du använda den i en damm i trädgården så ska munstycket helst sprida vattnet i olika riktningar så mycket som möjligt. Men ska den användas i ett fågelbad ska det helst vara en vattenstråle som dessutom ska vara låg för att inte skrämma bort fåglarna.

Det bästa du kan göra är att köpa en solcellsfontän med flera olika munstycken inkluderade. På så sätt kan du anpassa fontänens utseende baserat på munstycket.

6. Vattenstrålehöjd

Det som utmärker de bästa solcellsfontänerna från de sämsta är höjden på vattenstrålen. De dåliga, billiga modellerna har nämligen en betydligt mindre stråle än de kvalitativa, mer kostsamma varianterna. Väljer du en billig modell kan du således förvänta dig en futtig vattenstråle som kämpar med att nå en höjd på några centimeter, medan de dyrare varianterna har en vattenstrålehöjd på över 1 meter i många fall.

Trots att vissa konsumenter föredrar en kortare stråle så ska du vara medveten om att du inte kommer få samma porlande effekt. Av det kan man dra slutsatsen att ju kortare stråle, desto mindre låter det porlande vattnet. Detta tycker många är tråkigt men vissa andra föredrar en mer tystgående solcellsfontän. Därmed måste du ta en funderare på vad du vill prioritera.

 • Billiga modeller har en kortare stråle vilket gör att det porlande vattnet låter betydligt mindre.
 • Dyrare varianter har en hög vattenstråle som avger ett högre ljud när det åter landar i fontänen.
 • Ska fontänen användas i ett fågelbad måste höjden på vattenstrålen vara så kort som möjligt, annars kommer fåglarna flyga iväg.

7. Livslängd

Många är av uppfattningen att alla solcellsdrivna produkter har oändlig livslängd, men så är det inte. Varje solcellspanel har nämligen något som kallas för förväntad livslängd. Detta refererar till hur många timmar som solcellerna tros hålla innan de förlorar sin funktion. Detta varierar från modell till modell, men i regel brukar en solcellsfontän hålla i minst 20 000 timmar. För att omvandla detta till dagar och år så blir det 833 dagar, d.v.s. lite över 2 år.

Detta är enormt viktigt att känna till så du inte flyger upp ur stolen av förvåning när vattenstrålarna en vacker sommardag plötsligt slutar fungera. Således är det viktigt att hålla utkik för vad som kallas för ”minimalt förväntad livslängd” i produktbeskrivningen, och ju längre denna är desto bättre.

 • Den förväntade livslängden på en solcellsfontän är cirka 2,5 år.
 • Glöm inte att kontrollera detta innan du genomför ditt köp.

Fördelar med solcellsfontän

Det finns en hel del fördelar med solcellsfontäner, varför vi valt att endast lyfta upp de mest påtagliga. Till exempel är de miljövänliga, lätta att använda samt tystgående. Dessutom bidrar de till en gemytligare stämning som minskar stress. Glöm inte att även läsa nackdelarna längre ner för att skapa en så objektiv bild som möjligt.

 • Miljövänligt
 • Lätt att använda
 • Stämningsfull och stressreducerande
 • Kan användas i både damm och fågelbad
 • Tystgående
 • Perfekt som present

Miljövänligt

Till skillnad från traditionella fontäner som drivs med elektricitet, är solcellsfontäner miljövänliga. Därmed bidrar du inte till den negativa miljöpåverkan genom att köpa ytterligare en produkt som drar onödig energi. Detta är en så pass påtaglig fördel att många anger detta som den huvudsakliga orsaken till varför dem väljer att köpa en fontän. Fastän de är lite dyrare än eldrivna modeller så kommer du få igen detta i form av ett gott samvete, och för många är det värt mer än att komma billigare undan.

Ytterligare en konsekvens av att köpa en solcellsfontän är att du sparar på elkostnader. Många har fontänen på mellan 10-15 timmar per dygn, vilket sammantaget över ett år blir en hel del pengar på elräkningen. På så vis sparar du pengar genom att välja ett mer miljövänligt alternativ.

solcellsfontän för trädgården

Lätt att använda

En av de bästa sakerna med en solcellsfontän är att de är lätta att använda. Allt du behöver göra är att placera den i en damm eller i ett fågelbad i trädgården, för att sedan låta solen göra jobbet. Att dra en kabel mellan fontänen och eluttaget är därmed ett minne blott. Dessutom slipper du risken som elektricitet innebär.

Stämningsfull och stressreducerande

Har du nån gång promenerat förbi en stadspark med en fontän så vet du hur mysigt det kan vara. Tänk därtill om du har en egen solcellsfontän i trädgården hemma så du kan sätta en stol bredvid och läsa en bok till ljudet av porlande vatten. Det kan inte bli mer gemytligt än så. Detta är också orsaken till varför så många meditationscenter använder fontäner, nämligen att de reducerar stress och har en odiskutabelt lugnande effekt på människor.

Solcellsfontän funkar perfekt i ett fågelbad

Om du redan har ett fågelbad i trädgården så är en solcellsfontän det perfekta komplementet. Det är väldigt mysigt när en drös fåglar närmar sig försiktigt och vill svalka sig i sommarvärmen, och gladeligen simmar under de porlande vattenstrålarna för att rengöra sig. Dock måste du se till att du inte väljer en för stor eller för liten solcellsfontän så den inte får plats. Annars kommer den inte flyta runt. Därför gör du bäst i att först mäta diametern på fågelbadet för att därefter välja en fontän som förslagsvis är hälften så stor. På så sätt ser det proportionerligt och snyggt ut samtidigt som fontänen har utrymme nog att fritt flyta runt.

Tystgående

Eftersom en solcellsfontän drivs av solceller så finns det ingen mekanik som avger något ljud – förutom det porlande vattnet, såklart. Således slipper du störa dig på lågfrekventa ljud som undermedvetet stör avkopplingen.

Perfekt som present

En solcellsfontän är den perfekta presenten!

En solcellsfontän är en jättebra present eftersom det är så oväntat. Så har du en vän eller partner som har en egen trädgård, damm eller fågelbad så ska du fundera över att ge bort en flytande fontän som stilla glider runt på vattenytan och skänker harmoni över trädgården.

Nackdelar med solcellsfontän

Då du nu har kännedom om fördelarna med denna typ av fontän är det hög tid att gå igenom nackdelarna också. Det finns nämligen ett par negativa aspekter du behöver känna till. Annars kommer du inte kunna göra en egen avvägning mellan för- och nackdelar. Därför ska du läsa de nedanstående negativa aspekterna noggrant så du vet vad du kan förvänta dig.

 • Kräver direkt solljus
 • Måste rengöras med jämna mellanrum

Kräver direkt solljus

Den största fördelen med en solcellsfontän – att den drivs av solceller istället för elektricitet – är också den största nackdelen. Detta kan tyckas motsägelsefullt men eftersom den är beroende av solljus så fungerar den inte om det t.ex. är molnigt under en lång tidsperiod. Och om det endast är lätta moln på himlen så stängs inte fontänen av helt, utan vattenstrålarnas intensitet minskas vilket gör att det kan se lite futtigt ut.

Således är det bästa med solcellsfontäner – i vissa fall – även det sämsta. Det är viktigt att du känner till detta så du inte blir besviken om du går ut i trädgården en höstmorgon och märker att fontänen inte fungerar. Trots att detta är självklart för många konsumenter är det likväl viktigt att nämna. Däremot finns det somliga fontäner med inbyggda batterier vars syfte är att agera som en backup-lösning om himlen är full av moln (mer om detta högre upp i guiden).

solcellsfontän

Måste rengöras om den används i trädgårdsdamm eller fågelbad

Ytterligare en nackdel är att varje solcellsfontän måste rengöras med jämna mellanrum. Orsaken är att det lätt kan samlas smuts i munstycket/pumphuvudet vilket gör att vattenstrålarna kan förlora styrka alternativt sluta fungera helt.

Därför ska du minst 1 gång per månad avlägsna fontänen från dammen eller fågelbadet, för att rengöra munstycket under vattenkranen. Om inte detta avlägsnar all smuts så kan du testa använda tops för att få bort det värsta.

Skötselråd för solcellsfontäner

Något som anknyter till den ovan nämnda nackdelen gällande rengöring, är generella skötselråd för solcellsfontäner. Genom att ta hand om din fontän ser du till att den håller så länge som möjligt. Exempelvis ska du inför varje vinter ta upp fontänen, rengöra den och sedan förvara den inomhus tills vintern har passerat. Gör du inte detta så kommer det ackumulerade smutsen ha stelnat vilket gör det extremt svårt att avlägsna.

 • Rengör munstycket med hjälp av kranvatten och tops minst 1 gång/månad.
 • Inför varje vinter ska du rengöra solcellsfontänen grundligt, för att sedan förvara inomhus tills dess att våren åter gjort sitt inträde.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.