HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Symaskin bäst-i-test

 

1. Singer 2250

Singer 2250
 • 9 olika sömmar
 • 3 dekorativa sömmar
 • 4-stegs knapphål
 • Automatisk undertrådsspolning
 • Justerbar stygnlängd
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Symaskin

Letar du efter en symaskin har du hittat rätt. Oavsett om du letar efter en billig symaskin för att testa på hur det är att sy, eller en dyrare modell, har vi vad du söker efter. På grund av att utbudet är så enormt stort, har vi bestämt oss för att sammanställa en lista över de bästa modellerna. Baserat på ett antal kriterier som t.ex fotpedal och ergonomi, har vi sedan utsett den bästa symaskinen på marknaden. På så vis förenklar vi ditt val och du slipper läsa varje recension för varje produkt själv. Dessutom har vi skrivit en fullständig köpguide över vad du ska tänka på innan du köper en symaskin. Börja med att läsa guiden nedan och titta därefter i bäst-i-test listan för att se vilken som passar dina behov.

Tips: Förvara dina sytillbehör i ett praktiskt syskrin bredvid din maskin.

Så väljer du en symaskin

Innan du ska köpa en symaskin ska du fundera på hur du kommer använda den. Antingen är det för hobbyverksamhet och då sitter du hemma på din kammare och syr kläder till dig själv eller barnen, eller så vill du använda en dyrare maskin för mer avancerade saker. Därför ska du först tänka på den planerade användningen. Därtill ska du tänka på design, kontroller och hur många olika stygn symaskinen erbjuder. Nedan har vi listat allt du ska tänka på innan du slutför köpet.

 1. Stygn
  Den billigaste symaskinen erbjuder endast ett fåtal olika styg, t.ex. sicksack och raksöm, medan de mer exklusiva symaskinerna från Singer ger dig allt från våffelsöm till fagottsöm. Därför är det extremt viktigt att tänka igenom vilken söm som du vill använda. Baserat på den insikten kan du börja sondera terrängen.
 2. Ergonomi
  En symaskin måste vara behaglig, komfortabel och bekväm att arbeta vid. Därför har vi endast listat de modeller vars ergonomi är exceptionell. Kort sagt kommer du inte få ont i ryggen av att sy såtillvida du har en bra stol som tvingar dig att sitta upprätt med ryggen.
 3. Motorkraft
  Vill du sy i denimtyg, d.v.s. jeans, måste du ha en symaskin med kraftig motor som klarar av att sy i robusta material. En billig variant kommer göra så nålen stannar mitt i tyget, och det finns det ingen som vill.
 4. Fotpedal
  En symaskins fotpedal får inte vara överkänslig, men inte heller för seg på att reagera på dina kommandon. Dessutom måste den vara säkert placerad på golvet så den inte glider undan när du håller ner pedalen. Därför ska du hålla utkik efter fotpedaler med gummi som gör att de inte rör sig.
 5. Design
  Tidigare täcktes symaskiner över med ett tyghölje efter användning. Däremot är klassiska symaskiner så pass vackra ur ett retro-perspektiv, att de nu köps som inredningsdetalj. Således är det viktigt att välja en symaskin med snygg design så du alltid kan ha den framme på en bestämd plats.
 6. Vikt
  En kvalitativ symaskin utmärker sig bland annat i hur mycket den väger. Orsaken är att materialet är, till skillnad från budget-modeller, inte plats. En positiv konsekvens av tyngden är att maskinen inte vibrerar på bordet utan är stabil, robust och inger en känsla av kvalitet. På så vis kan du enkelt avgöra hur bra en symaskin är genom att lyfta upp och väga den.
 7. Pris
  Trots att vi rekommenderar att prioritera kvalitet framför låg pris, är kostnaden de facto av yttersta vikt vid ditt val. Av den orsaken har vi i vår bäst-i-test lista försökt hitta en jämvikt mellan dyra och kvalitativa symaskiner, jämte billigare varianter vars kvalitet är i paritet med det låga priset. Dock måste vi understryka att vikten av att inte prioritera priset för högt. Istället ska du tänka på att en symaskin är en investering som du bara vill göra en eller två gånger under en livstid.

Bästa symaskinen

Den bästa symaskinen är tveklöst Singer 2250. Genom hela 9 olika sömmar varav 3 dekorativa, i kombination med automatisk undertrådsspolning, utklassar den konkurrenterna. Dessutom är den prisvärd – endast 1 290 kr! Vidare går det att justera stygnlängden efter behov. Välj mellan att sy kuddfodral, gardiner och kläder – allt är möjligt genom den fenomenala Singer 2250. På köpet får du också 2 års garanti så du kan använda den utan att oroa dig för att den ska gå sönder. I så fall får du nämligen en helt ny maskin. På en hedersvärd andraplats hamnar Brother DS120S, som är lite billigare men saknar känslan av kvalitet.

Billig symaskin

Är du på jakt efter en billig symaskin måste du som sagt vara beredd på att du endast kommer få ett par sömmar. Dessutom kan du glömma automatisk undertrådsspolning. Du kommer inte heller kunna justera stygnlängden. Förutom dessa faktorer har du massor av alternativ. Dock ska du tänka på att dessa är gjorda av plast och kommer därför låta en hel del.

Därjämte kommer den vibrera så se till att hålla vattenglas och dylikt borta från sybordet. Fortsättningsvis ska du tänka på att garanti saknas när du ska köpa en billig symaskin, så tänk på att använda den varsamt så du inte behöver köpa en ny tätt inpå.

OBS: Glöm inte att även köpa ett sykit om du vill ha alla tillbehör samlade på ett ställe!

symaskin singer test symaskin bäst i test symaskin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.